17 Temmuz 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - Bulgaristan’dan gelen turistler, fiyatları yüksek buluyor

Bulgaristan’dan gelen turistler, fiyatları yüksek buluyor

Haberton - Haberton
23 Haziran 2023
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Bulgaristan'dan gelen turistler, fiyatları yüksek buluyor

Bulgaristan'dan gelen turistler, fiyatları yüksek buluyor

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Edirne’de döviz kuru farkı nedeniyle alışverişlerinin çoğunu serhat şehrinden yapan komşu ülke Bulgaristan’dan gelen turistler, son dönemde fiyatları yüksek buluyor.

Komşu ülke Bulgaristan ve Yunanistan’dan Edirne’ye gelen turistler, döviz kurundaki fark nedeniyle giyimden yiyeceğe birçok ihtiyacını kentte karşılıyor. Özellikle hafta sonları ağırlıklı olarak pazarlar ve alışveriş merkezlerini dolduran turistler araçlarının bagajlarını doldurup ülkelerine dönüyor. Kente son dönemde gelenlerin azaldığını söyleyen Bulgarlar, bunun esnafın artan leva kuruyla birlikte ürünlerini pahalı satmasından kaynaklandığını dile getirdi. Komşu ülke vatandaşı pahalılıktan yakınırken, esnaf ise fiyatların normal olduğunu öne sürdü. 

‘FİYAT ARTIŞLARININ HAM MADDELERİN PAHALI OLMASINDAN KAYNAKLANIYOR’

Edirne Esnaf ve Sanatkar Odaları (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz, esnafın ürünü pahalıya aldığı için pahalı sattığını, turistlere yönelik bir zam olmadığını dile getirdi. Fiyat artışlarının ham maddelerin pahalı olmasından kaynaklandığını söyleyen Cingöz, “Fiyatlar onlara değil bizim halkımıza yüksek çünkü 1 leva 12-13 lira bandında. Onlara fiyatlar çok pahalı gelmiyor. Esas yüksek gelen kısım bizim halkımıza.

Esnaf pahalı alıyorsa tabii ki pahalıya satacak. Önemli olan üretimde yapılan zamları önlemek lazım. Herkes esnafın fırsatçı olduğunu söylüyor ama üretimi yapanlara kimse bir şey demiyor. Akaryakıt yükseliyor, elektrik yükseliyor, lojistik giderleri yükseliyor, üretim yapan yerlerde fiyat artıyor. Böyle olunca esnaf ne yapsın? Pahalı alıp ucuz mu satacak? Alıcı bulduğu müddetçe satacaktır” dedi. 

‘BULGAR VE YUNAN TURİSTLER İÇİN AYRI PERON AÇILMALI’ 

Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaşayan gurbetçilerin, hafta sonu itibariyle başlayacak yaz tatilleri öncesi sınır kapılarında yaşanacak yoğunluktan dolayı, sadece Bulgar ve Yunan turistler için ek peron açılmasını talep eden Cingöz, “Gurbetçiler gelirken kapılarda yoğunluk oluşuyor bu doğrudur. Bu vesileyle gelen Bulgar turist akımında azalma oluyor. Bunu geçmişte valiliğe ifade ettik. Dedik ki; iki ayrı peron olsun ve bu iki perondan sadece Bulgar ve Yunan turistler geçsin ama mümkün olmadığını ifade etmişti o zamanki valilik. Bunu isteğimizi tekrarlıyoruz, eğer ki mümkünse, hukuken mevzuata uygunsa, Kapıkule’de iki peron sadece Bulgar ve Yunan turistlere ayrılsın, onlara tahsis ederse gelişte bir sorun olmaz” diye konuştu.  

Bulgaristan’dan gelen turistler, fiyatları yüksek buluyor

‘KENDİ ÜLKELERİNDE DAHA PAHALIYA ALIYORLAR ‘ 

Edirne’de her cuma kurulan ve Bulgarların yoğun ilgi gösterdiği pazarda esnaflık yapan Salih Mızrak, “Şu anda işlerimiz fena değil. Özellikle kendi para birimlerinin değeri arttığı için bolca alışveriş yapıyorlar. 100 levaya her şeyi alıp gidiyorlar. Onlar geldiklerinde her şeyi alıyorlar, biz kazanıyoruz, bu güzel ama sonrasında biz yerine koyamıyoruz, o kısmı kötü.

Gidip zamlı alıyoruz, o nedenle pahalı satmaya çalışıyoruz bu sefer de almıyorlar. Öyle olunca eski fiyattan vermeye devam etmek zorunda kalıyoruz. Kendi ülkelerinde daha pahalıya alıyorlar, buraya gelince bazen burayı da pahalı buluyorlar ama ben katılmıyorum. Artık sanırım onlar da uyandı, her şeyi daha ucuza almaya çalışıyorlar” ifadelerini kullandı. 

‘İŞLERDE YÜZDE 50 DÜŞÜŞ VAR’

Kentte tatlıcı dükkanı işleten esnaf Berat Kaplan, özellikle son günlerde Bulgar turistlerin gelişlerinde azalma olduğunu dile getirdi. Turistlerin fiyatları yüksek bulduğunu kaydeden Kaplan, “Gelişlerde bugünlerde azalma var. Bundan birkaç ay önce çok yoğundu, özellikle bu son dönemde düşüş olmaya başladı. Genel olarak fiyatlar arttı ve pahalı buluyorlar.

Bizlik bir durumun olmadığını söylüyoruz. Euro ve leva yükselmesine rağmen halen daha yüksek buluyorlar. İşlerde yüzde 50 düşüş var diyebilirim. Yakında gurbetçiler de gelmeye başlayacak ve Bulgar ile Yunanlar gelmemeye başlayacak. O da işleri etkileyecek. Onların gelişlerini hızlandırmak için ayrı bir peron açılsa kapılarda çok güzel olur” dedi. 

‘BİZE TEŞEKKÜR ETMELERİ LAZIM’ 

Aktar dükkanı işletmecisi Celal Dursun da, fiyatların pahalı olduğu söylentisine katılmadığını dile getirdi. Dursun,”Ben fiyatların pahalı olduğu yorumlarına katılmıyorum. Ürünlerimize zam geldiği halde, kar oranımız azaldığı halde sırf pahalı demesinler diye 1 yıldır ürünleri aynı fiyatta tutmaya çalışıyoruz. Nereye kadar dayanacağımızı bilmiyorum çünkü sürekli gelen ürünler zamlı geliyor, rekabet piyasası da var. Mücadele etmeye çalışıyoruz. Bence komşu ülke vatandaşının bize çok teşekkür etmesi lazım çünkü onları hem güler yüzle karşılıyoruz, bir dediklerini iki etmiyoruz, dillerini anlıyoruz. Her zaman hizmet etmeye çalışıyoruz” diye konuştu. 

‘100 LİRAYA ALIYORDUK ŞİMDİ 150-200 LİRA ARASINDA’

Bulgaristan’ın Filibe şehrinden Edirne’ye gelen Hüseyin Hüseyin, fiyatların yükseldiğini söyledi. Hüseyin, “Bayramlık alışveriş için geldik. Beğendiğimizi alıyoruz. 5-6 bin lira civarında harcamayı düşünüyoruz. Fiyatların eskiye göre pahalandığını düşünüyorum. Eskiden bir tişörtü 100 liraya alıyorduk şimdi 150-200 lira arasında. Artık oradaki fiyatlarla buradaki fiyatlar aynı düzeye gelmeye başladı. O nedenle de gelişler azaldı sanırım biraz. Belki Edirne’de bu durum böyle bilmiyorum. İstanbul’a da giden var, onlara da sormak lazım” ifadelerini kullandı. 

‘YÜZDE 30 ARTMIŞ’

Bulgaristan’ın Şumnu şehrinden gelen Ercan Baluf da, eskiye göre fiyatların yüzde 30 arttığını belirtti. Baluf, “Fiyatlar fena değil ama eskiye göre yükseldiğini görüyoruz. Yüzde 30 artmış. Ben kaliteli olduğu sürece fiyata bakmıyorum şahsen ama yine de arttığı bir gerçek. Dönüşte fazla malzeme aldığımızda gümrükte izin vermiyorlar, o doğru. Keşke bu olmasa tabi” dedi. 

Etiketler: EdirneTurist
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Sözleşmeli Er Özcan Kaya şehit oldu

Sonraki Haber

Myastenia gravis hastalığına karşı uyarı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Olcay Baykal son yolculuğuna uğurlandı
Öne Çıkan

Olcay Baykal son yolculuğuna uğurlandı

17 Temmuz 2026
Nasuh Mahruki '15 Temmuz' paylaşımı nedeniyle tutuklandı
Öne Çıkan

Nasuh Mahruki ’15 Temmuz’ paylaşımı nedeniyle tutuklandı

17 Temmuz 2026
Ahbap soruşturmasında firari Alper Çelik adliyeye sevk edildi
Öne Çıkan

Ahbap soruşturmasında firari Alper Çelik adliyeye sevk edildi

17 Temmuz 2026
Mutlak butlan kararı Yargıtay'a ulaştı
Öne Çıkan

Mutlak butlan kararı Yargıtay’a ulaştı

17 Temmuz 2026
'Mardinli Marilyn Monroe' tutuklandı
Öne Çıkan

‘Mardinli Marilyn Monroe’ 15 Temmuz paylaşımları nedeniyle tutuklandı!

17 Temmuz 2026
Tutuklanan İlyas Yalçıntaş'tan ilk açıklama: 'Hassas terazi' sıradan bir mutfak terazisidir
Öne Çıkan

Tutuklanan İlyas Yalçıntaş’tan ilk açıklama: ‘Hassas terazi’ sıradan bir mutfak terazisidir

17 Temmuz 2026
Sonraki Haber
Myastenia gravis hastalığına karşı uyarı

Myastenia gravis hastalığına karşı uyarı

En Güncel Haberler

Olcay Baykal son yolculuğuna uğurlandı
Öne Çıkan

Olcay Baykal son yolculuğuna uğurlandı

17 Temmuz 2026
Nasuh Mahruki '15 Temmuz' paylaşımı nedeniyle tutuklandı
Öne Çıkan

Nasuh Mahruki ’15 Temmuz’ paylaşımı nedeniyle tutuklandı

17 Temmuz 2026
Kastamonu'da 6 hektar orman yandı
Gündem

Kastamonu’da 6 hektar orman yandı

17 Temmuz 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Avcılar’da ‘Boyaya geleceğim’ yalanıyla saçını yaptırdı para vermeden gitti; ‘Bir daha dükkanıma gelmesin’

17 Temmuz 2026
Yaşam

Kasaplığa başlayınca veganlığı bıraktı

17 Temmuz 2026
Yaşam

İş Bankası’ndan lise öğrencileri için girişimcilik programı: WorkupOnBoard

17 Temmuz 2026
Yaşam

Norduz koyunları GPS ve uyduyla izleniyor; hedef iklim değişikliğine uyumlu sürü yönetimi

17 Temmuz 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Alkollü sürücünün neden olduğu kazada kızını kaybeden anne: Adalet istiyorum

Alkollü sürücünün neden olduğu kazada kızını kaybeden anne adalet istiyor

- Haberton
17 Temmuz 2026

Adana’da otomobilin arkadan çarptığı elektrikli bisikletin sürücüsü Serhan Kayatürk (58) hayatını kaybetti, annesi Hülya Büyükyolaçan (75) ise yaralandı. Kazanın ardından...

Otomatik şanzıman arızası nasıl anlaşılır? Uzmanlar dikkat edilmesi gereken belirtileri açıkladı

Sürekli susamak neyin belirtisi? Uzmanlar dikkat çeken 7 nedeni açıkladı

Bankalar kredi başvurusunu neden reddeder? İşte En sık karşılaşılan 8 sebep

Enflasyon neden düşmüyor? Uzmanlar fiyat artışlarının önüne geçilememesinin 5 nedenini açıkladı

Güncel Haber

Olcay Baykal son yolculuğuna uğurlandı

Olcay Baykal son yolculuğuna uğurlandı

17 Temmuz 2026
Nasuh Mahruki '15 Temmuz' paylaşımı nedeniyle tutuklandı

Nasuh Mahruki ’15 Temmuz’ paylaşımı nedeniyle tutuklandı

17 Temmuz 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton