15 Temmuz 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - Canlarını kurtaranlar şaşkınlık ve çaresizlik içindeydi

Canlarını kurtaranlar şaşkınlık ve çaresizlik içindeydi

Haberton - Haberton
17 Ağustos 2020 - Güncellenme Tarihi 17 Ağustos 2021
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
TRAC Genel Sekreteri Muhsin Bozkurt, Bölgede çok büyük hasar vardı. Binaların neredeyse yarıdan fazlası yan yatmış, harabeye dönüşmüştü. Enkaz altında kalmaktan canlarını kurtarmış olan insanlar şaşkınlık ve çaresizlik içindeydi.

TRAC Genel Sekreteri Muhsin Bozkurt, Bölgede çok büyük hasar vardı. Binaların neredeyse yarıdan fazlası yan yatmış, harabeye dönüşmüştü. Enkaz altında kalmaktan canlarını kurtarmış olan insanlar şaşkınlık ve çaresizlik içindeydi.

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

TRAC Genel Sekreteri Muhsin Bozkurt, “Bölgede çok büyük hasar vardı. Binaların neredeyse yarıdan fazlası yan yatmış, harabeye dönüşmüştü. Enkaz altında kalmaktan canlarını kurtarmış olan insanlar şaşkınlık ve çaresizlik içindeydi” dedi.

Marmara’da 17 Ağustos 1999‘da, 20 bine yakın insanın ölümüne neden olan depreminde tüm iletişim kanallarının sustuğu anda devreye girip, telsiz sistemleriyle yurt içi ve yurt dışı haberleşme ağını kuran amatör telsizciler, olası savaş ve afetlere karşı hazır kıta bekliyor.

Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) içerisinde yer alan, birçok kamu kuruluşuyla iş birliği protokolleri bulunan, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na da (AFAD) kesintisiz telsiz haberleşmesi desteği veren Türkiye Radyo (Telsiz) Amatörleri Cemiyeti (TRAC) üyesi lisanslı telsiz operatörleri, olası yangın, sel ve deprem gibi büyük felaketlere karşı göreve hazır. Sık sık telsiz haberleşmesi tatbikatları yapan operatörler, bir yandan da telsiz ve anten sistemlerini yenileyerek kendilerini geliştiriyor.

BÖLGEYE İLK TELSİZCİLER ULAŞTI

TRAC Genel Sekreteri Muhsin Bozkurt, savaş durumunda ve doğal afet olaylarında hayati önem taşıyan amatör telsizcilerin Marmara Depremi’nde bölgeye ulaşan ilk yardım ekibi olduğunu söyledi. Bozkurt, “TRAC Antalya Şubesi üyesi telsiz operatörleri depremin ilk dakikalarında şube başkanı Selim Şanlı’nın yönetiminde yola çıktı, çöken yol ve köprüleri binbir güçlükle aşarak Kocaeli Valiliği önüne ulaştı” dedi. Bozkurt, o günkü hizmet ve anılarını şöyle anlattı:

“Bölgede çok büyük hasar vardı. Binaların neredeyse yarıdan fazlası yan yatmış, harabeye dönüşmüştü. Enkaz altında kalmaktan canlarını kurtarmış olan insanlar şaşkınlık ve çaresizlik içindeydi. Ne olduğunu anlamaya çalışıyorlardı. Telefon ve devlete ait telsiz sistemleri tamamen çökmüş, hiçbir yer ile haberleşme yapılamıyordu. TRAC Antalya ekibi olarak, mobil telsiz istasyonumuzu hemen devreye soktuk. Kısa dalga telsiz cihazımız üzerinden Ankara’da Başbakanlık’ta oluşturulmuş kriz merkezinde görev yapan TRAC telsiz istasyonuna ulaştık. Ankara’ya afet hakkında bilgileri aktardık, acil ihtiyaçları bildirdik. Bu arada başka şehirlerden de amatör telsizci grupları bölgeye geldi, belli noktalarda istasyonlarını oluşturdu.”

TRAC Genel Sekreteri Bozkurt, depremin ardından bölgeye arama-kurtarma gruplarının gelmeye başladığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Feryatlar yayılmaya başladı, enkazların arasında canlı sesleri arandı. Telsizciler, enkazlar arasında gezinip, duyulan canlı sesleri arama-kurtarma ekiplerine, ambulanslara bildirdi, anında müdahale ile yüzlerce kişi sağ kurtarıldı, seyyar hastanelere taşındı. Mobil telsiz istasyonlarımızın kesintisiz haberleşme hizmeti sayesinde illerde oluşturulan kriz masaları ile de telsiz haberleşmesi yapıldı. Yurtiçi ve yurt dışından bölgeye ilaç, çadır, battaniye, kıyafet, su, ekmek, sebze-meyve gibi acil ihtiyaçların ulaşması sağlandı.”

‘İYİ Kİ VARSINIZ’

TRAC üyesi amatör telsizcilerin görevinin 10 gün kadar sürdüğünü, çöken telefon sistemlerinin devreye girmesiyle amatör telsizcilerin görevinin tamamlandığını söyleyen Bozkurt, “Vali yardımcıları, sivil savunma müdürleri gözleri yaşlı halde yanımıza geldiler, ‘İyi ki varsınız’ diyerek, hizmetlerimizden dolayı teşekkür ettiler, bizimle vedalaştılar” dedi.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NA ÇAĞRILDIK

Ayrıca İçişleri Bakanlığı’na çağrıldıklarını anlatan TRAC Genel Sekreteri Muhsin Bozkurt, sözlerine şöyle devam etti:

“Dönemin bakanı deprem bölgesinde zor şartlara rağmen haberleşme hizmeti veren amatör telsizcilerin doğal afet olaylarında hayati önem taşıyan bir görevi gönüllü üstlendiklerine vurgu yaptı. Üstün gayret ve çabalarımızdan dolayı bizleri teşekkür belgesi ve plaketle onurlandırdı. Gözleri yaşaran bakan, ‘Amatör telsizciler gururumuz oldu’ dedi.”

ANTALYA ŞANSLI BİR İLİMİZ

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü sahasındaki Acil Afet Haberleşme İstasyonu’nu çalıştıran TRAC Antalya Şubesi’nin başkanı Selim Şanlı ise amatör telsizciler açısından Antalya’nın çok şanslı bir il olduğuna değindi. Başkan Şanlı, “Kamu yararına telsiz haberleşmesi hizmeti sunan derneğimize, karşılıksız hizmet veren telsiz operatörlerimize başta Antalya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, AFAD sahip çıkmalı, kötü günler için mekân ve acil cihaz, araç ve gereç ihtiyaçlarımız karşılanmalı” dedi.

TELSİZCİYE KOLAYLIK SAĞLANSIN

Selim Şanlı, TRAC’ın çözüm ortağı Türk Telekom, kaymakamlıklar, il ve ilçe belediyeleri, emniyet müdürlükleri, jandarma komutanlıkları ve diğer kamu kurumlarının da desteğine ihtiyaç olduğunu hatırlattı. Şanlı, “Güvenlik görevlileri, lisanslı amatör telsizcilere şehir içinde, giriş-çıkışlardaki asayiş kontrollerinde üzerlerinde ve araçlarında telsiz taşıdıkları için sıkıntı yaratmamalı, kolaylık sağlanmalı. Bu konuda Emniyet Genel Müdürlüğü ile Jandarma Genel Komutanlığı’nın birimlere gönderdiği telsizcinin görevini kolaylaştıracak genelgeleri var. Genelgeye uyulması bizleri sevindirecek” diye konuştu.

Etiketler: AFADDepremEnkaz
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Büyük küçük riski azaltalım. Var mıyız?

Sonraki Haber

Erciş’te hayvanlarla yaylaya yolculuk dronla görüntülendi

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Özgür Özel'den yeni parti sinyali: "Temmuz sonu, Ağustos başı resmi adım atılır"
Öne Çıkan

Özgür Özel’den yeni parti sinyali: “Temmuz sonu, Ağustos başı resmi adım atılır”

15 Temmuz 2026
Yazıcıoğlu ailesinin avukatı: Etkin irade soruşturmaya yansımış durumda
Öne Çıkan

Yazıcıoğlu ailesinin avukatı: Etkin irade soruşturmaya yansımış durumda

15 Temmuz 2026
Trakya'da şehitler mezarları başında anıldı
Öne Çıkan

Trakya’da şehitler mezarları başında anıldı

15 Temmuz 2026
15 Temmuz şehitleri, darbe girişiminin 10'uncu yılında anıldı
Öne Çıkan

15 Temmuz şehitleri, darbe girişiminin 10’uncu yılında anıldı

15 Temmuz 2026
Öne Çıkan

Şehadetinin 10’uncu yıl dönümünde Ömer Halisdemir’in kabrine ziyaretçi akını

15 Temmuz 2026
15 Temmuz Demokrasi ve Şehitleri Anma Yürüyüşü havadan görüntülendi
Öne Çıkan

15 Temmuz Demokrasi ve Şehitleri Anma Yürüyüşü havadan görüntülendi

15 Temmuz 2026
Sonraki Haber
Çobanların sürülerle çıktığı Erciş'te hayvanlarla yaylaya yolculuk dronla görüntülendi. Gün batımı ile birleştiğinde kartpostallık görüntüler oluştu.

Erciş'te hayvanlarla yaylaya yolculuk dronla görüntülendi

En Güncel Haberler

Özgür Özel'den yeni parti sinyali: "Temmuz sonu, Ağustos başı resmi adım atılır"
Öne Çıkan

Özgür Özel’den yeni parti sinyali: “Temmuz sonu, Ağustos başı resmi adım atılır”

15 Temmuz 2026
TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan 15 Temmuz gazilerine 'teşekkür beratı'
Politika

TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan 15 Temmuz gazilerine ‘teşekkür beratı’

15 Temmuz 2026
Özgür Özel'den 15 Temmuz mesajı: "FETÖ'nün her türlü yapılanması ele alındı, siyasi ayağına gelince iş durdu"
Politika

Özgür Özel’den 15 Temmuz mesajı: “FETÖ’nün her türlü yapılanması ele alındı, siyasi ayağına gelince iş durdu”

15 Temmuz 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

İstanbul’da taksicilerden 253 araçlık 15 Temmuz demokrasi konvoyu

15 Temmuz 2026
Yaşam

Öğrencilerden 15 Temmuz şehidi için hatim

15 Temmuz 2026
Yaşam

15 Temmuz şehidi polis memuru, Eskişehir’de mezarı başında anıldı

15 Temmuz 2026
Yaşam

Ankara’da ’15 Temmuz’ sergisi

15 Temmuz 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Trakya'da şehitler mezarları başında anıldı

Trakya’da şehitler mezarları başında anıldı

- Haberton
15 Temmuz 2026

Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında şehitler, mezarları başında dualarla anıldı. Tekirdağ'da Eski Şehir...

Sivrisinekler neden bazı insanları daha çok ısırıyor? Uzmanlar merak edilen soruyu yanıtladı

İcra dosyası kendiliğinden silinir mi? İşte icra dosyalarının düşme süresi ve bilinmesi gerekenler

Denizler alarm veriyor! Deniz suyu sıcaklığındaki artışın anlamı uzmanları endişelendiriyor

Yeni dolandırıcılık yöntemi alarmı! Bu mesajı görür görmez sakın tıklamayın

Güncel Haber

İstanbul'da taksicilerden 253 araçlık 15 Temmuz demokrasi konvoyu

İstanbul’da taksicilerden 253 araçlık 15 Temmuz demokrasi konvoyu

15 Temmuz 2026
Öğrencilerden 15 Temmuz şehidi için hatim

Öğrencilerden 15 Temmuz şehidi için hatim

15 Temmuz 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton