6 Haziran 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Bu bütçede ‘paylaşımda adalet’ yoktur

Bu bütçede ‘paylaşımda adalet’ yoktur

Haberton - Haberton
18 Aralık 2024
- Politika
Okuma Süresi:3 dakikalık okuma
A A
0
Bu bütçede ‘paylaşımda adalet’ yoktur

Bu bütçede ‘paylaşımda adalet’ yoktur

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Dr. Fatih Erbakan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi görüşmelerinde Genel Kurul’da yaptığı konuşmada “Bu bütçede ‘paylaşımda adalet’ yoktur. Bu bütçede borç, faiz vardır, vergide adaletsizlik vardır” dedi.

Erbakan, “2025 yılında ödenecek 1,95 trilyon liralık faiz, doları 35 liradan hesap edersek 56 milyar dolara tekabül etmektedir. Geçen yılki faiz ödemesi, 1,3 trilyon TL idi. Bu sene 1,95 trilyon TL’ye çıkıyor. Yani faiz ödemesi bu sene tam yüzde 50 oranında artıyor. Bir önceki yıla göre bütçe toplamı yüzde 32,7 büyürken, faiz ödemeleri ise yüzde 50 oranında artmıştır. Geçen yıl faiz ödemesi, bütçe açığının yüzde 49’u kadarken bu yıl faiz ödemesi bütçe açığının yüzde 101’i kadardır. Yani bütçe açığından fazladır. Bu rakamlar, faiz ödemelerinin yıldan yıla ciddi şekilde artış gösterdiğinin bir ispatıdır. Orta Vadeli Program da bunu doğrulamaktadır. 21 senede faize 598,3 milyar dolar aktaran AK Parti hükümetleri, önümüzdeki üç yılda da 151,6 milyar dolar daha faiz ödemesi gerçekleştirmeyi planlamaktadır. Dolayısıyla 2028 yılına, yani AK Parti iktidarının 25. yılına gelindiğinde 750 milyar dolarlık kamu kaynağı faiz yoluyla rantiyeye aktarılmış olacaktır. Ve AK Parti iktidarı ‘dünya faiz şampiyonu’ olarak tarihe geçmiş olacaktır” ifadelerini kullandı.

Erbakan konuşmasının devamında, “Bu yıl yapılacak 1,95 trilyon TL faiz ödemesini 4 kişilik bir aile için hesap ederseniz; her bir aileden her ay 7.542 lira, yılda ise 90.507 lira 2025 yılında faize gidecektir. Bu yıl ödenecek 1,95 trilyon liralık faiz, 2023 yılında Türkiye’de faaliyet gösteren 1.062.328 firmadan toplanan 527 milyar liralık kurumlar vergisinin neredeyse 4 katıdır. Bu faize verilen para ile Türkiye genelinde 750 bin yeni konut yapılabiliyor ve neredeyse 1 yıllık konut ihtiyacını karşılayabiliyorsunuz. Bu para ile imalat ve tarım sanayiinde 35 bin adet küçük ve orta ölçekli yeni işletme kurarak 800 bin yeni istihdam oluşturabiliyorsunuz. Devlet olarak 10 milyon asgari ücretliye bir sene boyunca her ay 16 bin lira fazladan para verebiliyorsunuz, böylece asgari ücretlinin eline geçen para aylık 33 bin lira oluyor. Engelli vatandaşlarımızın, şehit-gazilerimizin tamamının taleplerini yerine getirebiliyorsunuz. Ülkemizdeki 3 bin SMA hastasının tamamının tedavisi için gereken paranın 105 milyar TL olduğunu, yani faize harcanan paranın yüzde 5’i kadar bir tutara tekabül ettiğinin altını çiziyoruz” dedi.

‘VERGİLER DAR GELİRLİNİN OMZUNDA’

Erbakan, “Yani 2025 yılında 4 kişilik bir aileden; her ay 49 bin lira, yılda ise 588 bin lira vergi alınacaktır. Faiz ödemelerinin vergi gelirlerine oranı 2023 yılında yüzde 15 iken, 2025 yılında toplanan verginin yüzde 17,5’u faize gidecek. Yani her geçen sene daha fazla vergi faize gidiyor. Zenginden alınan vergiler yani ‘doğrudan vergiler’ %34 seviyesinde ama dar gelirliden alınan ‘dolaylı vergiler’ yüzde 66 oranında. Bu bir adaletsizliktir.

Yine vergi harcamaları kalemi altında açıklanan vergi muafiyetleri var. Bu sene 1,4 trilyon TL gelir vergisi alınmayacak. 701 milyar TL de kurumlar vergisi alınmayacak. Yani 2,1 trilyon liralık gelir ve kurumlar vergisinden vazgeçiliyor. Bu 2,1 trilyon TL’lik vergi muafiyetinin yaklaşık 1 trilyon liralık kısmı iki elin parmaklarını geçmeyen imtiyazlı holdinglere gidecek” diye konuştu.

‘ÖNCE MİLLET YERİNE ÖNCE İMTİYAZLILAR DİYEN ANLAYIŞTAN VAZGEÇİN’

Erbakan, “Enflasyonu kalıcı olarak ortadan kaldırmak istiyorsak; mutlaka arzı artırmalıyız. Bir planlama çerçevesinde ağır sanayide ve gıda/tarım/hayvancılık sektörlerindeki arzı artırmaya yönelik hamleler yapmalı, bu yolla enflasyonla mücadele etmeliyiz. Milli Görüş ne zaman iktidara gelse; üretimi ve böylece arzı artırarak, istihdamı artırarak, gelir dağılımında adaleti sağlayarak, israftan kaçınarak, denk bütçe yapıp faiz canavarından kurtularak, milli kaynak paketleri oluşturarak ve oluşan refah payını dar gelirli milyonlarla paylaşarak enflasyonla mücadele yoluna gitmiş, vatandaşı, tüccarı ve üreteni asla ezmemiştir. Hükümeti bir kez daha uyarıyoruz: Önce millet demek yerine önce imtiyazlılar diyen anlayıştan bir an evvel vazgeçin. İsrafı önlemeniz gerekiyor. Milletin hakkını imtiyazlı holdinglere aktarmaktan vazgeçmeniz gerekiyor. Denk bütçeyi yapıp, bu faiz canavarından bu milleti, bu ülkeyi kurtarmanız gerekiyor. Paylaşımda adaleti sağlamanız gereklidir” ifadelerini kullandı.

Etiketler: TBMM
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Özgün Çoban, İnci Taneleri’nde Tayfun karakterini canlandırmanın keyfini yaşıyor

Sonraki Haber

Garanti BBVA, diğer bankalarla entegre CepPOS ürününü sunuyor

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Ersoy: Sıfır Atık hareketi dünya için bugün bir seçenek değil bir zarurettir
Politika

Sıfır Atık hareketi dünya için bugün bir seçenek değil bir zarurettir

5 Haziran 2026
Dervişoğlu: Rekabetin sonuçlandırılacağı yer milletin iradesini içine koyacağı seçim sandığı olmalıdır
Politika

Rekabetin sonuçlandırılacağı yer milletin iradesini içine koyacağı seçim sandığı olmalıdır

5 Haziran 2026
Özgür Özel'den CHP'lilere çağrı; "Öfke yerine iktidar diye bağırın"
Politika

Özgür Özel’den CHP’lilere çağrı; “Öfke yerine iktidar diye bağırın”

5 Haziran 2026
Bakan Uraloğlu: Demiryolu ağımızı 28 bin 500 kilometreye çıkarmayı hedefledik
Politika

Demiryolu ağımızı 28 bin 500 kilometreye çıkarmayı hedefledik

5 Haziran 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Katılım finans, tüm dünya için daha adil ve güvenli bir modeldir / Geniş haber
Politika

Katılım finans, tüm dünya için daha adil ve güvenli bir modeldir

5 Haziran 2026
Bakan Bolat: Türkiye ihracata dayalı büyüme modeline devam edecek
Politika

Türkiye ihracata dayalı büyüme modeline devam edecek

5 Haziran 2026
Sonraki Haber
Garanti BBVA, diğer bankalarla entegre CepPOS ürününü sunuyor

Garanti BBVA, diğer bankalarla entegre CepPOS ürününü sunuyor

En Güncel Haberler

Nazilli’de mekan ve araç kurşunlayan suç örgütüne operasyon: 7 tutuklama
Yerel Haberler

Nazilli’de mekan ve araç kurşunlayan suç örgütüne operasyon: 7 tutuklama

6 Haziran 2026
Konya'da sağanak, taşkınlara neden oldu
Yerel Haberler

Konya’da sağanak, taşkınlara neden oldu

6 Haziran 2026
Osmaniye’de uyuşturucu operasyonu: 7 tutuklama
Yerel Haberler

Osmaniye’de uyuşturucu operasyonu: 7 tutuklama

6 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Mudanya’da denizden 2,5 ton atık çıkarıldı

5 Haziran 2026
Yaşam

Nemrut’u dünya turizmine daha güçlü şekilde kazandırmak istiyoruz

5 Haziran 2026
Yaşam

Kars Çayı’na düşen köpeği itfaiyeciler kurtardı

5 Haziran 2026
Yaşam

Havuzda mahsur kalan porsuk, itfaiye tarafından kurtarıldı

5 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Banka yöneticilerinin isimlerini kullanıp 'yatırım dolandırıcılığı' yapan şebekeye operasyon: 79 tutuklama

Banka yöneticilerinin isimlerini kullanıp ‘yatırım dolandırıcılığı’ yapan şebekeye operasyon: 79 tutuklama

- Haberton
5 Haziran 2026

İstanbul merkezli 27 ilde, banka yöneticileri ve yatırım uzmanlarının isim ve fotoğraflarını izinsiz kullanarak 'sahte yatırım grupları' oluşturan şüphelilere yönelik...

Kalp krizinin sessiz belirtileri neler? Uzmanlardan hayat kurtaran uyarılar

Günde kaç litre su içilmeli? Yaşa göre ideal su tüketimi ve uzmanların önerileri

Dolar yıl sonunda kaç TL olur? Piyasalarda son beklentiler ve kritik senaryolar

E-Devlet’te yeni dönem başladı: Vatandaşları ilgilendiren değişiklikler neler?

Güncel Haber

Nazilli’de mekan ve araç kurşunlayan suç örgütüne operasyon: 7 tutuklama

Nazilli’de mekan ve araç kurşunlayan suç örgütüne operasyon: 7 tutuklama

6 Haziran 2026
Konya'da sağanak, taşkınlara neden oldu

Konya’da sağanak, taşkınlara neden oldu

6 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton