8 Eylül 2026, Salı
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Kültür ve Sanat - Çalınan iki İznik çinisi yıllar sonra yeniden Türkiye’de

Çalınan iki İznik çinisi yıllar sonra yeniden Türkiye’de

Haberton - Haberton
17 Mart 2026
- Kültür ve Sanat
Okuma Süresi:8 dakikalık okuma
A A
0
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

'Osmanlı Sultanlarının Sevdası: Kutsal Emanetler' sergisi, Osmanlı sultanlarının Haremeyn'e duyduğu derin hürmeti ve medeniyet tasavvurunu yansıtan 57 kıymetli eseri ziyaretçilerle buluşturdu.

Sergiyi ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, kutsal emanetlerin taşıdığı güçlü manevi hafızaya dikkat çekerek Sultanahmet Camii ile Rüstem Paşa Camii'nden çalınan iki adet 16'ncı yüzyıl İznik çinisinin Türkiye'ye iadesinin sağlandığını duyurdu.

Ramazan ayının manevi ikliminde açılan 'Osmanlı Sultanlarının Sevdası: Kutsal Emanetler' sergisi, Osmanlı'nın kutsal beldelere hizmet anlayışını ve asırlardır taşınan emanet bilincini yeniden gündeme taşıdı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Rami Kütüphanesi'nde kutsal emanetler, Kâbe örtüleri, Kur'an-ı Kerim nüshaları ve seçkin eserlerin yer aldığı sergiyi ziyaret etti. Sergiyle ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Bakan Ersoy, iki İznik çinisinin yıllar sonra yeniden Türkiye'ye iade edildiği müjdesini paylaştı.

Çalınan İznik Çinileri Türkiye'ye İade Edildi

Bakan Ersoy, sergiye ilişkin değerlendirmeleri sırasında kültür varlıklarının iadesi konusunda dikkat çeken bir gelişmeyi de paylaştı. Sultanahmet Camii ve Rüstem Paşa Camii'nden çalınan iki adet 16'ncı yüzyıl İznik çinisinin yeniden Türkiye'ye kazandırıldığını belirten Ersoy, sürecin çok yönlü bir iş birliğiyle sonuçlandığını ifade etti.

Ersoy, "Bu özel sergi vesilesiyle bir müjdeyi de sizlerle paylaşmak isterim. Sultanahmet Camii ve Rüstem Paşa Camii'nden çalınmış olan, 16'ıncı yüzyıla tarihlenmiş iki adet İznik çinisinin ülkemize iadesini sağlamış bulunuyoruz. Çiniler, Ankara Etnografya Müzemizde muhafaza altına alınmıştır" ifadelerini kullandı.

Bakan Ersoy süreci şöyle anlattı: Söz konusu eserler İngiltere'de bir müzayede evinde satışa sunulmak üzereyken Bakanlığımız ile İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarımızın koordinasyonunda yapılan girişimler neticesinde müzayededen çekilmiş; çinileri elinde bulunduran kişi eserleri ülkemize iade etmeyi kabul etmiştir. Londra Büyükelçiliğimizin yoğun çabaları, Londra Metropolitan Polisi ile gerçekleştirdiğimiz iş birliği, bu eserlerin Sultanahmet ve Rüstem Paşa Camilerine ait olduğunu bilimsel verilerle ortaya koyan uzmanlarımız bu güzel sonucu elde etmemizi sağlamıştır. Bakanlığımız tarafından yürütülen 'Yapay Zekâ Destekli Kültür Varlığı Tanımlama Projesi' kapsamında, kaçakçılığa konu ülkemiz kökenli kültür varlıklarının internet ortamında taranması ve arşivlenmesine yönelik olarak kullanılan 'TraceArt' sisteminden yararlandığımızı da özellikle vurgulamak isterim.

Ersoy, değerlendirmesinde; Osmanlı sultanlarının Haremeyn'e duyduğu bağlılığın yalnızca siyasi bir unvanla değil, güçlü bir edep, hizmet ve medeniyet anlayışıyla şekillendiğini vurguladı.

Hadimü'l-Haremeyn Unvanının Taşıdığı Büyük Sorumluluk

Bakan Ersoy "Cennetmekân Yavuz Sultan Selim Han'ın Mısır'ı fethiyle birlikte Osmanlı sultanları yeni bir unvan daha kullanmaya başlamışlardır: 'Hadimü'l-Haremeyn'. Mekke ve Medine'nin Hizmetkârı olarak ifade edebileceğimiz bu unvan; Osmanlı İmparatorluğu gibi üç kıtaya hükmeden, coğrafyaları şekillendiren, taç dağıtan bir kudreti yöneten insanların Allah'ın dini, Peygamberi ve Kıblesi söz konusu olunca çizdikleri aşılmaz had ve edep sınırını göstermesi açısından son derece değerlidir"

Ecdadımızın, Kabe'nin bulunduğu topraklara hizmetkâr olmayı bütün hükümdarlıklardan üstün tuttuğunu dile getiren Ersoy, şöyle devam etti: Ecdadımız; Peygamber Efendimiz aracılığıyla İslam'ın insanlığa tebliğinin başladığı ve dünyaya yayıldığı, mukaddes Kabe'nin bulunduğu topraklara hizmetkâr olmayı bütün hükümdarlıklardan üstün tutmuştur. Bu şiarı hizmete dönüştürerek asırlarca yaşatmışlar; söz konusu hizmetleri vakıflar eliyle kurumsallaştırarak kendilerinden sonrasını da güvence altına almış, sürekliliği tesis etmişlerdir.

Haremeyn'e Uzanan Sadakat, Sanata da Yansıdı

Osmanlı sultanlarının kutsal topraklara duyduğu bağlılığın yalnızca hizmetlerle sınırlı kalmadığını belirten Ersoy, bu derin hasretin ve hürmetin Osmanlı sanatında da güçlü biçimde karşılık bulduğunu ifade ederek şunları kaydetti: Hac yolculuğuna çıkan müminlerin güvenliğini sağlamak, Haremeyn'e hizmet etmek, Kâbe'nin bakımı, örtülerinin yenilenmesi, anahtarlarının yaptırılması ve kıymetli hediyeler gönderilmesi Osmanlı sultanları için büyük bir şeref vesilesi olmuştur. Her yıl İstanbul'dan merasimle uğurlanan surre alaylarıyla yalnızca padişah ve hanedan mensuplarının hediyeleri değil, halkın feraşet çantaları içinde gönderdiği mütevazı armağanlar da mukaddes beldelere ulaştırılmıştır. Bu, devletin de milletin de Allah için Haremeyn'e beslediği derin sevginin çok ince bir temsilidir.

Vuslatı Bekleyenlerin Sabır Ve Huzur Kapısıdır

"Osmanlı padişahları uzun hac yolculuklarına bizzat çıkamasalar da ibadetlerini vekâleten yerine getirmiş; o kutlu topraklara ve Kâbe'ye duydukları hasret Osmanlı sanatına aksetmiştir" diyen Ersoy, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü: Kitaplara, çinilere ve tablolara nakşedilen Kâbe tasvirleri bunun en zarif örnekleridir. Daha da anlamlı bir şekilde, Kâbe'nin birebir maketini yaptırarak hazırlattıkları kıymetli örtüleri bu maketin üzerine örttürmüş ve onu seyrederek manevi bir yakınlık tesis etmişlerdir. Mukaddes emanetler de işte bu derin saygı ve sevginin aşılmaz muhafızlığı altında bizlere ulaşmıştır. Her biri manevi hasret çekenlerin, vuslatı bekleyenlerin sabır ve huzur kapısıdır.

57 Eserlik Sergiyle Kadim Hafıza Yeniden Hatırlatıldı

Kutsal emanetlerin yalnızca korunmuş nesneler olmadığını, ortak manevi hafızanın taşıyıcıları olarak kuşaktan kuşağa aktarıldığını vurgulayan Bakan Ersoy, serginin de bu anlayışla hazırlandığını belirtti. Bu emanetlerin yalnızca saray duvarları arasında muhafaza edilmemiş; selâtin camilerinde, sultan türbelerinde ve özel günlerde halkla buluşturularak ortak bir manevi hafızanın parçası hâline getirildiğini vurgulayan Ersoy, "Bugün İstanbul Türbeler Müzesi ile Türk ve İslam Eserleri Müzesi koleksiyonlarında muhafaza edilen kutsal emanetler ve Ramazan ayında ziyarete açılan Sakal-ı Şerif, işte bu köklü geleneğin yaşayan temsilcileridir" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy şöyle devam etti: Bizler, Kur'an ayı Ramazan'ı vesile kılıp bu kadim hürmeti ve yüksek medeniyet şuurunu bir kez daha insanımızla paylaşmak istedik. 'Osmanlı Sultanlarının Sevdası: Kutsal Emanetler' sergisi bu amaçla hazırlandı. Burada, müze koleksiyonlarımızdan seçilen 57 kıymetli eserle birlikte, geleneğe gönderme yapan temsili bir Kâbe canlandırmasına da yer verdik. Temennimiz odur ki geçmişe bir yolculuk yapmamıza, geleneklerimize sinmiş değerlerimizi hatırlamamıza, onları anlamaya ve daha derin, daha dolu yaşamamıza vesile olsun.

Unutmayalım ki nesnede saklı olan mana esastır. Kutsal Emanetler; imanın, ihlasın, takvanın birer hafızasıdırlar. İnşallah dünya döndükçe bizim manevi hafızamızı diri tutmaya, anlatmaya, anlamamıza vesile olmaya devam edeceklerdir.

Bizim Olanı Geri Getirene Kadar Mücadelemiz Sürecek

Kültür varlığı kaçakçılığına karşı yürütülen mücadelenin kararlılıkla devam ettiğini belirten Bakan Ersoy, "Göreve geldiğimiz günden itibaren tarihi eser kaçakçılığına karşı attığımız kararlı adımlar, inşa ettiğimiz güçlü uluslararası iş birliği ağı bir kez daha sonuç vermiş ve bizim olan bize döndürülmüştür. Emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Varisi olduğumuz her bir eserimizin ait olduğu topraklara, asli sahibi olan milletimize iadesini sağlayana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

Etiketler: AnkaraİngiltereİstanbulSergiTurizmTürkiye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Türkiye Bisiklet Federasyonu 2026 yılının bisiklet takvimini açıkladı

Sonraki Haber

Gana’da küçük uçak düştü: 2 ölü

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

500 yıllık saray seccadeleri sergilenmeye hazırlanıyor
Kültür ve Sanat

16. yüzyıldan günümüze ulaştılar: Saray seccadeleri sergiye hazırlanıyor

7 Eylül 2026
Çanakkale Kültür Yolu Festivali sona erdi
Kültür ve Sanat

Çanakkale Kültür Yolu Festivali sona erdi: Sıradaki durak Kayseri

7 Eylül 2026
Merih Öztürk yeni dizisinden çok memnun: "Haysiyet bana çiçek gibi geldi"
Kültür ve Sanat

Merih Öztürk yeni dizisinden çok memnun: “Haysiyet bana çiçek gibi geldi”

7 Eylül 2026
Daha 17'de Aras, kardeşini buldu
Kültür ve Sanat

Daha 17’de Aras, kardeşini buldu

7 Eylül 2026
Pompeiopolis Antik Kenti’nde 105 metrekarelik zemin mozaiği açığa çıkarıldı
Kültür ve Sanat

Pompeiopolis Antik Kenti’nde 105 metrekarelik zemin mozaiği açığa çıkarıldı

7 Eylül 2026
TÜİK açıkladı: Müze sayısı 2025'te yüzde 4,4 arttı
Kültür ve Sanat

TÜİK açıkladı: Müze sayısı 2025’te yüzde 4,4 arttı

7 Eylül 2026
Sonraki Haber
Gana'da küçük uçak düştü: 2 ölü

Gana'da küçük uçak düştü: 2 ölü

En Güncel Haberler

Avcılar’da asfalt kamyonu virajı alamayarak alt geçit yoluna düştü: 1 yaralı
Yerel Haberler

Avcılar’da asfalt kamyonu virajı alamayarak alt geçit yoluna düştü: 1 yaralı

8 Eylül 2026
Kayseri’deki suç örgütü operasyonunda 16 tutuklama
Yerel Haberler

Kayseri’deki suç örgütü operasyonunda 16 tutuklama

8 Eylül 2026
Antalya Serik'te orman yangını: Evler ve seralar yandı
Yerel Haberler

Antalya Serik’te orman yangını: Evler ve seralar yandı

8 Eylül 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Tekirdağ’da denizde boğulma tehlikesi geçiren 4 arkadaşı çevredekiler kurtardı

7 Eylül 2026
Yaşam

Aydın’da sezonun ilk pamuğu 100 TL’den sembolik olarak alındı

7 Eylül 2026
Yaşam

Alevlerin arasından kurtarılan malağına sarılıp, gözyaşı döktü

7 Eylül 2026
Yaşam

Şişli’de iş yerinde çıkan yangında 1’inci kattan atlayan kişi yaralandı

7 Eylül 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Antalya Aksu'da orman yangını; alevler döşemealtı sınırlarına ulaştı

Antalya Aksu’da orman yangını; alevler döşemealtı sınırlarına ulaştı

- Haberton
8 Eylül 2026

Aksu ilçesinde çıkan orman yangınında alevler Döşemealtı ilçesi sınırına ulaştı. Döşemealtı ilçesine bağlı Kızıllı ve Ilıca mahallerinde jandarma tedbir amacıyla...

Telefonda ‘evet’ demek dolandırılmaya yol açar mı? Uzmanlar asıl riske dikkat çekiyor

Eylül, hasat mevsimi: Türkiye’nin tarımsal üretim takvimi

Türk genç nüfusu ve siyasal Katılım: Z kuşağı seçmen profili

Evinizde haberiniz olmadan kimler kayıtlı? Birkaç dakikada kontrol edebilirsiniz

Güncel Haber

Avcılar’da asfalt kamyonu virajı alamayarak alt geçit yoluna düştü: 1 yaralı

Avcılar’da asfalt kamyonu virajı alamayarak alt geçit yoluna düştü: 1 yaralı

8 Eylül 2026
Kayseri’deki suç örgütü operasyonunda 16 tutuklama

Kayseri’deki suç örgütü operasyonunda 16 tutuklama

8 Eylül 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton