8 Ekim 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Kültür ve Sanat - Çöplüğe dönen 1800 yıllık kutsal çeşme ve kaplıca kurtarılıyor

Çöplüğe dönen 1800 yıllık kutsal çeşme ve kaplıca kurtarılıyor

Haberton - Haberton
7 Haziran 2025
- Kültür ve Sanat
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Çöplüğe dönen 1800 yıllık kutsal çeşme ve kaplıca kurtarılıyor
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Antalya’da Myra Antik Kenti’nin kutsal çeşmesi (nympheum) ve kaplıca olarak kullanılan Roma dönemine ait 1800 yıllık tarihi yapı, izbe halden kurtarılıyor.

Demre Belediyesi, tarihi yapı kenarındaki iş yerlerinin 90’ını taşıdı, kalan 3’ü de 20 Haziran’da boşaltacak. Myra Kazı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Çevik, Roma döneminde olduğu gibi insanların tarihi termal tesiste yüzebileceği büyük bir arkeopark projesi yapılacağını açıkladı.

Antalya’da ‘Noel Baba’ olarak da bilinen Aziz Nikolaos’un yaşadığı ve mezarının bulunduğu Demre ilçesinde yer alan Likya döneminin en önemli kentlerinden Myra Antik Kenti’nin ‘kutsal su’ olarak bilinen anıtsal çeşmesi ve kaplıca olarak kullanılmış virane haldeki tarihi yapı, uzun yıllardır çöplüğü andırıyor. Demre-Kaş kara yolu üzerinde eski sanayi sitesinin hemen yanındaki tarihi yapı, Andriakos Çayı’nın çıktığı kaynağın üzerinde yaklaşık 1800 yıl önce insanlara şifa vermek amacıyla inşa edildi. Tarihi yapının içindeki kükürtlü su havuzlarının ise şifalı olduğuna inanılıyor.

15 YILDIR BEKLEYEN PROJE

Demre Müze Müdürlüğü sorumluluğundaki tarihi yapının hemen yanında yer alan hurdacılar ve sanayi sitesine ilişkin sorunun çözümü için son aşamaya gelindi. Myra Kazı Başkanı Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nevzat Çevik’in 2010 yılında kısmi kazı çalışmaları yaptığı kutsal çeşme alanında, uzun yıllar sanayi sitesinin burayı boşaltması beklendi. Kutsal çeşme ve kaplıca yapısında kazı, restorasyon ve çevresinin arkeoparka dönüşeceği projeye ilişkin en büyük engel olan eski sanayi sitesinin taşınması sorununda sona gelindi.

TURİSTLER KALINTIYI YÜZEREK GEZEBİLECEK

Anıtsal çeşmenin yanındaki sanayi alanında marangoz, hafriyatçı ve hırdavatçı toplam 3 esnafın kaldığını belirten Prof. Dr. Nevzat Çevik, “Onlar da gitmek üzere. 10 yıl önce ben kısmi kazısını yaptım. Sonra da projesini beklettim, sanayi bitsin taşısınlar diye. Orada büyük bir arkeopark projem var. O binanın tamamını kazıp, 1,5 metre su içerisinde insanlar yüzerek, termal bir tesiste, Roma tesisinde yüzerek gezsinler istiyorum. Demre’nin bilinen sağlıklı suyu vardır, orada akan su da o su. Dolayısıyla orayı da antik zamandaki gibi, termal bir tesis gibi hayata geçirip, yüzerek insanların kalıntıyı gezmelerini istiyorum” dedi.

‘EŞSİZ BİR TURİSTİK ALAN OLACAK’

2010 yılından beri arkeopark projesi için sanayinin kaldırılmasını beklediğini, artık sanayinin tamamen boşaltılmak üzere olduğunu anlatan Prof. Dr. Nevzat Çevik, bir iki ay da temizlik süreci olabileceğini kaydetti. Kazı için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan ödenek talebinde bulunulduğunu, ağustos-eylül gibi bu alandaki kazıyı başlatmayı hedeflediğini açıklayan Prof. Dr. Çevik, “Diğer işlere paralel olarak oranın da kazısını bitirip alanın peyzajını düzenleyerek şahane bir alana dönüştüreceğim. Eşsiz bir turistik alan olacak aynı zamanda” diye konuştu.

Yapının zemininden çıkan suyun Demre’de kutsal olarak bilinen, başka birkaç noktada da kuyulardan çıkan ve sabahları içilen kükürtlü su olduğunu anlatan Prof. Dr. Çevik, “Burayı yaparsam hem orijinal sağlık suyu var hem de orijinal Roma termal tesisi var. İkinci yüzyıl, yani 1800 küsür yıllık. Tam kavşakta Çayağzı, Kaş ve Demre kavşağında mükemmel bir alanımız olacak. Ben orayı kısmi kazdığımda oranın aynı zamanda bir termal tesis olduğunu fark ettim. Hem kutsal çeşme, aynı zamanda termal tesis. Başka odalar da var çünkü. Ama kazıyı bitiremedim. Çünkü lojistik olarak zor bir alan. Suyun içinde kazdığımız için aynı anda 5-10 tane motopomp çalışıyor. Zor bir çalışma alanı ama sanayi kalkarsa daha geniş ölçekte rahat, asıl planımı uygulayabileceğim. O zaman da pırıl pırıl mükemmel bir alan olacak” dedi.

20 HAZİRAN TAŞINMADA SON GÜN

2010 yılından bugüne proje aşamasında olan eski sanayinin taşınmasına yönelik süreç hakkında bilgi veren Demre Belediye Başkanı Fahri Duran, “Bugüne kadar 90 iş yerinin taşınmasını sorunsuz şekilde tamamladık. Geriye sadece 3 iş yeri kaldı. Onların da dükkan ihaleleri yapıldı ve son ödemeleri 20 Haziran’da. 20 Haziran itibarıyla kalan üç iş yeri de taşınacak ve eski sanayi alanı tamamen boşaltılmış olacak. 20 Haziran’dan sonra anıtsal çeşmenin yanındaki bu alanı tamamen beton bloklarla kapatacağız. Herhangi bir iş yerinin faaliyeti mümkün olmayacak. Giriş-çıkışlar yasaklanacak. Tüm mahkemeleri kazandık, hukuki veya herhangi bir problem kalmadı. Biz de Nevzat hocamız kadar bu konuya duyarlıyız ve bu çalışmanın bir an önce hayata geçmesi için elimizden geleni yapıyoruz. 90 iş yerini taşıyan bir başkan olarak üç iş yerini de taşırız” diye konuştu.

Etiketler: Antalya
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

İstanbul’da bayramın 2’nci günüboş kalan yollar havadan görüntülendi

Sonraki Haber

‘Kuzeyin Oğlu Volkan Konak’, bayram özel kolajıyla bu akşam Kanal D’de

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Cemre Baysel, ‘Pembe Top Sahada’ projesine destek verecek
Kültür ve Sanat

Cemre Baysel, ‘Pembe Top Sahada’ projesine destek verecek

7 Ekim 2026
Doğadan topladığı atıkları dönüştürüp sanata çeviriyor
Kültür ve Sanat

Doğadan topladığı atıkları dönüştürüp sanata çeviriyor

7 Ekim 2026
Haysiyet’te Aziz'in vedası izleyenleri derinden sarstı, gözyaşları ekrandan taştı
Kültür ve Sanat

Haysiyet’te Aziz’in vedası izleyenleri derinden sarstı, gözyaşları ekrandan taştı

7 Ekim 2026
Haysiyet, bu akşam Kanal D’de
Kültür ve Sanat

Haysiyet, bu akşam Kanal D’de

6 Ekim 2026
Haysiyet'te heyecan doruktu: "Bir ölüm belki yeni bir canı doğuracak"
Kültür ve Sanat

Haysiyet’te heyecan doruktu: “Bir ölüm belki yeni bir canı doğuracak”

6 Ekim 2026
Alya'dan Cihan'a tehdit: "Enver'le evlenirim"
Kültür ve Sanat

Alya’dan Cihan’a tehdit: “Enver’le evlenirim”

6 Ekim 2026
Sonraki Haber
'Kuzeyin Oğlu Volkan Konak', bayram özel kolajıyla bu akşam Kanal D’de

'Kuzeyin Oğlu Volkan Konak', bayram özel kolajıyla bu akşam Kanal D’de

En Güncel Haberler

Kağıthane’de otomobil ile taksi çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı
Yerel Haberler

Kağıthane’de otomobil ile taksi çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

8 Ekim 2026
Bandırma'da yağ fabrikasında yangın
Yerel Haberler

Bandırma’da yağ fabrikasında yangın

8 Ekim 2026
Aydın’da kazada yaralanan 2 kişi, 3 gün sonra hastanede hayatını kaybetti
Yerel Haberler

Aydın’da kazada yaralanan 2 kişi, 3 gün sonra hastanede hayatını kaybetti

8 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Malatya’da otizmli bireyler için özel eğitim sınıfı açıldı

7 Ekim 2026
Yaşam

Gazze için Antalya’da sessiz yürüyüş; binlerce öğrenci tek yürek oldu

7 Ekim 2026
Yaşam

Kahramanmaraş’tan başlayan kutsal yolculuk: Yürüyerek ve otostop çekerek umreye gidiyor

7 Ekim 2026
Yaşam

Türk devletleriyle ortak uzay modülü hedefi

7 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

SPK'dan 21 kişi hakkında suç duyurusu

SPK’dan 21 kişi hakkında suç duyurusu

- Haberton
8 Ekim 2026

Sermaye piyasası işlemlerine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Odine şirketi hisselerinde yapılan inceleme sonucunda, 21 kişi hakkında...

7 Ekim 2023’ten bugüne Gazze: Üç yılda on binlerce ölüm, büyük yıkım

Yapay zekâ etiği ve AI regülasyonu: Türkiye’de yapay zekâ için hukuki sorumluluk dönemi başlıyor mu?

Ahilikten e-ticarete: 800 yıllık esnaf kültürü dönüşüyor

Gençlerde kanser vakaları artıyor mu? Dünya Kanser Araştırma Fonu yeni verileri açıkladı

Güncel Haber

Kağıthane’de otomobil ile taksi çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

Kağıthane’de otomobil ile taksi çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

8 Ekim 2026
Bandırma'da yağ fabrikasında yangın

Bandırma’da yağ fabrikasında yangın

8 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton