27 Haziran 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Bizim pozisyonumuz neyse CHP’nin de bu süreçte pozisyonu öyle

Bizim pozisyonumuz neyse CHP’nin de bu süreçte pozisyonu öyle

Haberton - Haberton
13 Nisan 2025 - Güncellenme Tarihi 20 Mayıs 2025
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Bizim pozisyonumuz neyse CHP'nin de bu süreçte pozisyonu öyle
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, “DEVA Partisi olarak bizim pozisyonumuz neyse CHP’nin de bu süreçte pozisyonu öyle” dedi.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, TV100 kanalında Erdoğan Aktaş’ın sunduğu “Eşit Ağırlık” programında gündemi değerlendirdi. Ekmen, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İmralı heyeti ve DEVA Partisi olarak süreci nasıl değerlendirdikleri hakkında açıklamalarda bulundu.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, TV100 kanalında Erdoğan Aktaş’ın sunduğu “Eşit Ağırlık” programında gündemi değerlendirdi.

13 kez denendi, bu kez başarıya ulaşmaya yakın

Ekim’den bu yana gerçekleşen süreç hakkında konuşan Ekmen, “Sürece hakkında ilk günden itibaren pozisyonumuz şu oldu: Modern devletler çağında hiçbir terör örgütü bir devlete diz çöktüremediği gibi, devlet de kendisine karşı silahlı isyan hareketlerinden, şiddet ve terör hareketlerinden herhangi birini, tüm mensuplarını etkisiz hale getirerek tasfiye edememiştir. Birçok örnek, devletlerin görüşmeler yoluyla örgütlerin silahsızlandırılması ve feshi süreçlerini yürüttüğünü göstermektedir. Bizim de tarihimizde bu en az 13 kez denenmiştir. 1 Ekim girişiminde parti olarak masada olmamamıza, taraflarca düzenli olarak bilgilendirilmememize rağmen böyle bir çabanın ve girişimin takdire şayan olduğu ve sürecin başarılı olması için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade etmiştik” dedi.

Pazarlıksız model varsa, çerçevesine saygı gösterdik

Süreç kapsamında DEVA Partisi’nin tutumuna değinen Ekmen, “İki kez İmralı heyeti, bir de DEM Parti geldi. Ancak dürüst olalım, her iki ziyarette de açık kaynaklarda geçen bilgilerden daha fazla bir paylaşım olmadı. Ben bu tip süreçlerde şeffaflık vurgusunun abartıldığını düşünenlerdenim. Böyle süreçlerde arka planda mekanizmalar çalışır, görüşmeler yapılır, belirli konular, belirli aşamalarda kamuoyuna aktarılır. DEM Parti tarafından başka bir partiye yapılan bilgilendirilmenin daha sonra süreci eleştirmek için kullanıldığını da gördük. Dolayısıyla bize verilen bilgilerin sınırını zorlamadık. Taraflar bir iletişim modeline mutabık kalmışlarsa, elbette siyasi yorum olarak farklı şeyleri gündeme getirebilirdik. Ama tarafların mutabık olup sunumunu yaptıkları ‘pazarlıksız bir tasfiye süreci’ ve ‘yerli ve milli bir model’ çerçevesini örseleyecek şeylerden de uzak durduk. DEM de bilgi sahibi oldukları kısmı kadarıyla bizi bilgilendirdiler. Ancak devlet kurumlarınca ne Türkiye Büyük Millet Meclisi ne de siyasi partiler bilgilendirilmedi” açıklamasında bulundu.

Sürecin doğrudan içinde olmayanlar daha büyük risk aldı

Ekmen, “Sayın Bahçeli’nin Türkgün Gazetesi’ndeki yazısına tekrar göz atıyordum. Yazıda Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın birçok açıklamasında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki siyasi partilerin sürece verdiği desteğin önemi ve kıymeti anlatılıyor. Ancak bugüne kadar ne bir Genel Kurul oturumu ne de partilerin ziyaret edilmesi yoluyla ne bir devlet kurumu ne de AK Parti ya da MHP’yi temsil eden bir siyasetçi bilgilendirme yapmamıştır. Bizim gibi sürecin tamamen dışında olmakla birlikte süreci kayıtsız ve şartsız destekleyen kişiler en büyük riski aldı. Bu durum, DEM Parti ve AK Parti dışındaki partiler için geçerli. MHP’yi de tabii ki Cumhur İttifakı içerisinde sayıyorum. DEVA Partisi olarak bizim pozisyonumuz neyse CHP’nin de bu süreçte pozisyonu öyle” ifadelerini kullandı.

Sayın Bahçeli’nin yaklaşımı dikkatle okunmalı

Ekmen, “Sayın Bahçeli’nin bu sürecin çok ince detaylı bir şekilde hakkını veren bir yerde durduğunu bir kez daha ifade etmek istiyorum. 22 Ekim ve 5 Kasım konuşmalarına, arada yapmış olduğu açıklamalara ve son olarak da 31 Mart ve 2 Nisan tarihindeki Türkgün Gazetesi’ndeki yazılarına baktığımızda iki temel esas görürüz. Birincisi, çatışma çözümü örneklerinden büyük tecrübeler ve akademik çıkarımlar yapmış cümleler; ikincisi, PKK’nın kendini feshi ve silahları bırakmasını bir son değil bir başlangıç olarak kodladığını görürüz. Bu konuşmaların, açıklamaların ve yazıların birçoğunda iktidara yakın gazeteci bir arkadaş ekranlarda ‘Kürt meselesi zaten bitmişti terör meselesi vardır, daha yapılacak ne var?’ derken, Sayın Bahçeli de Sayın Erdoğan da aynı şekilde özenli bir şekilde atılması gereken demokratik adımlardan, yapılması gereken reformlardan ve iyileştirmelerden bahsetmişlerdir. Öyleyse hangi demokratik adımlardan, reformlardan, iyileştirmelerden bahsediliyor? Bu reform ve iyileştirmeleri başlatmak için neyi bekliyorlar. Bir Kürt vatandaş olarak soruyorum benimle ilgili yapılacak iyileştirmeler için PKK’nın atacağı adımların beklenmesi doğru mu? Ben bu devletin vatandaşıyım, PKK’nın atıp atmayacağı adımlar niçin benimle ilgili kararlarda belirleyici olsun? Bir an önce Meclis harekete geçirilmeli bu ve reformlar Meclis gündemine indirilmeli” dedi.

Etiketler: Dem Parti
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Gülümsemenin psikolojik etkileri nelerdir?

Sonraki Haber

Albert Einstein’ın Siyonizm ile ilgili mektubu

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Fidan, Ottava'da Kanada Dışişleri Bakanı Anand ile bir araya geldi
Politika

Bakan Fidan, Ottava’da Kanada Dışişleri Bakanı Anand ile bir araya geldi

27 Haziran 2026
AK Parti 33'üncü İstişare ve Değerlendirme Toplantısı başlıyor
Politika

AK Parti 33’üncü İstişare ve Değerlendirme Toplantısı başlıyor

26 Haziran 2026
Bakan Güler, Kara Kuvvetleri personelini kabul etti
Politika

Bakan Güler, Kara Kuvvetleri personelini kabul etti

26 Haziran 2026
Özgür Özel Diyarbakır’da Demirtaş’ın selamını iletti: Başımızın gözümüzün üstünde
Politika

Özgür Özel Diyarbakır’da Demirtaş’ın selamını iletti: Başımızın gözümüzün üstünde

26 Haziran 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan öğrencilere karne tebriği
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan öğrencilere karne tebriği

26 Haziran 2026
Bakan Bolat: Türkiye'de yapay zeka pazarının 1,3 milyar dolara ulaşması bekleniyor
Politika

Türkiye’de yapay zeka pazarının 1,3 milyar dolara ulaşması bekleniyor

26 Haziran 2026
Sonraki Haber
Albert Einstein'ın Siyonizm ile ilgili mektubu

Albert Einstein'ın Siyonizm ile ilgili mektubu

En Güncel Haberler

TÜSİAD Maliyet Bazlı Rekabet Gücü Endeksi 2026 yılı birinci çeyrek sonuçları açıklandı
İş Dünyası

TÜSİAD Maliyet Bazlı Rekabet Gücü Endeksi 2026 yılı birinci çeyrek sonuçları açıklandı

27 Haziran 2026
Uzm. Dr. Atınç Aksu: Radyoterapide kişiye özel planlama büyük önem taşıyor
Sağlık Haberleri

Radyoterapide kişiye özel planlama büyük önem taşıyor

27 Haziran 2026
Bursa'da bıçaklı kavga: 1 ağır yaralı
Yerel Haberler

Bursa’da bıçaklı kavga: 1 ağır yaralı

27 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Suriye’de rahatsızlanıp şehit olan başçavuş toprağa verildi

26 Haziran 2026
Yaşam

Emekli olan 2 öğretmene duygusal veda töreni

26 Haziran 2026
Yaşam

TÜBİTAK Fen Lisesi, ilk mezunlarını verdi

26 Haziran 2026
Yaşam

Dedesinin hediye ettiği saat tutkuya dönüştü; 25 senede 500 saat biriktirdi

26 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Niğde'de gölete düşen 16 yaşındaki Gökçe, hayatını kaybetti

Niğde’de gölete düşen 16 yaşındaki Gökçe, hayatını kaybetti

- Haberton
27 Haziran 2026

Niğde'de Tumlu Yaylası'nda düştüğü göletten bilinci kapalı halde çıkarılan Gökçe Kulaksız (16), kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Olay, merkeze bağlı Gümüşler...

Dil öğrenirken yapılan en büyük hatalar

Deepfake tehlikesi büyüyor: Gerçek ile sahtesi nasıl ayırt edilir?

Gece sık sık uyanmak hangi hastalığın habercisi olabilir?

Market fiyatları neden sürekli artıyor? Uzmanlar perde arkasını anlattı

Güncel Haber

TÜSİAD Maliyet Bazlı Rekabet Gücü Endeksi 2026 yılı birinci çeyrek sonuçları açıklandı

TÜSİAD Maliyet Bazlı Rekabet Gücü Endeksi 2026 yılı birinci çeyrek sonuçları açıklandı

27 Haziran 2026
Uzm. Dr. Atınç Aksu: Radyoterapide kişiye özel planlama büyük önem taşıyor

Radyoterapide kişiye özel planlama büyük önem taşıyor

27 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton