15 Ekim 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yazarlar - Başarılı oyuncu Arif Selçuk ile söyleşi

Başarılı oyuncu Arif Selçuk ile söyleşi

Betül Fırat - Betül Fırat
15 Ekim 2026
- Yazarlar
Okuma Süresi:7 dakikalık okuma
A A
0
Başarılı oyuncu Arif Selçuk ile söyleşi
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Bugüne kadar yer aldığı 30’dan fazla projede canlandırdığı birbirinden farklı karakterlerle hafızalarımıza kazınan, Türk dizi, sinema ve tiyatro dünyasının usta isimlerinden Arif Selçuk ile bir araya geldik.

Hanımın Çiftliği’nden Kırgın Çiçekler’e, sinemada başrolünü üstlendiği Karabasan filminden ekranların fenomen yapımı Yalı Çapkını’ndaki Cengiz karakterine kadar uzanan geniş oyunculuk yelpazesini kendisiyle masaya yatırdık. Tiyatro sahnesinin özgürlüğünü, uluslararası projelerin mutfağını, sanata adanmış evliliğini ve sektöre adım atacak gençlere tavsiyelerini konuştuğumuz, samimiyet dolu bu özel röportajla sizleri baş başa bırakıyoruz.

Öncelikle hoş geldiniz. Biz sizi ekranlardan biliyoruz ama yeni nesil bilmeyen okurlarımız için söyleşimizin başlangıcında sizi tanımak isteriz. Kendinizden bahseder misiniz, Arif Selçuk Kimdir? 

Merhaba teşekkür ederim hoş buldum. Ben aslen Hataylı olup Ailem Hatay’da yaşıyor. Evlenip ayrıldım, 3 kızım var 2006’dan beri oyunculuk yapmaktayım. Çevresinde iyi düzgün sevecen yardım sever biri olarak anılırım. Oyunculuk sevdamla baş başa yasıyorum.

Oyunculuğa adım atma hikayeniz nasıl başladı; çocukluğunuzdan beri hayaliniz miydi, yoksa sizi bu mesleğe yönlendiren kırılma noktası bir olay veya kişi oldu mu?

2006yılında Hatay’da restorandım vardı ve o dönemde asi dizisi çekiliyordu. Ben de sete yemek gönderirken yönetmen ve oyuncularla tanıştım. Birgün diziye kötü adam karakteri girecekken yönetmenimiz benim oynamamı istedi ve ilk sahne deneyimimi orada yasadım. Asi dizisinde bir sezon oynadım, fakat okulda da tiyatroda oynamıştım. İçimde sanata dair bir heves olmuştu. Bu şekilde de şanslı olarak ilk dizi oyunculuğumu yaşamış oldum, daha sonra ve kırılma noktam oldu. Sonra evlilik hayatımı bitirdiğimden dolayı İstanbul’a 2009 yılında gelip Müjdat Gezen ’den oyunculuk eğitimi alarak daha profesyonel bir şekilde oyunculuk yapmaya bu mesleği benimseyip kendimi oyunculuğa adadım.

Bugüne kadar 30’dan fazla projede yer aldınız, Hanımın Çiftliği, Kırgın Çiçekler, Kurtlar Vadisi Pusu ve son olarak Yalı Çapkını gibi çok izlenen yapımlarda oynadınız; geriye dönüp baktığınızda kariyerinizin dönüm noktası olarak gördüğünüz proje hangisidir?

2013 yılında samanyolu TV de “Küçük Gelin” dizisinde başrol olarak yer aldığımda herkesin beni daha iyi tanıması ve oyunculuğum dönüm noktası oldu benim için. Ama tüm zamanların üstüne çıkan tabii ki en son oynadığım “Yalı Çapkını” dizisinin tüm dünya ülkelerinde, 160 ülkede yayınlanmasının tanınırlığıma çok etkisi oldu.

Son dönemde ekranların popüler dizisi Yalı Çapkını kadrosunda “Cengiz” karakterine hayat verdiniz; bu karakterin analizini yaparken en çok hangi yönlerinden etkilendiniz ve karakterle ortak veya tamamen zıt yönleriniz var mı?

Senaryo bana geldiğinde ilk önce nasıl bir karakter olduğu belli değildi. Gizemli ama mafya tarzı olması, silah kullanması beni daha da karakteri çözümlemeye itti. Senaryo ilerledikçe karakterin askeri kökenli bir psikolog olduğunu ve eve, aileye sahip çıkmak olduğu anlaşılınca, bir psikolog hastasına nasıl davranır konuşursa ben de araştırıp öyle rolüme hazırlandım. Ortak noktamıza gelince de sakin bir insanımdır. İnsanlara, çevreme olduğunca yardım etmeyi seven, iyi ya da kötü anlarında yanlarında olmaya çalışan biri olduğumdan daha da benimsedim. Benim için bugüne kadar oynadığım karakterlerden farklı olması beni daha da mutlu etti.

Sinemada da aktif bir isimsiniz ve Karabasan filminde başrol üstlendiniz; bir korku/gerilim projesinde başrol oynamanın psikolojik ve fiziksel zorlukları nelerdi, set süreci nasıl geçti?

Aslında tam korku filmi denemezdi, “Karabasan” filmimiz de macera komedi ve ufakta olsa bir korku vardı. Çok öyle psikolojimizi bozacak sahnelerimiz olmadı ama çarpılan karakteri oynamak biraz zorlu oldu. Tabii ki çarpılmış insanı canlandırmak gerçeğe yakın olmalıydı ama daha önceki oynadığım “Lanetli Anahtar” sinema filmi tam bir korku filmiydi ve orda şeytan çıkaran bir hocayı canlandırdım. Orada evet film sonrası etkilendiğim oldu.

Rusya-Türkiye ortak yapımı olan Merhamet Meleği filminde rol aldınız; uluslararası ekiplerle çalışmak, yerli setlere kıyasla oyunculuk pratiğinize ve vizyonunuza neler kattı?

“Merhamet Meleği” dizisi Rusya’da 6 bolüm olarak yayınlanan dizi idi. Bugüne kadar ilk çalıştığım yerli-yabancı ortak dizi oldu. Ekip o kadar profesyoneldeki setteki herkes görevini biliyor ve islerindeki sorumluğu tam anlamıyla yapıyordu. O kadar kibar naziklerdi ki oyuncuların üstüne titreyen yönetmen ve ekip çok ilgili idiler. Sette kendi karakterinizi yaratma ve keşfe izin vermeleri beni çok mutlu etmişti.

Televizyon ve sinemanın yanı sıra Rutubet gibi tiyatro oyunlarında da sahne alıyorsunuz; sahne tozunu yutmak ile kamera karşısında olmak arasında sizce nasıl bir bağ var, hangisi size kendinizi daha “özgür” hissettiriyor?

Evet, iki tane tiyatro oyununda başrolde yer aldım. Tiyatro sahnesinde olmak ve izleyiciyle birebir canlı karşılarına çıkıp hikâyeyi yaşatmak çok güzel oldu. En sonda vermiş olduğunuz emeğin karşılığı alkışlar olunca da daha da iyi bir is başardığınızın farkına varıyorsunuz. Ama kamerada öyle değil yanlışlarda durup yeniden çekim yapabiliyorsunuz. Aradaki fark ise biri canlı insanlar karşısında oynamak diğeri kameraya oynamak. Arada bir fark yok aslında, oyunculuğunuz dışında tek bağ rolünüzü iyi yaptıysanız birinde alkış diğerinde tanınırlığınız ön plana çıkıyor. Özgürlük konusunda karakterinize katabildiğiniz her şey özgürlüktür.

Hem Topal Osman Ağa tiyatro oyununda hem de Atatürk’ün Fedaisi Topal Osman filminde yer aldınız; bu tarz tarihi karakterleri canlandırırken nasıl bir ön hazırlık ve araştırma süreci geçiriyorsunuz?

Evet, tarihi film benim için çok değerli. Canlandırdığım karakteri araştırırken o zamanlarda nasıl bir düşünce, davranış sergilediğini öğreniyor ve bana kattı sağlıyor karakter. Dönem işi heyecan verici hem kostümüyle hem karakteri canlandırırken o dönemi yasıyorum heyecan ve gurur verici oluyor.

Sizce bir oyuncunun canlandıracağı karakteri ne olursa olsun “haklı bulması” veya onunla empati kurması gerekir mi; bugüne kadar oynamakta veya hak vermekte en çok zorlandığınız roller hangileriydi?

Haklı demeyelim de empati kurması lazım çünkü o karakteri oynarken nasıl düşünür, nasıl davranır, diye kendimizi o karakterin yerine koymamız lazım. Bugüne kadar hep kötü karakterlerde rol aldım. Yeri geldi mafya oldum, yeri geldi aşiret ağası oldum; yeri geldi baba oldum. Yine de “Küçük Gelin” dizisinde aşiret ağası hafızasını kaybetmiş tüm hislerini kaybetmiş hiçbir şey hatırlamayan bir karakteri oynarken zorlandım. Sebebi de düz bir oyunculuk sergilemek zorunda olmamdı. Kimseyi tanımadan düz bakışlar mimiksiz bir oyunculuk sergilemek kolay olmadı.

Sosyal medyada oldukça aktifsiniz ve yüz binlerce takipçiniz var; bir oyuncu olarak dijital dünyada var olmayı ve hayranlarla doğrudan iletişim kurmayı günümüz sektör koşullarında ne kadar önemli buluyorsunuz?

Yani oyuncu olarak aktif olmak lazım tabii ki. Hayranlarınız sizlerin neler yaptığını merak ediyor. Sizlere sevgi dolu mesajlar atıyor. Bu da güzel bir şey. Halkla, insanlarla iletişimde olmak lazım; ego olmadan insan olmak daha doğru.

Kariyerinizde bugüne kadar aldığınız çeşitli başarı ödülleri var; bu tür takdirler bir sonraki projeniz için üzerinizde bir motivasyon mu yaratıyor, yoksa omuzlarınıza tatlı bir sorumluluk yükü mü bindiriyor?

Tabii ki daha mutlu oluyorum. Çünkü yaptığım işin karşılığını aldığımda bu benim daha da motivasyonumu arttırıyor ve hep daha da iyisini güzelini yapmak istiyorum. Bu tatlı bir yükümlülük ama.

Sektöre yeni adım atan, eğitim alan veya oyunculuk hayali kuran genç yeteneklere, bugünkü tecrübelerinizle vereceğiniz en altın değerindeki tavsiye ne olurdu?

Oyunculuk mesleği, önce eğitim sonra emek özveri ve sabır gerektiren bir meslektir. Eğer bunları başarabiliyorlarsa bu yolda ilerleyebilirler ve kendilerini her zaman geliştirmeleri lazım. Sadece eğitim almak yeterli değildir. Gözlem bizim işin en önemli unsurlarından biri. Sokakta günlük yasamda etrafımızı iyice gözlemlemeli ve analiz etmeliyiz. İleride öyle bir karakter geldiğinde çözümlememiz daha kolay ve karaktere daha fazla şeyler katabılıyoruz.100 tane audition gelsin 99 da olumsuz olsa da 100 cude belki olacaktır.

Bu arada bu söyleşi için bana zaman ve yer ayırdığınız için de ayrıca sizlere çok teşekkür ederim.

Etiketler: arifselçukoyuncu
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Okul Olaylarını Araştırma Komisyonu Başkanlığına AK Parti’li Şahin seçildi

Sonraki Haber

Karadeniz’de fırtına alarmı! Amasra’da dalgalar 2 metreye ulaştı, tekneler denize açılamadı

Betül Fırat

Betül Fırat

Betül Fırat, Yazar, Şair ve Köşe Yazarı, Güfte Yazarı. 21 kitap eseri, 74 şarkı sözü eseri, 11 ödül sahibi; yazar ve şair. Bir Başarı Öyküsü

İlgili Haberler

Yağmurun bile dokunamadığı yaralar
Yazarlar

Yağmurun bile dokunamadığı yaralar

15 Ekim 2026
Ankaralının düğün salonu çilesi ve "Erik Dalı" master eğitimi
Yazarlar

Ankaralının düğün salonu çilesi ve “Erik Dalı” master eğitimi

15 Ekim 2026
Ödüllü Yazar Halise Aydoğdu: Yaşam mücadelesinden edebiyata uzanan bir yolculuk
Yazarlar

Ödüllü Yazar Halise Aydoğdu: Yaşam mücadelesinden edebiyata uzanan bir yolculuk

14 Ekim 2026
Gençlik Parkı Nostaljisi ve Gazozun En Soğuk Hali
Yazarlar

Gençlik Parkı nostaljisi ve gazozun en soğuk hali

14 Ekim 2026
Değerli öğretmen yazar Funda Torunlar ile söyleşi
Yazarlar

Değerli öğretmen, yazar Funda Torunlar ile söyleşi

13 Ekim 2026
Attilâ İlhan’ın ardından: Bir şairi anmak, bir dönemi yeniden okumaktır
Yazarlar

Attilâ İlhan’ın ardından: Bir şairi anmak, bir dönemi yeniden okumaktır

13 Ekim 2026
Sonraki Haber
Amasra'da fırtına; dalga boyu 2 metreye ulaştı

Karadeniz'de fırtına alarmı! Amasra'da dalgalar 2 metreye ulaştı, tekneler denize açılamadı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

En Güncel Haberler

Yağmurun bile dokunamadığı yaralar
Yazarlar

Yağmurun bile dokunamadığı yaralar

15 Ekim 2026
AB Liderler Zirvesi başladı
Dış Haberler

AB Liderler Zirvesi başladı

15 Ekim 2026
Başarılı oyuncu Arif Selçuk ile söyleşi
Yazarlar

Başarılı oyuncu Arif Selçuk ile söyleşi

15 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Karadeniz’de fırtına alarmı! Amasra’da dalgalar 2 metreye ulaştı, tekneler denize açılamadı

15 Ekim 2026
Yaşam

Kovanların bakımını yaparken arı saldırısında yaralandı

15 Ekim 2026
Yaşam

İzmir’de son 1 haftada 3 ölü yunus sahile vurdu

15 Ekim 2026
Yaşam

312 mağara ve 10 bin 963 anıt ağaç koruma altında

15 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Beykoz'da sağanak sonrası toprak kayması; araçta hasar meydana geldi

Beykoz’da sağanak sonrası toprak kayması; araçta hasar meydana geldi

- Haberton
15 Ekim 2026

Beykoz’da sağanak sonrası park halindeki otomobilin üzerine yağmur suyuyla yumuşayan toprak doldu. Olayda ölen yada yaralanan olmazken araçta hasar meydana...

Türkiye’de dondurulmuş gıda sektörü büyüyor: Soğuk zincir ve lojistikte yeni dönem

21 Ekim gecesi gökyüzünde görsel şölen! Halley Kuyruklu Yıldızı’ndan gelen meteor yağmuru başlıyor

Alışveriş fişini kaybedenler dikkat! İade hakkınız bitmiyor, paranızı geri alabilirsiniz

Otel rezervasyonu yapacaklar dikkat! Sahte siteleri ele veren 10 kritik işaret

Güncel Haber

Yağmurun bile dokunamadığı yaralar

Yağmurun bile dokunamadığı yaralar

15 Ekim 2026
AB Liderler Zirvesi başladı

AB Liderler Zirvesi başladı

15 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton