24 Ağustos 2026, Pazartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Dış Haberler - Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ‘dijital birlik’ çağrısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ‘dijital birlik’ çağrısı

Haberton - Haberton
15 Mayıs 2026
- Dış Haberler
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Gaspıralı’nın ‘dilde, fikirde, işte birlik’ şiarına 115 yıl sonra şimdi bizlerin ‘dijital vizyonda birlik’ ifadesini eklememizin zamanı gelmiştir. Bu vizyon; nitelikli insan kaynağı, güçlü dijital altyapılar ve veri temelli kamu idaresi anlayışı üzerine inşa edilmeli, aramızdaki dijital bağlantısallık kuvvetlendirilmelidir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan’ın Türkistan şehrinde düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (Tdt) Gayriresmi Zirvesi’nde açıklamalarda bulundu. Konuşmasına Zirve’ye ev sahipliği yapan Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’e teşekkür ederek başlayan Erdoğan, Türkistan şehrinin sembolik önemine dikkati çekti. Türkistan’ın Hoca Ahmet Yesevi’nin şehri olduğunu anımsatan Erdoğan, “Bu kadim şehir; Orhun Abidelerinden Divanu Lügati’t-Türk’e, Kutadgu Bilig’den Dede Korkut’a uzanan ortak hafızamızın adeta canlı abidesidir. Anadolu erenlerinin feyz aldığı Türkistan, geçmiş ile gelecek arasında kurduğumuz sarsılmaz köprünün en güçlü halkalarından biridir” ifadelerini kullandı.

Türk Dünyasının KKTC İle İlişkilerini Kuvvetlendirerek Sürdürmesini Temenni Ediyorum

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) zirvede temsil edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Erdoğan, “Türk dünyasının ayrılmaz parçası Kıbrıs Türk halkının aramızda temsil ediliyor olmasıdır. Cumhurbaşkanı Sayın Tufan Erhürman’ı Türkistan Zirvesi’nde görmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. Türk dünyasının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile siyasi, ekonomik, kültürel ilişkilerini kuvvetlendirerek sürdürmesini temenni ediyorum. Geleceğin dünyasında daha fazla söz ve etki sahibi olabilmek için özellikle teknolojide iş birliğimizi en üst seviyeye çıkarmak durumundayız. Zirve’mizin yapay zeka ve dijital kalkınma temasıyla gerçekleştirilmesini bu bakımdan çok isabetli buluyorum. Geleceğe yön verme noktasında dijitalleşerek kalkınan Türk dünyası vizyonunu benimsememiz büyük önem taşıyor” açıklamasını yaptı.

Siber Güvenlik Alanındaki Eş Güdüm Ve İş Birliğini Daha İleriye Taşımayı Hedefliyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında yapay zekanın bir tahakküm aracına dönüşmemesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, şunları kaydetti:

“Gaspıralı’nın ‘dilde, fikirde, işte birlik’ şiarına 115 yıl sonra şimdi bizlerin ‘dijital vizyonda birlik’ ifadesini eklememizin zamanı gelmiştir. Bu vizyon; nitelikli insan kaynağı, güçlü dijital altyapılar ve veri temelli kamu idaresi anlayışı üzerine inşa edilmeli, aramızdaki dijital bağlantısallık kuvvetlendirilmelidir. Ülkelerimiz arasında ortak teknoloji projelerinin geliştirilmesi hiç şüphesiz bu vizyonu destekleyecektir. Dijital dönüşüm sürecinde geri kalmamızın bağımsızlığımızı da tehdit eden bir unsur olacağının farkındayız.

Yapay zekanın bir tahakküm aracına dönüşmemesi için bu temayı doğru bir yaklaşımla fırsat zaviyesinden ele almalıyız. İnanıyorum ki; cebir ve algoritmanın babası Harezmi’yi, felsefe ve mantığın piri Farabi’yi, eseriyle tıp bilimine ışık tutan İbn-i Sina’yı, astronomi biliminin önderleri Biruni, Uluğ Bey ve Ali Kuşçu’yu yetiştiren bu münbit topraklardan yeni bilim insanları da çıkaracağız. Diğer tüm alanlarda olduğu üzere dijital gelişmişlikte de uluslararası adaletin sağlanması mühimdir. Gelişmiş ülkeler ile en az gelişmiş ülkeler arasındaki dijital uçurumun kapatılması bu bakışımızın esasını teşkil etmelidir.

Gebze’de bulunan Birleşmiş Milletler Teknoloji Bankası’yla teşkilatımızın üye ve gözlemcilerinin iş birliğini önemsiyoruz. Yapay zeka teknolojilerinin beraberinde getirdiği yeni risk alanlarına karşı müteyakkız olmalıyız. Veri bankalarımıza ve kritik ulusal altyapılarımıza yönelik yeni nesil tehditler, dijital dönüşümün dikkatle yönetilmesi gereken boyutlarıdır. Siber güvenlik, bugünün dünyasında tıpkı kara, hava ve denizdeki güvenlik gibi hayati ve zaruridir.

Müteakip dönem başkanlığımız sırasında Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde siber güvenlik alanındaki eş güdüm ve iş birliğini daha ileriye taşımayı hedefliyoruz.

Bugüne kadar kültürel alanda kaydettiğimiz gelişmeler Türk bütünleşmesinin en önemli sütunlarından biri haline geldi. Geçtiğimiz yıl Semerkant’ta düzenlenen Unesco 43. Genel Konferansı’nda 15 Aralık tarihinin ‘Dünya Türk Dili Ailesi Günü’ olarak ilanı hepimizin ortak başarısıdır. Ortak Türk Alfabesi’nin; eğitimden kültüre, akademik iş birliğinden dijital dönüşüme geniş bir alanda kullanılması önemlidir. Ortak dilimizin zenginliğini dijital dünyada görünür kılacak Türk Dili Modeli ve benzeri yapay zeka temelli girişimlerin desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz. ‘Türk Dünyası Sivil Toplum Destek Sistemi’ tarzı modellerle bu alanda dijital iş birliğimizi güçlendirebiliriz.”

Orta Koridor Başta Olmak Üzere Ulaşım Projeleri Önceliğimiz Olmayı Sürdürecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Orta Koridor başta olmak üzere Türk dünyasını birbirine bağlayan ulaşım projelerinin daha uzun yıllar öncelikleri olmaya devam edeceğini belirtti. Erdoğan, “Yakın çevremizde yaşanan krizler, Türk dünyasının dayanışma içinde hareket etmesinin stratejik değerini bir kez daha ortaya koymuştur. Jeopolitik sınamalar karşısında istişare mekanizmalarımızı ve eş güdümümüzü güçlendirmeliyiz. ‘Tdt Plus’ formatının bir an önce hayata geçirilmesinde fayda görüyoruz. Bizlerin ve bakanlarımızın artan temasları, Türk devletlerinin artık ortak meseleler karşısında üst düzey refleksler kazandığını teyit ediyor. Bugün Hürmüz Boğazı merkezli krizin de gösterdiği üzere; Orta Koridor başta olmak üzere Türk dünyasını birbirine bağlayan ulaşım projeleri daha uzun yıllar önceliğimiz olmayı sürdürecektir. Filistin, Lübnan, İran, Ukrayna ve daha birçok kriz savunmamızı güçlendirmemiz ve sanayi alanında iş birliğimizi artırmamız gerektiğini işaret ediyor. Türkiye olarak yüksek teknolojiyle şekillendirdiğimiz savunma sanayinde edindiğimiz tecrübeyi teşkilatımızın üyeleriyle paylaşmaya hazırız. Teşkilatımız bünyesinde ‘Savunma Sanayi Kurumları Toplantıları’nın düzenli olarak gerçekleştirilmesini önemsiyoruz” diye konuştu.

Kasım ayında Türkiye’de düzenlenecek ‘COP31 İklim Konferansı’na da değinen Erdoğan, “Kasım ayında ülkemizde düzenleyeceğimiz COP31 İklim Konferansı’nı yapay zeka ve dijital teknolojilerin sunduğu imkanları öne çıkaran bir yaklaşımla tasarlıyoruz. Ayrıca tarımsal üretimin desteklenmesi için teknolojinin imkanlarından azami ölçüde istifade etmeyi hedefleyen bir dönüşümün içerisindeyiz. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı’nın 2027 Temmuz ayında yapılacak Genel Direktörlük seçimine adaylığımızı açıklamış bulunuyoruz. Bu önemli görev için tüm Türk devletlerinin ortak adayı olarak göreceğinize inandığım Dr. Mehdi Eker’e kıymetli desteğinizi bekliyoruz” dedi.

Tdt’nin bu yıl sona ermeden müteakip zirvesinde katılımcıları Ankara’da misafir etmekten bahtiyar olacağını aktaran Erdoğan, “Bu vesileyle Teşkilatımızın mevcut Dönem Başkanı Can Azerbaycan’a, Aile Meclisimizin bütünleşmesine yaptığı katkılar için teşekkür ediyorum. Değerli kardeşim Sayın Tokayev’e de fevkalade ev sahipliği için bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum. Mübarek Kurban Bayramınızı şimdiden tebrik ediyor, huzurlu bayram geçirmenizi diliyorum. Türkistan Zirvemizin Türk dünyası başta olmak üzere tüm dost ve kardeş ülkelere hayırlı olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

Etiketler: AnkaraAzerbaycanCumhurbaşkanıFilistinİranKKTCRecep Tayyip ErdoğanTarımTeknolojiTürkiye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Bitlis’te

Sonraki Haber

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Bursa’da türbeleri ziyaret etti

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Çin Devlet Başkanı Şi, Ürdün Kralı 2’nci Abdullah ile görüştü
Dış Haberler

Çin Devlet Başkanı Şi, Ürdün Kralı 2’nci Abdullah ile görüştü

24 Ağustos 2026
İran Meclis Başkanı Kalibaf'tan Trump'a yanıt
Dış Haberler

Trump’ın ‘İran aç’ paylaşımına Kalibaf’tan yanıt: “Yenilgileri örtbas edemezsiniz”

24 Ağustos 2026
Kremlin: İngiltere, Ukrayna krizinin barış sürecini engellemek için düzenli adımlar atıyor
Dış Haberler

Kremlin: İngiltere, Ukrayna krizinin barış sürecini engellemek için düzenli adımlar atıyor

24 Ağustos 2026
Macaristan'da savaş uçağı düştü
Dış Haberler

Macaristan’da savaş uçağı düştü

24 Ağustos 2026
ABD'den Doğu Pasifik'te bir tekneye saldırı: 2 ölü
Dış Haberler

ABD’den Doğu Pasifik’te bir tekneye saldırı: 2 ölü

24 Ağustos 2026
UKMTO: Suudi Arabistan açıklarında bir gemi vuruldu
Dış Haberler

UKMTO’dan açıklama geldi: Suudi Arabistan açıklarında bir gemi vuruldu

24 Ağustos 2026
Sonraki Haber
TBMM Başkanı Kurtulmuş, Bursa'da türbeleri ziyaret etti

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Bursa'da türbeleri ziyaret etti

En Güncel Haberler

Yeni Parti'nin üye sayısı 400 bini geçti
Politika

Yeni Parti’nin üye sayısı 400 bini geçti

24 Ağustos 2026
Aziz İhsan Aktaş davasında kritik kararlar! Kim ne ceza aldı, kim beraat etti?
Öne Çıkan

Aziz İhsan Aktaş davasında kritik kararlar! Kim ne ceza aldı, kim beraat etti?

24 Ağustos 2026
Politika

Çerçeve yasa sonrası yeni aşama! Takip ve Değerlendirme Kurulu toplandı

24 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Kütahya’da sportif balıkçılar 7 günlük kampta tuttukları 12 balığı doğaya saldı

24 Ağustos 2026
Yaşam

Yardıma koştu, hayatının acısını yaşadı! Kazada ölenin oğlu olduğunu görünce yıkıldı

24 Ağustos 2026
Yaşam

Yalçın Sevim Akademi’den YKS’de büyük başarı!

24 Ağustos 2026
Yaşam

Bodrum’da hava sıcaklığı 40 dereceyi aştı, sahillerde yoğunluk yaşandı

24 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

İYİ Partili Kavuncu: Cumhuriyetimizin temel niteliklerinden uzaklaşmak, bizi felakete sürükleyecektir

İYİ Parti’den ittifak iddialarına net yanıt: “Bizi dahil eden haberlere itibar etmeyin”

- Haberton
24 Ağustos 2026

İYİ Parti Sözcüsü, Parlamento İle İlişkiler Başkanı ve İstanbul Milletvekili Buğra Kavuncu, gündeme dair basın toplantısı düzenledi. İttifak tartışmalarına değinen...

Çamaşırlarınız yıkandıktan sonra neden kötü kokuyor? En sık yapılan hatalar ve kesin çözümleri

Telefonunuz çaldığında tehlike başlamış olabilir: Dolandırıcıların yeni yöntemi numaranın çok ötesinde

Ayağa kalkınca neden başımız döner? Göz kararmasının arkasındaki gizli fizyolojik ve tıbbi nedenler

İstifa eden çalışan hangi haklarını kaybeder? İş Kanunu’na göre istifa ve fesih rehberi

Güncel Haber

Yeni Parti'nin üye sayısı 400 bini geçti

Yeni Parti’nin üye sayısı 400 bini geçti

24 Ağustos 2026
Aziz İhsan Aktaş davasında kritik kararlar! Kim ne ceza aldı, kim beraat etti?

Aziz İhsan Aktaş davasında kritik kararlar! Kim ne ceza aldı, kim beraat etti?

24 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton