3 Eylül 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Büyükelçi Jan Petersen’dan seçim açıklaması

Büyükelçi Jan Petersen’dan seçim açıklaması

Haberton - Haberton
15 Mayıs 2023 - Güncellenme Tarihi 15 Mart 2026
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Büyükelçi Jan Petersen'dan seçim açıklaması

Büyükelçi Jan Petersen'dan seçim açıklaması

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Seçim Gözlem Heyeti Başkanı Büyükelçi Jan Petersen, Türkiye’de yapılan seçimlere yüksek katılım sağlandığını belirterek “Seçim günü barışçıl bir ortamda gerçekleşti, barışçıl ortam hakimdi” dedi.

AGİT ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin (AKPM) gözlemcilerinden oluşan uluslararası seçim gözlem heyeti, dün yapılan Cumhurbaşkanı ve 28’inci Dönem Milletvekili Genel Seçimlerine ilişkin basın toplantısı düzenledi. AGİT Kısa Dönem Gözlem Heyeti Lideri Michael Georg Link, “Biz gözlemciler bu seçimlere katılımın bu kadar yüksek olmasından etkilenmiş durumdayız.

Türk halkı kendilerinin, Türkiye’nin geleceği ile ilgili söz sahibi olmalarının taahhütlerini göstermiştir. Bazı politik alternatifler bulunsa da bunların birlikte yarıştığı ortam eşit şartlarda gerçekleşmiyordu. Temel bazı özgürlüklerin kısıtlanıyor olması, bazı partilerin, siyasetçilerin seçim sürecine dahil olmasının engellemesi de dez avantajlara neden oldu. Seçim çok kutuplaşmış bir ortamda gerçekleşti. Şeffaflık konusunda bazı endişeler gündeme getirildi. Türkiye’deki ortama baktığımızda seçmenlerin ve adayların kayıt altına alınmasında olumlu gelişme olduğunu görüyoruz” dedi.

AKPM Heyet Başkanı Frank Schwabe, yetkili makamlar tarafından Türkiye’ye davet edildiklerini, ancak Yüksek Seçim Kurulu’nun yakın ilişki kurmadığını söyledi. Schwabe, “Türkiye’deki seçimlerde katılımın bu kadar yüksek olması bizi de etkiledi. Türk demokrasisi halen nefes alıyor ve canlı. Türk demokrasisi direnç sağlıyor, bu katlım oranında bunu görüyoruz. Seçim yasakları devam ederken YSK çıkıp açıklama yapmadı, belli saatlere kadar YSK’yı ekranlarda göremedik. YSK’yı şeffaflık konusunda ilkelerini iyileştirmeye davet ediyoruz” diye konuştu.

‘DEPREM BÖLGESİNDEN KATILIM AZ OLDU’

AGİT Parlamenter Asamblesi Heyet Başkanı Farah Karimi, Türkiye’ye gelen gözlemcilerin sıcak karşılandığını kaydederek, “Türkiye’nin dört bir yanında gözlemcilerimiz çok sıcak karşılandı. Her ne kadar politik alternatif Türk halkına sunulsa da bu seçimlerde iktidara haksız, adil olmayan avantajlar ve faydalar sağlandı. Seçim listelerindeki kadın sayılarının erkek adayları ile eşit rakamlara getirilmesini öneriyoruz.

Depremlerde yaşanan yıkımdan dolayı adres ve evlerinden olanların eski ikamet adreslerine dönmeleri ya da ikamet adreslerini değiştirmeleri için yeterli aksiyona geçilmemesi nedeniyle bu grubun büyük kısmı oy verme hakkından faydalanamamıştır Deprem bölgesinde seçime katılımın daha az olduğunu gördük. Yasal olarak oy verme konusunda önlerinde engel yoktu; ama uygulama konusunda zorluklar vardı, ilave para harcamak, zaman almak, bunun duygusal yükü de vardı. Umuyoruz ki ikinci turda daha iyi tedbirler alınır ve deprem bölgesinde olup bu hakkından faydalananların sayısı artar” ifadelerini kullandı.

‘SEÇİM BARIŞÇIL ORTAMDA GERÇEKLEŞTİ’

AGİT Seçim Gözlem Heyeti Başkanı Büyükelçi Jan Petersen ise 6 haftadır Türkiye’de bulunduklarını anımsatarak, “Ben Türkiye’yi bu demokratik ruhtan dolayı tebrik etmek istiyorum, seçime yüksek katılım sağlandı. YSK’nın teknik açıdan çalışmalarına baktığımızda etkin olduğunu gördük. YSK, teknik olarak etkin olsa da şeffaflıktan yoksun olduğunu gördük. YSK, kararlarını yasal olarak paylaşma hakkı bulunduğu halde paylaşmadı.

Adayların ve siyasi partilerin nasıl medyada yer aldıklarını izledik. Tarafsızlık olması gerekirken bunun olmadığını gördük. Dezenformasyon Yasası nedeniyle web sitelerinin engellendiğini, gazetecilerin gözaltına alındığını gördük. Bu da devamında ifade özgürlüğünü daha da zedelemiş durumda. İktidar partisi pek çok yayın kuruluşunda taraflı şekilde daha fazla yer alma imkanı yakaladı.

Seçim günü barışçıl bir ortamda gerçekleşti. Barışçıl ortam hakimdi. Sandıkların kapatılması ve mühürlenmesi, seçmenlerin kimlik kontrolünün bazı usullerle uyuşmadığını gördük. Aileler ve grup bireyler birlikte oy verdiler. Birçok sandıkta gözlemcilerimiz görev aldı ve hepsinden farklı türlerde raporlar geldi. Genel izlemimiz şu; oy verme süreci genel olarak iyi organize olmuştu, pozitif olarak değerlendirildi. Oyların sayılması noktasında usule uygunsuz hatalar yapıldı” dedi.

Etiketler: Seçim
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

TÜGİAD Başkanı Yıldırım’dan seçim açıklaması

Sonraki Haber

Türkiye 28 Mayıs’ta yeniden sandık başına gidecek

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Haluk Görgün: Savunma ve havacılık ihracatımız, 511,4 milyon dolar olarak gerçekleşti
Politika

Haluk Görgün: Savunma ve havacılık ihracatımız, 511,4 milyon dolar olarak gerçekleşti

3 Eylül 2026
AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Önen'in acı günü
Politika

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Önen’in acı günü

3 Eylül 2026
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Açılış Töreni'nde konuştu
Politika

Bakan Ersoy: Elazığ’ın kültür turizmine yeni bir ivme kazandıracak

3 Eylül 2026
Bakan Bolat, TİM heyetini kabul etti
Politika

Bakan Bolat, TİM heyetini kabul etti

3 Eylül 2026
YSK Başkanı Mutta: Millet iradesinin tecellisi kesintiye uğratılmadan başarıyla yönetilmiştir
Politika

YSK Başkanı Mutta: “Millet iradesinin tecellisi kesintiye uğratılmadan başarıyla yönetilmiştir”

3 Eylül 2026
Yeni Parti'li Emir: Üsküdar'da meclis üyelerimiz baskı altına alınmış
Politika

Yeni Parti’li Emir’den Üsküdar Belediyesi çıkışı: “Meclis üyelerimiz baskı altına alınmış”

3 Eylül 2026
Sonraki Haber
Türkiye 28 Mayıs'ta yeniden sandık başına gidecek

Türkiye 28 Mayıs'ta yeniden sandık başına gidecek

En Güncel Haberler

Araştırmalar 2 yaşa kadar şeker tüketiminin 70'li yaşlardaki sağlığı etkileyebildiğini ortaya koydu
Sağlık Haberleri

Araştırmalar 2 yaşa kadar şeker tüketiminin 70’li yaşlardaki sağlığı etkileyebildiğini ortaya koydu

3 Eylül 2026
Yerel Haberler

Antalya’da orman yangını: Müdahale devam ediyor

3 Eylül 2026
Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasında duruşma maratonu sürüyor
Öne Çıkan

Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasında duruşma maratonu sürüyor

3 Eylül 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Avusturyalı turist Rize’de yaylada kaybolmuştu: Ekipler kurtardı

3 Eylül 2026
Yaşam

Telefonla aradıkları kadının 1,5 milyon TL’lik altınını alıp dolandıran şüpheliler yakalandı

3 Eylül 2026
Yaşam

Elmalı’da 12. Temsili Yörük Göçü: “Yörük kültürü bu toprakların en büyük zenginliği”

3 Eylül 2026
Yaşam

Van’da yasa dışı avcılığa geçit yok: Para cezası kesildi

3 Eylül 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Beşiktaş, Fenerbahçe derbisinin hazırlıklarına devam etti

Beşiktaş, Fenerbahçe derbisinin hazırlıklarına devam etti

- Haberton
3 Eylül 2026

Beşiktaş, Süper Lig'in 4’üncü haftasında deplasmanda Fenerbahçe ile oynayacağı karşılaşmanın hazırlıklarını bir günlük iznin ardından bugün yaptığı antrenmanla sürdürdü. BJK...

Türkiye’de tarım ilacı kalıntıları: Meyve ve sebzeler ne kadar güvenli?

SGK primleriniz yatıyor mu? e-Devlet’ten sigorta kaydı kontrolü nasıl yapılır?

Kullanmadığınız telefon hattını nasıl iptal edebilirsiniz? e-Devlet’ten hat kapatma işlemi

Mevsim geçişinde bağışıklık nasıl desteklenir? İşte bilimin önerdiği besinler

Güncel Haber

Araştırmalar 2 yaşa kadar şeker tüketiminin 70'li yaşlardaki sağlığı etkileyebildiğini ortaya koydu

Araştırmalar 2 yaşa kadar şeker tüketiminin 70’li yaşlardaki sağlığı etkileyebildiğini ortaya koydu

3 Eylül 2026

Antalya’da orman yangını: Müdahale devam ediyor

3 Eylül 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton