27 Haziran 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - Çocuğunuz yaramaz mı yoksa bir dahi mi?

Çocuğunuz yaramaz mı yoksa bir dahi mi?

Haberton - Haberton
15 Şubat 2026 - Güncellenme Tarihi 15 Mart 2026
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Çocuğunuz yaramaz mı yoksa bir dahi mi?
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Çocuğunuz yaramaz mı yoksa bir dahi mi? Etiketlemeden önce bir kez daha düşünün “Çocuğunuz yaramaz değil, ya dahiyse?”

Çocuğunuz sürekli hareket halinde mi? Sorumluluklarını yerine getirirken sanki görünmez bir engele mi takılıyor? Toplumun hızlıca “yaramaz” ya da “tembel” diyerek etiketlediği bu durum (DEHB) Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğundan dolayı ortaya çıkıyor. Oysa DEHB; akademik performanstan sosyal ilişkilere kadar uzanan, çok boyutlu bir nörogelişimsel farklılık olarak kendini gösteriyor. Sorun çoğu zaman isteksizlikte değil, beynin çalışma biçiminden kaynaklanıyor. Üstelik bu çocuklar dahi olabilir. Dünyanın en çok madalya kazanan olimpiyat sporcusu Michael Phelps’in çocukken DEHB tanısı almış olması, bunun en bilinen örneklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Auto Train Brain, son blog yazısında DEHB konusunu “Çocuğunuz Yaramaz Değil, Ya Dahiyse?” başlığıyla ele aldı.

Çocuğum Neden Odaklanamıyor?

Birçok aile, yaşanan odaklanma güçlüklerinin veya hareketliliğin yanlış ebeveyn tutumlarından ya da disiplin eksikliğinden kaynaklandığını sanarak büyük bir yanılgıya düşüyor. Oysa bu durum, sonradan kazanılan bir davranış bozukluğu değil; beynin dikkat, planlama ve dürtü kontrolünden sorumlu bölgelerindeki işlevsel farklılıklardan doğan nörogelişimsel bir süreçtir.

Sürecin temelinde büyük oranda genetik faktörler yatıyor. Özellikle beyindeki dopamin gibi kimyasal habercilerin işleyişindeki farklılıklar, bireyin konsantrasyonunu ve dürtülerini kontrol etmesini biyolojik olarak zorlaştırır. Genetiğin yanı sıra; gebelik dönemindeki dış faktörler (sigara, alkol maruziyeti), erken doğum veya düşük doğum ağırlığı gibi çevresel etkenler de biyolojik risk tablosunu şekillendirebiliyor.

Ancak aile içindeki tutumlar, var olan belirtilerin şiddetini ya da çocuğun bu zorluklarla başa çıkma becerisini doğrudan etkileyebiliyor.

DEHB’ Li Olmak, Yaramaz Demek Değildir

Sorumluluklarını yerine getirme konusunda zorluk yaşayan çocuklar aynı zamanda aşırı hareketlilik sergileyebiliyorlar. Genelde de bunun sonucunda ailesi, öğretmenleri ve diğer yakın çevresi tarafından direkt olarak ‘’yaramaz çocuk’’ kalıbına sokuluyor. Oysa bu durum sanılanın aksine sadece “yerinde duramamak” ile sınırlı değildir; aksine her çocukta farklı maskelerle, bambaşka şekillerde karşımıza çıkabiliyor. Kimi çocuk zihnini bir noktada toplamakta güçlük çekerken, kimi içindeki durdurulamaz enerjiyi yönetmeye çalışır.

Aşırı hareketlilik yaşayanlar için durum sanki içlerinde hiç durmayan bir motor varmış gibi olabiliyor. Bu bireyler en uygunsuz anlarda bile durmaksızın hareket etme ihtiyacı duyabiliyorlar. Buna bir de dürtüsellik eklendiğinde; sırasını beklemekte zorlanma, sorular daha bitmeden cevabı yapıştırma veya sonuçlarını tartmadan hızlıca harekete geçme gibi davranışlar gözlemlenir. Tüm bunlar birer yaramazlık göstergesi değil, beynin bilgiyi ve enerjiyi işleme biçimindeki bu özel farklılığın dışa vurumudur.

Zeka Okul Başarısıyla Mı Ölçülür?

Düşük notlar veya sınıftaki dalgınlıklar, bir çocuğun zekası hakkında asla belirleyici bir kriter değil. En büyük yanılgılardan biri, bu zorlukları yaşayan çocukların kapasitelerinin düşük olduğunu sanmak. Oysa bu özel nörolojik yapıya sahip bireyler arasında deha düzeyinde IQ’ya sahip sayısız örnek bulunuyor. Bu çocuklar aslında yaramaz değil, belki de birer dahi; çünkü dünyayı görme ve düşünme biçimleri standart kalıpların dışına taşıyor.

Onlar aslında çok hızlı düşünüyor, yüksek yaratıcılık sergiliyor ve ilgi duydukları bir konuya karşı “hiper-odaklanma” dediğimiz bir derinlikle bağlanıyorlar. Okuldaki akademik güçlüklerin nedeni konuyu anlamamaları değil; beynin bilgiyi organize etme ve uzun süre aynı noktada sabit kalma konusundaki farklı işleyişi.

Tarihteki pek çok başarı hikayesinin arkasında da bu farklı düşünme biçimi yatıyor. Örneğin efsanevi yüzücü Michael Phelps, çocukken “asla hiçbir şeye odaklanamaz” denilen biriyken, içindeki o devasa enerjiyi spora yönlendirerek dünyanın en çok madalya kazanan sporcusu haline geliyor.

Beyin Kendi Kendini Nasıl Eğitiyor?

Bu süreci yönetirken sadece anlayış ve sabır bazen olmayabiliyor. Bazen beynin bu farklı işleyişini destekleyecek bilimsel yöntemlere de ihtiyaç duyuyoruz. İşte tam bu noktada Avrupa’da son dönemde sıkça kullanılan nörogeribildirim (neurofeedback) teknolojisi devreye giriyor. Bu yöntem, aslında beynin kendi çalışma disiplinini öğrenmesine yardımcı olan bir tür “beyin egzersizi” gibi çalışıyor.

Çocuk, beyin dalgalarını izleyen sensörler eşliğinde bir bilgisayar oyunu oynuyor veya bir video izliyor. Beyin, odaklandığı anda oyun ilerliyor veya görüntü netleşiyor; odak dağıldığında ise duraksıyor. Bu sayede beyin, dikkatini nasıl toplayacağını ve bu hali nasıl sürdüreceğini adeta bir kasını geliştirir gibi deneyimleyerek öğreniyor. Doğru yöntemlerle desteklenen her çocuk, içindeki o eşsiz potansiyeli dünyaya gösterme şansını yakalayabiliyor.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Bel ağrısında doğru bilinen yanlışlar

Sonraki Haber

“Kalbimde Kimler Var?” atölyesi çocuklarla buluştu

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

GLP-1 ilaçlarını kullanırken dikkat!
Sağlık Haberleri

GLP-1 ilaçlarını kullanırken dikkat!

27 Haziran 2026
Sağlık Bakanlığı uyardı: Yaz tatilinde ekran süresi sınırlandırılmalı
Sağlık Haberleri

Sağlık Bakanlığı uyardı: Yaz tatilinde ekran süresi sınırlandırılmalı

27 Haziran 2026
Uzm. Dr. Atınç Aksu: Radyoterapide kişiye özel planlama büyük önem taşıyor
Sağlık Haberleri

Radyoterapide kişiye özel planlama büyük önem taşıyor

27 Haziran 2026
'Birkaç saniyelik cesaret, bir ömür sürecek felçle sonuçlanabilir'
Sağlık Haberleri

Birkaç saniyelik cesaret, bir ömür sürecek felçle sonuçlanabilir

26 Haziran 2026
Gün içinde en fazla zaman uykuya ayrılıyor
Sağlık Haberleri

Gün içinde en fazla zaman uykuya ayrılıyor

26 Haziran 2026
Bakan Memişoğlu'ndan yerli kalp-akciğer makinesiyle ameliyat olan hastaya ziyaret
Sağlık Haberleri

Bakan Memişoğlu’ndan yerli kalp-akciğer makinesiyle ameliyat olan hastaya ziyaret

26 Haziran 2026
Sonraki Haber
“Kalbimde Kimler Var?” atölyesi çocuklarla buluştu

“Kalbimde Kimler Var?” atölyesi çocuklarla buluştu

En Güncel Haberler

Denizden büyü malzemeleri çıkardı, tehdit edildi
Gündem

Denizden büyü malzemeleri çıkardı, tehdit edildi

27 Haziran 2026
Tekirdağ'da otomobil ile motosiklet çarpıştı; 1 ölü, 2 yaralı
Yerel Haberler

Tekirdağ’da otomobil ile motosiklet çarpıştı; 1 ölü, 2 yaralı

27 Haziran 2026
İHA'ları yapay zeka takip edecek
Politika

İHA’ları yapay zeka takip edecek

27 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Şanlıurfa’dan 600 kilometre yol gelen tarım işçilerinin zorlu mesaisi

27 Haziran 2026
Yaşam

Denizden su alan uçağın olumsuz hava şartları nedeniyle kalkış yapamadığı anlar kamerada

27 Haziran 2026
Yaşam

Mutfak penceresinin daimi misafiri, ‘Züccaciyeci Jonathan’

27 Haziran 2026
Yaşam

Gözleme pişirip satarak 5 çocuğunu büyüttü

27 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Esenyurt’ta halaydaki kadınların kavgasına erkekler dahil oldu; ortalık savaş alanına döndü

Esenyurt’ta halaydaki kadınların kavgasına erkekler dahil oldu; ortalık savaş alanına döndü

- Haberton
27 Haziran 2026

Esenyurt Meydanı’nda halay çekerek eğlenen gruptaki kadınlar arasında başlayan kavgaya erkekler de dahil oldu. Gruptakiler tekme ve yumruklarla birbirine saldırdı....

Sosyal medyada fake yatırım tuzakları büyüyor

Sahte IBAN dolandırıcılığına dikkat: Uzmanlardan kritik uyarı

Borç kapatmanın en etkili yöntemleri

Sürekli yorgunluk erkeklerde hangi hastalıkları gösterebilir?

Güncel Haber

Denizden büyü malzemeleri çıkardı, tehdit edildi

Denizden büyü malzemeleri çıkardı, tehdit edildi

27 Haziran 2026
Tekirdağ'da otomobil ile motosiklet çarpıştı; 1 ölü, 2 yaralı

Tekirdağ’da otomobil ile motosiklet çarpıştı; 1 ölü, 2 yaralı

27 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton