26 Ağustos 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Çocuklarının borcu için cuma çıkışı para toplanmasını isteyenler oldu

Çocuklarının borcu için cuma çıkışı para toplanmasını isteyenler oldu

Haberton - Haberton
23 Eylül 2024
- Politika
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Çocuklarının borcu için cuma çıkışı para toplanmasını isteyenler oldu

Çocuklarının borcu için cuma çıkışı para toplanmasını isteyenler oldu

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Kamu Başdenetçici Şeref Malkoç, kuruma gelen ilginç taleplerden örnekler vererek, “Bize başvuruda bulunan bir kişi, ticaret ile uğraşan çocuklarının borcunun ödenmesi için, cuma çıkışı para toplanmasını istedi. Çok enteresan bir talepti. Telefon ile Diyanet İşleri Başkanını aradım. Kendisi, böyle bir şeyin olamayacağını söyledi” dedi.

2010 yılındaki Anayasa değişikliği ile kurulan ve 2013 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) bağlı olarak faaliyete geçen Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), bilinen diğer adıyla Ombudsmanlık’a, 11 yılda ekonomi, maliye ve vergi, kamu personel rejimi ile eğitim-öğretim, gençlik ve spor konularında toplam 236 bin 973 başvuru yapıldı. Alınan kararların uygulanma oranı yüzde 20’den yüzde 80’e ulaşırken, 1 milyon 412 bin 500 kişi ile yüz yüze, mail ve telefon ile görüşüldü ve hukuki konularda destek verildi. Alınan kararların uygulanma oranı yüzde 20’den yüzde 80’e ulaştı. Kamu ile idarenin her türlü eylem, işlem, tutum ve davranışlarını, insan haklarına dayalı, adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden inceleyen, araştıran ve önerilerde bulunan kurum sayesinde, yüz binlerce davanın yargıya intikali de engellenerek, yargının iş yükü hafifletildi.

‘VATANDAŞIN YANINDA DİYANET İŞLERİ BAŞKANIMIZI ARADIM’

Yüz binlerce vatandaşın sorununun mahkemeye intikal etmeden çözüldüğüne, yapılan her başvurunun titizlikle incelendiğine ve kişilerin menfaatleri noktasında hukuksal sürecin yürütüldüğüne dikkat çeken Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, kendilerine ilginç taleplerin de geldiğini belirtti. DHA muhabirine kuruma gelen ilginç taleplerden örnekler veren Malkoç, “İl dışından bir vatandaşımız gelip, ‘Benim çocuklarım ticaretle ilgilendiler, fakat başaramayıp iflas ettiler. Evimiz icraya verildi, satılıyor. Diyanet İşleri Başkanımızı arayıp durumu anlatsanız da bu cuma Türkiye genelinde bize para toplasalar, biz de bu borcumuzu ödeyebilsek’ dedi. Vatandaşımız il dışından gelmiş. Cep telefonumdan Diyanet İşleri Başkanımızı aradım. Sesini açıp, ‘Başkanım, il dışından bir misafirimiz geldi’ diyerek durumu ona da anlattım. Bana, ‘Bizim böyle bir para toplama usulümüz yok’ dedi. Teşekkür ettik ve bize gelen kişi de memnun oldu. O da ayrıldı. Mesela bu çok enteresan bir talepti” diye konuştu.

‘PRİM BORCU NEDENİYLE ÖDENEN 20 YILLIK EMEKLİ MAAŞI GERİ İSTENMİŞ’

Bir başka vatandaşın ise prim borcu nedeniyle 20 yıllık emekli maaşının geri istendiğini söyleyerek şikayette bulunduğunu belirten Malkoç, “Ordu’dan Mustafa Demirci adlı bir vatandaşımızın 20 yıl sonra emekli maaşı kesilmiş ve aldığı 20 yıllık emekli maaşı geri istenmiş. Nedeni ise ‘2000 yılında emekli oldun. 1973 yılında prim borcun var’ denmiş. Onun da problemini çözmüştük” dedi.

Çocuklarının borcu için cuma çıkışı para toplanmasını isteyenler oldu
Çocuklarının borcu için cuma çıkışı para toplanmasını isteyenler oldu

‘ALLAH KİMSEYİ SAVAŞAN ÜLKENİN VATANDAŞI YAPMASIN’

Türkiye’de vatandaşların sorunlarını çözmek için hassas davranılarak Ombdusmanlık sisteminin hayata geçirildiğini ancak dünyanın birçok ülkesinde, insanların haklarını aramaya bile fırsatları olmadan hayatını kaybettiğini ifade eden Şeref Malkoç, Rusya ile Ukrayna savaşından örnek vererek şöyle konuştu:

“Ukrayna’daki Rus savaş esirlerini, esir kamplarında ziyaret ettik. Rusya’nın elinde esir bulunan Ukraynalı askerlerin 800 ailesi ile bir araya geldik. Çabamız sürüyor ve önemli ölçüde de başardık. Bu anlamda temaslarımız sürüyor. Türkiye, bölgesinde ve çevresinde huzuru, barışı ve refahı arzu eden bir ülkedir. Biz de bu doğrultuda çabalarımızı sürüyoruz. Esir takaslarında insan hakları açısından katkımız var ama asıl arzumuz Rusya ve Ukrayna esirlerine gidip, görüp, onlarla ilgili de bir rapor hazırlamak. Allah kimseyi savaşan ülkenin vatandaşı yapmasın. Esir kampına gittik, kiminin kolu kopmuş, kiminin bacağı kopmuş, kimisinin de yüzünde yara var. Perişan haldeler. Tabii biz insan hakları açısından, yemekleri, sağlıklarına bakılıyor mu, yattıkları, kaldıkları yer iyi mi. Bunların incelemesini yaptık. Çok zor ve perişan durumdalar.”

‘İSRAİL, GAZZE İLE İLGİLİ KONUŞMAMIZIN ÇIKARILMASINI İTALYANLARDAN TALEP ETTİ’

Katıldığı bir konferansta Gazze ile ilgili konuşmasının ise İsrail tarafından İtalyanlardan talep edildiğini hatırlatan Malkoç, “Konferansta da insan haklarını, hukukun üstünlüğünü, özellikle hayat hakkı ve diğer hakları gündeme getiriyoruz. Batı’da, Avrupa’da katıldığımız bütün toplantılarda hep Ukrayna’nın Rusya’yı işgal etmesi ve oradaki insan hakları dile getiriliyor. İsrail 1 yıldan beri Gazze’yi işgal etmiş ve insanların evlerini, camilerini, kiliselerini yıktı. Hastanelerini bombaladı. 42 bin ölü var. Bunların yüzde 70’i kadın ile çocuk ve bunu batılı ülke uzmanları dile getirmiyor.

Biz, Türkiye Ombudsmanlığı olarak hem Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini dile getiriyoruz. Oradaki insan hakları ihlallerini ve İsrail’in Gazze’de yaptığı kırımı, savaş suçlarının insan hakları ihlallerini dile getiriyor, hem anlatıyoruz hem de görsel koyuyoruz. İtalya’daki toplantıda da İsrail bizim konuşmamızın Gazze ile ilgili bölümünün çıkarılmasını İtalyanlardan talep etmiş. Böyle bir şeyi kimsenin bizden talep etmeye hakkı yok. Hele ki, İsraillilerin böyle bir yüzü de yok. Hem insanları katledeceksin, kadınları, çocukları öldüreceksin, ibadethaneler, hastaneler, ambulansları vuracaksın hem de sıkılmadan, arlanmadan bunu insan hakları toplantısında dile getirmeyelim diyeceksin. Böyle bir şeyi söylemeyi, bize söylemeyi cesaret edemediler” dedi.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Roketsan’dan, kamikaze dron tehdidine karşı lazer silahı

Sonraki Haber

6 yaşındaki çocuğun istismar davasında karar çıktı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Türkiye-Suriye ticaretinde hedef belirlendi: 10 milyar dolar
Politika

Türkiye-Suriye ticaretinde hedef 10 milyar dolar

26 Ağustos 2026
İletişim Başkanı Duran’dan SDG açıklaması: “Feshedilmesi önemli bir gelişme”
Politika

İletişim Başkanı Duran’dan SDG açıklaması: “Feshedilmesi önemli bir gelişme”

26 Ağustos 2026
AK Parti Sözcüsü Çelik'ten Suriye açıklaması: "Geleceğe bir ve bütün olarak ilerlemeli"
Politika

Ömer Çelik’ten SDG açıklaması: “Suriye için önemli bir eşik geçildi”

26 Ağustos 2026
Bakan Kurum'dan COP17'ye video mesaj: "Artık söz değil, eylem istiyoruz"
Politika

Bakan Kurum’dan COP17’ye video mesaj: “Artık söz değil, eylem istiyoruz”

26 Ağustos 2026
Bakan Ersoy: "Çanakkale, Türkiye'nin ortak hafızasında çok özel bir yere sahip"
Politika

Bakan Ersoy: “Çanakkale, Türkiye’nin ortak hafızasında çok özel bir yere sahip”

26 Ağustos 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan anlamlı 'Büyük Taarruz' mesajı
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan anlamlı ‘Büyük Taarruz’ mesajı

26 Ağustos 2026
Sonraki Haber
6 yaşındaki çocuğun istismar davasında verilen cezalar belli oldu

6 yaşındaki çocuğun istismar davasında karar çıktı

En Güncel Haberler

Narin Güran cinayetini konu alan ‘Şeytantepe’ belgeseline soruşturma başlatıldı!
Öne Çıkan

Narin Güran cinayetini konu alan ‘Şeytantepe’ belgeseline soruşturma başlatıldı!

26 Ağustos 2026
Rojin Kabaiş soruşturmasında sıcak gelişme: Avukattan 2 kişi için gözaltı ve DNA talebi
Öne Çıkan

Rojin Kabaiş soruşturmasında sıcak gelişme: Avukattan 2 kişi için gözaltı ve DNA talebi

26 Ağustos 2026
THF Cumhurbaşkanlığı Kupası kadınlar şampiyonu Armada Praxis Yalıkavak oldu
Spor Haberleri

THF Cumhurbaşkanlığı Kupası kadınlar şampiyonu Armada Praxis Yalıkavak oldu

26 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Arnavutköy’de 4 yaşındaki Ediz devrilen futbol kalesinin altında kaldı: “Çocuğum sürüklenerek getirildi”

26 Ağustos 2026
Yaşam

Yaya geçidinde otomobilin çarptığı kişi yaralandı; kaza kamerada

26 Ağustos 2026
Yaşam

Serik’te otluk alanda yangın: Vatandaşların müdahalesiyle kontrol altına alındı

26 Ağustos 2026
Yaşam

3 milyon 387 bin metrekareden fazla hayalet ağ, su kaynaklarımızdan temizlendi

26 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

A Milli Erkek Basketbol Takımı için basın buluşması düzenlendi

A Milli Erkek Basketbol Takımı için basın buluşması düzenlendi

- Haberton
26 Ağustos 2026

A Milli Erkek Basketbol Takımı’nın FIBA 2027 Dünya Kupası Elemeleri 2’nci Tur J Grubu ilk maçında Litvanya ile karşılaşacağı maç...

İyileşmeyen yaraların gizemi: Hücresel onarımı hızlandıran beslenme rehberi

Sivrisinekler sadece gece mi ısırıyor? Yaz aylarında doğru bildiğimiz yanlışlar

Adınıza dava açılmış olabilir mi? E-Devlet’te birkaç dakikada kontrol edebilirsiniz

e-Devlet’te borç kontrolü nasıl yapılır? Her borç için farklı ekran kullanılıyor

Güncel Haber

Narin Güran cinayetini konu alan ‘Şeytantepe’ belgeseline soruşturma başlatıldı!

Narin Güran cinayetini konu alan ‘Şeytantepe’ belgeseline soruşturma başlatıldı!

26 Ağustos 2026
Rojin Kabaiş soruşturmasında sıcak gelişme: Avukattan 2 kişi için gözaltı ve DNA talebi

Rojin Kabaiş soruşturmasında sıcak gelişme: Avukattan 2 kişi için gözaltı ve DNA talebi

26 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton