1 Kasım 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - CHP Haberleri - Buğday taban fiyatı 15 bin TL/ton olmalı

Buğday taban fiyatı 15 bin TL/ton olmalı

Haberton - Haberton
13 Mayıs 2024
- CHP Haberleri, Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Buğday taban fiyatı 15 bin TL/ton olmalı

Buğday taban fiyatı 15 bin TL/ton olmalı

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

CHP’li Vekil Ömer Fethi Gürer, “Çukurova’da hasat başladı. Hububatta taban fiyat belli değil. Buğday taban fiyatı 15 bin TL/ton olmalı” dedi.

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, Çukurova’da buğday hasatının başlamasına rağmen taban fiyatın halen açıklanmadığına dikkat çekti. Gürer, “Yılın ilk 3 ayında 2 milyon tonun üstünde buğday ithalatı yapıldı ve hububatta taban fiyat açıklanmadı. Ürün üretimindeki girdi maliyetlerinde yaşanan artış göz önünde bulundurularak, buğday için taban fiyat en az 15.000 TL/ton olarak açıklanmalıdır. Diğer hububat ürünleri için de taban fiyat, girdi maliyetleri esas alınarak duyurulmalıdır.” dedi.

HASAT BAŞLADI, ORTADA TABAN FİYAT YOK

CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, Çukurova bölgesinde buğday hasatının başladığını belirterek, “Hububatta taban fiyatı açıklanmadı. Çukurova bölgesinde hasat başladı. Çiftçiler tonu en az 15 bin lira olmasını istiyor, çünkü girdi maliyetleri arttı. Girdi maliyetleri artınca buğdayın da arpanın da çavdarın da maliyeti arttı. Şu anda taban fiyatı hala açıklanmadı, Çukurova’da çiftçi ürününü götürüp tüccara vermeye başladı. Borçları var, ilacı, tohuma, gübreye ödemeleri var. Mazota ödemeleri var. Alabildikleri oranda tüccarın verdiği fiyata ürünlerini vermek durumunda kalıyorlar. Kamunun asli görevi tüccar karşısında çiftçiyi korumak. Onun için Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) bir an önce fiyat açıklayıp çiftçinin buğdayını, arpasını, çavdarını almalı.” dedi.

CHP’li Vekil Ömer Fethi Gürer, "Çukurova'da hasat başladı. Hububatta taban fiyat belli değil. Buğday taban fiyatı 15 bin TL/ton olmalı" dedi.
CHP’li Vekil Ömer Fethi Gürer, “Çukurova’da hasat başladı. Hububatta taban fiyat belli değil. Buğday taban fiyatı 15 bin TL/ton olmalı” dedi.

ÇAYDA YAŞANAN HAYAL KIRIKLIĞI, BUĞDAYDA DA YAŞANMASIN

Üretim girdilerindeki artışlar göz önünde bulundurularak taban fiyat açıklanması gerektiğini ve çayda açıklanan taban fiyatın çay üreticisini hayal kırıklığına uğrattığını belirten Ö.Fethi Gürer, “İç Anadolu’da hasata daha birkaç ay süre var, ama Çukurova’da başladığı için biçerdöverler tarlaya girdiği anda taban fiyat açıklanmalı. Çiftçimizi korumalıyız. Doğal olarak taban fiyatın artışı girdi maliyetleri ile ilgili. Mazotta ÖTV’yi kaldırın dedik, kaldırmadılar. Buğdayın tohumunu daha düşük tutun dedik, sübvanse edin dedik, yapmadılar. Doğal olarak maliyet arttıkça da taban fiyatında yüksek olmasını istiyorlar. Çayda taban fiyat 25 lira beklentisi vardı, 17 lira açıklandı, 2 lira da destek primi veriliyor. Buğdayda da çiftçi en az ton fiyatı 15 bin lira bekliyor. Farklı bölgelerde tarla kirasına göre, sulu tarıma göre fiyat değişkenliği var, genel olarak çiftçi buğday için beklentisi bir kilosu 15 lira fiyatı olarak açıklanmasını istiyor.” şeklinde konuştu.

ÜRETİM GİRDİLERİNDE ÇİFTÇİYE DESTEK SAĞLANSIN

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, taban fiyat belirlenirken yurtdışı piyasalarındaki buğday fiyatı dikkate alınarak değil, çiftçinin üretim girdileri göz önünde bulundurularak belirlenmesi gerektiğini, aksi halde üreticinin zarar edeceğine dikkat çekerek, “Yurt dışında buğday fiyatlarının düşük kalması Türkiye’de üretim yapan çiftçinin girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle taban fiyatın daha yüksek olmasına da neden oluyor. Önce çiftçiye girdi maliyetlerinde destek sağlansın. çiftçi yüksek girdi maliyetleri ile üretim yapıyorsa, o çiftçi korunmuyorsa ileride tarım yapan kesimin daha da sayısının düşmesi kaçınılmaz olur.” diyerek konuştu.

İTHALAT YILIN İLK 3 AYINDA HIZ KESMEDEN DEVAM ETTİ

CHP’li vekil Ö.Fethi Gürer, “Yılın ilk 3 ayında 538 milyon 813 bin dolar karşılığında 2 milyon 167 bin ton buğday ithalatı gerçekleşti. İlk 3 ayda 6 bin 907 ton makarnalık buğday ithal edilirken karşılığında 2 milyon 593 bin dolar ödendi. Düşük vasıflı buğday olarak adlandırılan buğdaydan ise 2 milyon 160 bin ton karşılığında 536 milyon 220 bin bin dolar ödeyerek ithalat gerçekleştirildi.” dedi.

CHP’li Ömer Fethi Gürer konuya ilişkin, “Yılbaşından bu yana Toprak Mahsulleri Ofisi yurt dışından buğday getirmeye devam ediyor. 2 milyon tonun üzerinde buğday ithal edildi. Hasat döneminden önce buğday ithalatı yapılmasın diyoruz, ancak yapılıyor. Şimdi Çukurova’da da hasat başladı, depoların bir kısmında doğal olarak ithal buğday da var. Yurt dışından getirilen buğday çiftçimizin üretim yapmasının önünde önemli bir engel. Çünkü hasat dönemi yurt dışındaki buğdayın fiyatlarının düşüklüğü dikkate alınarak daha düşük taban fiyat veriliyor. Oysa Türkiye’de girdi fiyatları artıyor, enflasyon var. Enflasyonun yansıması çiftçinin girdi maliyetlerindeki artışı beraberinde getiriyor. Yurt dışından daha uygun fiyatla buğday bulduk, onu aldık geldik anlamında yapılan iş çiftçiyi moralsiz kılıyor. Ayrıca dahilinde işleme rejimi kapsamında her yıl 10 milyon ton yurt dışından buğday getirmeye ne gerek var? Çiftçimize destek verin. Bizim çiftçimiz kendisi bunu üretsin. Dışarıdan buğday alıp gelip onu un yapıp yurt dışına ihraç ettik diye övünmek yerine, bizim çiftçimize gerekli destek verilsin, bu buğdayı bizim çiftçimiz üretsin.” diye konuştu.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

PKK’nın sözde konsey yöneticisi etkisiz hale getirildi

Sonraki Haber

‘Uzay’ temalı kum heykeller sezonu açıldı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

İNOSAM’dan kritik zamanlama uyarısı: "Jeopolitik riskler artarken fon skandalı hasıraltı edilemez"
Politika

İNOSAM’dan kritik zamanlama uyarısı: “Jeopolitik riskler artarken fon skandalı hasıraltı edilemez”

1 Kasım 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan Güney Kore’ye gidiyor: Seul'e 4 gün resmi temaslarda bulunacak
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan Güney Kore’ye gidiyor: Seul’e 4 gün resmi temaslarda bulunacak

1 Kasım 2026
Bakan Uraloğlu duyurdu: Diyarbakır Havalimanı’nda yeni ILS sisteminin montajı tamamlandı
Politika

Bakan Uraloğlu duyurdu: Diyarbakır Havalimanı’nda yeni ILS sisteminin montajı tamamlandı

1 Kasım 2026
Bakan Ersoy heyecanlandıran projeleri duyurdu: Haydarpaşa, Sirkeci ve Ayasofya’da yeni dönem!
Politika

Bakan Ersoy heyecanlandıran projeleri duyurdu: Haydarpaşa, Sirkeci ve Ayasofya’da yeni dönem!

1 Kasım 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla atama kararları Resmi Gazete'de
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla atama kararları Resmi Gazete’de

1 Kasım 2026
Türk Dünyası Diyalog Forumu tamamlandı
Politika

Türk Dünyası Diyalog Forumu tamamlandı

1 Kasım 2026
Sonraki Haber
'Uzay' temalı kum heykeller sezonu açıldı

'Uzay' temalı kum heykeller sezonu açıldı

En Güncel Haberler

Kuruluş yıldönümünde farklı galibiyet: Karşıyaka Denizli İdmanyurdu'nu 6-0'la geçti
Spor Haberleri

Kuruluş yıldönümünde farklı galibiyet: Karşıyaka Denizli İdmanyurdu’nu 6-0’la geçti

1 Kasım 2026
Zelenskiy duyurdu: "Rusya bir haftada 1940 İHA, 1580'den fazla bomba ve 44 füze fırlattı"
Dış Haberler

Zelenskiy duyurdu: “Rusya bir haftada 1940 İHA, 1580’den fazla bomba ve 44 füze fırlattı”

1 Kasım 2026
Bıçakla girdiği mağazada babasının sakinleştirdiği genç çıkarıldığı mahkemece tutuklandı
Yerel Haberler

Bıçakla girdiği mağazada babasının sakinleştirdiği genç çıkarıldığı mahkemece tutuklandı

1 Kasım 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Sokak lezzetlerinden Ege otlarına: İzmir Lezzet Noktası Projesi ile gastronomi mirasını sunuyor

1 Kasım 2026
Yaşam

Sakarya’da korkunç olay: Mantar toplarken ayı saldırısına uğradı

1 Kasım 2026
Yaşam

Gölcük Tabiat Parkı’nda sonbahar yoğunluğu: Rengarenk park ilgi odağı oldu

1 Kasım 2026
Yaşam

Artvin’de kurumuş ağacın tepesindeki yılan kartalı dron kamerasıyla görüntülendi

1 Kasım 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Besnik Hasi galibiyetten memnun, kırmızı karttan rahatsız: "Çok güzel futbol izlettik"

Besnik Hasi galibiyetten memnun, kırmızı karttan rahatsız: “Çok güzel futbol izlettik”

- Haberton
1 Kasım 2026

Süper Lig’in 10’uncu haftasında Amed Sportif Faaliyetler, kendi sahasında karşılaştığı Eyüpspor’u 5-1 mağlup etti. Maçın ardından Amed Sportif Faaliyetler Teknik...

Gıda etiketi nasıl okunur? Barkoddan şeker oranına, sağlıklı ürün seçmenin 10 kritik yolu

KYK bursu hangi durumlarda kesilir? Not ortalaması ve okul değişikliği bursu etkiliyor mu?

KPSS 2026 puanıyla nerelere başvurulabilir? Ön lisans mezunları için kadro ve tercih rehberi

Otobüs bileti iptalinde kurallar değişti! Para iadesi için kaç saat önce başvurmak gerekiyor?

Güncel Haber

Kuruluş yıldönümünde farklı galibiyet: Karşıyaka Denizli İdmanyurdu'nu 6-0'la geçti

Kuruluş yıldönümünde farklı galibiyet: Karşıyaka Denizli İdmanyurdu’nu 6-0’la geçti

1 Kasım 2026
Zelenskiy duyurdu: "Rusya bir haftada 1940 İHA, 1580'den fazla bomba ve 44 füze fırlattı"

Zelenskiy duyurdu: “Rusya bir haftada 1940 İHA, 1580’den fazla bomba ve 44 füze fırlattı”

1 Kasım 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton