6 Haziran 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Barış görüşmeleri için Türkiye ideal bir ev sahibi olacaktır

Barış görüşmeleri için Türkiye ideal bir ev sahibi olacaktır

Haberton - Haberton
19 Şubat 2025
- Politika
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Barış görüşmeleri için Türkiye ideal bir ev sahibi olacaktır
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna- Rusya savaşına ilişkin, “Barış görüşmeleri için ülkemiz ideal bir ev sahibi olacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde resmi karşılama töreninin ardından baş başa yaptıkları görüşme ve heyetlerin bir araya gelmesinden sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, savaşın ilk gününden bu yana taraflar arasında barışın tesisi için yoğun bir çaba sarf ettiklerini belirterek, “Sayın Zelenskiy’nin ziyareti Ukrayna’daki savaşın temel dinamiklerinde önemli değişimlere aday olunan bir dönemde gerçekleşiyor. Savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmayacağı anlayışıyla, savaşın ilk gününden bu yana taraflar arasında müzakere edilmiş bir barışın tesisi için yoğun çaba sarf ettim.

Bu doğrultuda mart 2022’de İstanbul’da iki ülke arasında doğrudan müzakere edilen ev sahipliğini yaptık. Taraflarla yürüttüğümüz temaslar neticesinde Karadeniz tahıl girişimini hayata geçirdik. Son üç yılda Rusya ve Ukrayna ile her seviyede doğrudan girişimlerde bulunuyorum. Tüm bu çabalarımızda her iki taraf için de güvenilir bir ara bulucu olmaya samimi olarak gayret gösterdik, somut neticeler aldık. Gelinen aşamada Sayın Trump’ın savaşı, müzakereler yoluyla ve süratle sonlandırılması için başlattığı bir diplomatik girişim mevcut. Bu yaklaşım, Türkiye’nin son üç yıldır izlediği politikayla da örtüşüyor” dedi.

Barış görüşmeleri için Türkiye ideal bir ev sahibi olacaktır
Barış görüşmeleri için Türkiye ideal bir ev sahibi olacaktır

‘HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERECEĞİMİZİN ALTINI ÇİZDİM’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmeler için Türkiye’nin ideal bir ev sahibi olacağını ifade ederek, “Son üç yılda izlediğimiz aktif diplomasi dikkate alındığında, Rusya ile Ukrayna ve Amerika arasında önümüzdeki dönemde gerçekleştirilmesi muhtemel görüşmeler için ülkemiz ideal bir ev sahibi olacaktır. Sayın Zelenskiy ile görüşmemde Türkiye’nin, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve bağımsızlığına olan kuvvetli desteğini ifade ettim.

Aynı zamanda müzakere sürecinin kalıcı bir barışla sonuçlandırılması için her türlü desteği vereceğimizin altını çizdim. Çok sayıda masumun ölümüne ve muazzam bir yıkıma neden olan bu savaş artık sona ermeli. Karadeniz’de ticari seyrüsefer emniyetini hedefleyen bir düzenlemenin hayata geçirilmesi için ülkemizin çalışmayı sürdüreceğini de belirttim. Karadeniz’de hayata geçirilebilecek böyle bir düzenlemenin müzakerelere giden süreçte önemli bir güven artırıcı tedbir işlevi göreceğine inanıyoruz” diye konuştu.

’10 MİLYAR DOLAR HEDEFE EMİN ADIMLARLA YÜRÜMEK İSTİYORUZ’

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüşmelerinde stratejik ortaklık ilişkileri kapsamındaki konu başlıklarının önemli bir yer tuttuğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ticari ilişkilerimizin daha da güçlendirilmesi için önümüzdeki dönemde atabileceğimiz adımları masaya yatırdık. Savaşın getirdiği tüm zorluklara rağmen ikili ticaretimizde tespit ettiğimiz 10 milyar dolar hedefine emin adımlarla yürümek istiyoruz.

Şirketlerimizin, savaşın yol açtığı tahribatın giderilmesi ve yeniden imar konusunda Ukrayna’ya destek vermeye istekli olduklarını ifade ettim. Ukrayna’da barışın tesisiyle birlikte önümüzdeki dönemde ilişkilerimizin stratejik ortaklığımıza yaraşır düzeyde daha da üst seviyelere çıkacağına tüm samimiyetimle inanıyorum” ifadelerini kullandı.

‘UKRAYNA’NIN EGEMENLİĞİ OLMAZSA OLMAZIMIZDIR’

Basın açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Ukraynalı bir gazetecinin barış görüşmelerine vurgu yaparak, Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne ilişkin sorusu üzerine, “Ukrayna’nın toprak bütünlüğü, egemenliği bizler için çok çok önemli ve toprak bütünlüğüne, egemenliğine Türkiye’nin saygısını her yerde anlattık. Bütün uluslararası toplantılarda bu konuyu daima işledik, işlemeye devam ediyoruz. Bundan sonraki süreçte de özellikle Ukrayna’nın toprak bütünlüğü bizim olmazsa olmazımızdır. Egemenliği aynı şekilde bizim olmazsa olmazımızdır.

Temennimiz odur ki barışın kaybedeni olmaz. Dolayısıyla barışın bir an önce sağlanmasını temin etmektir. Bu konuda değerli dostum, o da zaten barıştan yana olduğunu açık ve net olarak bizlere ifade ediyor. Temennim odur ki gerek Dışişleri Bakanımın muhatabıyla yaptığı görüşmelerde gerek şahsımın Sayın Putin ile yaptığı görüşmelerde bu barışla ilgili yolculuğu, yolu kat ederiz, temin ederiz ve bunun için adımları da atarız” dedi.

‘BİR AN ÖNCE BARIŞ TEMİN EDİLSİN’

Türkiye’nin gelecek süreçte Rusya- Ukrayna barışına katkı için adım atıp atmayacağı yönündeki soruya ise Erdoğan, “Adil bir barışın mümkün olması için şüphesiz ki güçlü olduğunu bildiğimiz ülkelerin barıştan yana tavrını ortaya koyması lazım. Az önce de ifade ettiğim gibi barışın kaybedeni olmaz. Şu anda tüm dünya Rusya- Ukrayna arasındaki bu savaşta artık barışı bekliyor. Bir an önce barış temin edilsin. Çünkü bunca esir var, bunun yanında bunca insan, yüz binlerce insan burada öldü, öldürüldü. ‘Artık bu ölüme de son verilsin’ deniyor.

Şimdi bizler en yakın komşuları olarak Türkiye biz, bir an önce barışın teminiyle alakalı gerek şahsım gerek Dışişleri Bakanım bizler muhataplarımızla bir an önce barışın temini için adım atalım istiyoruz. Tahıl Koridoru’nun kurulmasını isteyişimizin sebebi bu olmuştur ve tahıl koridorunda da iyi bir netice aldık ama maalesef devamını sağlayamadık. 30 bin ton tahıl malum gönderildi biz aracı olduk. Bundan sonraki süreçte de bunun devamını istiyoruz.

Bu arada tabii ben huzurlarınızda Sayın Zelenskiy’e bir teşekkürü ifade etmek istiyorum. O da Suriye’ye tahıl gönderme noktasında, bize gönderdikleri tahıl, biz de bu tahılı malum değirmenlerimizde una çevirmek suretiyle Suriye’ye ulaştırdık, ulaştırıyoruz. Bu da tabii Suriye’deki yönetimi ciddi manada mutlu etti, memnun etti. Ben de huzurlarınızda Suriye halkı adına kendilerine teşekkür ediyorum. Çünkü böyle zor bir zamanda Suriye’nin böyle bir imkanı aracılığımızla özellikle de Ukrayna’dan elde etmiş olması bu da insani ve vicdani bir görevdir” şeklinde cevapladı.

‘SON DERECE MEMNUNUM’

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ise Türkiye’de karşılaştıkları misafirperverlik ve iki ülke arasındaki müzakerelerdeki tam kapsamlı ve yapıcı yaklaşımdan memnun olduğunu ifade etti. Türkiye’nin, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliği konularında çok ilkeli bir tutum sergilediğini dile getiren Zelenskiy, “Türkiye’de artık alışık olduğumuzu misafirperverlik ve Ukrayna- Türkiye müzakerelerinde yapıcı yaklaşımınızdan son derece memnunum. Türkiye, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü konusunda her zaman çok ilkelidir. Tüm küresel süreçleri görüştük. Savaşı bitirecek süreci ele aldık. Barış masasında Türkiye ve Avrupa da olmalı” dedi. Zelenskiy, Riyad’daki Rusya- ABD görüşmesinin kendileri için bir sürpriz olduğunu dile getirerek, “Medyadan öğrendik” dedi.

Zelenskiy, Rusya ile ilk barış adımının esir takası olması gerektiğini ifade ederek, “Diplomasiye geçiş olmalı ama adil bir barışa yol açmalı. Bugün bu müzakereleri yapan hiçbir oyuncu esirlerin değişimini görüşmüyor. Ama durum zaten bunu haykırıyor. Putin gerçekten bu savaşı bitirmek istiyorsa esir değişimi yapılmalı. Bu korkunç savaşın tekrarlanmaması için garantiler önemli. Ukrayna’nın NATO üyesi olacağı umudunu verebilirlerdi. Ama ABD’den maalesef bu desteği duymuyoruz. Bence Rusya’nın bu büyük isteği bu sonuçla aynı anlama geliyor. Biz asker konuşlandırma konusunda bahsedebiliriz” diye konuştu.

Etiketler: Recep Tayyip ErdoğanUkrayna
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Amasya’da okullar 1 gün tatil edildi

Sonraki Haber

Küçükçekmece’de metrobüs alt geçidini su bastı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Ersoy: Sıfır Atık hareketi dünya için bugün bir seçenek değil bir zarurettir
Politika

Sıfır Atık hareketi dünya için bugün bir seçenek değil bir zarurettir

5 Haziran 2026
Dervişoğlu: Rekabetin sonuçlandırılacağı yer milletin iradesini içine koyacağı seçim sandığı olmalıdır
Politika

Rekabetin sonuçlandırılacağı yer milletin iradesini içine koyacağı seçim sandığı olmalıdır

5 Haziran 2026
Özgür Özel'den CHP'lilere çağrı; "Öfke yerine iktidar diye bağırın"
Politika

Özgür Özel’den CHP’lilere çağrı; “Öfke yerine iktidar diye bağırın”

5 Haziran 2026
Bakan Uraloğlu: Demiryolu ağımızı 28 bin 500 kilometreye çıkarmayı hedefledik
Politika

Demiryolu ağımızı 28 bin 500 kilometreye çıkarmayı hedefledik

5 Haziran 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Katılım finans, tüm dünya için daha adil ve güvenli bir modeldir / Geniş haber
Politika

Katılım finans, tüm dünya için daha adil ve güvenli bir modeldir

5 Haziran 2026
Bakan Bolat: Türkiye ihracata dayalı büyüme modeline devam edecek
Politika

Türkiye ihracata dayalı büyüme modeline devam edecek

5 Haziran 2026
Sonraki Haber
Küçükçekmece'de metrobüs alt geçidini su bastı

Küçükçekmece'de metrobüs alt geçidini su bastı

En Güncel Haberler

‘Beslenme programı kişiye özel olmalı’
Sağlık Haberleri

‘Beslenme programı kişiye özel olmalı’

6 Haziran 2026
Inditex'in üst düzey yöneticileri DeFacto Türkiye bünyesinde
İş Dünyası

Inditex’in üst düzey yöneticileri DeFacto Türkiye bünyesinde

6 Haziran 2026
Tropikal konseptli termal & SPA tesisi Özcan Deniz ve Sıla konseriyle açıldı
İş Dünyası

Tropikal konseptli termal & SPA tesisi Özcan Deniz ve Sıla konseriyle açıldı

6 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

İstanbul’da 2 suç örgütüne operasyon; 27 gözaltı

6 Haziran 2026
Yaşam

Nazilli’de mekan ve araç kurşunlayan suç örgütüne operasyon: 7 tutuklama

6 Haziran 2026
Yaşam

Konya’da sağanak, taşkınlara neden oldu

6 Haziran 2026
Yaşam

Osmaniye’de uyuşturucu operasyonu: 7 tutuklama

6 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Tarkan, Ankara'da sevenleriyle buluştu

Tarkan, Ankara’da sevenleriyle buluştu

- Haberton
6 Haziran 2026

Megastar Tarkan, Ankara'da verdiği konserle binlerce dinleyicisiyle buluştu. Tarkan, Ankara'da Koç topluluğunun 100’ncü yıl kutlamaları kapsamında Millet Bahçesi’nde sahne alarak...

Kalp krizinin sessiz belirtileri neler? Uzmanlardan hayat kurtaran uyarılar

Günde kaç litre su içilmeli? Yaşa göre ideal su tüketimi ve uzmanların önerileri

Dolar yıl sonunda kaç TL olur? Piyasalarda son beklentiler ve kritik senaryolar

E-Devlet’te yeni dönem başladı: Vatandaşları ilgilendiren değişiklikler neler?

Güncel Haber

‘Beslenme programı kişiye özel olmalı’

‘Beslenme programı kişiye özel olmalı’

6 Haziran 2026
Inditex'in üst düzey yöneticileri DeFacto Türkiye bünyesinde

Inditex’in üst düzey yöneticileri DeFacto Türkiye bünyesinde

6 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton