31 Ekim 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - Çerçeve Yasa Meclis’ten geçti: Türkiye’de yeni dönem başlıyor

Çerçeve Yasa Meclis’ten geçti: Türkiye’de yeni dönem başlıyor

Haberton - Haberton
10 Ağustos 2026 - Güncellenme Tarihi 11 Ağustos 2026
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Çerçeve Yasa Meclis’ten geçti: Türkiye’de yeni dönem başlıyor
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

TBMM Genel Kurulu’nda, ‘Terörsüz Türkiye’ süreci kapsamında hazırlanan ‘çerçeve yasa’ teklifi 468 oyla kabul edildi. Teklif üzerine yapılan görüşmelerin tamamlanmasının ardından teklif kabul edilerek kanunlaştı.

Kanun; PKK/KCK terör örgütünü kurma veya yönetme, örgüte üye olma veya bilerek, isteyerek yardım etme ya da örgütün faaliyetlerine dönük işlenen suçları kapsayacak. Diğer taraftan süreç, örgütün fiili varlığına son verdiğinin ve kontrolü altında bulunan her türlü silah ve mühimmatı teslim ettiğinin güvenlik kurumlarınca tespiti ve bu tespitin teyidine dair Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla başlayacak. Örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen kasten öldürme suçu ile 1 Haziran 2005 tarihinde önce işlenen müebbet hapis veya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektiren suçlardan dolayı yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar hariç olacak. Bunun dışında örgüt faaliyetlerine katılan mensupların üst sınırı 15 yıl veya daha az cezayı gerektiren suçlardan dolayı yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar 5 yıl, 15 yıldan fazla hapis, müebbet hapis veya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası gerektiren suçlar ile ilgili yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar 10 yıl ertelenecek. 5 yıl erteleme kararı verilen örgüt mensuplarının 2 yıl, 10 yıl ertelemelerde ise 3 yıl hak yoksunluğu sürecek. Erteleme kararı, soruşturma aşamasında cumhuriyet savcısı, kovuşturmada ise yargılamayı gerçekleştiren mahkeme tarafından verilecek. Bu süre boyunca zamanaşımı işlemeyecek ve soruşturma evresinde cumhuriyet savcısı, kovuşturma evresinde ise mahkeme tarafından verilen erteleme kararlarına itiraz edilebilecek. Bu sürede terör suçlarından birinin işlenmesi halinde erteleme kararı kaldırılacak. Ardından soruşturma ve kovuşturmaya devam edilecek ve yargılama süreci sonunda verilen mahkumiyet kararı ertelenmeyecek. Süre içerisinde terör suçu işlemeyenler için kovuşturma yapılmayacak. MGK kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasından önce işlenen ve teklif kapsamına giren suçlar ile ilgili süreç Cumhurbaşkanı Yardımcısı başkanlığında kurulacak kurulun iznine bağlanacak.

KURUL OLUŞTURULACAK

Kanun ile erteleme kararları bir sisteme kaydedilecek ve istenmesi halinde cumhuriyet savcısı, hakim veya mahkeme tarafından talep edilmesi halinde, örgüt mensubunun süre içinde terör suçu işleyip işlemediğine dair sürecin tespiti için kullanılabilecek. Diğer taraftan örgüt faaliyeti nedeniyle mahkum olan örgüt mensuplarına yönelik düzenleme yapılacak. Buna göre; 15 yıl ve daha az hapis cezası alanlara 5 yıl, 15 yıl ve daha fazla hapis cezası ile müebbet veya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanların infazı 10 yıl ertelenebilecek. Aynı şekilde erteleme süreci kapsamında tahliye olup ilgili kanunlarda yer alan maddeler uyarınca terör suçu işleyenlerin erteleme kararı kaldırılıp, ceza infazına devam edilecek. Örgüt mensubu suç işlemezse ceza infaz edilmiş sayılacak. Sürecin takip edilmesi için Cumhurbaşkanı Yardımcısının başkanlığında Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı ve Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterinden oluşan kurul oluşturulacak. Kurul ihtiyaç halinde alt komisyonlar oluşturabilecek ve gerekli görülen kişileri toplantılara davet edebilecek. Kurul, çalışmaları hakkında TBMM’yi düzenli olarak bilgilendirecek. Kurul, yapacağı dönemsel değerlendirmeler neticesinde adli, idari ve yasal düzenlemeler konusunda talepte bulunabilecek. TBMM’de de İzleme Kurulu oluşturulacak.

6 AY İÇİNDE BAŞVURABİLECEKLER

Kanunla örgüt mensupları Türkiye’ye gelirken yanında getirdikleri veya söyleyecekleri silah, mühimmat ve malzemeler kayıt altına alınacak. Uygulamadan İçişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı sorumlu olacak. Örgüt mensupları MGK kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasını takiben 6 ay içerisinde bulundukları yerdeki Cumhuriyet başsavcılıkları ile görev verilen kurumlara yazılı olarak başvuracak. Başvuru yapmayan kişiler ile ilgili yargılama ve infaz süreçleri devam edecek. Öte taraftan ‘Terörsüz Türkiye’ süreci kapsamında görev alan kişiler için hukuki, idari veya cezai sorumluluk doğmayacak.

‘DEVLET BAHÇELİ ‘TERÖRSÜZ TÜRKİYE’ İDEALİNİN MİMARI OLMUŞTUR’

12 maddenin tümü üzerine yapılan görüşmelerin ardından Meclis Başkanvekili Celal Adan, “Liderimiz Sayın Devlet Bahçeli beyefendi, milletimizin huzuru, devletimizin bekası için gösterdiği sarsılmaz irade ve kararlılıkla ‘Terörsüz Türkiye’ sürecinin idealinin mimarı olmuştur. Bu vesileyle emperyalist senaryolar bozulmuş, Türk ve ‘Türkiye Yüzyılı’ fikriyatı hayata geçmiştir. Allah, Türkmen Beyimizi başımızdan eksik etmesin. Bu tarihi eşiği bir devlet politikası haline getirmesini sağlayan ve sürecin başarılı olmasının önemli aktörü olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a da en derin şükranlarımı sunuyorum. Yine TBMM, ‘Terörsüz Türkiye’ idealine yönelik tarihi katkılar sağlayan Meclis Başkanı Sayın Numan Kurtulmuş başta olmak üzere grup başkanı, grup başkanvekillerimizi ve tüm milletvekillerimizi ayrıca tebrik ediyorum. Kanunun milletimizin birliğine, devletimizin yüceliğine vesile olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

468 OYLA KABUL EDİLDİ

Daha sonra Adan, teklifin oylama sonuçlarını okuttu. 562 milletvekilinin oy kullandığı oylamada; 468 kabul, 88 ret ve 6 çekimser oy kullanıldı. Ardından Adan, birleşimi 1 Ekim 2026 Perşembe günü toplanmak üzere kapattı. Böylelikle TBMM, tatile girdi.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Ali Babacan’dan Çerçeve Yasa için kritik uyarı: Çok ciddi yol kazaları olabilir

Sonraki Haber

Kuşadası Belediyesi operasyonunda karar çıktı! Özel Kalem Müdürü dahil 14 tutuklama

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Karadeniz'de İHA saldırısına uğrayan gemi İstanbul Boğazı'ndan geçirildi
Öne Çıkan

Karadeniz’de İHA saldırısına uğrayan gemi İstanbul Boğazı’ndan geçirildi

31 Ekim 2026
Türk Yıldızları'nın gözünden selamlama uçuşu
Öne Çıkan

Türk Yıldızları’nın gözünden selamlama uçuşu

31 Ekim 2026
Öne Çıkan

Aydın’da şehit askerin babaevinde yas

31 Ekim 2026
İstanbul Boğazı'nda gemi trafiği 'Aroyat' isimli geminin geçişi nedeniyle askıya alındı -2 / Dron eklendi
Öne Çıkan

İstanbul Boğazı’nda gemi trafiği ‘Aroyat’ isimli geminin geçişi nedeniyle askıya alındı

31 Ekim 2026
Merkezefendi Belediyesi operasyonunda başkan dahil 5 tutuklama
Öne Çıkan

Denizli’de belediye operasyonu! Başkan ve eşi dahil 5 kişi tutuklandı

31 Ekim 2026
Fazilet Apartmanı davasında ek rapor: Fırındaki tadilatlar, binanın taşıyıcı sistemine yönelik değil
Öne Çıkan

Kahramanmaraş’ta 19 kişinin öldüğü Fazilet Apartmanı davasında yeni rapor! Karar 5 Ocak’a kaldı

30 Ekim 2026
Sonraki Haber
Kuşadası Belediyesi'ne yönelik soruşturmada 16 şüpheli adliyeye sevk edildi

Kuşadası Belediyesi operasyonunda karar çıktı! Özel Kalem Müdürü dahil 14 tutuklama

En Güncel Haberler

Kayserispor, Muğlaspor maçının hazırlıklarına devam etti
Spor Haberleri

Kayserispor, Muğlaspor maçının hazırlıklarına devam etti

31 Ekim 2026
Karadeniz'de İHA saldırısına uğrayan gemi İstanbul Boğazı'ndan geçirildi
Öne Çıkan

Karadeniz’de İHA saldırısına uğrayan gemi İstanbul Boğazı’ndan geçirildi

31 Ekim 2026
‘Gözünün yağını yiyeyim, ceza yazma’ diyen ehliyetsiz sürücüye 40 bin TL ceza
Yerel Haberler

‘Gözünün yağını yiyeyim, ceza yazma’ diyen ehliyetsiz sürücüye 40 bin TL ceza

31 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Osmaniye’de 3.8 büyüklüğünde deprem

31 Ekim 2026
Yaşam

COP31 alanı Türkiye’nin en büyük açık hava sahnesi olacak

31 Ekim 2026
Yaşam

Depremde eşini ve kızını kaybetmişti: Merdiven çökmesinde hayatını kaybetti

31 Ekim 2026
Yaşam

DMD’li Muhammet’in ekip araçlarıyla şehir turu hayali, Vali Ergün’ün talimatıyla gerçek oldu

31 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

TDT Aile ve Kadın Konseyi için lider eşlerinden destek

TDT Aile ve Kadın Konseyi için lider eşlerinden destek

- Haberton
31 Ekim 2026

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) çatısı altında kuruluş çalışmaları başlatılan Aile ve Kadın Konseyi için Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in eşi Ziroat...

KYK bursu hangi durumlarda kesilir? Not ortalaması ve okul değişikliği bursu etkiliyor mu?

KPSS 2026 puanıyla nerelere başvurulabilir? Ön lisans mezunları için kadro ve tercih rehberi

Otobüs bileti iptalinde kurallar değişti! Para iadesi için kaç saat önce başvurmak gerekiyor?

Dünya Tasarruf Günü: Elektrik, su ve doğal gaz faturalarını düşürmenin yolları

Güncel Haber

Osmaniye'de 3.8 büyüklüğünde deprem

Osmaniye’de 3.8 büyüklüğünde deprem

31 Ekim 2026
Kayserispor, Muğlaspor maçının hazırlıklarına devam etti

Kayserispor, Muğlaspor maçının hazırlıklarına devam etti

31 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton