14 Ağustos 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Cezaevlerinden TBMM’ye binlerce şikayet: Başvuruların yüzde 75’i tutuklu ve hükümlülerden

Cezaevlerinden TBMM’ye binlerce şikayet: Başvuruların yüzde 75’i tutuklu ve hükümlülerden

Haberton - Haberton
10 Haziran 2026
- Politika
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Hükümlü ve Tutuklu Alt Komisyonu Başkanı Alkayış: Komisyonumuza 12 bin 264 başvuru yapıldı

Hükümlü ve Tutuklu Alt Komisyonu Başkanı Alkayış: Komisyonumuza 12 bin 264 başvuru yapıldı

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Hükümlü ve Tutuklu Haklarını İnceleme Alt Komisyonu Başkanı Mustafa Alkayış, "Vatandaşlarımız tarafından Komisyonumuza 28'inci Yasama Döneminde 9 Haziran 2026 tarihi itibarıyla toplam 12 bin 264 başvuru yapılmıştır. Komisyonumuz bu başvurulardan 11 bin 685 adedine işlem yapmıştır. Bu başvuruların yaklaşık dörtte 3'ünü ceza infaz kurumlarında bulunan tutuklu ve hükümlülerin dilek, şikâyet ve talepleri oluşturmaktadır" dedi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Hükümlü ve Tutuklu Haklarını İnceleme Alt Komisyonu, Ak Parti Adıyaman Milletvekili Mustafa Alkayış'ın başkanlığında toplandı. Komisyon toplantısının açılışında konuşan Alkayış, alt komisyonun 28'inci yasama döneminde Diyarbakır, Mardin, Erzurum, Erzincan, Düzce, Bolu, Kırşehir, Niğde, İzmir, Eskişehir, Sincan ve Midyat cezaevlerinde inceleme ziyaretinde bulunduklarını belirtti. Komisyona yapılan başvuruları aktaran Alkayış, "Vatandaşlarımız tarafından Komisyonumuza 28'inci Yasama Dönemi'nde 9 Haziran 2026 tarihi itibarıyla toplam 12 bin 264 başvuru yapılmıştır. Komisyonumuz bu başvurulardan 11 bin 685 adedine işlem yapmıştır. Bu başvuruların yaklaşık dörtte 3'ünü ceza infaz kurumlarında bulunan tutuklu ve hükümlülerin dilek, şikayet ve talepleri oluşturmaktadır. Hükümlü ve Tutuklu Hakları İnceleme Alt Komisyonu'muzun gerçekleştirdiği toplantılar, sahada yapılan inceleme ziyaretleri ve Komisyonumuza ulaşan başvurular, hükümlü ve tutuklu haklarının insan hakları boyutuyla çok yönlü ve bütüncül şekilde ele alınması gerektiğini bir kez daha ortaya koymuştur. Bu hususta, hükümlü ve tutukluların infaz sürecini yalnızca barındırma ve güvenlik ekseninde değil; üretim, meslek edinme ve topluma uyum perspektifiyle ele almaya özen göstermekteyiz" ifadelerini kullandı.

Adli Suçluların Kaldığı Koğuşlarda Çok Ciddi Kalabalıklaşma Var

Alkayış, komisyonun Niğde, İzmir ve Eskişehir cezaevleri ziyaretleri sırasında kurum kapasitesi, fiziksel koşullar, muayene, tedavi, hastane sevkleri, aramalar, infaz koruma memurlarının davranış biçimleri gibi birçok başlığı içeren raporların ayrı ayrı görüşülmesi için oylama açtı. Oylama sonucunda raporların ayrı ayrı görüşülmesi kabul edildi. Ardından milletvekilleri söz aldı. CHP İstanbul Milletvekili Kadri Enis Berberoğlu, İzmir Şakran Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda Tuğçenur Özbay isimli mahkumun mahkum kartı uygulaması nedeniyle açlık grevine başladığını belirtti ve yaşananların üzücü olduğunu ekledi.

MHP Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk ise adli suçluların kaldığı koğuşlar ile ilgili, "Bu koğuşlarda çok ciddi bir kalabalıklaşma var. 14 kişilik koğuşlarda yaklaşık 28 kişi, 30 kişi, 45 kişi kalıyor. Yine, 27 kişilik koğuşlarda 63 kişi olan koğuşlar var. Yüksek güvenlikli cezaevlerimizde çok fazla bir sıkıntı yok" diye konuştu.

Kapasite Yeterliyse Mahkum Başka Bir İle Nakledilmemeli

Ak Parti Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal ise mahkumların nakil süreçleri ile ilgili şikayetlerin olduğunu vurgulayarak, "Bu nakiller konusunda hiçbir suç ayrımı yapmadan, kapasitesi yeterliyse o mahkumun o cezaevinde kalması daha uygun olur. Çünkü uzak şehirlere gidip gelmede aileler mağduriyet yaşıyor. Bunlarla beraber iş yurtlarının yaygınlaştırılması gerekiyor. Hakikaten orada o insanların topluma geri kazandırılmasıyla ilgili çok güzel çalışmalar var ve hepsi de memnundu, bunları müşahede ettik. Yine bu hükümlülerimizin topluma kazandırılmasıyla ilgili eğitim anlamında çok ciddi bir çalışmanın başlatılması gerekir. Yani yoksa sadece cezaevinde almış olduğu mahkumiyet süresini yatıp eğer topluma kazandırma adına hiçbir şey veremiyorsak burada da bir eksiklik olduğu görülür. Bu anlamda, gerek psikologların gerekse de öğretmenlerin, hatta doktorların çok ciddi bir program çerçevesinde eğitim verilmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Fiziki Ömrünü Tamamlayan 410 Ceza İnfaz Kurumu Kapatıldı

Ardından Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Çelebi Yılmaz, söz aldı. Türk ceza infaz sisteminin son 20 yılı aşkın süredir reform evresinin içerisinde olduğunu ve insan onurunu merkeze alan bir infaz anlayışını güçlendirmeyi amaçlandığını dile getiren Yılmaz, "Bu kapsamda 2002 yılından bugüne kadar eğitim ve iyileştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde elverişli olmayan, fiziki ömrünü tamamlamış, 45 bin 249 kişi kapasiteli 410 ceza infaz kurumu kapatılmış, bunların yerine daha modern, daha uygun 246 bin 666 kapasiteli 314 yeni ceza infaz kurumu kurulmuştur. Halen ülkemizde 402 ceza infaz kurumu bulunmaktadır. Reform sürecinin ikinci önemli ayağını ise insan kaynağı oluşturmaktadır. Ceza infaz hizmetleri, büyük ölçüde insan teması üzerine kurulu hizmetlerdir. Bu süreçte insan kaynağı altyapısı hem nicelik hem de nitelik bakımından güçlendirilmiştir. Ülkemiz genelinde bugün itibarıyla 86 bin 99 personelimiz bulunmakta olup ülkemizin farklı bölgelerinde de 5 eğitim merkezimiz bulunmakta ve bunlar vasıtasıyla personelimize eğitim vermekteyiz. Üçüncü ayağı ise dijital dönüşüm oluşturmaktadır. Özellikle e-doktor uygulaması sayesinde bugüne kadar 31 bin 852 muayene çevrim içi olarak gerçekleştirilmiş, sağlık hizmetlerine erişim önemli ölçüde hızlandırılmıştır" değerlendirmesinde bulundu.

Çelebi ayrıca 2026 yılı içerisinde 21 bin 529 mahkumun başka cezaevlerine nakil isteğinin karşılandığını ve kurum tabipliklerinde 4 milyon 538 bin mahkumun tedavi gördüğünü sözlerine ekledi.

Niğde, İzmir Ve Eskişehir Ceza İnfaz Kurumları Raporları Kabul Edildi

Kurum dışı hastane sevkinin 1 milyon 817 bin 394 olduğu bilgisini paylaşan Çelebi, arama uygulamaları, bazı personel davranışları ve kötü muamele iddialarının titizlikle incelendiğini ifade etti ve halihazırda 423 bin kişinin cezaevlerinde olduğunu aktardı. Ardından komisyonda; Niğde E Tipi Ceza İnfaz ve Niğde Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurdu İnceleme Raporları, İzmir Ceza İnfaz Kurumları Raporu ve Eskişehir Ceza İnfaz Kurumları Raporu'nu oylama sonucunda kabul edildi.

Etiketler: AK PartiBoluCHPDiyarbakırEğitimErzurumEskişehirİstanbulİzmirKadın
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

4 metre yükseklikten düşen inşaat işçisi yaralandı

Sonraki Haber

Amed Sportif Faaliyetler, teknik direktör Besnik Hasi ile 2 yıllık sözleşme imzaladı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Savunma Sanayii Başkanı Görgün: Ar-Ge harcamalarımızı 20 milyar dolara ulaştırdık
Politika

Savunma Sanayii Başkanı Görgün: Ar-Ge harcamalarımızı 16,5 kat artırdık

14 Ağustos 2026
Politika

Bakan Gürlek: 2026 yılında ülkemize iade edilen şahıs sayısı 245’e ulaştı

14 Ağustos 2026
Politika

Dervişoğlu’ndan çarpıcı açıklamalar, “İlk kez ihanete uğramıyoruz”

14 Ağustos 2026
Politika

Dışişleri Bakanı Fidan’dan Mısır ziyareti değerlendirmesi

14 Ağustos 2026
Politika

Bakan Göktaş’tan dikkat çeken taciz açıklaması

14 Ağustos 2026
Politika

Bakan Güler, bordo berelilerin mezuniyet törenine katıldı

14 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Amed Sportif Faaliyetler, teknik direktör Besnik Hasi ile 2 yıllık sözleşme imzaladı

Amed Sportif Faaliyetler, teknik direktör Besnik Hasi ile 2 yıllık sözleşme imzaladı

En Güncel Haberler

Ahmet Baran Yazgan’dan dikkat çeken çıkış: “Dokunulmazlığım kaldırılsın, bir suçum varsa siyaseti bırakacağım”
Öne Çıkan

Ahmet Baran Yazgan’dan dikkat çeken çıkış: “Dokunulmazlığım kaldırılsın, bir suçum varsa siyaseti bırakacağım”

14 Ağustos 2026
Ankara’da toplu taşımaya zam! Tam bilet 40 TL oldu: Yeni tarife 23 Ağustos’ta başlıyor
Öne Çıkan

Ankara’da toplu taşımaya zam! Tam bilet 40 TL oldu: Yeni tarife 23 Ağustos’ta başlıyor

14 Ağustos 2026
Gaziantep’te engelli kadına cinsel saldırı iddiasına 4 gözaltı
Öne Çıkan

Gaziantep’te engelli kadına cinsel saldırı iddiasına 4 gözaltı

14 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

2,5 metrelik yılan, kümese giren fareyi yakaladı

14 Ağustos 2026
Yaşam

Göç danışma araçlarının tanıtımı İstanbul’da gerçekleştirildi

14 Ağustos 2026
Yaşam

Kızıltepe’de, Filistin Konvoyu için destek açıklaması

14 Ağustos 2026
Yaşam

Edirne’de 10 köyü birbirine bağlayan yol asfaltlandı

14 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Bursa’da anız yangını

Bursa’da anız yangını

- Haberton
14 Ağustos 2026

Bursa’da çıkan anız yangını, ekiplerin 1 saatlik çalışmasıyla kontrol altına aldı. Dumanların ulaştığı kara yolunda, sürücülerin araçlarıyla ilerlemekte güçlük çektiği...

Başarılı öğrencilerin ortak alışkanlıkları neler? Yüksek başarıyı getiren yöntemler dikkat çekiyor

Direksiyon neden sertleşir? Sürücülerin dikkat etmesi gereken 8 önemli neden

Duygusal yorgunluk nasıl anlaşılır? Sürekli yorgunluk ve isteksizlik bu belirtilerle kendini gösterebilir

İnternette kişisel bilgileriniz yayıldıysa ne yapmalısınız? İşte adım adım yapılması gerekenler

Güncel Haber

Ahmet Baran Yazgan’dan dikkat çeken çıkış: “Dokunulmazlığım kaldırılsın, bir suçum varsa siyaseti bırakacağım”

Ahmet Baran Yazgan’dan dikkat çeken çıkış: “Dokunulmazlığım kaldırılsın, bir suçum varsa siyaseti bırakacağım”

14 Ağustos 2026
Ankara’da toplu taşımaya zam! Tam bilet 40 TL oldu: Yeni tarife 23 Ağustos’ta başlıyor

Ankara’da toplu taşımaya zam! Tam bilet 40 TL oldu: Yeni tarife 23 Ağustos’ta başlıyor

14 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton