27 Ağustos 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Dış Haberler - Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi BRICS toplantısında 4 öneride bulundu

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi BRICS toplantısında 4 öneride bulundu

Haberton - Haberton
29 Nisan 2025
- Dış Haberler
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi BRICS toplantısında 4 öneride bulundu
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ilk aşamasına katılarak, dört öneride bulundu.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, dün Brezilya’da düzenlenen BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ilk aşamasına katıldı. Brezilya Dışişleri Bakanı Mauro Vieira’nın başkanlık ettiği toplantıya katılan taraflar, BRICS ülkelerinin barış ve güvenliğin teşvik edilmesindeki rolünü ele aldı. Wang konuşmasında, bu yılın Birleşmiş Milletler’in (BM) kuruluşunun 80’inci yıl dönümü olduğunu ve BM’nin kuruluşunun, dünya ülkelerinin barışı birlikte inşa etmesi ve kalkınmayı birlikte planlaması için yeni bir sayfa açarak insanlık medeniyetinin büyük ilerlemesini hızlandırdığını belirtti.

80 yıl sonraki günümüzde, dünyanın çalkantılı bir değişim dönemine girdiğini, barış ile kalkınma davasının yeni ve ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını hatırlatan Wang, uluslararası ilişkilerin gelişme temellerinin meydan okumalarla karşılaştırıldığına dikkat çekti. Tarihin kritik anında, dünya ülkelerinin doğru seçim yapıp yapamamasının insanlığın geleceğini etkilediğini kaydeden Wang, uluslararası sahnede aktif ve yapıcı bir güç olan BRICS ülkelerinin barış ve kalkınma davasının temel destek gücü olmaları gerektiğini söyledi.

Wang Yi, bu konuda dört öneri ortaya koydu:

Birincisi, evrensel güvenlik savunulmalı. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in öne sürdüğü Küresel Güvenlik İnisiyatifi yerine getirilerek, dünya ülkelerinin karşılıklı saygı temelinde güvenlik yönetişimini birlikte istişare etmeleri hızlandırılmalı; adalet ve hakkaniyet temelinde kalıcı bir barış birlikte inşa edilmeli; çatışma yerine diyalog, ittifak yerine ortaklık, sıfır toplamlı oyun yerine kazan-kazan yaklaşımını benimseyen yeni bir güvenlik yolu açılmalı.

İkincisi, barış müzakereleri aktif olarak desteklenmeli. Nesnel ve adil bir davranış gösterilerek anlaşmazlıklar diyalog ile müzakere yoluyla çözülmeli; BM’nin görev ve sorumluluklarını yerine getirmesi desteklenmeli ve siyasi çözüme ulaşılması için koşullar yaratılmalı. Ukrayna krizinin barışçıl çözümüne başvuru yapılması için tüm çabaları destekleyen Çin, ilgili tarafların krizin temel nedenlerini çözmelerini ve bir an önce adil, kalıcı, bağlayıcı ve tüm taraflar tarafından kabul edilebilir bir barış anlaşmasına varmalarını bekliyor. Orta Doğu sorununda acil görev, Gazze’de kapsamlı bir ateşkes sağlamak ve insani felaketi önlemektir. Uzun vadeli strateji ise ‘iki devletli çözümü’ ilerletmek ve Filistin Devleti ile İsrail’in barış içinde bir arada yaşamasını gerçekleştirmektir. Çin, BRICS üyeleriyle Orta Doğu’da uzun vadeli barış ve istikrara kavuşulması için çaba göstermeye hazırdır.

Üçüncüsü, kalkınma temeli güçlendirilmeli. Açılıma dayalı iş birliği bayrağı yüksekte tutulmaya devam edilmeli; çok taraflı ticaret sistemi kararlılıkla korunmalı; ülkeler arasında karşılıklı yarar sağlayan kapsayıcı kalkınma teşvik edilmeli ve kapsayıcı ekonomik küreselleşme süreci desteklenmeli. Çin, diğer BRICS ülkeleriyle yoksulluğun azaltılması, tarım, eğitim ve sağlık gibi alanlarda pratik iş birliğini güçlendirmeye ve Küresel Güney’e daha fazla kamu ürünleri sunmaya hazırdır.

Dördüncüsü, pragmatik iş birliği artırılmalı. BRICS Terörle Mücadele Çalışma Grubu’nun rolü tam olarak oynanmalı; bilgi paylaşımı ve deneyim alışverişi artırılırken kanun uygulanması konusundaki iş birliği ve yetenek inşası hızlandırılmalı; BRICS Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi iyi bir şekilde inşa edilmeli; ‘BRICS Ülkeleri Gıda Güvenliği İş Birliği Stratejisi’ titizlikle yerine getirilmeli; derin deniz sahası, kutup bölgeleri ve uzay gibi yeni alanlardaki iş birliği genişletilmeli ve küresel zorluklarla el ele verilerek ortaklaşa mücadele edilmeli.

Toplantıya katılan taraflar, Endonezya’nın ilk kez resmi üye olarak BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılımını memnuniyetle karşılarken, Çin’in önerdiği bir dizi küresel inisiyatifleri de desteklediklerini belirtti. Taraflar, karmaşık jeopolitik durumun karşısında, BRICS ülkelerinin dayanışma ile iş birliğini güçlendirmesi, güç politikasına ve çifte standartlara karşı çıkması, kriz ile çatışmaların çözümünde kuvvet yerine diplomasiyi, direnme yerine iş birliğini ve tek taraflılık yerine çok taraflılığı savunması gerektiğini kaydettiler. Taraflar, BRICS ülkelerinin meşru haklarını ve Küresel Güney’in ortak çıkarlarını koruyacaklarını, daha adil ve rasyonel bir uluslararası düzen inşa edilmesini teşvik edeceklerini, açık, kapsayıcı ve sürdürülebilir kalkınmayı destekleyeceklerini dile getirdiler.

Etiketler: Çin
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Çin, yeni alçak yörünge internet uydularını uzaya gönderdi

Sonraki Haber

Adliyeye sevk edilen 48 kişinin ifade işlemleri başladı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bosna Savaşı'nda soykırım yapmıştı: Savaş suçlusu Ratko Mladic öldü
Dış Haberler

Bosna Savaşı’nda soykırım yapmıştı: Savaş suçlusu Ratko Mladic öldü

27 Ağustos 2026
İran ve Katar Dışişleri Bakanları Tahran'da bir araya geldi
Dış Haberler

İran ve Katar Dışişleri Bakanları Tahran’da bir araya geldi

27 Ağustos 2026
Rusya'da araçta patlama: 1 ölü, 1 yaralı
Dış Haberler

Rusya’da araçta patlama: 1 ölü, 1 yaralı

27 Ağustos 2026
Nepal'deki selde can kaybı 289'a yükseldi
Dış Haberler

Nepal’deki selde can kaybı 289’a yükseldi

27 Ağustos 2026
Zelenskiy: "Rusya'nın savaşma arzusunu kırmak için füzelerini etkisiz hâle getirmeliyiz"
Dış Haberler

Rusya’dan gece yarısı büyük saldırı! Zelenskiy’den dünyaya kritik çağrı

27 Ağustos 2026
Katar Başbakanı Al Sani müzakere için İran’a gidiyor
Dış Haberler

Katar Başbakanı Al Sani müzakere için İran’a gidiyor

27 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Adliyeye sevk edilen 48 kişinin ifade işlemleri başladı

Adliyeye sevk edilen 48 kişinin ifade işlemleri başladı

En Güncel Haberler

Bosna Savaşı'nda soykırım yapmıştı: Savaş suçlusu Ratko Mladic öldü
Dış Haberler

Bosna Savaşı’nda soykırım yapmıştı: Savaş suçlusu Ratko Mladic öldü

27 Ağustos 2026
Samsunsporlu Ohlenschlaeger: "Kendi hikâyemi yazmak istiyorum"
Spor Haberleri

Samsunsporlu Ohlenschlaeger: “Kendi hikâyemi yazmak istiyorum”

27 Ağustos 2026
Zaferin 104'üncü yılında şehitler mevlit ile anıldı
Gündem

Zaferin 104’üncü yılında şehitler mevlit ile anıldı

27 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Mardin’de yol kenarında oluşan hortum kamerada

27 Ağustos 2026
Yaşam

Maltepe’de hafif ticari araçla motosiklet çarpıştı: 1 yaralı

27 Ağustos 2026
Yaşam

Döktüğü gibi topladı: Çevre katliamına hem ceza hem temizlik görevi

27 Ağustos 2026
Yaşam

Koruyucu Aile Festivali’nde çocuklar aileleriyle eğlendi

27 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

İzmir'de orman yangını; büyük ölçüde kontrol altında

İzmir’de orman yangını; büyük ölçüde kontrol altında

- Haberton
27 Ağustos 2026

İzmir Ödemiş'te çıkan orman yangını, ekiplerin fedakâr çalışmaları sonucunda kontrol altına alındı. İzmir’in Ödemiş ilçesinde saat 15.00 sıralarında çıkan orman...

Özgürlükten rutine sert iniş: Tatil dönüşü sendromu ve işe uyumun psikolojik haritası

Facebook hesabınıza başkası girmiş olabilir! Hesabınıza giriş yapan cihazları böyle kontrol edebilirsiniz

ATM kartınızı yutarsa ne yapmalısınız? Kartı geri almak için yapılan bu hata risk oluşturabilir

Şifreniz çalınmış olabilir! Hesaplarınız ele geçirilmeden önce bu işaretlere dikkat

Güncel Haber

Bosna Savaşı'nda soykırım yapmıştı: Savaş suçlusu Ratko Mladic öldü

Bosna Savaşı’nda soykırım yapmıştı: Savaş suçlusu Ratko Mladic öldü

27 Ağustos 2026
Samsunsporlu Ohlenschlaeger: "Kendi hikâyemi yazmak istiyorum"

Samsunsporlu Ohlenschlaeger: “Kendi hikâyemi yazmak istiyorum”

27 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton