7 Haziran 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Geri kazanım oranımızı 2035’te yüzde 60’a, 2053’te ise yüzde 70’e çıkaracağız

Geri kazanım oranımızı 2035’te yüzde 60’a, 2053’te ise yüzde 70’e çıkaracağız

Haberton - Haberton
7 Haziran 2026
- Politika
Okuma Süresi:8 dakikalık okuma
A A
0
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Sıfır Atık Vakfı tarafından Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen Sıfır Atık Forumu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşen gala yemeği ile sona erdi.

Sıfır Atık Forumu’nun kapanış gala yemeğinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2017’de eşim Emine Erdoğan’ın öncülüğünde başlatılan Sıfır Atık Hareketi, bugün hamdolsun Birleşmiş Milletler nezdinde kabul gören küresel bir çevre seferberliğine dönüştü. Sıfır Atık Hareketi’yle hayata geçirilen proje ve uygulamalarla ekonomimize tam 365 milyar lira katkı sağladık. 90 milyon ton atığı geri kazandırdık. 613 milyon ağacın kesilmesini engelledik. 2 trilyon litre su, 270 milyar kilovatsaat enerji, 60 milyar litre petrol ve 390 milyon metreküp atık depolama alanı tasarrufu temin ettik. 2017’de yüzde 13 olan geri kazanım oranımız, 2025’te yüzde 37,53’e yani neredeyse 3 katına çıktı. Bu oranın 2035’te yüzde 60’a, 2053’te ise inşallah yüzde 70’e çıkaracağız” dedi.

Sıfır Atık Vakfı tarafından Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen Sıfır Atık Forumu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşen gala yemeği ile sona erdi. Kapanış programında 2017 yılından bu yana himayelerinde yürütülen Sıfır Atık Projesi’nin küresel çapta öncülüğünü üstlenen Emine Erdoğan da yer aldı.

Emeği Geçen Tüm Kurum Ve Kuruluşlarımıza Ayrı Ayrı Teşekkür Ediyorum

Burada konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Medeniyetimizin cümle kapısı olan aziz İstanbul’da, Sıfır Atık Forumu’nun kapanışında sizlerle beraber olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Türkiye’nin yanı sıra dünyanın farklı ülkelerinden forumu teşrif eden konuklarımızın her birine “Hoş geldiniz, sefalar getirdiniz” diyorum. Döngüsel ekonomiden iklim dostu üretim modellerine, atığın ekonomik değere dönüştürülmesinden kaynak verimliliğine pek çok önemli başlığın ele alındığı forumun hayırlara vesile olmasını diliyorum. Sıfır Atık Vakfımız ve bakanlıklarımız başta olmak üzere, bu kapsamlı organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Forum, 183 Ülkeden 120’Yi Aşkın Bakanı, 500’Den Fazla Uluslararası Paydaşı Bir Araya Getirdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sözlerimin hemen başında, iki gün önce idrak ettiğimiz Dünya Çevre Günü’nüzü ve yine yedi gün boyunca çeşitli etkinliklerle dolu dolu geçirdiğimiz İstanbul Sıfır Atık Haftası’nı gönülden tebrik ediyorum. Hem çocuklarımızın hem de ziyaretçilerin çevre ve geri dönüşüm alanlarında farkındalığını artıran Sıfır Atık Festivali ve sergimizin de aynı şekilde hayırlar getirmesini temenni ediyorum. 183 ülkeden 120’yi aşkın bakanı, 200’ün üzerinde belediye başkanını, 500’den fazla uluslararası paydaşı bir araya getiren bu platformu son derece kıymetli bulduğumu özellikle ifade etmek istiyorum. Gençlik teşkilatlarından özel sektöre, sivil toplum kuruluşlarından politika yapıcılara, akademisyenlerden karar vericilere 5 bini aşkın katılımcının iştirak ettiği bu forum, Türkiye’nin çevre diplomasisinde ulaştığı yüksek seviyenin açık bir göstergesidir” diye konuştu.

COP31 Taraflar Konferansı’na Giden Yolda Forumun Üstlendiği Misyon Çok Değerlidir

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Forumun bir diğer özelliği de yalnızca teorik düzeydeki tartışmalara değil, somut, uygulanabilir ve ölçülebilir çözüm önerilerine odaklanmasıdır. Gerek kapsamı, gerek metodu, gerekse mahiyeti itibarıyla Sıfır Atık Forumu’nun var olan potansiyeli kuvveden fiile çıkaracağına, düşünceyi eylemle buluşturacağına yürekten inanıyorum. Kasım ayında Antalya’da ev sahipliği yapacağımız COP31 Taraflar Konferansı’na giden yolda forumun üstlendiği bu misyon çok ama çok değerlidir. Bu bakımdan forumun temasının ‘Antalya’ya Giden Yol-İklim Eylemi Olarak Sıfır Atık’ şeklinde belirlenmesi son derece doğru ve isabetli olmuştur. Foruma fikirleriyle, eleştirileriyle, tespitleriyle katkı yapan herkese şahsım ve milletim adına bir kez daha şükranlarımı iletiyorum. Forumun irade beyanları olan ortak deklarasyon ve ortak sonuç bildirgesinin de çevre ve iklim alanında atılacak yeni adımlar için şimdiden hayırlı sonuçlara vesile olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

Buradaki Asıl Mesele, Bu Değişimin Krize Yol Açmadan Yönetilebilmesidir

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şunu hepimiz çok iyi biliyoruz. İklim meselesi, tıpkı savaş ve küresel salgın gibi insanlığın tamamını tehdit eden ciddi bir sorundur. Özellikle sanayi devrimiyle birlikte hava kirliliğinden gıda kirliliğine, hatta gıda kıtlığına, atık yönetiminden doğal afetlere, iklim ve üretim kaynaklı problemlerin kelebek etkisiyle birbirini tetiklediği inkar edilemez bir hakikattir. Bu problemlerin etkisi, enerjiden ulaşıma, sağlıktan tarım ve hayvancılığa çok geniş bir alanda her geçen yıl daha da fazla hissedilmektedir.

Fakat şu gerçeği de burada açıkça ifade etmemiz gerekiyor. Milyarlarca yıllık dünya tarihinde iklim hemen her çağda değişime uğramıştır. Buradaki asıl mesele, bu değişimin krize yol açmadan yönetilebilmesidir. Dolayısıyla bu sorunu iklim değişikliğinden ziyade iklim krizi olarak ele almamız, inanıyorum ki daha gerçekçi olacaktır.

Bunu yalnızca isimlendirme düzeyinde kalan sathi bir anlaşmazlığı tekrar su yüzüne çıkarmak için söylemiyorum. Meseleyi doğru adlandırmanın rasyonel çözümleri beraberinde getireceğini vurgulamak adına özellikle dile getiriyorumö dedi.

43 Milyon Çocuk Açlığın Pençesinde Kıvranmaktadır

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şu hususu da dikkatinize sunmakta fayda görüyorum. Yapay zeka ve yeni teknolojilerin üretimi hızlandırdığı, bilinçsiz tüketim alışkanlıklarının tabiatı hırpaladığı, modernitenin tahrip edici etkilerinin hem zihinlerde hem de davranışlarda ortaya çıktığı bir dönemi yaşıyoruz. Dünyanın bir kısmı refah ve zenginlik içinde yaşarken, ciddi bir yekün teşkil eden diğer bir bölümü açlık, yoksulluk ve hastalıklarla mücadele ediyor. İklim krizinin derinleşmesinde en büyük payı olan ülkeler, aynı zamanda bu krizden en az etkilenen ülkelerden oluşuyor. Bir tarafta milyonlarca insan yiyecek bir lokma ekmek, içecek bir yudum su bulabilmek için çetin şartlarla boğuşurken, diğer tarafta lüks ve israf tüm hoyratlığıyla devam ediyor. Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’nın yayınladığı rapora göre şu anda dünyanın farklı bölgelerinde 43 milyon çocuk açlığın pençesinde kıvranmaktadır. Bir yıl içerisinde üretilen gıdanın üçte biri, yani 1,3 miyar tonu israf edilmektedir. Her sene 3 milyondan fazla çocuk, açlıkla bağlantılı hastalıklar neticesinde henüz ömrünün baharındayken hayata veda etmektedir. Öte yandan, atık sorunu da küresel çapta önemli bir tehdit unsuru olarak karşımızda durmaktadır” diye konuştu.

Elimizdeki Veriler Bu Sorunun Azalmak Bir Yana Daha Da Derinleşeceğini Gösteriyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Eşim Emine Erdoğan’ın forumun açılışında gündeme getirdiği, Pasifik Okyanusu’nun kuzeyinde tonlarca atık ve plastikten oluşan 1,6 milyon kilometrekare büyüklüğündeki çöp kıta sorununun hangi vahim boyutlara vardığını ortaya koyan gerçekten ürkütücü bir örnektir. Elimizdeki veriler bu sorunun azalmak bir yana daha da derinleşeceğini gösteriyor. 2023’te 2,1 milyar ton olan katı atık miktarının eğer önlem alınmazsa 2050’de 3,8 milyar tona yükselmesi bekleniyor. Türkiye olarak tabiatı hem Rabbimizin bizlere emaneti hem de gelecek nesillere teslim edilmesi gereken bir miras olarak görüyor, çevre, iklim ve atık yönetimi noktasında gerekli adımları titizlikle atıyoruz.

Yeşil dönüşüm, döngüsel ekonomi ve sürdürülebilir kalkınmayı temel alan bir yaklaşımla hareket ediyor, iklim krizinin etkilerini asgari seviyeye indirmek için yoğun çaba harcıyoruz” ifadelerini kullandı.

2017’De Yüzde 13 Olan Geri Kazanım Oranımız, 2025’Te Neredeyse 3 Katına Çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2017’de eşim Emine Erdoğan’ın öncülüğünde başlatılan Sıfır Atık Hareketi, bugün hamdolsun Birleşmiş Milletler nezdinde kabul gören küresel bir çevre seferberliğine dönüştü. 2022’de Türkiye’nin ana sunucu, 105 ülkenin de ortak sunucu olduğu oylamada 30 Mart’ın Uluslararası Sıfır Atık Günü olarak ilan edilmesi, bu yöndeki samimi çabaların en kıymetli meyvesi oldu. Sıfır Atık Hareketi’yle hayata geçirilen proje ve uygulamalarla ekonomimize tam 365 milyar lira katkı sağladık. 90 milyon ton atığı geri kazandırdık. 613 milyon ağacın kesilmesini engelledik. 36 milyon ağacın karbon salınımına denge gelen 180 milyon ton sera gazı salınımının önüne geçtik. 2 trilyon litre su, 270 milyar kilovatsaat enerji, 60 milyar litre petrol ve 390 milyon metreküp atık depolama alanı tasarrufu temin ettik. 2017’de yüzde 13 olan geri kazanım oranımız, 2025’te yüzde 37,53’e yani neredeyse 3 katına çıktı. Bu oranın 2035’te yüzde 60’a, 2053’te ise inşallah yüzde 70’e çıkaracağız” dedi.

Çalışmalarımızı Kararlılıkla Sürdüreceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan son olarak, “2053 net sıfır emisyon hedefimiz doğrultusunda çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Rabbim yar ve yardımcımız olsun diyorum. Bu düşüncelerle, 2017 yılında çevre hassasiyetinin ve gelecek nesillere yönelik derin bir mesuliyet bilincinin simgesi olarak başlayan Sıfır Atık Hareketi’ni 9 yıl gibi kısa sürede global bir çevre ve iklim mücadelesine dönüştüren, başta harekete ilham veren ve öncülük edenler olmak üzere tüm emek sahiplerine yürekten teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Etiketler: AntalyaAtatürkCumhurbaşkanıEkonomiİstanbulSalgınSavaşTarımTürkiyeYapay Zeka
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Bize düşen her alanda Türkiye’nin sözünü en güçlü noktaya çıkarabilmek

Sonraki Haber

Can Polat cinayetinde 4 şüpheli tutuklandı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Bize düşen her alanda Türkiye'nin sözünü en güçlü noktaya çıkarabilmek
Politika

Bize düşen her alanda Türkiye’nin sözünü en güçlü noktaya çıkarabilmek

7 Haziran 2026
2030 yılına kadar 20 milyar doların üzerinde yatırım öngörüyoruz
Politika

2030 yılına kadar 20 milyar doların üzerinde yatırım öngörüyoruz

7 Haziran 2026
Sıfır atık projesiyle 1 milyon kadına ulaşıp eğitim vereceğiz
Politika

Sıfır atık projesiyle 1 milyon kadına ulaşıp eğitim vereceğiz

7 Haziran 2026
İletişim Başkanlığı'nın İngilizce web sitesi, blok zincir altyapısına taşındı
Politika

İletişim Başkanlığı’nın İngilizce web sitesi, blok zincir altyapısına taşındı

7 Haziran 2026
Bakan Uraloğlu: Yılın ilk 5 ayında 89 milyon yolcu hava yolu ile seyahat etti
Politika

Yılın ilk 5 ayında 89 milyon yolcu hava yolu ile seyahat etti

7 Haziran 2026
Yılda ortalama 1,3 milyon gıda denetimi gerçekleştiriyoruz
Politika

Yılda ortalama 1,3 milyon gıda denetimi gerçekleştiriyoruz

7 Haziran 2026
Sonraki Haber
Dilan Polat'ın koruması silahlı saldırıda hayatını kaybetti

Can Polat cinayetinde 4 şüpheli tutuklandı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

En Güncel Haberler

Maltepe'de araç satış ve kiralama şirketinin genel müdürlüğüne silahlı saldırı
Öne Çıkan

Maltepe’de araç satış ve kiralama şirketinin genel müdürlüğüne silahlı saldırı

7 Haziran 2026
Dilan Polat'ın koruması silahlı saldırıda hayatını kaybetti
Öne Çıkan

Can Polat cinayetinde 4 şüpheli tutuklandı

7 Haziran 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Geri kazanım oranımızı 2035'te yüzde 60'a, 2053'te ise yüzde 70'e çıkaracağız / Geniş haber
Politika

Geri kazanım oranımızı 2035’te yüzde 60’a, 2053’te ise yüzde 70’e çıkaracağız

7 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Gençlik ve Havacılık Festivali ikinci günde de ilgi gördü

7 Haziran 2026
Yaşam

Van Gölü Sahili’nde ‘Dünya Kahvaltı Günü’ etkinliği

7 Haziran 2026
Yaşam

Antalya’da sıcak hava bunalttı, sahiller doldu taştı

7 Haziran 2026
Yaşam

Niğde’de selde ölen kadın toprağa verildi

7 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Suriyeli genci 'baban tutuklandı' diyerek 1 milyon lira dolandıran şüpheli tutuklandı

Suriyeli genci ‘baban tutuklandı’ diyerek 1 milyon lira dolandıran şüpheli tutuklandı

- Haberton
7 Haziran 2026

Manisa'nın Yunusemre ilçesinde, kendisini polis olarak tanıtıp Suriye uyruklu R.K.'yi (19), 'Baban tutuklandı, evdeki altın ve paraları karşılaştıracağız' diyerek kandırıp,...

Uyurken terlemek normal mi? Gece terlemesi hangi hastalıkların belirtisi olabilir?

Sürekli yorgunluk neden olur? Uzmanlardan hastalık uyarısı

Telefon dolandırıcılığına karşı yeni yöntem: Uzmanlardan kritik uyarı! Bu numaralara dikkat

Deprem çantasında neler olmalı? İşte uzmanların tavsiye ettiği tam liste

Güncel Haber

Maltepe'de araç satış ve kiralama şirketinin genel müdürlüğüne silahlı saldırı

Maltepe’de araç satış ve kiralama şirketinin genel müdürlüğüne silahlı saldırı

7 Haziran 2026
Dilan Polat'ın koruması silahlı saldırıda hayatını kaybetti

Can Polat cinayetinde 4 şüpheli tutuklandı

7 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton