26 Temmuz 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - CHP’li Zeynel Emre’den ihraç tepkisi: “CHP tarihi adına kara bir gün”

CHP’li Zeynel Emre’den ihraç tepkisi: “CHP tarihi adına kara bir gün”

Haberton - Haberton
10 Haziran 2026
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
CHP'li Emre: Kimsenin yönetmeliği tanımama hakkı yoktur

CHP'li Emre: Kimsenin yönetmeliği tanımama hakkı yoktur

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, CHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) kararıyla 9 milletvekilinin kesin ihraç talebiyle Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edilmesine ilişkin, “Kimsenin Türkiye’de olmayan bir kanunu yazma, olmayan anayasa maddesi icat etme, olmayan bir tüzük maddesine göre işlem yapma, yönetmeliği tanımama gibi bir hakkı yoktur. Maalesef bugün CHP tarihi adına kara bir gündür” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Emre, CHP’li 9 milletvekilinin kesin ihraç talebiyle Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edilmesi ile ilgili, “Şüphesiz ki yasalardan, yönetmeliklerden bazıları bizi memnun etmeyebilir. Mahkeme kararlarından da bizi memnun etmeyenler olabilir, itiraz ederiz, protesto edebiliriz. Ancak kimsenin Türkiye’de olmayan bir kanunu yazma, olmayan anayasa maddesi icat etme, olmayan bir tüzük maddesine göre işlem yapma, yönetmeliği tanımama gibi bir hakkı yoktur. Maalesef bugün CHP tarihi adına kara bir gündür. Burada ifade ettik; siyasi partilerin kongrelerinin nasıl işlediğini, YSK’nın anayasaya göre tek yetkili olduğunu ve buradaki itiraz süreleri ile uygulamalardan, en temel prensip olan masumiyet karinesinden bahsettik. Eğer aynı konuda ceza ve hukuk mahkemesinde ayrı ayrı davalar var ve konusu aynıysa mutlaka hukuk mahkemesinin, ceza mahkemesi kararının kesinleşmesinin beklemesinin zorunluluğundan bahsettik. Bütün bu anlattıklarımız hukuk mevzuatında yer alıyor. Dedik ki, ‘Butlan kararı hukuksuzdur’ Butlan karşısında partimizin mevcut tüzüğünü tedbiren uzaklaştırma kararı yoktur. Yani en son değişiklikle birlikte tüzük yürürlüktedir, bunun aksini iddia eden hukukçu da yoktur. Bu yüzden bir defa belirlenen MYK üyelerinin göreve başlaması için Parti Meclisi’nin salt çoğunluğunun onayına tabiidir, başka türlü işlem yapamazlar. Onlar ise, ‘Eski tüzükte bu madde yok. Butlan kararı verildi, biz tüzüğe uymuyoruz, eski tüzükte yer alan maddeye sığınıyoruz’ dediler” ifadelerini kullandı.

‘BU KARARI VERENLER PARTİ TÜZÜĞÜNÜ ÇİĞNEDİLER’

9 milletvekilinin Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edilme kararının mevcut tüzük ile 38’inci Olağan Kurultay öncesindeki tüzüğe de uygun olmadığını belirten Emre, mevcut CHP yönetiminin milletvekili, il başkanı, parti meclisi üyesi, belediye başkanları ve üye desteği bulunmadığını söyledi. İhraç edilmek istenen 4 milletvekilinin CHP Parti Meclisi üyesi olduğunu ve kararla Parti Meclisi’nde dengelerin değiştirilmek istendiğini kaydeden Emre, “Bu kararı verenler; ülkemizin anayasasını, kanunları, parti tüzüğünü, parti teamüllerimizi, parti kültürümüzü çiğnediler. Bu kararı verenler geçmişte yaptıkları, ‘Adalet Yürüyüşünü’, geçmiş davalara yaptıkları itirazları da çiğnediler. Biz, ‘Adalet Yürüyüşünü’ neden yaptık? O zaman cezaevinde tutuklu bulunan Enis Berberoğlu için de, ‘Üyeliğini askıya alıp, gitsin aklansın, gelsin’ diyebilirdik. Ancak demedik çünkü vicdanlar yaralanır. O bizim yol arkadaşımızda, haksız bir şekilde tutuklanmıştı” diye konuştu.

‘ASLİ HUKUK MAHKEMESİ’NE TEDBİRLİ OLARAK BAŞVURACAĞIZ’

Ayrıca hukuk yolunu işletmeyi sürdüreceklerini vurgulayan Emre, şöyle devam etti:

“Bu karara karşı yarın sabah Asli Hukuk Mahkemesi’ne tedbirli olarak başvuracağız. Tüzük hükmü ve daha önceki kararlar açık, bu yüzden bunun hızlıca düzeltilmesini isteyeceğiz. Meclis Başkanlığına yazı yazacağız; tüzük ile ilgili hüküm gereğince grup başkanvekili arkadaşlarımızın görevde olduğunu kargaşaya mahal vermemek adına yazılı olarak göndereceğiz. Grup başkanvekillerimiz görevinin başındadır. Partinin birliği ve bütünlüğü açısından bir çaba varmış gibi açıklamalar yapılıyor. Bir önceki toplantıda ifade ettik; Parti Meclisi’nde çoğunluk olduğumuzu dile getirdik, toplantıya gideceğimizi söyledik. Bakın biz esasında istersek yeterli sayıda arkadaşımızın istifasıyla Parti Meclisi’ni düşürür. Parti Meclisi yeter sayının altına iner ve tüzük der ki, ‘Olağanüstü kurultay yapmak zorundasın. Başka bir yolu yok.’ Ancak dedik ki, yarın bu yanlıştan döndürmek için gidip derdimizi anlatalım, gerekli önergeleri verelim, hukuki haklarımızı arayalım. Biz yapıcı yerde bulunalım. Herkesin gözü önünde sarayla birlikte işbirliği içerisinde bir süreç yürüyor ama bunu partiyi bölmeden, parçalamadan toparlamanın yollarını arayalım. Kendi içimizde tartıştığımızda istifayı verir, pek ala düşürebiliriz. ‘Bizim arkamızda saray var; biz ne mahkeme, hukuk, karar dinlemeyiz. İstediğimizi veren bir tane heyet bulduk, istediğimiz yaparız’ Türkiye öyle bir ülke değil.”

Etiketler: CHPİstanbulTBMMTürkiye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Bakan Bayraktar, Doruk Madencilik işçileriyle bir araya geldi

Sonraki Haber

Bakan Kurum, Bonn’da COP31 diplomasisini sürdürdü

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

YENİ Parti Sözcüsü Zeynel Emre, büyük kurultayın ne zaman yapılacağını açıkladı
Öne Çıkan

YENİ Parti Sözcüsü Zeynel Emre, büyük kurultayın ne zaman yapılacağını açıkladı

25 Temmuz 2026
Menteşe'nin Yenice Mahallesi yakınlarındaki bir tarım arazisinde saat 16.00 sıralarında çıkan yangına müdahale sürüyor.Fotoğraf:Muğla,(DHA)
Öne Çıkan

Menteşe’de yangın alarmı! Alevler ormana ulaştı

25 Temmuz 2026
AFAD'dan son dakika uyarısı: 35 il için hazırlıklar en üst seviyeye çıkarıldı
Öne Çıkan

AFAD’dan son dakika uyarısı: 35 il için hazırlıklar en üst seviyeye çıkarıldı

25 Temmuz 2026
Tarih yazmaya bir adım kaldı! Filenin Sultanları finalde
Öne Çıkan

Tarih yazmaya bir adım kaldı! Filenin Sultanları finalde

25 Temmuz 2026
İstanbul'da gökyüzü kara bulutla kaplandı / Dron görüntüsüyle
Öne Çıkan

İstanbul’da gökyüzü kara bulutla kaplandı

25 Temmuz 2026
İstanbul'da sağanak; Zincirlikuyu'da alt geçit su içinde kaldı-1
Öne Çıkan

İstanbul’da sağanak; Zincirlikuyu’da alt geçit su içinde kaldı

25 Temmuz 2026
Sonraki Haber
Bakan Kurum, Bonn’da COP31 diplomasisini sürdürdü

Bakan Kurum, Bonn’da COP31 diplomasisini sürdürdü

En Güncel Haberler

Telefonu gece uçak moduna almak gerekir mi?
Özel Haber

Telefonu gece uçak moduna almak gerekir mi?

26 Temmuz 2026
Bir pencereden bakılan hayat
Yazarlar

Bir pencereden bakılan hayat

25 Temmuz 2026
Çocuğun elindeki tablet mi, yoksa beynindeki yük mü?
Yazarlar

Çocuğun elindeki tablet mi, yoksa beynindeki yük mü?

25 Temmuz 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Antalya’da az bulutlu havada sahiller doldu

25 Temmuz 2026
Yaşam

Ankara’da sağanak sele neden oldu; araçlar sürüklendi

25 Temmuz 2026
Yaşam

Diyarbakır’da çakıl yüklü kamyon devrildi: 1 yaralı

25 Temmuz 2026
Yaşam

Mandalarını çayda serinletiyor

25 Temmuz 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

33'üncü Şavşat Sahara Festivali coşkuyla başladı

33’üncü Şavşat Sahara Festivali coşkuyla başladı

- Haberton
25 Temmuz 2026

Artvin'in Şavşat ilçesinde bu yıl 33'üncüsü düzenlenen 'Uluslararası Şavşat Sahara Festivali', kortej yürüyüşü ve halk oyunları gösterileriyle başladı. Şavşat Belediye...

Telefonu gece uçak moduna almak gerekir mi?

Sürekli terlemek hangi hastalıkları işaret edebilir? Aşırı terlemenin altında yatabilecek nedenler neler?

Kimlik kartını kaybedenler ne yapmalı? İşte yeni kimlik çıkarmanın adımları ve dikkat edilmesi gerekenler

Sürekli esnemek neyin habercisi? Masum bir alışkanlık mı, hastalık belirtisi mi

Güncel Haber

Telefonu gece uçak moduna almak gerekir mi?

Telefonu gece uçak moduna almak gerekir mi?

26 Temmuz 2026
Bir pencereden bakılan hayat

Bir pencereden bakılan hayat

25 Temmuz 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton