25 Ekim 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Çocuklar, dijital mecralarda ticari hedef

Çocuklar, dijital mecralarda ticari hedef

Haberton - Haberton
22 Nisan 2026
- Politika
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Komisyon Başkanı Elmas: Çocuklar, dijital mecralarda ticari hedef

Komisyon Başkanı Elmas: Çocuklar, dijital mecralarda ticari hedef

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Giresun Milletvekili Nazım Elmas, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’ta 2 okulda yaşanan saldırılar ve komisyon çalışmaları ile ilgili değerlendirmede bulundu.

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Nazım Elmas, “Dijital mecralarda risk, çocukların bu mecralarda ticari hedef olmasıdır. Çocukların zihinsel gelişimini, ruhsal gelişimini ve bedensel gelişimini engelleyecek tüm olumsuzlukları çok iyi süzmek, çok iyi değerlendirmek ve bu olumsuzluklar üzerinden çocuklarımızı gelecek nesillerin en iyi fertleri olarak yetiştirmek üzere bir düzenleme içerisinde olmamız gerektiği anlaşılıyor” dedi.

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Giresun Milletvekili Nazım Elmas, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’ta 2 okulda yaşanan saldırılar ve komisyon çalışmaları ile ilgili DHA’ya değerlendirmede bulundu. Elmas, acı olayların ardından dijital mecraların etkileri üzerine çalışmalar ve konuşmalar yapıldığına işaret ederek, “İlk tespitlere göre bu işin arkasında sosyal mecralardan beslenen, etkilenen bir kişi ve kimlik olduğu görülüyor. Biz de Dijital Mecralar Komisyonu olarak bu konularda sürekli çalışmalar yapan bir komisyonuz. Zaman zaman sosyal medya platformlarını Meclis’e davet ederek, toplumsal şikayetleri, serzenişleri onlara iletip insanımızın beklentilerini veya insanımızın problemli gördüğü alanları onlarla konuşuyoruz. Bu manada birçok sosyal medya platformu Meclis’e gelerek komisyon üyelerinin sorularını cevaplandırdı ve ne tür bir yayın politikaları olduğunu bize anlattılar. Toplumsal bir hadise var. Toplum canlı bir organizma, mekanizmadır. Bu kapsamda her an yeni, değişik güncellemelerin olması gerektiğini görüyoruz. Yasal düzenlemeler yapılıyor. Bu hafta Meclis’te görüşülen düzenlemeler bu konularla ilgiliydi. Geçen hafta 28 maddelik teklifin 15 maddesi kabul edildi. Diğer maddeler de Meclis Genel Kurulunda görüşülecek. Milletvekillerinin uygun görmesi halinde yasalaşacak” diye konuştu.

‘SEFERBERLİK İÇİNDE OLUNMASINDA FAYDA VAR’

Teklif ile ilgili Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile ortak bir çalışma yürüttüklerini hatırlatan Elmas, “Görülüyor ki bu alanda tedbirlerin alınması, herkesin seferber olması gerekiyor. Aileden başlamak üzere eğitim kurumlarındaki çocuklarımızın, öğretmenlerin, yöneticilerin, yüksek öğretim alanındaki uygulamaların, yöneticilerin ve sorumluların, kamu kurumlarının, sivil toplum kuruluşlarının velhasıl 86 milyonun dijital mecralar konusunda bir seferberlik içerisinde olmasında fayda var. Çünkü eskiden çağlar için 100 yıllık bir zaman dilimi söz konusuydu. Şimdi çağlar için 5 yıl, 10 yıl yetiyor, çok hızlı bir şekilde değişim söz konusu oluyor. Çocuklar belli yaşlara kadar kendileri için iyiyi, kötüyü, zararlıyı, faydalıyı seçebilecek bir bilinçte veya özellikte olmuyorlar. Onun için yasaların da muhatap kabul etmeye başladığı ve zaman zaman sorumluluğu yüklemeye başladığı 16 yaş öncesi yaşlar, çocuk kapsamında değerlendiriliyor. Bu kapsamda onların birtakım zararlı alanlardan uzak tutulması bir sorumluluk gereği olarak düşünülüyor. Bu kapsamda 15 yaş altı çocukların sosyal medyadan kendileri için zararlı olabilecek yayınlardan, içeriklerden uzak tutulmasına yönelik bir çalışma bu” diye konuştu.

‘DİJİTAL MECDALARDA RİSK VAR’

Elmas, dijital mecraların olumlu taraflarının yanı sıra olumsuz taraflarının da bulunduğuna dikkat çekerek, “Dijital mecralarda bir de risk var. Risk nedir? Risk, çocukların bu mecralarda ticari hedef olmasıdır. Daha fazla insana ulaşarak ve daha fazla insan üzerinden birtakım ekonomik getiriler elde etme hedefi söz konusu olunca çocuklarımız bu tür bir hedefe alet edilmiş oluyor. Burada çocukların zihinsel gelişimini, ruhsal gelişimini ve bedensel gelişimini engelleyecek tüm olumsuzlukları çok iyi süzmek, çok iyi değerlendirmek ve bu olumsuzluklar üzerinden çocuklarımızı gelecek nesillerin en iyi fertleri olarak yetiştirmek üzere bir düzenleme içerisinde olmamız gerektiği anlaşılıyor. Bu olumsuzluklardan etkilenen çocukların ihmal edilen bazı tarafları var. Aile içi iletişimin zayıf olduğu, aile sevgisinin, aile ilgisinin, aile himayesinin, aile dayanışmasının eksik olduğu yerlerde çocuğun kendisini yalnız hissetmesi, ardından bu yalnızlıktan sonra başka alanlarda kendisini ispat etmeye çalışması, kendisini var olma kimliğiyle oluşturmaya çalışması da ayrıca başka türlü bir gidişat olarak görülmektedir. Biz ailenin içerisinde ne kadar uyum, ne kadar dayanışma, bir ailede ne kadar anne, baba, çocuklar üzerinde sağlıklı bir iletişim varsa o ailede çocukların da ruh sağlığının, başarılarının, verimliliğinin arttığını genel olarak görüyoruz. Ama ne acıdır ki; zaman zaman bölünmüş aileler, parçalanmış aileler, bölünmese veya parçalanmasa bile aile ortamındaki çatışmaların sürmesi, hissedilmesi, çocuklar tarafından fark edilmesi neticesinde aileden uzaklaşma ve aile yapısının manevi atmosferinin bozulması, uyumun bozulmasıyla çocukların başka yerlerde kendilerini tanımlamaya, başka yerlerde kendilerine yer bulmaya çalıştıklarını görüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

‘RAHATÇA YAYIN YAPMA BEKLENTİLERİ BOŞA ÇIKACAKTIR’

Dijital medya platformlarının etik ilkelere göre hareket etmesi gerektiğini ve bunun yasal bir zorunluluk yerine insanlık borcu olduğunu aktaran Elmas, sorunun küresel olması nedeniyle dünya seferberliğine ihtiyaç olduğunu ekledi. Elmas, “Sosyal medya sağlayıcıların mutlaka ilgili kurumlarla iletişim halinde bulunması, temsilcilik bulunduruyorsa temsilcilerin iletişim halinde bulunması, temsilcilik yoksa iş birliği yapabilecek bir karşılıklı diyalog halinde olması gerekmektedir. Bu tür diyalogdan kaçan, temsilcilikten kaçan Türkiye’deki ve dünyanın değişik bölgelerinde rahatça yayın yapabilecekleri bir ortam beklentisinin içerisinde olanların elbette ki bu beklentileri boşa çıkacaktır. Önemli olan yayın yapılan bir ülkenin yasalarına, örfüne, adetine, medeniyet ilkelerine uymak gibi bir hedef de vardır. Bu nesiller, hepimizin nesilleridir. Çocuklar, hepimizin çocuklarıdır. Bu konuda bütün 86 milyon adına düşündüğümüz zaman bu bir ortak problem, ortak beklenti, ortak hedef ve el birliğiyle çözeceğimiz bir sorun olarak görülmelidir” dedi.

Elmas, ayrıca Türkiye’deki dijital alanın çocukların lehine kullanılması için çalışmaların olması gerektiğini vurgulayarak, “Türkiye’de dijital alanı çocuklarımızın lehine kullanacağımız, ondan istifade edeceğimiz, verimliliğini artıracağımız, bilgiye ulaşmasını sağlayacağımız yeni ve farklı birtakım oyunlar, modeller, uygulamaları ve bunları gerek resmi kanallar üzerinden gerekse de sivil toplum kuruluşları üzerinden yapmak mümkün. Gençlerimizin dijital alan merakını giderecek, bu alanla ilgilendiği anlarda onları olumlu tarafa yönlendirecek, güzel kapılar açacak ve Türkiye’nin geleceğine katkı yapabilecek, fikir üretecek, proje üretecek ve gelecekte kendisine meslek olabilecek birtakım yeni alanlar açmasına fırsat verecek, yazılımları bilişimcilerimizden istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Etiketler: AK PartiEğitimKahramanmaraşŞanlıurfaSosyal MedyaTBMMTürkiye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Mesleğine aşık berber, müşterilerini takım elbise ile tıraş ediyor

Sonraki Haber

İdris Şahin’den bireysel silahlanmaya karşı kanun teklifi

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şen: Erdoğan'a böyle bir yanlış yapılamaz
Politika

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şen: Erdoğan’a böyle bir yanlış yapılamaz

25 Ekim 2026
Özgür Özel, İzmir'de gazetecilerin yürüyüşüne katıldı
Politika

Özgür Özel, İzmir’de gazetecilerin yürüyüşüne katıldı

24 Ekim 2026
MHP'den, 'Yaşlanan Nüfus Politikaları Çalıştayı'
Politika

MHP’den, ‘Yaşlanan Nüfus Politikaları Çalıştayı’

24 Ekim 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan Topkapı Sarayı Darphane-i Amire Müzeleri Açılış Töreni'nde konuştu
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan Topkapı Sarayı Darphane-i Amire Müzeleri Açılış Töreni’nde konuştu

24 Ekim 2026
Politika

İletişim Başkanı Duran’dan BM Günü mesajı

24 Ekim 2026
Politika

Bakan Göktaş: Gazi kimlik kartlarını teslim etmeye başladık

24 Ekim 2026
Sonraki Haber
İdris Şahin’den bireysel silahlanmaya karşı kanun teklifi

İdris Şahin’den bireysel silahlanmaya karşı kanun teklifi

En Güncel Haberler

Ardan Zentürk hakkında 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçundan soruşturma başlatıldı
Öne Çıkan

Ardan Zentürk hakkında ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçundan soruşturma başlatıldı

25 Ekim 2026
Zeytinburnu’nda iki grup arasında silahlı kavga; binalara ve iş yerine mermi isabet etti
Yerel Haberler

Zeytinburnu’nda iki grup arasında silahlı kavga; binalara ve iş yerine mermi isabet etti

25 Ekim 2026
İstanbul'da yaşanan 2 cinayete ilişkin 3 şüpheli Edirne’de yakalandı
Yerel Haberler

İstanbul’da yaşanan 2 cinayete ilişkin 3 şüpheli Edirne’de yakalandı

25 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

İzmir’de trafiği tehlikeye attı: Drift atan sürücüye 140 bin TL ceza

25 Ekim 2026
Yaşam

Bir araya gelip Sevda Dinler’in öldürülmesine tepki gösterdiler

24 Ekim 2026
Yaşam

Artvin sınırında Sahara Geçidi’ne tünel yapılmasını istediler

24 Ekim 2026
Yaşam

6’ncı Doku Kumaş Tasarım Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu

24 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

63'üncü Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde açılış töreni

63’üncü Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde açılış töreni

- Haberton
25 Ekim 2026

Bu yıl 63'üncüsü düzenlenen Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde açılış töreni yapıldı. Gecede Menderes Samancılar ve Tilbe Saran'a Onur Ödülü,...

Altın değerindeki baharat safranın bilinmeyen faydaları! Bilim insanları araştırıyor: Herkes için güvenli mi?

Dünya Çocuk Felci Günü: Bir zamanlar binlerce çocuğu felç ediyordu! 2026’da tehlike hâlâ devam ediyor

Türkiye’de sigara kullanımında alarm! Yeni yasaklar gündemde, bilim dünyasından peş peşe uyarılar

Zihnimiz bizi nasıl yanıltıyor? Günlük hayatta fark etmeden yaptığımız 12 düşünme hatası

Güncel Haber

Ardan Zentürk hakkında 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçundan soruşturma başlatıldı

Ardan Zentürk hakkında ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçundan soruşturma başlatıldı

25 Ekim 2026
Zeytinburnu’nda iki grup arasında silahlı kavga; binalara ve iş yerine mermi isabet etti

Zeytinburnu’nda iki grup arasında silahlı kavga; binalara ve iş yerine mermi isabet etti

25 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton