20 Haziran 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Belçika Ekonomik Misyonu, Türkiye ziyareti öncesi basın toplantısı gerçekleştirdi

Belçika Ekonomik Misyonu, Türkiye ziyareti öncesi basın toplantısı gerçekleştirdi

Haberton - Haberton
24 Nisan 2026 - Güncellenme Tarihi 25 Nisan 2026
- Politika
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Belçika İstanbul Başkonsolosluğu'nda Belçika Ekonomik Misyonu Türkiye ziyareti öncesi basın bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Burada konuşan Belçika Türkiye Büyükelçisi Van de Velde, "Asıl amacımız firmaları burada bir araya getirmek. Kraliçe'nin ve özellikle bakanlarımızın, devlet kurumlarımızın buraya gelmesinin temeldeki amacı iki ülke arasındaki iş birliğini ne kadar önemsediğimizi daha çok göstermek. Şu anda jeopolitik konuma, bütün dünyadaki jeopolitik durum ve özellikle NATO ile ilgili de süreçleri değerlendirdiğimizde Belçika'nın özellikle savunma sanayi konusunda güçlenmesi gerektiği önemli olan noktalardan bir tanesi" dedi.

Belçika Kraliçesi'nin liderliğinde 10-14 Mayıs arasında İstanbul ve Ankara'ya gerçekleştirilecek Belçika Ekonomik Misyonu ziyaretleri öncesi, Belçika Türkiye Büyükelçisi Van de Velde ve İstanbul Başkonsolosu Tim Van Anderlecht'in ev sahipliğinde basın bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda misyonun kapsamı, öncelik alanları ve iki ülke arasındaki ekonomik iş birliğini daha da güçlendirmeye yönelik sunulan fırsatlar hakkında bilgi verildi. 10-12 Mayıs tarihleri arasında İstanbul'da başlayacak olan ziyaret, 13-14 Mayıs tarihlerinde Ankara'da devam edecek. Federal yetkililer ve Bölge yetkililerinin ortak çalışması ile düzenlenen misyon 194 şirketten 428 katılımcı, 17 Federasyon ve Ticaret Odası, 8 Üniversite ve Belçika Devlet Kurumunun katılımı ile gerçekleşecek.

Kraliçeye Federal Bakanlar ve Bölge Bakanları'nın eşlik edeceği öğrenildi.

Türkiye Ekonomik Anlamda Belçika'nın Çok Önemli Partnerlerinden Bir Tanesi

Belçika Türkiye Büyükelçisi Van de Velde, "Türkiye ekonomik anlamda Belçika'nın çok önemli partnerlerden bir tanesi. Belçika'nın İngiltere, Çin ve diğer Avrupa Birliği üyesi ülke dışındaki diğer ülkelerde 4'üncü en önemli partnerlerinden bir tanesi. Burada 13 milyar Avro'luk bir ticaret hacminden bahsediyoruz. İş fırsatlarını değerlendirmek üzere 5 ana sektörden 450 kişi ziyarete geliyor. Özellikle yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm, lojistik, sağlık, eczacılık (ilaç ve kimya), savunma sanayi alanında beş tane ana sektörle beraber 450 kişiyle bir ziyaret gerçekleştireceğiz" dedi.

Kraliçe'nin Buraya Gelmesinin Temel Amacı İki Ülke Arasındaki İş Birliğini Önemsediğimizi Göstermek

Van de Velde, "Asıl amacımız firmaları burada bir araya getirmek. Kraliçe'nin ve özellikle bakanlarımızın, devlet kurumlarımızın buraya gelmesinin temeldeki amacı iki ülke arasındaki iş birliğini ne kadar önemsediğimizi daha çok göstermek. Şu anda jeopolitik konuma, bütün dünyadaki jeopolitik durum ve özellikle NATO ile ilgili de süreçleri değerlendirdiğimizde Belçika'nın özellikle savunma sanayi konusunda güçlenmesi gerektiği önemli olan noktalardan bir tanesi. Türkiye'de de bu anlamda çok kıymetli bir bilgi birikimi ve deneyim var. O yüzden esas iş birliği alanlarının biz bu olduğunu düşünüyoruz" dedi.

İki Devlet Arasında Çok Ciddi Bir İş Birliği Sağlayacağımıza İnanıyoruz

Van de Velde, "Havacılık da bizim önem verdiğimiz alanlardan bir tanesi. Havacılıkta da özellikle hem sivil havacılık hem de askeri havacılık noktasında da yine iş birliği fırsatlarını görüşmek için bir araya geleceğiz. Bu konuda da özellikle bakanlarımızın gelmesiyle beraber iki devlet arasında çok ciddi bir iş birliği sağlayacağımıza inanıyoruz. Bu anlaşmalarla birlikte daha modern ve iki ülke arasında, özellikle havacılık sektöründe daha kuvvetli bir iş birliği planlıyoruz. Sosyal güvenlik anlamında da aslında çok geçmişe dayanan bir anlaşmamız vardı. Ama bu anlaşmayı da şuan da yenilememiz gerekiyor. Çünkü çok teknik bir anlaşma olarak kaldı. Burada iki şeyden bahsediyorum; birincisi Türkiye'den Belçika'ya giden özellikle çalışanlar, ikincisi Belçika'dan Türkiye'ye gelen çalışanların sosyal güvenliği konusunda bir anlaşma yapmayı planlıyoruz" diye konuştu.

Birlikte Ortak İşler Yapılacağına Dair Anlaşmalar İmzalanacak

Van de Velde, "Son 24 yılda Belçika olarak Türkiye'ye yatırım yapan 8'inci ülke sıralamasındayız. Bu konuda aslında belirlenmiş bir planımız yok. Hangi konuda anlaşma yapılacağına dair belirli bir konu yok ama birlikte ortak işler yapılacağına dair anlaşmalar imzalanacak. Söz konusu imzalanacak anlaşmalar bunu içeriyor. Anlaşmalarla birlikte iş yapacağız" ifadelerini kullandı.

Bu Sene Ticari Amaçlı Bir Ziyaret Var

Van de Velde, "Savunma Sanayi'nde geçen sene bizim Savunma Bakanımız Türkiye'ye geldi ve ziyaretlerde bulundu. Bu ziyaretlerde Türkiye'nin sanayi konusundaki gelişimini ve öncülüğünü gördüğü için şu anda zaten heyet birçok ekiple birlikte geliyor. Onun dışında 1 yıl sonra iş birliği geliştirmek, iş birliğinde bulunmak için buraya gelecek. Geçen sene Türkiye'nin savunma sanayisindeki kapasitesini görmek için gelinmişti bu sene ticari amaçlı bir ziyaret var.

Ticari ekonomik bir misyon söz konusu. Bu misyon sonucunda da görüşmeler sonrasında Belçika'nın Türkiye'den ne tarz bir hizmet alabileceği görüşülmüş olacak. Daha çok enerji dönüşümü, atık yönetimi, yine 'offshore' dediğimiz rüzgar enerjisi ve bunlarla beraber de bir nükleer enerji başlıkları var ama Akkuyu ile birebir bağlantılı olarak şu anda bir ziyaretimiz yok.

Belçika Olarak Vize Serbestliğinden Yanayız

Avrupa’yla ilgili vize konusu konuşulacak mı sorusunu yanıtlayan Belçika Türkiye Büyükelçisi Van de Velde, "Türkiye, Çin'den sonra ikinci vize konusunda gelişme sağlamak istediğimiz ülke. Belçika olarak, vize serbestliğinden yanayız. Bu konuda birçok başvuru sayımızı arttırdık. Bu bir bahane değil, ama konuyu bizim İstanbul Konsolosluğu takip etmekte. Vize başvurularının merkezi İstanbul Konsolosluğu. Burada devletler arası sunulan bir protokol ya da bir işbirliği olmayacak. Bu, özel sektörler için geliştirilmiş bir süreç ve burada aerospace (uzay ve havacılık) görüşmeleri yapılacak. Bu konuda da bizim yetkili firmalarımızla konuyu görüşebilirsiniz. Burada teleskop gibi uzmanlık alanı içeren uzaycılık sektöründeki malzemeler ve materyaller üzerine görüşmeler yapılacak, sergilenecek ve iş birlikleri değerlendirilecek" diye konuştu.

Etiketler: AnkaraÇinİngiltereİstanbulNatoTürkiyeVan
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Bakanlıktan Doruk Madencilik açıklaması: ‘İşçilere kısmi ödeme yapıldı’

Sonraki Haber

Nilüfer Belediyesindeki ‘rüşvet’ davasında 8 tahliye: Eski başkan Erdem’in tutukluluğu sürüyor

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Uraloğlu: Artık Hakkari'nin dağlarında terör değil, barış kol geziyor
Politika

Bakan Uraloğlu: Artık Hakkari’nin dağlarında terör değil, barış kol geziyor

20 Haziran 2026
Merkez Bankasının kaybettiği güvenin bedelini 86 milyon ödüyor
Politika

Merkez Bankasının kaybettiği güvenin bedelini 86 milyon ödüyor

20 Haziran 2026
Özgür Özel’den meydan mesajı: “Gerekirse portakal kasasını çevirir, üstüne çıkar milletle buluşuruz”
Politika

Özgür Özel’den meydan mesajı: “Gerekirse portakal kasasını çevirir, üstüne çıkar milletle buluşuruz”

20 Haziran 2026
Bakan Güler, 'Operasyon Alesta' dizi setini ziyaret etti
Politika

Bakan Güler, ‘Operasyon Alesta’ dizi setini ziyaret etti

20 Haziran 2026
'Kanser Taramalarına Kısa Mesajla Davet' uygulamasında 3'üncü etabı başlattık
Politika

‘Kanser Taramalarına Kısa Mesajla Davet’ uygulamasında 3’üncü etabı başlattık

20 Haziran 2026
Yenilenebilir enerji yatırımlarını destekliyoruz
Politika

Yenilenebilir enerji yatırımlarını destekliyoruz

20 Haziran 2026
Sonraki Haber

Nilüfer Belediyesindeki ‘rüşvet’ davasında 8 tahliye: Eski başkan Erdem’in tutukluluğu sürüyor

En Güncel Haberler

Bakan Uraloğlu: Artık Hakkari'nin dağlarında terör değil, barış kol geziyor
Politika

Bakan Uraloğlu: Artık Hakkari’nin dağlarında terör değil, barış kol geziyor

20 Haziran 2026
Almanya'da iki yük treni çarpıştı: 1 ölü
Dış Haberler

Almanya’da iki yük treni çarpıştı: 1 ölü

20 Haziran 2026
Tartıştığı babasını pompalı tüfekle öldürdü
Yerel Haberler

Tartıştığı babasını pompalı tüfekle öldürdü

20 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Şantiye sahasındaki kuş yuvasına dubalı önlem

20 Haziran 2026
Yaşam

Yunus Emre Enstitüsü ve Sofya St. Kliment Ohridski Üniversitesi’nden iş birliği

20 Haziran 2026
Yaşam

Maden işçisi babalar unutulmadı, emekleri kliple anlatıldı

20 Haziran 2026
Yaşam

50 yaşındaki anne, kızına destek olmak için YKS’ye girdi

20 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

50 yaşındaki anne, kızına destek olmak için YKS'ye girdi

50 yaşındaki anne, kızına destek olmak için YKS’ye girdi

- Haberton
20 Haziran 2026

Hatay'da Emel Reyhanoğulları (50), kızı Duru ile aynı okulda Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girdi. Lise mezunu olan Emel Reyhanoğulları, kızının...

Göz seğirmesi neden olur? Stres mi, hastalık mı?

Orman yangınları neden bu kadar arttı? Risk her geçen yıl büyüyor

Wi-Fi şifrenizi çalıyor olabilirler: Uzmanlardan kritik uyarı, bu yöntemlere dikkat

Sabah yorgun uyanıyorsanız dikkat: Sebebi sandığınızdan daha ciddi olabilir

Güncel Haber

Bakan Uraloğlu: Artık Hakkari'nin dağlarında terör değil, barış kol geziyor

Bakan Uraloğlu: Artık Hakkari’nin dağlarında terör değil, barış kol geziyor

20 Haziran 2026
Almanya'da iki yük treni çarpıştı: 1 ölü

Almanya’da iki yük treni çarpıştı: 1 ölü

20 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton