16 Mayıs 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Brüt rezervlerimiz 160 milyar dolara yaklaşmış durumda

Brüt rezervlerimiz 160 milyar dolara yaklaşmış durumda

Haberton - Haberton
9 Kasım 2024 - Güncellenme Tarihi 15 Mart 2026
- Politika
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Brüt rezervlerimiz 160 milyar dolara yaklaşmış durumda

Brüt rezervlerimiz 160 milyar dolara yaklaşmış durumda

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Bugün geldiğimiz noktada brüt rezervlerimiz 160 milyar dolara yaklaşmış durumda, swap hariç net rezervlerimiz 45 milyar civarlarına gelmiş durumda. Muazzam hızlı bir rezerv birikimi sağladığımızı söyleyebilirim” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İkiz Kuleler Kabul Salonu’nda TOBB Genel İdare Kurulu Toplantısı’na katıldı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki toplantıya, Cevdet Yılmaz’ın yanı sıra; TOBB Yönetim Kurulu üyeleri ve çok sayıda iş insanı katıldı. Yılmaz, 20 yılda dünya ekonomisiyle kıyas edildiğinde, Türkiye’nin dünyadan çok olumlu bir şekilde ayrıştığını belirterek, “Son 20 yıla kabaca baktığınızda; dünya yıllık ortalama 3,5, Türkiye yıllık ortalama 5,4 büyüme kaydetmiş. Bu gerçekten çok önemli bir gelişme.

1-2 yıl önemli değil bu rakamlarda; ama 20 yıl boyunca ortalamada böyle bir fark yakaladığınız zaman, o sizi dünya liginde başka yerlere doğru taşımış oluyor. Satın alma gücü paritesine göre; Avrupa Birliği’nin kişi başına gelir ortalamasına, bizim kişi başına gelirimizin oranına baktığınızda 2002 yılında bu yüzde 38’miş. Geldiğimiz noktada bu yüzde 73-74’lere doğru gelmiş durumda. Kısa bir dönem içinde yüzde 75’i aşamasını bekliyoruz. OECD’de (Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü) de benzer bir tablo var. Buna kalkınma literatüründe ‘Yakınsama’ diyoruz. Türkiye gelişmiş ülkelere yakınsayan bir süreç içinde. Son 20 yılda önemli mesafeler aldı; ama daha alacağımız elbette mesafeler de söz konusu” diye konuştu.

‘KİŞİ BAŞINA GELİR HEDEFİ 15 BİN DOLAR’

Türkiye’nin pandemi sonrasındaki dönemde reel ekonomi tarafında da dünyadan pozitif yönde ayrıştığını kaydeden Yılmaz, “Dünya büyümesi oranı; 2020-2023 dönemine bakarsanız ortalama yüzde 2 civarında büyürken dünya, Türkiye yüzde 6 civarında büyüdü. Oldukça farklı bir büyüme performansı sergiledi. Geldiğimiz noktada milli gelir büyüklüğümüz geçen sene 1,1 trilyon doları ilk defa aşmıştı. Bu yıl, dövizdeki bu istikrarın da katkısıyla 1,3 trilyon doları aşan bir milli gelirimiz olacak gibi görünüyor. Tahminimiz o yönde. Kişi başına gelirimiz ise 2002 yılında 3 bin 600 dolarlar civarındaydı. Bu yıl beklentimiz 15 bin doları aşan bir kişi başına gelire ulaşmamız” dedi.

‘DÜŞÜŞ EĞİLİMİNİN DEVAMINI İSTİYORUZ’

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Orta Vadeli Program’da (OVP) temel amaçlarının bugünün en temel meselesi olan enflasyonu aşağıya çekmek olduğunu aktararak, “Bu yönde geçtiğimiz haziran ayında başlayan bir dezenflasyon süreci var. Hazirandan bugüne yıllık enflasyonda 27 puan civarında bir düşüş meydana geldi. Önümüzdeki dönemde de bu düşüş eğiliminin devam etmesini bekliyoruz. Elbette aylık bazda bazen beklentilerden yüksek, bazen düşük olabilir; ama istikamet burada çok önemli.

İstikametimiz daha düşük bir enflasyon, daha istikrarlı bir finansal sisteme doğru. Burada bir geçiş süreci yaşadık, haziran ayına kadar; geçen yıldan bu yıla. ‘Bu geçiş sürecinde ne yaptınız’ derseniz Türkiye’nin bütün alanlardaki risklerini azalttık, kırılganlıklarını azalttık, direncini güçlendirici adımlar attık. Bütçe açığımızı depreme rağmen ve diğer birtakım harcamalara rağmen makul bir düzeye taşıdık. Bu yıl sonu itibariyle yüzde 4,9’a düşürmeyi, gelecek yıl 2025’te yüzde 3’lere, 3,1’e düşürmeyi planlıyoruz. Rezervlerimizde tarihimizdeki en hızlı gelişmeleri sağladık. Bugün geldiğimiz noktada brüt rezervlerimiz 160 milyar dolara yaklaşmış durumda, swap hariç net rezervlerimiz 45 milyar civarlarına gelmiş durumda. Muazzam hızlı bir rezerv birikimi sağladığımızı söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.

‘CARİ AÇIK YÜZDE 1 CİVARINDA’

Cari dengenin finansal istikrar için çok önemli olduğunu söyleyen Yılmaz, devamında şunları kaydetti:

“Geçen yılın ortalarında yine cari açığımız yüzde 6’lar civarına kadar yükselmişti. Bugün geldiğimiz noktada yıl sonu OVP tahminimiz 1,7. Ancak hem gelen ticaret rakamları hem de İstatistik Kurumu’muzun (TÜİK) hizmetlerde bir yöntem değişikliği sonucu, hesaplardaki bazı değişikliklerle bu yıl sonunda yüzde 1’ler civarında bir cari açık, 1’in bile altına düşebilecek bir cari açık bekliyoruz. Bu da ne demek? Türkiye’nin döviz ihtiyacı azalıyor. Bir taraftan da dövize erişim imkanı artıyor. Cari açığı oldukça düşük seviyelere getirmiş durumdayız. Önemli olan bunu kalıcı hale getirmek. Özellikle de sanayide, reel sektörde verimliliği ve rekabet gücünü arttırarak, dönüşümleri hızlandırarak enerji başta olmak üzere yine belli ithal kalemlerimizde dönüşümleri hızlandırarak cari açığımızı kalıcı, uzun vadeli bir şekilde düşürmek en temel politikalarımız arasında.

Bütün bu riskleri düşürdüğümüz için bir taraftan da kur korumalı mevduat (KKM), geçen yılın ortalarında 126 milyar dolar civarındaydı. Bugün geldiğimiz noktada 40 milyar doların altına düşmüş durumda. Finansal piyasalarımızda da herhangi bir istikrarsızlığa yol açmadan burada da çok dramatik bir şekilde, hızlı bir şekilde KKM’nin gerilediğini görüyoruz. Bütün bu risk göstergelerinin düşmesiyle birlikte ‘CDS’ dediğimiz ülke risk primimizde ciddi bir iyileşme oldu. 3 kredi derecelendirme kuruluşu ikişer kademe artış yaptı. Bu artışların yapıldığı tek ülke Türkiye dünyada. Dolayısıyla burada da hem içeride hem dışarıda politikalarımıza olan güvenin, desteğin güçlü olduğunu ifade etmek isterim.”

Yılmaz, enflasyonun şimdiden temel mallarda yüzde 30’un altına geldiğini belirterek, “Mallarda genel olarak yüzde 40’ın biraz üstünde. Esas katılık hizmetler sektöründe görünüyor, kiralar başta olmak üzere. Dolayısıyla buralarda da zaman içinde kırılmalarla enflasyon çok daha makul düzeylere doğru düşecektir. Bu bizim temel önceliğimiz. TÜFE’den (tüketici fiyat endeksi) daha hızlı bir şekilde üretici fiyatları endeksinde (ÜFE) bir düşüş görüyoruz. Bu da maliyet yönünü, baskıların giderek azaldığını gösteriyor bize. Bunlar hep olumlu gelişmeler. İstihdamın da arttığını görüyoruz. Bu yıl büyümemizi 3,5 civarında tahmin ediyoruz. Sevindirici olan istihdamımızdaki artışın devam etmesi. Bir istikrar programı uygularken bir taraftan da istihdamımız artıyor. Yıllık olarak ağustos-ağustos baktığımızda 1 milyon 100 bin kişilik bir artış görünüyor istihdamımızda. Ve toplam istihdam sayımız 32,8 milyon kişiye, istihdam oranımız 49,7’ye yükselmiş durumda. İstihdam çok önemli” ifadelerini kullandı. 

İşsizlik oranının tek haneli rakamlarda devam ettiğini söyleyen Yılmaz, “Başlattığımız bazı programlar var, reel sektöre dönük. Bir tanesi yatırım taahhüttü avans kredisi. Burada her yıl 100 milyar olmak üzere 300 milyar liralık bir limit tahsis etmiş durumdayız. 10 yıla kadar vadeli, daha düşük maliyetli bir kredi sunuyoruz. Burada tabii belli şartlar var. Bir komiteden geçiyor bu projelerimiz. Yapısal dönüşümü destekleyen, teknolojik seviyemizi arttıran, ithalatımızı azaltan, rekabet gücümüzü arttıran projeleri bu kapsamda destekliyoruz. Bu çerçevede ilk aşamada süreci olumlu olarak tamamlayan projeler var. Bu projelerin bedeli 226 milyar TL. Şu anda finansal aşamaya gelmiş durumda bu projeler. Finansal kurumlarla görüşmelerini gerçekleştiriyorlar ve bu çerçevede bunları destekleyeceğiz” dedi.

Etiketler: Cevdet Yılmaz
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Terör örgütü elebaşı Gülen’e ‘Protestan’ cenaze

Sonraki Haber

Alzheimer hastası, yalnız yaşadığı evinde çıkan yangında öldü

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Göktaş: Türkiye son 24 yılda sosyal politika alanında sessiz fakat çok derin bir devrim gerçekleştirdi
Politika

Türkiye son 24 yılda sosyal politika alanında çok derin bir devrim gerçekleştirdi

16 Mayıs 2026
Politika

Bakan Memişoğlu’ndan öğrencilerin çağrısına yanıt

16 Mayıs 2026
Politika

Silah bırakmanın ivmelenmesi için İstihbarat Teşkilatımız çalışıyor

16 Mayıs 2026
Bakan Tekin, 'Eğitim Kurumları Yönetici Yetiştirme Programı'nın ilk dersini verdi
Politika

Bakan Tekin, ‘Eğitim Kurumları Yönetici Yetiştirme Programı’nın ilk dersini verdi

16 Mayıs 2026
Bakan Uraloğlu: Tokat-Niksar kara yolu ile yılda 1,5 milyar lira tasarruf sağlanacak
Politika

Tokat-Niksar kara yolu ile yılda 1,5 milyar lira tasarruf sağlanacak

16 Mayıs 2026
Bakan Tekin: Eğitim sisteminde kültüre daha fazla yer açmak için çalışıyoruz
Politika

Eğitim sisteminde kültüre daha fazla yer açmak için çalışıyoruz

16 Mayıs 2026
Sonraki Haber
Alzheimer hastası, yalnız yaşadığı evinde çıkan yangında öldü

Alzheimer hastası, yalnız yaşadığı evinde çıkan yangında öldü

En Güncel Haberler

Doku ailesinin avukatı Çimen: Başhekim, Gülistan'ın son görüldüğü bölgeden aracıyla geçmiş
Yerel Haberler

Doku ailesinin avukatı Çimen: Başhekim, Gülistan’ın son görüldüğü bölgeden aracıyla geçmiş

16 Mayıs 2026
Bakan Osman Aşkın Bak: Beşiktaş’ın Türk sporuna çok kıymetli hizmetleri var / Metin ve fotoğraf eklendi
Spor Haberleri

Bakan Osman Aşkın Bak: Beşiktaş’ın Türk sporuna çok kıymetli hizmetleri var / Metin ve fotoğraf eklendi

16 Mayıs 2026
Kağıthane’de ‘Uçurtma Şenliği’ renkli görüntülere sahne oldu
Yerel Haberler

Kağıthane’de ‘Uçurtma Şenliği’ renkli görüntülere sahne oldu

16 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Köpek saldırısına uğrayan kadın korumadan eski patronuna suç duyurusu

16 Mayıs 2026
Yaşam

20 yıllık madenciye emeklilik şakası; elbiseleri parçalandı, üzerine yağ döküldü

16 Mayıs 2026
Yaşam

Ordu’da Çamaş Kanyonu ilgi odağı oluyor

16 Mayıs 2026
Yaşam

Ankara’da 27 kilogram esrar ele geçirildi; 4 gözaltı

16 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Bakan Memişoğlu’ndan öğrencilerin çağrısına yanıt

- Haberton
16 Mayıs 2026

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Konya'nın Beyşehir ilçesindeki Yeşildağ Cihan Kolaç Ortaokulu öğrencilerinin sanal medyadan yaptığı sağlık taraması çağrısına yanıt verdi....

Yoga spor kadar etkili mi? Uzmanlara göre etkisi sanıldığından daha büyük olabilir

Misafir sofraları için uyumlu menü önerileri

Borsada nasıl para kazanılır? Uzmanlar en kritik hatayı açıkladı

Çocuklarda kekemelik neden olur? Uzmanlara göre erken fark etmek büyük önem taşıyor

Güncel Haber

Doku ailesinin avukatı Çimen: Başhekim, Gülistan'ın son görüldüğü bölgeden aracıyla geçmiş

Doku ailesinin avukatı Çimen: Başhekim, Gülistan’ın son görüldüğü bölgeden aracıyla geçmiş

16 Mayıs 2026
Köpek saldırısına uğrayan kadın korumadan eski patronuna suç duyurusu

Köpek saldırısına uğrayan kadın korumadan eski patronuna suç duyurusu

16 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton