8 Eylül 2026, Salı
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Dış Haberler - COP31’i bir konferans değil, çözümler üreten bir eylem süreci olarak tasarladık

COP31’i bir konferans değil, çözümler üreten bir eylem süreci olarak tasarladık

Haberton - Haberton
13 Mart 2026
- Dış Haberler
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Bakan Kurum: COP31’i bir konferans değil, çözümler üreten bir eylem süreci olarak tasarladık

Bakan Kurum: COP31’i bir konferans değil, çözümler üreten bir eylem süreci olarak tasarladık

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “ COP31’i aslında bir konferans değil, bu manada çözümler üreten bir eylem süreci olarak tasarladığımızı da ifade etmek isterim” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Küresel Bakü Forumu kapsamında düzenlenen ‘Azerbaycan’da Müzakerelerin Ötesinde: Cop’u Hayatta Tutma Savaşı Paneli’nde katılımcılara hitap etti. Forumun kritik bir dönemde gerçekleştirildiğine dikkat çeken Bakan Kurum, ortaya konan bu iradenin iklim gündeminde sürekliliğin önemini ortaya koyduğunu belirtti.

İklim diplomasisinin kalbi sayılan ‘Cop sürecini, yalnızca müzakere salonlarında değil, gerçek hayatta nasıl güçlü ve etkili tutabiliriz’ sorusuna yanıt aramak için bir araya gelindiğini ifade eden Bakan Kurum, “Etrafımız adeta yangın yeri ve bu ortamda atılan her adım çok büyük önem taşıyor. Bu manada da ortak evimiz dünya, yalnızca iklim krizinin değil, aynı zamanda küresel iş birliği kapasitesinin de burada hep birlikte sınandığı bir dönemi bize ifade ediyor. Tabii böyle çok önemli bir dönemde çok taraflı çözümler artık bir tercih değil, olmazsa olmaz bir zorunluluk haline geldi. Bakü’de bu manada bir araya gelmemiz de bu istişareleri geçmiş Cop başkanlarımızla birlikte yapıyor olmamız da önemli” diye konuştu.

COP31’İ Geleceğin Cop’u Olarak Değerlendiriyoruz

Türkiye’nin İklim Kanunu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ortaya koyduğu 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi’ne dikkat çeken Bakan Kurum, “Türkiye olarak Afrika, Avrupa ve Asya’nın kesişim noktasında olmamız ve kültürler arasında uzun süredir de bir köprü vazifesi görüyor olmamız, doğuyla batı, kuzeyle güney arasında bir köprü olma noktasında irademizi net bir şekilde ortaya koyuyor. Biz sadece müzakere salonlarında konuşulan, karar alınan bir Cop süreci olsun istemiyoruz. COP31; müzakereden artık uygulamaya geçilen, kararların alındığı, sahada bilfiil bunların takip edildiği bir Cop süreci olsun istiyoruz. COP31’i ‘Geleceğin Cop’u’ olarak değerlendiriyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Bakü–Belem Yolculuğundaki Kararlar Bizim İçin Yol Gösterici

COP31’de Avustralya ile yapılacak iş birliğine işaret eden Bakan Kurum, sürece ilişkin süreklilik ve kararlılık vurgusu yaparak, şunları kaydetti:

“COP31’de ev sahibi Türkiye. Tüm kararların bu noktada COP31 Başkanlığı olarak istişare edildiği bir süreci yürüteceğiz. Yine Avustralya’yla müzakere sürecini COP31 başkanıyla istişare ve uyum içerisinde yürüteceğiz, böylece iki farklı ülkenin de gücünü tüm dünyaya gösteriyor olacağız. Biz Avustralya’yla uyum içerisinde çalışıyoruz. Diğer taraftan Belem’de alınan kararlarımız var. Yine bir önceki Cop başkanımız ve ev sahibi Azerbaycan’da da Cop sürecine ilişkin belki de dünyanın beklemediği bir başarıyı Muhtar kardeşim ve Azerbaycanlı dostlarımız ortaya koydular. Biz işte bu Cop’larda alınan kararları daha da güçlendirecek bir eylem ajandası oluşturma sorumluluğumuzun da farkındayız. Bu eylem ajandasını ortaya koyacağız. Tabii süreklilik bu sözleşme esasında şart. Burada 1,5 santigrat derece hedefi ve Bakü-Belem yolculuğunda ortaya konulan kararlar bizim için de yol gösterici olacak. Troika dediğimiz yapı aslında gelecek, geçmiş ve mevcut başkan kavramı. Aslında burada farklı bir Troika’yı da yaşıyoruz. İstikrarın ve öngörülebilirliğin güçlendirildiği, güvenin ve somut çıktıların da net bir şekilde ortaya koyulduğu bir Cop başkanlığını yürütüyor olacağız.”

Cop’u Canlı Tutmak İçin Metinleri Sahaya İndirmekle Yükümlüyüz

Türkiye’nin COP31 vizyonunun ‘diyalog, uzlaşı ve aksiyon’ temelinde olacağının altını çizen Bakan Kurum, Cop süreçlerinin hayata geçirilecek eylemlerle canlı tutulabileceğini vurgulayarak, “Diyalogdan hiçbir zaman ayrılmayacağız. Müzakere salonlarında alınan kararların uygulamayla aksiyona geçirilmesini sağlayacağız ve aksiyon boyutunu da hızlandırmak için elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz. Ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olması sebebiyle COP31’de Antalya’da tüm dünyanın dikkatini denizlere, okyanuslara çekmek istiyoruz. Bu manada da denizlerin ve göllerin temizliği adına buraya verilecek finansmana kadar birçok projeyle, Cop’u canlı tutmak için metinleri sahaya indirmekle yükümlü olduğumuzu düşünüyoruz. COP31’i aslında bir konferans değil, çözümler üreten bir eylem süreci olarak tasarladığımızı ifade etmek isterim” dedi.

Hiçbir Ülkenin Geride Bırakılmadığı Bir Süreç Yürütmek İstiyoruz

Bakan Kurum, Türkiye’nin ‘COP31 Eylem Ajandası’ için çalışacağını belirterek, şu hedeflerin altını çizdi:

“Eylem ajandamızdaki başlıklarımız ne olacak? Sıfır Atık uygulamamız ki; Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi himayelerinde yürüttüğümüz, bugün bir dünya markası haline gelmiş Sıfır Atık Projemiz var. Birleşmiş Milletler nezdinde de Sıfır Atık Günü ilan ettiğimiz uygulamalarımızı, Antalya’da da işlediğimiz bir konferansı yaşatıyor olacağız. Gençlerimiz önemli. Gençlerimizin iklim eylemine daha güçlü katılımını sağlamak zorundayız. Yani bugün dünyada ‘1,5 derece hedefi nedir?’ diye sorsanız, belki sadece yüzde 10’u biliyor. Biz bu farkındalığı artırmak zorundayız. Yine finansman, teknoloji ve veri temelli uygulama araçlarını güçlendireceğiz. Bu çerçevede de gelişmekte olan ülkelere destek sağladığımız, Pasifik ülkelerinin düşünüldüğü, dünyadaki hiçbir ülkenin geride bırakılmadığı bir Cop sürecini yürütmek istiyoruz. Türkiye’nin dış politikadaki duruşu budur. Sayın Cumhurbaşkanımızın tüm dünyaya verdiği mesaj budur. Biz de Cop başkanlığı olarak medeniyetimizden aldığımız ilhamla bu duruşumuzu gösteriyor olacağız.”

Etiketler: AntalyaAzerbaycanCumhurbaşkanıMurat KurumRecep Tayyip ErdoğanTeknolojiTürkiyeYangın
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Bursa’da küçükbaş çiftliğinde yangın

Sonraki Haber

Bakan Gürlek, Yargıtay üyeliğine seçilen 8 ismi açıkladı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki Ebola salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 95’e yükseldi
Dış Haberler

Kongo’da Ebola salgını büyüyor: 6 bin 436 vaka, 3 bin 95 ölüm

7 Eylül 2026
Kremlin Sözcüsü Peskov'dan ABD, Rusya görüşmesine dair ipucu: Putin ve Trump telefonda görüşebilir
Dış Haberler

Kremlin Sözcüsü Peskov’dan ABD, Rusya görüşmesine dair ipucu: Putin ve Trump telefonda görüşebilir

7 Eylül 2026
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ağır konuştu: "Almanlar yine savaş istiyor"
Dış Haberler

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ağır konuştu: “Almanlar yine savaş istiyor”

7 Eylül 2026
Zelenskiy: Rusya'nın petrol rafinerileri ve İHA tesislerini vurduk
Dış Haberler

Ukrayna ve Rusya arasında gerilim büyüyor: Savaş kızışıyor

7 Eylül 2026
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefonda görüştü
Dış Haberler

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefonda görüştü

7 Eylül 2026
KKTC Başbakanı Üstel: Arama faaliyetlerimiz aralıksız devam ediyor
Dış Haberler

Kayıp mürettebat için arama çalışmaları 7 gün 24 saat devam ediyor

7 Eylül 2026
Sonraki Haber
Bakan Gürlek, Yargıtay üyeliğine seçilen 8 ismi açıkladı

Bakan Gürlek, Yargıtay üyeliğine seçilen 8 ismi açıkladı

En Güncel Haberler

Antalya Serik'te orman yangını: Evler ve seralar yandı
Yerel Haberler

Antalya Serik’te orman yangını: Evler ve seralar yandı

8 Eylül 2026
Göztepe’nin file bekçisi Luka Gugeshashvili: Bugün yaptığınız şey taraftarlık değildir
Spor Haberleri

Göztepe’nin file bekçisi Luka Gugeshashvili: Bugün yaptığınız şey taraftarlık değildir

8 Eylül 2026
Göztepe - Gaziantep FK maçının ardından
Spor Haberleri

Göztepe – Gaziantep FK maçının ardından

8 Eylül 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Tekirdağ’da denizde boğulma tehlikesi geçiren 4 arkadaşı çevredekiler kurtardı

7 Eylül 2026
Yaşam

Aydın’da sezonun ilk pamuğu 100 TL’den sembolik olarak alındı

7 Eylül 2026
Yaşam

Alevlerin arasından kurtarılan malağına sarılıp, gözyaşı döktü

7 Eylül 2026
Yaşam

Şişli’de iş yerinde çıkan yangında 1’inci kattan atlayan kişi yaralandı

7 Eylül 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Mardin 1969 Spor - Bodrum FK maçının ardından

Mardin 1969 Spor – Bodrum FK maçının ardından

- Haberton
8 Eylül 2026

TFF 1’inci Lig’in 6'ncı haftasında Mardin 1969 Spor, konuk ettiği Bodrum Fk’yı 1-0 yendi. Karşılaşmanın ardından Mardin 1969 Spor Teknik...

Telefonda ‘evet’ demek dolandırılmaya yol açar mı? Uzmanlar asıl riske dikkat çekiyor

Eylül, hasat mevsimi: Türkiye’nin tarımsal üretim takvimi

Türk genç nüfusu ve siyasal Katılım: Z kuşağı seçmen profili

Evinizde haberiniz olmadan kimler kayıtlı? Birkaç dakikada kontrol edebilirsiniz

Güncel Haber

Antalya Serik'te orman yangını: Evler ve seralar yandı

Antalya Serik’te orman yangını: Evler ve seralar yandı

8 Eylül 2026
Göztepe’nin file bekçisi Luka Gugeshashvili: Bugün yaptığınız şey taraftarlık değildir

Göztepe’nin file bekçisi Luka Gugeshashvili: Bugün yaptığınız şey taraftarlık değildir

8 Eylül 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton