28 Mayıs 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Cevdet Yılmaz: Veriyi kim daha çok üretebiliyorsa ön plana çıkacak

Cevdet Yılmaz: Veriyi kim daha çok üretebiliyorsa ön plana çıkacak

Haberton - Haberton
7 Mayıs 2026
- Politika
Okuma Süresi:7 dakikalık okuma
A A
0
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ‘AI Compute İş Birliği Lansmanı’ programına katıldı. Burada konuşan Yılmaz, “Kim veriyi daha çok üretebiliyorsa, kontrol edebiliyorsa, kullanabiliyorsa önümüzdeki dönem o kurum veya ülke ön plana çıkacak. Görünen durum bu. Yeni dönemin petrolü, gazı neyse bütün temel hammaddesi veri. Bu veriyle ilgili hususun yapay zekanın da daha ileriye dönük çalışabilmesi, gelişebilmesi daha çok veriyle mümkün. Sisteme daha çok verinin girmesiyle mümkün. Dolayısıyla ülkemizde kurumsal ölçekli çözümlerin geliştirilmesinde veri merkezleriyle yapay zeka şirketlerimizin ortaklığı çok kıymetli” dedi.

‘AI Compute İş Birliği Lansmanı’ Star of Bosphorus Veri Merkezi’nde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla gerçekleşti. NGN ve Cerebrum Tech’in yapay zeka ve bulut altyapısı alanlarında işbirliklerinin duyurulduğu programa, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan ve çok sayıda davetli katıldı. İşbirliği kapsamında, NGN’nin veri merkezi altyapısıyla Cerebrum Tech’in geliştirdiği yapay zeka çözümleri entegre edilecek. Bu yeni modelle, kurum ve şirketlerin verileri güvenle işlenerek katma değere dönüştürülecek. Tanıtım filmi gösterimiyle başlayan programda açılış konuşmasını Cerebrum Tech Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erdem Erkul ile NGN Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Erol yaptı. Programda NGN Teknoloji Operasyonları Direktörü İlyas Süer ile Cerebrum Teknolojisi Ar-Ge ve Yazılım Geliştirme Başkan Yardımcısı Alp Eren Özalp tarafından, ‘Cere Insight 2.0’ demo gösterimi de gerçekleştirildi.

‘HARCAMAMALAR VE YATIRIM PROJEKSİYONLARI 725 MİLYAR DOLAR SEVİYESİNE ULAŞTI’

Burada konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Yapay zeka teknolojileri, dijital dönüşüm, veri ekonomisi, üretkenlik artışı ve katma değer üretimi ekseninde küresel rekabet dinamiklerini köklü bir şekilde dönüştürmektedir. Bu dönüşüm, firmaların yatırım kararlarını doğrudan şekillendiren stratejik teknoloji yatırımları açısından artık net ve ölçülebilir sonuçlar ortaya koymaktadır. 2026 yılı itibariyle küresel teknoloji şirketlerinin yapay zeka odaklı sermaye harcamaları ve yatırım projeksiyonları yaklaşık 725 milyar dolar seviyesine ulaşarak görülmemiş bir ölçek kazanmış durumda ve bu harcamalar hızla artıyor. Bu tablo, yapay zeka yatırımlarının teknoloji geliştirme amacının ötesinde, doğrudan küresel rekabet üstünlüğü sağlayan ve yeni dijital norm olan stratejik bir alan haline geldiğini açıkça ortaya koymaktadır. Bu dönüşümle birlikte veri merkezleri de konvansiyonel altyapılar olmaktan çıkmaktadır. Yapay zeka odaklı veri merkezi dönüşümü, yüksek performanslı hesaplama, GPU yoğun mimari ve enerji verimliliği ekseninde yeniden şekillenmektedir” ifadelerini kullandı.

‘VERİ MERKEZLERİYLE YAPAY ZEKA ŞİRKETLERİMİZİN ORTAKLIĞI ÇOK KIYMETLİ’

Yılmaz, “Bugün veri merkezleri, sıradan bir dijital altyapı unsuru değil, stratejik yatırım, kritik altyapı ve dijital egemenlik bileşeni olarak konumlandırılmaktadır. Küresel ölçekte yaşanan gelişmeler de bu dönüşümün yönünü açık biçimde ortaya koymaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Stargate Projesi kapsamında planlanan çoklu veri merkezi kampüsleri ise ölçek ekonomisi, enerji arz güvenliği ve yapay zeka odaklı altyapı yatırımlarının küresel rekabette belirleyici bir unsur haline geldiğini ortaya koymaktadır. Bu altyapı dönüşümünün doğal bir uzantısı olarak, yapay zeka hizmetlerinin bulut bilişim platformları üzerinden sunumu hızla yaygınlaşmaktadır. Zira yüksek hesaplama gücü gerektiren yapay zeka iş yüklerinin etkin biçimde yönetilebilmesi, bulut tabanlı mimari, servis olarak yapay zeka ve ölçeklenebilir veri işleme altyapılarıyla mümkün hale gelmektedir. Yapay zeka ekosistemimizin iki değerli paydaşı olan NGN ve Cerebrum Tech’in hayata geçirdiği AI Compute yaklaşımı da bu küresel dönüşümün ülkemizdeki en somut karşılıklarından biridir. Veri merkezi altyapısı ile kurumsal yapay zeka platformlarını entegre eden bu model sayesinde, yüksek performanslı hesaplama kapasitesi, güvenli veri işleme ortamları ve yapay zeka çözümleri bütüncül bir yapı altında sunulacaktır. Bu sayede kamu ve özel sektörün yapay zeka teknolojilerine erişimi kolaylaşacak, uygulamaların etkinli artacaktır. Bu model kurumlarımızın verisinin ülkemiz sınırları içinde güvenli biçimde işlenmesine imkan sağlayacaktır. Bu çok kıymetli gerçekten; veri güvenliği veri egemenliği dediğimiz kavram. Şirketler için de ülkeler için de çok önemli. Burada temel mesele veri. Kim veriyi daha çok üretebiliyorsa, kontrol edebiliyorsa, kullanabiliyorsa önümüzdeki dönem o kurum veya ülke ön plana çıkacak. Görünen durum bu. Yeni dönemin petrolü, gazı neyse bütün temel hammaddesi veri. Bu veriyle ilgili hususun yapay zekanın da daha ileriye dönük çalışabilmesi, gelişebilmesi daha çok veriyle mümkün. Sisteme daha çok verinin girmesiyle mümkün. Dolayısıyla ülkemizde bu ulusal ölçekli birtakım çözümler, kurumsal ölçekli çözümlerin geliştirilmesinde veri merkezleriyle yapay zeka şirketlerimizin ortaklığı çok kıymetli” dedi.

‘BU ADIMLAR ÜLKEMİZİN DİJİTAL EGEMENLİĞİNİ GÜÇLENDİRMEYİ HEDEFLEMEKTEDİR’

Yılmaz, ” Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bütün bu konuları daha bütüncül bir perspektifle ele almaya çalışıyoruz. Veri merkezi ve bulut bilişim altyapıları açısından bölgesel bir merkez olma hedefi doğrultusunda teşvik mekanizmaları, stratejik yatırım destekleri ve uygulama odaklı politikaları hayata geçiriyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın HIT-30 dediğimiz bir programı var. 30 milyar dolarlık bir teşvik paketini ifade ediyor. Burada özellikle bulut bilişim ve yapay zeka alanında faaliyet gösteren şirketlerimize destekler sunuyoruz. E-Turquality Programı aracılığıyla veri merkezi ve bulut bilişim hizmetlerinin uluslararasılaşması ve ihracat potansiyelinin artırılmasını da teşvik ediyoruz. Bununla birlikte, yatırım ortamını güçlendirmek amacıyla talep yönlü politikaları da eş zamanlı olarak devreye alıyoruz. Kamuda bulut bilişim ve yapay zeka kullanımını yaygınlaştırmak üzere gerekli teknik altyapı, hukuki çerçeve ve idari mekanizmaları tesis ederek, kamu kaynaklı talep ile özel sektör yatırımlarının hızlanmasını öngörüyoruz. Yerli ekosistemin kapasitesini artırmak amacıyla kamu destekli büyük dil modeli geliştirme programını hayata geçiriyor, üniversite sanayi işbirlikleriyle ulusal yapay zeka araştırma ve mükemmeliyet merkezleri kuruyoruz. Farklı paydaşların ortak kullanabileceği veri kümeleri ve yapay zeka altyapıları oluşturarak hem birim maliyetleri düşürmeyi hem de veriden daha fazla değer üretmeyi amaçlıyoruz. Bu çerçevede güvenli sınır ötesi veri aktarım mekanizmalarına yönelik mevzuat hazırlıklarımızı da sürdürüyoruz. Tüm bu adımlar, veri merkezi, bulut bilişim ve yapay zeka alanında dışa bağımlılığı azaltmayı ve ülkemizin dijital egemenliğini güçlendirmeyi hedeflemektedir” diye konuştu.

‘TEKNOLOJİ İHRACATINA HAZIRIZ’

NGN Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Erol ise, “Cerebrum Teknolojisi Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. R. Erdem Erkul ise, “Pek çok kurum verileriniş yurtdışına taşımak zorunda kalıyor. KVKK regülasyonları nedeniyle taşıyamadığı için de, yapay zeka adaptasyonuyla tanışamıyor; yapay zekaya geçemiyor. Biz bu modelde Cerebrum’un yapay zeka katmanını verilerin dışarı çıkmasına gerek kalmadan NGN’nin Star of Bosphorus’un güvenli alt yapısıyla birleştirip burada tutmayı hedefliyoruz. Hergün herkesin sorduğu ‘Veri nerede’ sorusuna da cevap vermiş olmak istiyoruz. ” dedi.

‘BİZ NELER YAPABİLİRİZ BUNU GÖSTERMEK İSTİYORUZ’

Cerebrum Tech Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erdem Erkul ise, “Kurulu olan bir veri merkezi üzerinde şu anda dünyanın yeni yeni konuşmaya başladığı AI Compute, yani bu hesaplama gücünü yapay zekayla bir ileri aşamaya milli ve global olarak nasıl taşıyabiliriz, nasıl gösterebiliriz tüm dünyaya; onun burada bir pilot çalışmasına başladık. Bugün de vücut bulmuş hale geldi. Önümüzdeki dönemde dünya, daha çok veri merkezini, daha çok enerji politikalarını konuşacak. Daha çok yapay zekayı zaten konuşuyoruz ama gerçek anlamda yapay zekanın istihdama, işgücüne, beşeri sermayeye etkisini, eğitime etkisini konuşacağız; ama biz bugün burada bir meşaleyi bu alanda birşeyler yaparak ortaya koyarak tüm ülke sathına, ülke sathından da dünyaya biz neler yapabiliriz, bunu göstermek istiyoruz. Biz teknoloji ihracatına, buna dijital müteahhitlik de diyebiliriz, hazırız. Yani biz istiyoruz ki bugün burada 2 kişi yan yanaysak 5 kişi olalım. Beş ayrı Türk şirketi gitsin dünyanın başka bir yerinde konsorsiyum olarak birlikte bir yerlere başvursun, bir yerlere adım atsın, bir yerlerde iş yapalım. Bunu diğer sektörlerde yaptık, biz bunu teknoloji sektöründe de yapmak istiyoruz. Başarabileceğimize de inanıyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından, üzerine Fetih Suresi işlenmiş Türk Bayrağı, Cerebrum Teknoloji Kurucu ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. R. Erdem Erkul ile NGN Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Erol tarafından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a hediye edildi. Program NGN ile Cerebrum Teknoloji arasındaki AI Compute işbirliği imza töreni ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Etiketler: ABDCevdet YılmazCumhurbaşkanıTeknolojiYapay Zeka
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Bakan Çiftçi’den hafız adaylarına yemek jesti

Sonraki Haber

Ataşehir’de tekmeli yumruklu yol verme kavgası kamerada

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Vali Güll'den İstanbul'un Fethi'nin 573'üncü yıl dönümü etkinliklerine davet
Politika

Vali Güll’den İstanbul’un Fethi’nin 573’üncü yıl dönümü etkinliklerine davet

28 Mayıs 2026
Kılıçdaroğlu, partililerle bayramlaştı
Politika

Bayramlaşmada sürpriz kare: Kemal Kılıçdaroğlu ve Gürsel Tekin yan yana

28 Mayıs 2026
Milli elektrikli hızlı tren saatte 240 kilometreye ulaştı
Politika

Milli elektrikli hızlı tren saatte 240 kilometreye ulaştı

28 Mayıs 2026
Burhanettin Duran'dan 'Azerbaycan Bağımsızlık Günü' paylaşımı
Politika

Burhanettin Duran’dan ‘Azerbaycan Bağımsızlık Günü’ paylaşımı

28 Mayıs 2026
CHP'nin Parti Meclisi toplanma tarihi ertelendi
Politika

CHP’nin Parti Meclisi toplanma tarihi ertelendi

28 Mayıs 2026
AK Parti ve CHP, 3 bayram sonra bayramlaştı
Politika

AK Parti ve CHP, 3 bayram sonra bayramlaştı

28 Mayıs 2026
Sonraki Haber
Ataşehir'de tekmeli yumruklu yol verme kavgası kamerada

Ataşehir'de tekmeli yumruklu yol verme kavgası kamerada

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

En Güncel Haberler

Sultangazi'de 'kurban eti hırsızlığı' iddiası tekmeli yumruklu kavgaya dönüştü
Gündem

Sultangazi’de ‘kurban eti hırsızlığı’ iddiası tekmeli yumruklu kavgaya dönüştü

28 Mayıs 2026
Vali Güll'den İstanbul'un Fethi'nin 573'üncü yıl dönümü etkinliklerine davet
Politika

Vali Güll’den İstanbul’un Fethi’nin 573’üncü yıl dönümü etkinliklerine davet

28 Mayıs 2026
Foça'da pazarcıların kavgası; 7 gözaltı
Gündem

Foça’da pazarcıların kavgası; 7 gözaltı

28 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Bodrum’da bayramın ikinci gününde sahillerde yoğunluk sürüyor

28 Mayıs 2026
Yaşam

Otomobil yaya geçidinde motosiklete çarptı: kaza kamerada

28 Mayıs 2026
Yaşam

Amasra’da bayram yoğunluğu; 5 günde 25 bin 308 araç girişi oldu

28 Mayıs 2026
Yaşam

Koçun saldırısına uğrayan besici kamyonetten düştü

28 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Bozcaada’da bayram tatilinde konaklama tesislerinin doluluk oranı yüzde 100'e yaklaştı

Bozcaada’da bayram tatilinde konaklama tesislerinin doluluk oranı yüzde 100’e yaklaştı

- Haberton
28 Mayıs 2026

Kuzey Ege’nin gözde turizm merkezlerinden Bozcaada’da konaklama tesislerinin doluluk oranları, 9 günlük Kurban Bayramı tatilinde yüzde 100'e yaklaştı. Denizi, tarihi...

Tatilde konum paylaşanlar dikkat: Sosyal medyadaki masum fotoğraflar büyük güvenlik riski oluşturabilir

Şehirde ücretsiz etkinlik nasıl bulunur? Sosyal hayatı canlandıran yöntemler ortaya çıktı

İkinci el ev eşyası alırken pazarlık nasıl yapılır? Uzmanlardan altın değerinde taktikler

Aile bütçesi nasıl yönetilir? Ortak gider takibi için en etkili tablo sistemi

Güncel Haber

Sultangazi'de 'kurban eti hırsızlığı' iddiası tekmeli yumruklu kavgaya dönüştü

Sultangazi’de ‘kurban eti hırsızlığı’ iddiası tekmeli yumruklu kavgaya dönüştü

28 Mayıs 2026
Vali Güll'den İstanbul'un Fethi'nin 573'üncü yıl dönümü etkinliklerine davet

Vali Güll’den İstanbul’un Fethi’nin 573’üncü yıl dönümü etkinliklerine davet

28 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton