27 Ağustos 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - Covid-19 sonrası organ bağışı azaldı

Covid-19 sonrası organ bağışı azaldı

Haberton - Haberton
18 Ocak 2024
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Covid-19 sonrası organ bağışı azaldı

Covid-19 sonrası organ bağışı azaldı

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Covid-19 sonrası organ bağışının azaldığını anlatan Prof. Dr. Bayezid, “Daha önce organ bağışı, beyin ölümü olan hastalarda yüzde 27 iken, Covid’den sonra yüzde 16’ya düştü” dedi.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Ömer Bayezid, aralık ayı içerisinde 3 kalp nakli yaptıklarını açıkladı. Kalp naklinin sadece kadavradan bağışla yapılabildiğine dikkati çeken Prof. Dr. Bayezid, “Türkiye’de 1400 hasta, kalp nakli bekliyor. Kalp hastaları, böbrek ve karaciğer hastalarına göre organ nakli açısından daha şanssız. Kalp nakli için beyin ölümü olacak, başka şansımız yok” dedi.

AÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Bayezid, Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de son dönemde 27 bin hastanın organ yetmezliği ile mücadele ettiğini anlattı. Organ yetmezliği teşhisi koyulan hastaların hayatta kalması için organ nakline ihtiyaç duyulduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Bayezid, organ bağışının yetersizliği nedeniyle sınırlı sayıda hastaya nakil yapabildiklerini söyledi.

Türkiye’de 1400 hastanın kalp nakli beklediğini belirten Prof. Dr. Bayezid, AÜ Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Kalp Koordinatörlüğü biriminde kalp bekleyen 450 hasta olduğunu ifade etti. Kalp bekleyen hastanın 4’te 1’inin Akdeniz Üniversitesi kalp bekleme listesinde olduğunu aktaran Prof. Dr. Bayezid, beyin ölümü gerçekleşen kişilerin organlarının bağışlanmasının birçok insana umut olduğunu söyledi.

‘KADAVRADAN BAŞKA ŞANSIMIZ YOK’

Kalp naklinin sadece kadavradan bağışla yapılabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Bayezid, “Bir böbrek hastası yakınına bir böbreğini verebiliyor veya karaciğer hastası, bir yakınından karaciğerinin bir parçasını alabiliyor ama kalp için böyle bir imkan yok. Kalp nakli için beyin ölümü olacak, ardından bir yakını o organları bağışlayacak, bu bağış üzerine kalp nakli yapabileceğiz. Başka şansımız yok” dedi.

BAĞIŞLAR COVİD SONRASI AZALDI

Covid-19 sonrası organ bağışının azaldığını anlatan Prof. Dr. Bayezid, “Daha önce organ bağışı, beyin ölümü olan hastalarda yüzde 27 iken, Covid’den sonra yüzde 16’ya düştü. İnsanlar yakınlarının organlarını yüzde 85 oranında bağışlamıyor. Bu, Covid’den sonra oldukça kötüye gitti. Ayrıca bağışlanan organların sadece 4’te 1’i kalp için uygun oluyor. Çünkü daha önceden kalbi hasar görmüş kişilerin organları kullanılamıyor. Yaşlıları da kullanamıyoruz. Bu da demektir ki kalp hastaları böbrek ve karaciğer hastalarına göre, organ nakli açısından daha şanssız hastalar” diye konuştu.

Covid-19 sonrası organ bağışının azaldığını anlatan Prof. Dr. Bayezid, "Daha önce organ bağışı, beyin ölümü olan hastalarda yüzde 27 iken, Covid'den sonra yüzde 16'ya düştü" dedi.
Covid-19 sonrası organ bağışının azaldığını anlatan Prof. Dr. Bayezid, “Daha önce organ bağışı, beyin ölümü olan hastalarda yüzde 27 iken, Covid’den sonra yüzde 16’ya düştü” dedi.

‘2 KEZ KALP NAKLİ OLAN HASTAMIZ, KAÇKAR DAĞLARI ZİRVESİNE ÇIKTI’

Kalp nakli yapılamayan hastalara yapay kalp takıldığını aktaran Prof. Dr. Bayezid, şöyle dedi:

“Organ bekleyen hastaları hayatta tutabilmek için yapay kalp takmak zorunda kalıyoruz. Bugüne kadar 320 yapay kalp cihazı taktık. Ayrıca kalp nakli olan hastalarda sonuçlarımız çok daha iyi. İlk yaptığımız kalp nakli 26’ncı yılında ve en uzun yaşayan hastamız. Sorunsuz hayatını sürdürebiliyor. Hiçbir problemi yok. 20 yılı aşan hastalarımız var. Böbrekleriyle ilgili sorun yaşayıp, 15’inci yılda nakil olan hastalarımız var. Baypas olan hastalarımız var. Koroner arterlerinde sorunu olan bir kalp nakli hastamıza baypas yapmıştık.

Stent konulan hastalarımız var. İki defa kalp nakli olan 3 hastamız var. Ameliyattan 10-15 yıl sonra sorun yaşayınca ikinci kez kalp nakli olmuş hastalarımızdan biri, Kaçkar Dağları’nın 3900 metre yükseklikteki zirvesinden fotoğraf yolladı. Bu hastalarımızı görmek bizi mutlu ediyor. Gene Türkiye’de ilk kez hem kalp hem böbrek nakli aynı anda yapılan 3 hastamız var. Organ naklinin sonuçlarının ne kadar iyi olduğunu, nakil sonrasında hastaların ne kadar uzun, ne kadar kaliteli yaşayabildiğini görüyoruz.”

1 AYDA 3 KALP NAKLİ YAPILDI

Kasım ayı sonrasında organ nakli farkındalığının artmasıyla AÜ’de aralık ayında, yıllardır yapay kalp taşıyan Kadir İrkin (39) ve Azerbaycanlı Ferit İrkin’e (24), 12 yıldır kalp yetmezliği şikayetiyle kalp bekleyen Tevfik Serdar Demirtürk’e (46) başarılı kalp nakilleri yaptıklarını açıklayan Prof. Dr. Bayezid, “Organ naklinin önemi anlaşılınca bağışlanan organ sayısı da artacaktır.

Özellikle organ nakli haftasından sonra bir haber yayımlanıyor, organ bağışı artıyor. İnsanlar daha duyarlı hale geliyor. Toplumda bu bilinci artırmamız gerekiyor. Özellikle aralık ayı bizi çok mutlu etti. Aralık ayında 3 kalp nakli yaptık. 3’ü de genç hastaydı. 2’sini taburcu ettik, diğerini de yakında taburcu edeceğiz. Hastalarımız gayet sağlıklı, hiçbir problem yok” diye konuştu.

‘ÇOCUĞUMU YAŞATMAK, ONUN KALBİNİN ATMASINI İSTİYORUM’

Nakil bekleyen hastalarla kalp nakli koordinatörleri Resul Erdoğan ve Fatma Temel’in iletişime geçerek, ‘Uygun donör bulundu’ haberini verdiğini kaydeden Prof. Dr. Bayezid, nakil olan hastaların yeni hayatlarına ‘merhaba’ dediğini belirterek, şöyle konuştu:

“Yeniden kendi işlerini görebiliyorlar. Bir hastamız 26 senedir hiç sorun yaşamıyor. Çocuğunu büyüttü. Akdeniz Üniversitesi’nde okuttu, evlendirdi, torunu oldu. Bunları görebilmesi mümkün değildi. Organ nakli olmasaydı, 1 yıl içerisinde hayatını kaybedecekti. Organ bağışı umuttur. Özellikle son organ bağışı yapan hastamızın babasının sözleri beni çok duygulandırdı. Bana, ‘koordinatörler bana, çocuğunuzu yaşatmak ister misiniz’ diye sordu. ‘Evet, çocuğumu yaşatmak, onun kalbinin atmasını istiyorum dedim’ dedi. Çocuğunun kalbini, böbreklerini ve karaciğerini bağışladı. Giderken de ‘Oğlum en büyük sadakasını verdi’ dedi.”

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Kurtköy’de gişe adaları ve kanopileri kaldırdık

Sonraki Haber

Mardin’de beyin kanaması geçiren hasta Ankara’ya sevk edildi

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Okullar açılmadan önce çocukların bağırsak sağlığına dikkat!
Sağlık Haberleri

Okullar açılmadan önce çocukların bağırsak sağlığına dikkat!

27 Ağustos 2026
Uzmanlar uyarıyor: Bağırsak enfeksiyonuna karşı 'marul' ve 'buz' uyarısı
Sağlık Haberleri

Uzmanlar uyarıyor: Bağırsak enfeksiyonuna karşı ‘marul’ ve ‘buz’ uyarısı

26 Ağustos 2026
Hemşire Burcu, 9 ayda 42 kilo verip 72 kiloya düştü
Sağlık Haberleri

Hemşire Burcu, 9 ayda 42 kilo verip 72 kiloya düştü

26 Ağustos 2026
Okullar açılmadan önce bunlara dikkat! Uzmanlardan ailelere kritik uyarılar
Sağlık Haberleri

Okullar açılmadan önce bunlara dikkat! Uzmanlardan ailelere kritik uyarılar

26 Ağustos 2026
Pozitif psikoloji dünyası İstanbul'da buluşacak
Sağlık Haberleri

Pozitif psikoloji dünyası İstanbul’da buluşacak

26 Ağustos 2026
Kayıt alan gözlüğe yazılım geliştirdi, depresyon ve psikiyatrik hastalıkların tanısında kullanılacak
Sağlık Haberleri

Kayıt alan gözlüğe yazılım geliştirdi, depresyon ve psikiyatrik hastalıkların tanısında kullanılacak

25 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Mardin'de beyin kanaması geçiren hasta Ankara'ya sevk edildi

Mardin'de beyin kanaması geçiren hasta Ankara'ya sevk edildi

En Güncel Haberler

Bosna Savaşı'nda soykırım yapmıştı: Savaş suçlusu Ratko Mladic öldü
Dış Haberler

Bosna Savaşı’nda soykırım yapmıştı: Savaş suçlusu Ratko Mladic öldü

27 Ağustos 2026
Samsunsporlu Ohlenschlaeger: "Kendi hikâyemi yazmak istiyorum"
Spor Haberleri

Samsunsporlu Ohlenschlaeger: “Kendi hikâyemi yazmak istiyorum”

27 Ağustos 2026
Zaferin 104'üncü yılında şehitler mevlit ile anıldı
Gündem

Zaferin 104’üncü yılında şehitler mevlit ile anıldı

27 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Mardin’de yol kenarında oluşan hortum kamerada

27 Ağustos 2026
Yaşam

Maltepe’de hafif ticari araçla motosiklet çarpıştı: 1 yaralı

27 Ağustos 2026
Yaşam

Döktüğü gibi topladı: Çevre katliamına hem ceza hem temizlik görevi

27 Ağustos 2026
Yaşam

Koruyucu Aile Festivali’nde çocuklar aileleriyle eğlendi

27 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

İzmir'de orman yangını; büyük ölçüde kontrol altında

İzmir’de orman yangını; büyük ölçüde kontrol altında

- Haberton
27 Ağustos 2026

İzmir Ödemiş'te çıkan orman yangını, ekiplerin fedakâr çalışmaları sonucunda kontrol altına alındı. İzmir’in Ödemiş ilçesinde saat 15.00 sıralarında çıkan orman...

Özgürlükten rutine sert iniş: Tatil dönüşü sendromu ve işe uyumun psikolojik haritası

Facebook hesabınıza başkası girmiş olabilir! Hesabınıza giriş yapan cihazları böyle kontrol edebilirsiniz

ATM kartınızı yutarsa ne yapmalısınız? Kartı geri almak için yapılan bu hata risk oluşturabilir

Şifreniz çalınmış olabilir! Hesaplarınız ele geçirilmeden önce bu işaretlere dikkat

Güncel Haber

Bosna Savaşı'nda soykırım yapmıştı: Savaş suçlusu Ratko Mladic öldü

Bosna Savaşı’nda soykırım yapmıştı: Savaş suçlusu Ratko Mladic öldü

27 Ağustos 2026
Samsunsporlu Ohlenschlaeger: "Kendi hikâyemi yazmak istiyorum"

Samsunsporlu Ohlenschlaeger: “Kendi hikâyemi yazmak istiyorum”

27 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton