4 Haziran 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, devleti çürütmüştür

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, devleti çürütmüştür

Haberton - Haberton
15 Nisan 2026
- Politika
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Dervişoğlu: Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, devleti çürütmüştür

Dervişoğlu: Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, devleti çürütmüştür

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

İyi Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi adı verilen bu ucube düzen, devleti tam manasıyla çürütmüştür. Bugün kamu kurumlarında yapılan birçok üst düzey atama, liyakat ilkesinin açıkça yok sayıldığı yeni bir kayırmacılık örneğine dönüşmüştür” dedi.

İyi Parti lideri Dervişoğlu, TBMM’de partisinin grup toplantısında konuştu. Dervişoğlu, 11 Nisan’da hayatını kaybeden Eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk’un, ‘Siyaset, millet ve ülke menfaatine en uygun ve en doğru olanı bulma imkanlarını sağlayan ve nihai uzlaşmaya varan güzel bir yarışmadır’ sözlerini hatırlatarak, “Bugün ihtiyaç duyduklarımız arasında, sanıyorum en elzem olanlardan bir tanesi de budur. Uzlaşma yerine ayrışmanın, yarışma ve rekabet yerine, düşmanlığın hakim olduğu bir dil ve anlayış siyasetimizi esir almıştır. Yürürlükteki Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile bu zararlı ve toptancı mantık, birbirine koşut seyretmektedir. Türkiye Büyük Millet Meclisi, bu tek adam rejiminin yönetim dayatması ile kenara itilmekle kalmamış, onlarca yılın istişare kültürü de zarar görmüştür. Böylece gerçeklere duyarsızlaşmış bir ortam yeşermiştir. Siyaset sorun çözmeyip, bilakis kendi sorunlarını seçmene yüklüyor. Ortaya çıkan yasama faaliyeti kurallara uyan dürüst vatandaşı görmüyor, kural tanımaza, huzur bozana, hatta kan dökene imtiyaz veriyor. Birbirimizi duymuyor, birbirimizle konuşmuyoruz. Demokrasi sorunu olarak tarif edebileceğimiz onlarca aksaklık vardır ama ‘Konuşan bir Türkiye’ olmadığı zaman gerisi zaten mümkün değildir. Bizim parlamenter sistem ısrarımızın özünde de bu arayış bulunmaktadır” dedi.

Bu, Nepotizm İktidarıdır

Dervişoğlu, “Karşımızda tek tek hatalardan oluşan bir tablo yoktur. Karşımızda bütünlüklü bir yönetim çöküşü vardır. İçeride devleti akrabalığa, ekonomiyi borca, sosyal yardımı tahsilata, gençliği mülakata teslim edenler; dışarıda da Türkiye’yi savrulmaya, maceraya ve başkalarının hesabına açık hale getirmektedir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi adı verilen bu ucube düzen, devleti tam manasıyla çürütmüştür. Bugün kamu kurumlarında yapılan birçok üst düzey atama, liyakat ilkesinin açıkça yok sayıldığı yeni bir kayırmacılık örneğine dönüşmüştür. Adını doğru koyalım; bu, nepotizm iktidarıdır. Nepotizm kişinin eğitimine, ehliyetine, başarısına bakmadan; sadece aile bağı, akrabalık ilişkisi, yakınlık ve sadakat üzerinden makam dağıtmaktır. Bugün Türkiye’de, yaşanan tam olarak budur. Devletin makamları, milletin emaneti olmaktan çıkarılmış; eşe, dosta, akrabaya ve yandaşa dağıtılacak bir ganimet gibi görülmüştür. Bugün Türkiye’de bilgi değil, bağlantı kazandırıyor. Emek değil, ilişki sonuç veriyor. Ehliyet değil, sadakat ödüllendiriliyor” diye konuştu.

Dünyanın En Pahalı Ülkelerinden Biri Haline Geldik

Dervişoğlu, “Yoksula tahsildarlık yapan bu anlayış, ekonomide de rakamların arkasına saklanmaktadır. Önümüze konulan tablo gerçek değil, rakam cambazlığıdır. Açıklanan enflasyon oranı sokağın yangınından kopuktur. Elektrik, doğal gaz, kira gibi temel kalemlerin sepetteki ağırlığını düşürerek hayatı ucuzlatamazsınız. Enflasyon sepetini hafifletmek, milletin yükünü hafifletmez. Dünyanın en pahalı ülkelerinden biri haline geldik. Alım gücü eridi. Emek ucuzladı. Üretim çarkları zorlandı. Maliyet altında ezilen üretici kan ağlıyor. Etiketten korkan tüketici çaresiz kalıyor. Pazar filesi eve her hafta biraz daha hafif dönüyor. Eskiden kilo ile alınan sebze, bugün tane ile tartılıyor. Kasabın önünden geçmek artık cesaret istiyor. Filesini dolduramayan babanın mahcubiyeti hiçbir istatistiğe girmiyor. Tencerede artık sadece dert kaynıyor. Buna rağmen Mehmet Şimşek çıkıp, ‘Fiyatlar dizginlendi’ diyor. Nerede dizginlendi? Şimşek’in ‘kurda istikrar’ dediği şey, ihracatçının idam fermanına dönüşmüştür. Lirasını kağıt üzerinde değerli tutma çabası, yerli üretimi ithalata mahkum etmektedir. Esnaf ve Kobi finansman çöllerinde bırakılmıştır. Paraya erişimin kısıtlandığı yerde yatırım beklemek, mucizeye inanmaktır. Ortada başarı yoktur. Ortada ağır bir sosyal maliyet vardır” dedi.

Türk Dış Politikasını Radikal Savrulmalardan Korumak Zorundayız

Daha sonra bölgesel ve küresel gelişmelere değinen Dervişoğlu, şunları söyledi: “Hem bölgesel hem küresel ölçekte jeopolitik bir türbülansın içindeyiz. Böyle bir dönemde Türk dış politikasını radikal savrulmalardan korumak zorundayız. Duygusal hezeyanlarla dış politika yapılmaz. İdeolojik takıntılarla dış politika yapılmaz. İktidar pastasından pay alma hesabıyla dış politika yapılmaz. Üstüne üstlük bazıları, hayretle müşahede ediyoruz ki Türkiye-Rusya-Çin ittifakı önermektedir. Bu hususta evvela şunu söyleyelim; Allah kimseye gençliğinde Alparslan Türkeş’in tedrisatından geçirip, yaşlılığında Doğu Perinçek çizgisinde siyaset yapmanın dayanılmaz hafifliğini yaşatmasın. Şimdi meseleyi akılla, rakamla ve milli menfaat boyutuyla konuşalım. Türkiye’nin toplam dış ticaret açığının yüzde 83’ü Rusya ve Çin’e verilmektedir. Çin’e ihracatımız, toplam ihracatımızın sadece yüzde 1,1’idir. Buna karşılık ithalatımızın yüzde 25’i Çin’den gelmektedir. 2025 yılında Çin’e verdiğimiz açık, 45 milyar dolardır. Rusya’ya karşı verdiğimiz açık ise yaklaşık 37 milyar dolardır. Türkiye, 2025 yılı içinde bu iki ülkeye 85 milyar dolara yakın para kazandırmıştır.

Buna karşılık Avrupa Birliği ve İngiltere ile yaptığımız ticaretten 2025 yılında 11 milyar dolara yakın gelir elde edilmiştir. ABD ile ticarette de 4 milyar dolarlık fazla verilmiştir. Özet açıktır; ulusal güvenlik zorunluluğu diye sunulan Rusya ve Çin’e 85 milyar dolar ödüyoruz. Aynı çevrelerin tehdit gibi gösterdiği ülkelerden ise 15 milyar dolar kazanıyoruz. Şimdi soruyorum; kendi ülkesinin menfaatini düşünen bir siyasetçi, hangi yolu tercih eder? Para kazandığınız ilişkileri sürdürmeyi mi? Yoksa her yıl büyük açık verdiğiniz ülkelerle daha fazla yakınlaşıp mevcut dengeleri heba etmeyi mi? Türkiye’nin Rusya ve Çin’e daha fazla yakınlaşacak alanı kalmamıştır. Tam tersine Moskova’ya ve Pekin’e gidip, ittifak tezgahlamak yerine, ikili ticaretteki bu dengesizliği giderecek ciddi görüşmelere başlamak gerekmektedir. Mesele sadece ticaret de değildir. Bir de jeopolitik gerçek vardır. Bahçeli ve arkadaşlarının Türkiye’nin güvenliği için adres gösterdiği Moskova ve Pekin’in, kendisine güvenen hükümetleri kriz anlarında nasıl yüzüstü bıraktığını son yıllarda canlı yayında izledik.”

Etiketler: ABDÇinEnflasyonİngiltereİyi PartiRusyaTBMMTürkiye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Trump, İran’la kapsamlı bir anlaşma yapmak istiyor

Sonraki Haber

Yurt dışına kaçmaya çalışan 3 şüpheliye gözaltı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Şimşek: Türkiye'ye gelin ve yatırım yapın
Politika

Mehmet Şimşek’ten yatırımcılara çağrı: Türkiye’ye gelin ve yatırım yapın

4 Haziran 2026
'Türk Kızılay Kanunu Teklifi', komisyonda
Politika

‘Türk Kızılay Kanunu Teklifi’, komisyonda

4 Haziran 2026
Bakanlar Bolat ve Kacır, Nijer Ticaret ve Sanayi Bakanı ile görüştü
Politika

Ömer Bolat ve Mehmet Fatih Kacır, Nijer Ticaret ve Sanayi Bakanı ile görüştü

4 Haziran 2026
Bakan Bolat: 163 gümrük müdürlüğümüzü yapay zekanın gücüyle ile yeniledik
Politika

163 gümrük müdürlüğümüzü yapay zekanın gücüyle ile yeniledik

4 Haziran 2026
CHP'li Günaydın: Kurultay kararı açıklanmazsa hukuk yollarından devam edilir
Politika

Kurultay kararı açıklanmazsa hukuk yollarından devam edilir

4 Haziran 2026
Mustafa Destici’nin ağabeyi, son yolculuğuna uğurlandı
Politika

Mustafa Destici’nin ağabeyi, son yolculuğuna uğurlandı

4 Haziran 2026
Sonraki Haber
Yurt dışına kaçmaya çalışan 3 şüpheliye gözaltı

Yurt dışına kaçmaya çalışan 3 şüpheliye gözaltı

En Güncel Haberler

Ahmet Kaplan Roland Garros’ta adını finale yazdırdı
Spor Haberleri

Ahmet Kaplan Roland Garros’ta adını finale yazdırdı

4 Haziran 2026
Mahir Polat'tan Özkan Yalım tartışmalarına net yanıt; Affedilmedi, zaten istifa etmişti!
Öne Çıkan

Mahir Polat’tan Özkan Yalım tartışmalarına net yanıt; Affedilmedi, zaten istifa etmişti!

4 Haziran 2026
TBMM Başkanı Kurtulmuş, İsveç Parlamentosu Başkanı Norlen ile görüştü
Dış Haberler

Numan Kurtulmuş, İsveç Parlamentosu Başkanı ile görüştü

4 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Bıçaklanarak öldürülen Tahsin’in annesi: Oğlum çok gençti, başka analar yanmasın

4 Haziran 2026
Yaşam

İzmit Körfezi’ne 100 yapay resif ile 6 bin balık bırakıldı

4 Haziran 2026
Yaşam

Bağcılar’da yangından dönen itfaiye aracı devrildi; 2 yaralı 

4 Haziran 2026
Yaşam

Sivil polisler bıçaklı kavgaya havaya ateş açarak müdahale etti

4 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Avcılar'da trafikte makas atan sürücüye 96 bin lira ceza

Avcılar’da trafikte makas atan sürücüye 96 bin lira ceza

- Haberton
4 Haziran 2026

Avcılar’da trafikte makas atarak ilerlediği görüntüleri sanal medyada yayınlanan otomobil sürücüsü, polis ekiplerince yakalandı. Sürücü S.P.'ye 96 bin lira idari...

Altın fiyatları neden yükseliyor? Uzmanlar 2026 için beklentilerini paylaştı

Sıcak havada sağlık alarmı: Isı çarpması belirtileri nelerdir, nasıl korunulur?

Elektrik faturasında yaz moduna geçiş: Klima kullanırken tasarruf sağlayan planlama yöntemleri

Evde bakım ürünleri: Doğru kullanım rehberi ve sık yapılan hatalar

Güncel Haber

Bıçaklanarak öldürülen Tahsin’in annesi: Oğlum çok gençti, başka analar yanmasın

4 Haziran 2026
Ahmet Kaplan Roland Garros’ta adını finale yazdırdı

Ahmet Kaplan Roland Garros’ta adını finale yazdırdı

4 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton