16 Eylül 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - CHP Haberleri - Bakanlık cezayı kesiyor tahsilat yapamıyor

Bakanlık cezayı kesiyor tahsilat yapamıyor

Haberton - Haberton
2 Şubat 2024
- CHP Haberleri, Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Bakanlık cezayı kesiyor tahsilat yapamıyor

Bakanlık cezayı kesiyor tahsilat yapamıyor

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın kestiği idari para cezalarının tahsilatında sorun yaşandığını ifade eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bakanlık cezayı kesiyor tahsilat yapamıyor” dedi. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın kestiği idari para cezalarının tahsilatında sorun yaşandığı ortaya çıktı. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Sayıştay’ın Eylül 2023 tarihinde yayınladığı 2022 yılı denetim raporunda, bu bağlamda 2022 yılında muhtelif kanunlar kapsamında verilen idari para cezası tutarı, idarenin elektronik bilgi sisteminde yer alan kayıtlara göre 100.311.798,64 TL iken, tahsil edilen tutar sadece 29.804.216,23 TL’dir. Buna göre 70.507.582,41 TL tutarında, tahsil edilemeyip vergi dairelerine bildirilen idari para cezalarından oluşan kamu alacağı söz konusu olduğu görülüyor.” dedi.

CEZA VAR, TAHSİLAT AZAMİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “İdari para cezaları bir caydırıcılık ve sonuç uygulamasıdır. Eğer tahsil edilmeyecekse ceza kesmek yerine başka yaptırımlara yönelmek gerekir. Süreçte cezalar için yargı itirazları da olabilir. Bu durumda farklı dönemlerde caydırıcılık adına kamuoyuna yansıtılan idari para cezalarında gecikme olabilir ancak süreç uzaması anlaşılır bir durum değildir. Piyasa gözetim ve denetimi sağlayan bakanlık bu bağlamda bakanlık sayfasında ceza uygulamalarına yer verse de tahsilatta başarı sağlamadığı için verdiği cezaların uygulamada sınırlı kaldığı görülmektedir” dedi.

Gürer, “Bakanlık tarafından ilgili mevzuat kapsamında uygunsuz olduğu tespit edilen ürünlere ilişkin mevzuat ile belirlenen süreçlerin olduğu tespit edilen ürünlere ilişkin duyuru metnine raporda yer verilmiştir. Uygunsuz olduğu tespit edilen ürünlerden ellerinde bulunanların, ürünün iktisadi işletmecisine başvurması gerektiği de belirtilmektedir. Bu süreçte Bakanlık tarafından ilgili mevzuat kapsamında uygunsuz olduğu tespit edilen ürünlere ilişkin mevzuat ile belirlenen süreçler, ceza gerekçesi ve ceza verilen kamuoyuna açıklanması da bir caydırıcılık sağlayabilir.” dedi.

SAYIŞTAY DİKKAT ÇEKTİ

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Sayıştay tarafından sanayi ürünlerinin piyasa gözetimi ve denetimi, metroloji ve standardizasyon hizmetleri, ölçü aletleri ve sanayi sicil işlemleri kapsamında Bakanlık il müdürlükleri tarafından uygulanan idari para cezalarına ait tahakkuk kayıtlarının yapılmadığı tespit edildiğine yer vermiştir. Ceza var, uygulama sağlanmıyorsa ceza varlığı amaca hizmet etmez. Bu cezaları ödemeyen kimlerdir? Cezaların içeriği nedir? Bu durumda farklı dönemlerde  kamuoyuna yansıyan kartel vb. nedenle açıklanan cezalar sözde mi kalmaktadır? Bir yerde oluşan tepkiler için cezalar açıklanıp, tahsilat neden yapılmamaktadır?” diye sordu.

Gürer, “Bakanlığın muhtelif kanunlar gereğince itiraz süresinin kararın tefhim veya tebliğinden itibaren 15 gündür.  Bu süre içerisinde sulh ceza mahkemesine başvurulmaması halinde idari yaptırım kararı kesinleşmektedir. Ödeme süresi ise ilgililere tebliğden itibaren 1 ay olarak belirlenmiştir. Bu durumda tahsilatlar neden sağlanamamıştır? Süresi aylarca geçmiş olan cezaların uygulamaya alınmaması bu bağlamda itirazlardan mı yoksa cezanın yazılışına yönelik eksikliklerden mi kaynaklanmaktadır?” diye sordu

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2022 Yılı Sayıştay raporunda yapılan incelemelerde, Bakanlık İl Müdürlükleri tarafından uygulanan idari para cezalarına ilişkin tahakkuk kayıtlarının büyük oranda yapılmadığının ifade edildiğine dikkat çekti. Gürer, “2022 yılında muhtelif kanunlar kapsamında verilen idari para cezası tutarı, idarenin elektronik bilgi sisteminde yer alan kayıtlara göre 100.311.798,64 TL iken, tahsil edilen tutar sadece 29.804.216,23 TL’dir.

Buna göre 70.507.582,41 TL tutarında, tahsil edilemeyip vergi dairelerine bildirilen idari para cezalarından oluşan kamu alacağı söz konusu olduğu görülüyor. ‘Gelirlerden Alacaklar’ hesabının borcuna yapılan kayıt tutarı ise 251.640,27 TL’dir.  Piyasa gözetimi ve denetimi kapsamındaki idari para cezalarının tahakkuk ve tahsil işlemlerinin zamanında ve eksiksiz olarak yerine getirilmesini gerektiği raporda yer almaktadır. Geçen sürede tahsilatlar yapılmış mıdır? 2023 yılında da sorun devam etmiş midir? Açıklanmalıdır.” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ceza, işinde hata yapana uygulanan bir durumdur. Yasa dışılığa ceza kesilmektedir. Bu durumda cezada keyfilik düşünülemez. Yanlış, eksik, hatalı davranan saptandığında kanunlar uygulanıp cezası verilerek gerekli tahsilat sağlanamadığında da benzer sorunlar tekrarlar. Cezanın gerekçesi, nedeni ve neden tahsilatın sağlanamadığı kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Yasal bir sorun varsa o da kanunla düzenlenmelidir.” diye konuştu.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Süt üreticisi çiğ süt fiyatlarıyla ilgili uyardı

Sonraki Haber

ABD’de uçaklara lazer tutanlarda yüzde 41’lik artış

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

MHP'li isimden yeni yasa önerisi: "Siyasi parti kurmak, şirket kurmaktan kolay"
Politika

MHP’li isimden yeni yasa önerisi: “Siyasi parti kurmak, şirket kurmaktan kolay”

15 Eylül 2026
Genelkurmay Başkanı Bayraktaroğlu, NATO Askeri Komite Başkanı ile görüştü
Politika

Bayraktaroğlu-Dragone görüşmesinde bölgesel savunma gündemi

15 Eylül 2026
Hakan Fidan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev tarafından kabul edildi
Politika

Hakan Fidan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev tarafından kabul edildi

15 Eylül 2026
Bakan Yardımcısı Bulut: Teknik kapasitemizi, Suriye’nin yeniden imar sürecine sunmaya hazırız
Politika

Bakan Yardımcısı Bulut: Teknik kapasitemizi, Suriye’nin yeniden imar sürecine sunmaya hazırız

15 Eylül 2026
'Terörsüz Türkiye' hedefinde yeni dönem: "Güven ve huzur ortamına kolay ulaşılmadı"
Politika

‘Terörsüz Türkiye’ hedefinde yeni dönem: “Güven ve huzur ortamına kolay ulaşılmadı”

15 Eylül 2026
Dışişleri Bakanı Fidan: Karadeniz’i çatışmanın dışında tutma çabamız sürüyor
Politika

Fidan’dan Karadeniz için kritik mesaj

15 Eylül 2026
Sonraki Haber
ABD'de uçaklara lazer tutanlarda yüzde 41'lik artış

ABD'de uçaklara lazer tutanlarda yüzde 41'lik artış

En Güncel Haberler

İzmir Otoyolu'nda zincirleme kaza: 11 yaralı
Yerel Haberler

İzmir Otoyolu’nda zincirleme kaza: 11 yaralı

16 Eylül 2026
Avcılar’da park halindeki TIR alev alev yandı
Yerel Haberler

Avcılar’da park halindeki TIR alev alev yandı

16 Eylül 2026
Çatalca’da uyuşturucu operasyonu: 11 kilo 500 gram kokain ele geçirildi
Yerel Haberler

Çatalca’da uyuşturucu operasyonu: 11 kilo 500 gram kokain ele geçirildi

16 Eylül 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Üzüm üreticileri TMO’ya akın etti: Traktör kuyruğu oluştu

15 Eylül 2026
Yaşam

Ankara merkezli 15 ilde FETÖ operasyonu: 26 şüpheli yakalandı

15 Eylül 2026
Yaşam

TÜGVA’da ‘Akademide Siyonist Baskı Raporu’ açıklandı: “Bilgi siyonizm tarafından esir alınıyor”

15 Eylül 2026
Yaşam

Burdur’da Ahilik Haftası programı: ‘Yılın Ahisi’ne cübbesi giydirildi

15 Eylül 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Kalp rahatsızlığı bulunan 1 günlük bebek, helikopter ambulansla Van’a sevk edildi

Kalp rahatsızlığı bulunan 1 günlük bebek, helikopter ambulansla Van’a sevk edildi

- Haberton
16 Eylül 2026

Bitlis’te dünyaya gelen 1 günlük bebek, kalp rahatsızlığı nedeniyle ileri tetkik ve tedavi için helikopter ambulansla Van Eğitim ve Araştırma...

Sonbahar alerjileri: Küf sporları ve iç mekân hava kalitesi neden daha fazla önem kazanıyor?

Çocuk ders çalışmak istemiyorsa ne yapılmalı? Uzmanların önerdiği etkili yöntemler

EYT’den emekli olup çalışmaya devam edenlerin hakları neler? Maaş, kıdem, izin ve SGDP ayrıntıları

İkinci el otomobil alırken motorun iyi olduğu nasıl anlaşılır? Ustaların baktığı kritik işaretler

Güncel Haber

İzmir Otoyolu'nda zincirleme kaza: 11 yaralı

İzmir Otoyolu’nda zincirleme kaza: 11 yaralı

16 Eylül 2026
Avcılar’da park halindeki TIR alev alev yandı

Avcılar’da park halindeki TIR alev alev yandı

16 Eylül 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton