27 Ağustos 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - Bilim Kurulu üyesi Afrika ülkelerini işaret etti

Bilim Kurulu üyesi Afrika ülkelerini işaret etti

Haberton - Haberton
1 Aralık 2021
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Bilim Kurulu üyesi Afrika ülkelerini işaret etti

Bilim Kurulu üyesi Afrika ülkelerini işaret etti

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alper Şener Afrika ülkelerini işaret ederek bölgenin aşılanması gerektiğine dikkat çekti

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, aşı adaletsizliği ve aşıya ulaşamamanın etkili olduğu Güney Afrika, Hindistan ya da Brezilya gibi ülkelerde yeni varyantların ortaya çıkmasının bir tesadüf olmadığını belirterek, ” Yüzde 95’i aşılanmamış ülkelerde bu varyantların ortaya çıktığını görüyoruz. Özellikle Afrika aşılanmadan pandeminin dünya genelinde biteceğini düşünmek bence bir hayal” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ilk olarak Güney Afrika’da tespit edilen yeni varyant B.1.1.529’u ‘endişe verici tür’ olarak sınıflandırdı ve Omicron olarak adlandırdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Omicron varyantı nedeniyle Botsvana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Mozambik, Namibya ve Zimbabve’den Türkiye’ye seyahat edilmesine izin verilmediğini açıkladı. Son olarak Bakan Koca Omicron varyantının Türkiye’de görülmediğini Delta varyantın daha yoğun olduğunu söyledi.

Virüsün mutasyona müsait olduğunu ve Türkiye’de de taşınmadan kendiliğinden de Omicron varyantının oluşabileceğini vurgulayan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, “Bildiğim kadarıyla ülkemizde bu varyant yok ama hızlı yayılıyor ve ülkeye girmiş olabilir.

Varyantın bir yerden bir yere taşınması şart değil. Varyantlar mutasyon havuzu yoğun olan ülkelerde kendiliğinden de çıkabilir. Şu anda da Omicron varyantının Afrika’dan Avrupa’ya taşınmadığı, Afrika’dan önce Avrupa’da çıktığı iddia ediliyor. Virüs mutasyona müsait. O ülke sınırları içerisinde taşınmadan da oluşmuş olabilir. Delta ve Alfa varyantında da tüm önlemler alınsa da Türkiye’de çıktı. Hatırladığım kadarıyla bu varyantlarda dışarıdan gelen kişi ya da kişiler tarafından yayıldığı ile ilgili bir argümanımız yok. Virüsün doğasında olan bir şeyin taşınması şart değil” ifadelerini kullandı.

"Delta ve Alfa varyantında da tüm önlemler alınsa da Türkiye'de çıktı"
“Delta ve Alfa varyantında da tüm önlemler alınsa da Türkiye’de çıktı”

‘VİRÜSÜN AŞIDAN KAÇABİLME POTANSİYELİ VAR’

Covid-19’un doğasında sık mutasyon geçirme ve yeni varyantların bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Şener, Omicron varyantının da bunlardan bir tanesi olduğunu dile getirdi. Virüsün aşıdan kaçabilme potansiyeline sebep olacak bir varyanta dönüşme olasılığının bulunduğunu dile getiren Prof. Dr. Şener, “Bu hızlı değişimleri ilk olarak Delta varyantında yakaladık. Delta varyantı, özellikle S proteinine yakın bölgelerde hızlı yayılan ve bulaşan bir formata döndü. Omicron varyantında ise özellikle S protein bölgesinde Delta varyantında olan değişimden kat kat fazla değişim ortaya çıktı. 30’dan fazla bölgede genetik değişim var. Virüsün vücuda girmesini hızlandıran ve virüsün hızlı çoğalmasını sağlayan genom bölgesi burası. Hızlı çoğalmayla birlikte Delta’dan daha bulaşıcı olma olasılığı yüksek. Ama klinik yansımasını tam bilmiyoruz” dedi.

‘SINOVAC VE TURKOVAC KURTARICI OLABİLİR’

Varyantın aşıdan kaçma özelliğiyle ilgili hala bazı soru işaretleri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Şener, Omicron varyantına karşı Sinovac ve Türkovac’ın daha güçlü antikor oluşturabileceğini belirtti. Prof. Dr. Şener, “Aşıların koruyuculuk yelpazesini S proteinine karşı oluşan antikora göre bakıyoruz. S proteininde bu kadar ciddi değişim varsa yaygın uygulanan aşılarda antikordan kaçma potansiyeli olabilir mi? Bu hücresel düzeyde laboratuvar ortamında denenmeye başladı.

Buradan çıkan hipoteze göre tüm mRNA aşıları standart olarak S proteinine karşı antikor oluşturuyor. Ama Sinovac ve Türkovac gibi inaktif aşılar sadece S değil aynı zamanda M ve N proteinine karşı antikor oluşturuyor. Ülkeler teknik olarak olası varyantlara yönelik aşı çeşidini artırıyor. Türkiye’nin hem S hem N proteinine karşı antikor yanıtı oluşturan bir aşının yaygın kullanımına yönelik hazırlık yapmış olması bizim buna yönelik iyi bir planlama yaptığımızı gösteriyor. Dolayısıyla Omicron varyantına karşı Sinovac ve Türkovac’ın daha güçlü antikor oluşturacağını söyleyebiliriz. Omicron’un yaygın görüldüğü ülkelerde, daha etkin aşılar gelinceye kadar, inaktif aşılar kurtarıcı olabilir” açıklamalarında bulundu.

‘DELTA VE OMICRON VARYANTINI YAKALAYAN BİR TEST KULLANIYORUZ’

Omicron varyantının Delta varyantında olduğu gibi orijinal hastalıktan daha ağır bir tabloya sebep olmadığını belirten Prof. Dr. Şener, “Bu varyanttan etkilenen hastaların bir kısmı aşılı olduğu için koruma yelpazesi var. Hong Kong’daki iki hastanın mRNA aşısı ile aşılandığını biliyoruz. İki hasta da dördüncü PCR testi pozitif çıkmış yani ilk testlerde negatif çıkmış. Bunu öngörerek DSÖ teknik bir rapor yayınladı. Özellikle Spike (S) başak protein bölgesindeki ilgili genom dizisini yakalamayan PCR testlerinin bu hastalıklarda tarama amacıyla kullanılması uygun değil. Türkiye’de böyle bir test kullanılmıyor. DSÖ’nün önerdiği testi yani Delta ve Omicron varyantını yakalayan bir test kullanıyoruz” dedi.

‘AŞI MÜCADELENİN MERKEZİNE OTURTULMALI’

Tüm varyantlara karşı en etkili koruyuculuğun önlemlerle sağlanabileceğini hatırlatan Prof. Dr. Alper Şener, varyantların hiçbirinin maske, mesafe ve el hijyeninden kaçamadığına dikkat çekti. Türkiye’de salgının başından beri aşı ve diğer ilaçlar olmadan da önlemleri ön planda tutarak koruma yelpazesinin maksimum düzeyde tutulduğunu kaydeden Şener, “Türkiye gibi ülkeler ve dünyanın genelinde, Delta varyantı yüzde 95’ten fazla etkin. Elimizdeki aşılar Delta varyantına karşı yüzde 90’larda koruyuculuk sağlıyor.

Bu yüzden bir an önce aşımızı ve hatırlatma dozunu olmamız lazım. Almanya ve Avrupa’daki temel problem hatırlatma dozuna geç geçmelerinden kaynaklanıyor. Almanya’da günde 70 bin olgu oluyor. Bunun temel sebebi 3’üncü dozu önemsemeyip geç başlamaları. Aşıları bu mücadelenin tam merkezine oturtmamız lazım. Maske, mesafe, el hijyeni ve aşı olmazsa olmazımız. Birileri çıkıp bu aşı etkinliğini kaybetti, demediği sürece mevcut aşılar 90 civarında koruyuculuk sağlıyor. Yüzde 90 oranında hastaneye yatışı önlüyor. Yüzde 99 oranında ölümü önlüyor, zaten bir aşıdan daha fazla bir rakam beklenmez” ifadelerini kullandı.

‘AFRİKA AŞILANMADAN PANDEMİ BİTMEZ’

Türkiye’de belirli aralıklarla varyant taraması yapıldığına dikkati çeken Prof. Dr. Şener, “Herkes müsterih olsun bu varyant ülkemizde görüldüğü anda o bölgede sınırlı tutmak için hastanın izolasyonu, hastanın karantinaya alınması gibi ek önlemler getirilebilir. Bunların aynısını diğer varyantlarda yaşadık. Tedirgin olmanın ya da paniğe kapılmanın bir anlamı yok. Hayatı devam ettirecek düzeyde aşılama oranını yüksek tutmalıyız.

Aşı adaletsizliği ve aşıya ulaşamamanın etkili olduğu Güney Afrika, Hindistan ya da Brezilya gibi ülkelerde yeni varyantların ortaya çıkması bir tesadüf değil. Türkiye’de de iki farklı etkin aşı ve yerli aşıya karşın hala aşılanmakta direnen bir grup var. Bu grup varyantın en çok sevdiği popülasyon. Aşılanma yüksek olsa kendi içimizde varyant çıkma potansiyelini düşüreceğiz. Yüzde 95’i aşılanmamış ülkelerde bu varyantların ortaya çıktığını görüyoruz. Özellikle Afrika aşılanmadan pandeminin dünya genelinde biteceğini düşünmek bence bir hayal” diye konuştu.

Etiketler: Covid 19
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Erciyes’teki yatak kapasitesi 2 bine ulaştı

Sonraki Haber

Merkez Bankası’ndan dövize müdahale

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Okullar açılmadan önce çocukların bağırsak sağlığına dikkat!
Sağlık Haberleri

Okullar açılmadan önce çocukların bağırsak sağlığına dikkat!

27 Ağustos 2026
Uzmanlar uyarıyor: Bağırsak enfeksiyonuna karşı 'marul' ve 'buz' uyarısı
Sağlık Haberleri

Uzmanlar uyarıyor: Bağırsak enfeksiyonuna karşı ‘marul’ ve ‘buz’ uyarısı

26 Ağustos 2026
Hemşire Burcu, 9 ayda 42 kilo verip 72 kiloya düştü
Sağlık Haberleri

Hemşire Burcu, 9 ayda 42 kilo verip 72 kiloya düştü

26 Ağustos 2026
Okullar açılmadan önce bunlara dikkat! Uzmanlardan ailelere kritik uyarılar
Sağlık Haberleri

Okullar açılmadan önce bunlara dikkat! Uzmanlardan ailelere kritik uyarılar

26 Ağustos 2026
Pozitif psikoloji dünyası İstanbul'da buluşacak
Sağlık Haberleri

Pozitif psikoloji dünyası İstanbul’da buluşacak

26 Ağustos 2026
Kayıt alan gözlüğe yazılım geliştirdi, depresyon ve psikiyatrik hastalıkların tanısında kullanılacak
Sağlık Haberleri

Kayıt alan gözlüğe yazılım geliştirdi, depresyon ve psikiyatrik hastalıkların tanısında kullanılacak

25 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Merkez Bankası'ndan dövize müdahale

Merkez Bankası'ndan dövize müdahale

En Güncel Haberler

HSK Başmüfettişinin acı günü! Diş hekimliğini kazanan 18 yaşındaki Sena son yolculuğuna uğurlandı
Öne Çıkan

HSK Başmüfettişinin acı günü! Diş hekimliğini kazanan 18 yaşındaki Sena son yolculuğuna uğurlandı

27 Ağustos 2026
Üsküdar’da seçim yeniden mi yapılacak? Belediyeden kafa karışıklığına son verecek açıklama
Öne Çıkan

Üsküdar’da seçim yeniden mi yapılacak? Belediyeden kafa karışıklığına son verecek açıklama

27 Ağustos 2026
Bartın'da plaj voleybolu heyecanı
Spor Haberleri

İnkumu Plajı’nda voleybol şöleni! 5 ülkeden sporcular Bartın’da buluştu

27 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Mardin’de çocukları serinleten eğlence: Muhtar, sıcaktan bunalan çocukları tankerden püskürttüğü suyla serinletti

27 Ağustos 2026
Yaşam

Ağrı Dağı zirvesinde dağcıların kavun keyfi

27 Ağustos 2026
Yaşam

Parçalı ay tutulması gökyüzünü süsleyecek: Türkiye’den de izlenebilecek

27 Ağustos 2026
Yaşam

Üsküdar’da 30 Ağustos’un 104’üncü yılına özel kutlama

27 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

CHP’li Saraç: Asgari ücret 45 bin lira olmalıdır

CHP’den asgari ücret için dikkat çeken çıkış! “Minimum 45 bin lira olmalı”

- Haberton
27 Ağustos 2026

CHP Genel Başkan Yardımcısı Necdet Saraç, "Bu ülkede asgari ücret 28 bin lira olamaz, minimum 45 bin lira olmalıdır. Bu...

Özgürlükten rutine sert iniş: Tatil dönüşü sendromu ve işe uyumun psikolojik haritası

Facebook hesabınıza başkası girmiş olabilir! Hesabınıza giriş yapan cihazları böyle kontrol edebilirsiniz

ATM kartınızı yutarsa ne yapmalısınız? Kartı geri almak için yapılan bu hata risk oluşturabilir

Şifreniz çalınmış olabilir! Hesaplarınız ele geçirilmeden önce bu işaretlere dikkat

Güncel Haber

HSK Başmüfettişinin acı günü! Diş hekimliğini kazanan 18 yaşındaki Sena son yolculuğuna uğurlandı

HSK Başmüfettişinin acı günü! Diş hekimliğini kazanan 18 yaşındaki Sena son yolculuğuna uğurlandı

27 Ağustos 2026
Üsküdar’da seçim yeniden mi yapılacak? Belediyeden kafa karışıklığına son verecek açıklama

Üsküdar’da seçim yeniden mi yapılacak? Belediyeden kafa karışıklığına son verecek açıklama

27 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton