22 Eylül 2026, Salı
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Dış Haberler - COP31 Başkanı Kurum, BM’de ‘COP31 Eylem Gündemi’ni açıkladı

COP31 Başkanı Kurum, BM’de ‘COP31 Eylem Gündemi’ni açıkladı

Haberton - Haberton
22 Eylül 2026
- Dış Haberler
Okuma Süresi:7 dakikalık okuma
A A
0
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

COP31 Başkanı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, BM’de COP31 Eylem Gündemi’ni uluslararası kamuoyuna deklere etti.

‘Diyalog, Uzlaşı, Aksiyon’ ilkeleri üzerine konumlandırılan COP31 Eylem Gündemi’nin 10 öncelikli teması, 6 küresel hedefi, 11 girişimi ve 13 destekleyici çıktısını detaylı olarak Unfccc’ye taraf ülkelerin temsilcilerine anlatan COP31 Başkanı Murat Kurum, “COP31 Eylem Gündemimizin amacı açıktır; ortak hedeflerimizi somut uygulamaya dönüştürmek. Sizleri bu sürecin aktif ortakları olmaya davet ediyorum. Diyalogla ilerleyelim. Uzlaşıyla güçlenelim. Eylemle sonuç alalım” dedi.

İklim değişikliği ile mücadelede BM’nin en önemli organizasyonu olan BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin (Unfccc) 31. Taraflar Konferansı (COP31) hazırlıkları kapsamında COP31 Başkanı Murat Kurum, New York’ta kapsamlı bir diplomasi trafiği yürütüyor. COP31 Başkanı Kurum, New York İklim Haftası kapsamında BM nezdinde gerçekleştirilen “COP31 Eylem Gündeminin Lansmanı Üst Düzey Etkinliği”nde Türkiye’nin COP31 ev sahipliği sürecine ilişkin detaylı bir sunum yaptı. Lansmanda, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği İcra Sekreteri Simon Stiell, Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Selwin Hart, COP30 Başkanı Büyükelçi Andre Aranha Correa do Lago, Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı ve COP29 Baş Müzakerecisi, Avustralya Bakan Yardımcısı ve COP31 İcra Direktörü Kushla Munro ve Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Prof. Dr. Seleste Saulo, 20’ye yakın ülkenin bakan ve bakan yardımcılarının yanı sıra uluslararası finans kuruluşlarının temsilcileri söz aldı.

Bizim İçin Uygulama Sahada Ölçülebilir Sonuç

“Bugün burada yalnızca COP31 Eylem Gündemi’ni tanıtmak için değil, iklim eyleminde hedeften uygulamaya geçişi nasıl hızlandıracağımızı birlikte konuşmak için bulunuyoruz” diyen Bakan Kurum, "İklim krizinin aciliyeti konusunda artık bir ortak anlayışa sahibiz. Hedeflerimizi ortaya koyduk. Teknolojilerin önemli bir bölümü mevcut. Dünyanın birçok yerinde uygulanabilir çözümler var. Bugün önümüzdeki temel mesele, aslına bu çözümlerin nasıl hayata geçireceğimiz. Finansmana erişimdeki güçlükleri nasıl aşacağız? Kapasite eksikliklerini nasıl gidereceğiz? Teknolojiyi ve yatırımları ihtiyaçlarla nasıl buluşturacağız? Ve uluslararası iş birliğini uygulamanın hızına nasıl yetiştireceğiz? COP31 Başkanlığı olarak Antalya’ya tam da bu sorulara somut cevaplar üretme hedefiyle, “Uygulama Cop’u” vizyonuyla hazırlanıyoruz. Bizim için uygulama; yalnızca daha fazla taahhüt açıklamak değil, artık mevcut taahhütleri sahada ölçülebilir sonuçlara dönüştürmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Ölçülebilir Hedefler, Somut Girişimler

COP31 Eylem Gündemi’nin ortak öncelikleri ölçülebilir hedefler, somut girişimler ve uygulama araçlarıyla buluşturacak şekilde hazırlandığını belirten COP31 Başkanı Kurum, karşılıklı görüş alışverişiyle eylem gündeminin netleşeceğine vurgu yaptı. Eylem Gündemi’nin 10 öncelikli tema, 6 küresel hedef, 11 girişim ve 13 destekleyici çıktı üzerine kurduklarını dile getiren Bakan Kurum, New York’un ardından Fiji Pre-Cop ile çalışmaların devam edeceğini dile getirdi.

COP31’İn 6 Hedefi

Bakan Kurum, COP31’in 2035 Küresel Uygulama Hedefleri kapsamında elektriğin nihai enerji tüketimindeki payını yüzde 35’e çıkarmayı; belediye atığı oluşumundaki öngörülen artışı en az yarıya indirmeyi; binalarda enerji yoğunluğunu en az yüzde 25 azaltmayı; küresel döngüsel malzeme kullanım oranını en az yüzde 15’e çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı. Bu hedeflerin hayata geçirilmesinin 2035 yılına kadar küresel emisyonlarda 8,5 ila 10 gigaton karbondioksit azaltım potansiyeli taşıdığına işaret eden Bakan Kurum, her bir hedefi ve uygulama aracını da detaylandırarak anlattı.

Antalya Yeşil Sanayileşme Mutabakatı

Bakan Kurum, COP31 ile devreye alınacak 11 girişim arasında yer alan COP31 Küresel Elektrifikasyon Girişimi ile elektrifikasyonun küresel ölçekte hızlandırması, Küresel Yeşil Yük Koridorları Girişimi ile yeşil ve dayanıklı uluslararası yük koridorlarının gelişiminin destekleneceğini, Sıfır Atık, İstanbul Platformu ve Metan Üst Düzey Diyaloğu ile atık azaltımı ve metan azaltımı konularındaki engellerin aşılmasını, Antalya Yeşil Sanayileşme Mutabakatı ile sanayinin karbonsuzlaşmasında uygulama ve yatırımı hızlandırmayı hedeflediklerini belirtti.

2026 Antalya Yapay Zeka Taahhüdü Açıklanacak

En Az Gelişmiş Ülkeler Yeşil Sanayileşme Kolaylaştırma (Ldc-Gıf) Mekanizması ile en az gelişmiş ülkelerde proje fırsatlarını teknoloji ve finansmanla buluşturmak için çalışacaklarını ifade eden Bakan Kurum, Yapay Zeka Destekli Temiz Teknolojiler Girişimi ile temiz teknoloji pilotları ve yenilikçi çözümler geliştirileceğine değindi. Döngüsellik Bilgi Paylaşım Ağı’nın iyi uygulamaların yaygınlaştırılmasını sağlayacağını, 2026 Antalya Yapay Zeka Taahhüdü ile yapay zekanın temiz teknolojiler için sorumlu kullanımının teşvik edileceğini belirtti. 2035 yılına kadar binalarda enerji yoğunluğunu en az yüzde 25 azaltmayı hedefi doğrultusunda Surff ile iklim taahhütlerini yatırım-hazır kentsel projelere dönüştüreceklerini kaydetti.

Yine bu başlıkta Antalya Enerji Verimli Binalar Mutabakatı ile enerji verimli ve dirençli binalara geçişi hızlandırmayı amaçladıklarını belirten COP31 Başkanı Kurum, Uluslararası Sürdürülebilir Binalar Yarışması düzenleneceğini ve yenilikçi iyi uygulamaları bu şekilde yaygınlaştırmayı istediklerini anlattı. “Akıllı, Dirençli ve Sürdürülebilir Şehirler Üst Düzey Diyaloğu” ile dijital teknolojilerin şehirlerde iklim eylemi için kullanımını destekleyeceklerini ifade etti. İklim Uygulama Köprüsü (Brıdge) kapsamında açıklanacak İstanbul Deklarasyonu ile Brıdge’e yönelik uluslararası iş birliği ve siyasi desteğin güçlendirileceğini dile getirdi. Herkes için İklim eylemi eğitimi hedefi doğrultusunda “Çocuklar, Gençlik ve İklim Dirençliliği Antalya Üst Düzey Diyaloğu” ile iklim taahhütlerinin çocuklara ve gençlere duyarlı politika, finansman ve uygulamaya dönüşmesini ve gençlerin karar alma süreçlerine katılımının güçlendirilmesini amaçladıklarını belirtti.

Antarktika Mesajları Üst Düzey Diyaloğu

COP31 Başkanı Murat Kurum, 'Bölgesel ve Uluslararası Okyanus İş Birliği Girişimi' ile deniz ve kıyı alanlarının iklim dayanıklılığını güçlendirme, 'Deniz Çöpü Eylem Platformu' ile ihtiyaçları, iyi uygulamaları ve finansmanı buluşturmayı amaçladıklarını dile getirdi. Yine Okyanuslar ve Denizler başlığı altında 'Antarktika Mesajları Üst Düzey Diyaloğu' ile Antarktika’nın iklim araştırmalarındaki rolünü güçlendireceklerini vurguladı. Yine Trabzon Eylem Çağrısı ile okyanusların korunması ve iklim dirençliliğine yönelik ortak eylemleri destekleyeceklerinin altını çizdi.

3 Rio Sözleşmesi İçin Ortak 'Rio Sözleşmeleri Üst Düzey Diyaloğu

Bakan Kurum, COP31’in Gıda Güvenliği başlığı kapsamında Turkuaz Nexus Girişimi ile gıda sistemleri yönetişimi ve iklim taahhütlerini ülke öncülüğünde ortak bir çerçevede buluşturacaklarının vurguladı. Rio Sinerjileri başlığı kapsamında da 'Rio Sözleşmeleri Üst Düzey Diyaloğu' ile üç Rio Sözleşmesi arasındaki sinerjileri güçlendirmeyi ve ulusal düzeyde daha koordineli uygulamayı desteklemeyi amaçladıklarını kaydetti.

Son olarak COP31’in Dinamik ve Dayanıklı Sağlık Sistemleri başlığı kapsamında Antalya Sağlık Dayanıklılığı Girişimi ile bilgi, ülke deneyimleri, teknik uzmanlık, finansman ve yenilikçi çözümleri ortak bir çerçevede buluşturmak istediklerini dile getirdi.

Elimizi, Taşın Altına Koyma Zamanı Geldi De Geçiyor

Bakan Kurum, “COP31 eylem gündemimizin amacı açıktır: Ortak hedeflerimizi somut uygulamaya dönüştürmek. Sizleri bu sürecin aktif ortakları olmaya davet ediyorum. Ben diyorum ki diyalogla ilerleyelim, uzlaşıyla güçlenelim, eylemle sonuç alalım. Hep birlikte bu mücadeleyi yapalım. Elimizi, gövdemizi artık taşın altına koyma zamanı geldi de geçiyor. Artık hep birlikte bu mücadeleyi daha kararlı bir şekilde yapmak mecburiyetindeyiz” dedi.

Diyalogdan Uygulamaya, Hedeften Sonuca Hep Birlikte İlerleyelim

Sunumun ardından katılımcı tarafların görüşlerini de alan Bakan Kurum, konuşmasını şöyle tamamladı: "Benim bu tartışmalardan çıkardığım net mesaj şudur; artık yalnızca ne yapılması gerektiğini değil, nasıl yapılacağını da birlikte ortaya koymalıyız. İşte finansmana erişimi kolaylaştırmalı, kapasiteyi güçlendirmeli, teknoloji ve yatırımları gerçek ihtiyaçlarla buluşturmalı ve iş birliğini uygulamayı hızlandıracak şekilde güçlendirmeliyiz. Antalya'ya ilerlerken bu istişareleri devam ettireceğiz. Başarılarımızı yalnızca aldığımız kararlarla değil, bu kararların sahada neyi değiştireceğiyle değerlendireceğiz. Bu nedenle sizleri yalnızca COP31'e katılmaya değil, eylem gündemimizin aktif ortakları olmaya, girişimlerimize katkı sunmaya ve somut sonuçları Antalya'ya birlikte taşımaya davet ediyorum. Diyalogdan uygulamaya, hedeften sonuca hep birlikte ilerleyelim. Kasım ayında sizleri Antalya'da ağırlamaktan büyük memnuniyet duyacağız."

Etiketler: AntalyaAzerbaycanİstanbulMeteorolojiMurat KurumTeknolojiTrabzonTürkiyeYapay Zeka
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Türkiye-ABD ticaretinde 100 milyar dolarlık hedef: Karşılıklı yatırımlar 31 milyar doları aştı

Sonraki Haber

Dolandırıcılar neden “kargonuz var” mesajı gönderiyor? Tek bir tıkla hesaplarınız tehlikeye girebilir

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Fidan, Türkiye-Mısır-Pakistan-Suudi Arabistan Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katıldı
Dış Haberler

Bakan Fidan, Türkiye-Mısır-Pakistan-Suudi Arabistan Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katıldı

22 Eylül 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘100 Yıllık Dostluk: Türkiye-Amerika Birleşik Devletleri’ etkinliğinde konuştu
Dış Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ABD’ye stratejik işbirliği mesajı

22 Eylül 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Kobakhidze ile görüştü
Dış Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Kobakhidze ile görüştü

22 Eylül 2026
Emine Erdoğan, Sierra Leone Devlet Başkanı’nın eşi Fatima Maada Bio ile görüştü
Dış Haberler

Emine Erdoğan, Sierra Leone Devlet Başkanı’nın eşi Fatima Maada Bio ile görüştü

22 Eylül 2026
Nepal'deki selde hayatını kaybedenlerin sayısı 1451'e yükseldi
Dış Haberler

Nepal’deki selde hayatını kaybedenlerin sayısı 1451’e yükseldi

22 Eylül 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kosova Başbakanı Kurti ile görüştü
Dış Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kosova Başbakanı Kurti ile görüştü

22 Eylül 2026
Sonraki Haber
Dolandırıcılar neden "kargonuz var" mesajı gönderiyor? Tek bir tıkla hesaplarınız tehlikeye girebilir

Dolandırıcılar neden "kargonuz var" mesajı gönderiyor? Tek bir tıkla hesaplarınız tehlikeye girebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

En Güncel Haberler

Alternatif Park Konserleri, müziğin ritmini parklara taşıyor
Kültür ve Sanat

Alternatif Park Konserleri, müziğin ritmini parklara taşıyor

22 Eylül 2026
İzmirliler İZKİTAP’a büyük ilgi gösterdi
Kültür ve Sanat

İzmirliler İZKİTAP’a büyük ilgi gösterdi: Onur konuğu Gündüz Vassaf okurlarıyla buluştu

22 Eylül 2026
Bakan Fidan, Türkiye-Mısır-Pakistan-Suudi Arabistan Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katıldı
Dış Haberler

Bakan Fidan, Türkiye-Mısır-Pakistan-Suudi Arabistan Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katıldı

22 Eylül 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Cem Belevi satın almadı, sahiplendi; Cem Belevi’den örnek davranış

22 Eylül 2026
Yaşam

Ankara’da motosiklet hırsızlığı kamerada; 2 tutuklama

22 Eylül 2026
Yaşam

Ağırlaştırılmış müebbet isteniyordu: Büşra Cin davasında sanığa beraat

22 Eylül 2026
Yaşam

Zeytinburnu’nda yıkım sırasında yan dairenin duvarı çöktü: “Kardeşim geç uyansaydı, üstüne gelebilirdi”

21 Eylül 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Dolandırıcılar neden "kargonuz var" mesajı gönderiyor? Tek bir tıkla hesaplarınız tehlikeye girebilir

Dolandırıcılar neden “kargonuz var” mesajı gönderiyor? Tek bir tıkla hesaplarınız tehlikeye girebilir

- Nilay Uğuroğlu
22 Eylül 2026

Cep telefonlarına gelen “Kargonuz teslim edilemedi”, “Adres bilgilerinizi güncelleyin”, “Paketiniz dağıtıma çıktı” veya “Kargo ücretinizi ödeyin” şeklindeki mesajlar, son dönemde...

Kış gelmeden bunları kontrol ettirin: Sağlığınız için ihmal etmemeniz gereken 8 başlık

Online alışverişte iade hakkı nasıl kullanılır? 14 günlük süreyi kaçıran parasını kaybedebilir

Lastik basıncı neden önemli? Yanlış basınç hem yakıtı hem güvenliği etkiliyor

Dolandırıcılar neden “kargonuz var” mesajı gönderiyor? Tek bir tıkla hesaplarınız tehlikeye girebilir

Güncel Haber

Alternatif Park Konserleri, müziğin ritmini parklara taşıyor

Alternatif Park Konserleri, müziğin ritmini parklara taşıyor

22 Eylül 2026
İzmirliler İZKİTAP’a büyük ilgi gösterdi

İzmirliler İZKİTAP’a büyük ilgi gösterdi: Onur konuğu Gündüz Vassaf okurlarıyla buluştu

22 Eylül 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton