5 Kasım 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - İş Dünyası - Çiğdem Ağdağ: “Hedefimiz daha fazla kadın ihracatçı”

Çiğdem Ağdağ: “Hedefimiz daha fazla kadın ihracatçı”

Haberton - Haberton
5 Kasım 2026
- İş Dünyası
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Uluslararası Ticarette Kadın Organizasyonu Derneği (UKODER), kadın ihracatçı sayısını artırmak için Türkiye’de ve dünyada çalışmalarını genişletiyor.

Türkiye’de kadınların ihracata katkısı 60,1 milyar dolara ulaşırken, kadınların doğrudan ihracatçı olarak ekonomideki yerinin güçlendirilmesi yeni bir hedef olarak öne çıkıyor. Ticaret Bakanlığı verilerine göre kadın çalışanların ihracata katkısı 2013–2024 döneminde yüzde 90,3 artarken, ihracatçı firmalarda kadın çalışanların oranı 2025 yılında yüzde 29,5’e yükseldi. Ancak kadınların ihracata sağladığı ekonomik katkı ile kendi şirketleri üzerinden ihracat yapan kadınların sayısı aynı göstergeyi ifade etmiyor.

Uluslararası Ticarette Kadın Organizasyonu Derneği (UKODER) Başkanı ve Gümrük Müşaviri Çiğdem Ağdağ, Türkiye’nin ihracat potansiyelini büyütmenin yollarından birinin daha fazla kadını doğrudan ihracatçı haline getirmek olduğunu vurguladı.

“Kadınlarımız üretiyor, istihdam yaratıyor, şirketlerde çalışıyor ve Türkiye’nin ihracatına milyarlarca dolarlık katkı sağlıyor. Ancak bizim sormamız gereken soru şu: Bu kadınların kaçı kendi markasıyla dünya pazarlarında yer alıyor? Kaçı kendi ihracatını gerçekleştiriyor? Biz UKODER olarak kadın ihracatçı sayısını artırmayı hedefliyoruz. Kadınların yalnızca üretimin içinde değil, uluslararası ticaretin doğrudan tarafı olmasını istiyoruz.”

Kadınların ihracattaki ekonomik gücü büyüyor

Kadınların orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatına katkısının 2013–2025 döneminde yüzde 176 artarak 22,2 milyar dolara ulaşması, kadın emeğinin daha yüksek katma değerli alanlarda da güçlendiğini gösteriyor.

“Kadınların teknoloji yoğun ihracata katkısındaki artış bize önemli bir potansiyel gösteriyor. Artık bu potansiyeli daha fazla kadın ihracatçıya dönüştürmeliyiz. Türkiye’nin herhangi bir ilinde üretim yapan bir kadın girişimcinin ürününü Avrupa’ya, Amerika’ya veya Orta Doğu’ya satabilmesi ulaşılabilir bir hedef olmalı. Bunun için bilgiye, finansmana, doğru pazarlara ve uluslararası iş bağlantılarına erişimi kolaylaştırmamız gerekiyor.”

“Kadınlar ihracat yapmak istiyor ama nereden başlayacağını bilmiyor”

İhracatın yalnızca büyük şirketlerin gerçekleştirebileceği bir faaliyet olmadığını belirten Ağdağ, küçük işletmelerin ve kadın girişimcilerin dış ticarete katılımında bilgi eksikliğinin önemli bir engel olabildiğini söyledi.

“Bir kadın girişimcinin iyi bir ürün üretmesi, uluslararası pazarda başarılı olması için tek başına yeterli değil. Hangi ülkeye ihracat yapacağını, gümrük işlemlerini, lojistik maliyetlerini, uluslararası ödeme yöntemlerini ve devlet desteklerini bilmesi gerekiyor. Özellikle ilk kez ihracat yapacak kadınlar için bu süreç karmaşık görünebiliyor. Biz bu karmaşıklığı azaltmak ve kadınların ihracata ilk adımı daha güvenle atmasını sağlamak istiyoruz.”

UKODER ve TİM’den kadınlara ihracat desteği

UKODER, Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve TİM WINGS’in de yer aldığı Kadın Gücüyle Kalkınma Projesi kapsamında kadınların dış ticaret bilgi ve becerilerini geliştirmeye yönelik çalışmalara katılıyor. Yedi bölgeyi kapsayan programda kadın girişimcilere e-ticaret süreçleri, ihracat kredileri ve Eximbank destekleri, mal ve hizmet ihracatına yönelik devlet destekleri, vergilendirme ve ithalat mevzuatı, lojistik ve risk yönetimi gibi alanlarda eğitimler veriliyor. Konya’da 23 Eylül 2026 tarihinde Konya Ticaret Odası ev sahipliğinde gerçekleştirilen eğitim de bu çalışmalar arasında yer alıyor. Programın mentorluk bileşeniyle kadınların ihracat süreçlerinde uzman desteğine erişiminin güçlendirilmesi hedefleniyor.

Kadın ihracatçılar için ulusal ve uluslararası ağ

UKODER, Türkiye’nin farklı bölgelerindeki kadın girişimcilere ulaşmayı ve uluslararası iş birliklerini genişletmeyi hedefliyor. Dernek, ihracat yapan kadınların yeni pazarlara erişimini desteklerken, ihracata başlamak isteyen kadınların da dış ticaret bilgi ve becerilerini geliştirmeye yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

Ağdağ, “Hedefimiz Türkiye’nin her bölgesinde kadın girişimcilere ulaşmak, onları uluslararası ticaret ağlarıyla buluşturmak ve yurt dışındaki iş birliklerimizi büyütmek. Daha fazla kadının kendi markasıyla dünya pazarlarında yer alması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. İhracat yapan, ihracata hazırlanmak isteyen ya da henüz nereden başlayacağını bilmeyen bütün kadınlara derneğimizin kapısı açık. Birlikte öğrenen, birbirine destek olan ve uluslararası pazarlarda güçlenen bir kadın ihracatçı ağı oluşturmak istiyoruz” dedi.

Dünyada da kadınların yönettiği işletmelerin dış pazarlara erişimi önemli bir gündem maddesi. Kadınların ihracata katılımını artırmak için bilgiye erişim, finansman, mentorluk ve uluslararası iş bağlantılarının geliştirilmesi öne çıkıyor. Türkiye’de kadın çalışanların ihracata katkısının büyümesi, doğrudan ihracat yapan kadın girişimcilerin sayısını artırma hedefiyle birlikte ele alınıyor.

“Hedefimiz daha fazla kadın ihracatçı, daha fazla Türk markası”

“Kadınların ihracattaki payını artırmak için önce kadınların ihracata girişini kolaylaştırmalıyız. Bir kadının ihracatçı olması, yalnızca kendi işletmesinin büyümesi anlamına gelmiyor. Yeni istihdam, yeni pazarlar, yeni markalar ve ülkemize döviz kazandırılması anlamına da geliyor.

Türkiye’de daha fazla kadının kendi markasını uluslararası pazarlara taşımasını istiyoruz. Hedefimiz yalnızca kadınların ihracata katkısının artması değil, doğrudan ihracat yapan kadın girişimcilerin sayısının da yükselmesi. Kadınlar üretimde güçlü; şimdi uluslararası ticarette daha fazla söz sahibi olmalarının zamanı.”

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Türkçenin dünü, bugünü ve yarını Sinop Üniversitesi’nde tartışıldı: Bilim dili olarak nasıl gelişecek?

Sonraki Haber

Avrupa’da uçaklara bomba ihbarı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Şimşek: 2027 bütçesinde emeklilere ek kaynak ayırıyoruz
İş Dünyası

Bakan Şimşek: 2027 bütçesinde emeklilere ek kaynak ayırıyoruz

5 Kasım 2026
İş Dünyası

EGİAD’dan Ankara’da üst düzey temaslar! Genç iş dünyasının talepleri masaya yatırıldı

5 Kasım 2026
Nestlé Türkiye, gıda sistemlerinin geleceğini COP31 gündemine taşıyor
İş Dünyası

Nestlé Türkiye, gıda sistemlerinin geleceğini COP31 gündemine taşıyor

5 Kasım 2026
Türk Telekom’dan üçüncü çeyrekte gelir ve yatırımda büyüme
İş Dünyası

Türk Telekom’dan üçüncü çeyrekte gelir ve yatırımda büyüme

5 Kasım 2026
İş Dünyası

Markalarda büyümenin sırrı değişiyor! Anlamlı farklılaşma pazar payını nasıl etkiliyor?

5 Kasım 2026
Kasım indirimleri kabusa mı dönüşüyor? Şikayetvar en çok karşılaşılan riskleri açıkladı!
İş Dünyası

Kasım indirimleri kabusa mı dönüşüyor? Şikayetvar en çok karşılaşılan riskleri açıkladı!

5 Kasım 2026
Sonraki Haber
Mardin'de sonbahar renkleri dronla görüntülendi

Mardin'de sonbahar renkleri dronla görüntülendi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

En Güncel Haberler

İstanbul'da kundaklama ve kurşunlama olaylarına karışan 9 şüpheli yakalandı
Öne Çıkan

İstanbul’da kundaklama ve kurşunlama olaylarına karışan 9 şüpheli yakalandı

5 Kasım 2026
Avrupa’da uçaklara bomba ihbarı
Dış Haberler

Avrupa’da uçaklara bomba ihbarı

5 Kasım 2026
İş Dünyası

Çiğdem Ağdağ: “Hedefimiz daha fazla kadın ihracatçı”

5 Kasım 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Eğitim bakanları, COP31’de bir araya gelecek

5 Kasım 2026
Yaşam

Mardin’de sonbahar renkleri dronla görüntülendi

5 Kasım 2026
Yaşam

Kars’ta renkli görüntüler: Tilki ve kedi, birlikte beslenirken görüntülendi

5 Kasım 2026
Yaşam

Hatay’da sağanak etkili oldu; okulda mahsur kalan öğrencileri itfaiye kurtardı

5 Kasım 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Cevdet Yılmaz, Şili ve Gürcistan'ın Ankara büyükelçileri ile görüştü

Cevdet Yılmaz, Şili ve Gürcistan’ın Ankara büyükelçileri ile görüştü

- Haberton
5 Kasım 2026

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Şili’nin Ankara Büyükelçisi Rodrigo Arcos ve Gürcistan’ın Ankara Büyükelçisi Archil Kalandia ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde görüştü. Cumhurbaşkanı...

2026 mevduat ve kredi faizleri ne kadar? Türk bankacılık sektöründe son durum ve 2027 faiz beklentileri

Elektrik faturasını en çok hangi cihazlar artırıyor? Kışın bu alışkanlıklara dikkat!

Araç sigortası hangi hasarları karşılamıyor? Trafik sigortası ve kaskoda bilinmeyen ayrıntılar!

e-Devlet’te görünen her sertifika geçerli mi? Uzaktan eğitim belgelerinde bilinmeyen gerçekler!

Güncel Haber

Eğitim bakanları, COP31'de bir araya gelecek

Eğitim bakanları, COP31’de bir araya gelecek

5 Kasım 2026
İstanbul'da kundaklama ve kurşunlama olaylarına karışan 9 şüpheli yakalandı

İstanbul’da kundaklama ve kurşunlama olaylarına karışan 9 şüpheli yakalandı

5 Kasım 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton