26 Nisan 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - CHP Haberleri - Bakanlık cezayı kesiyor tahsilat yapamıyor

Bakanlık cezayı kesiyor tahsilat yapamıyor

Haberton - Haberton
2 Şubat 2024
- CHP Haberleri, Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Bakanlık cezayı kesiyor tahsilat yapamıyor

Bakanlık cezayı kesiyor tahsilat yapamıyor

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın kestiği idari para cezalarının tahsilatında sorun yaşandığını ifade eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bakanlık cezayı kesiyor tahsilat yapamıyor” dedi. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın kestiği idari para cezalarının tahsilatında sorun yaşandığı ortaya çıktı. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Sayıştay’ın Eylül 2023 tarihinde yayınladığı 2022 yılı denetim raporunda, bu bağlamda 2022 yılında muhtelif kanunlar kapsamında verilen idari para cezası tutarı, idarenin elektronik bilgi sisteminde yer alan kayıtlara göre 100.311.798,64 TL iken, tahsil edilen tutar sadece 29.804.216,23 TL’dir. Buna göre 70.507.582,41 TL tutarında, tahsil edilemeyip vergi dairelerine bildirilen idari para cezalarından oluşan kamu alacağı söz konusu olduğu görülüyor.” dedi.

CEZA VAR, TAHSİLAT AZAMİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “İdari para cezaları bir caydırıcılık ve sonuç uygulamasıdır. Eğer tahsil edilmeyecekse ceza kesmek yerine başka yaptırımlara yönelmek gerekir. Süreçte cezalar için yargı itirazları da olabilir. Bu durumda farklı dönemlerde caydırıcılık adına kamuoyuna yansıtılan idari para cezalarında gecikme olabilir ancak süreç uzaması anlaşılır bir durum değildir. Piyasa gözetim ve denetimi sağlayan bakanlık bu bağlamda bakanlık sayfasında ceza uygulamalarına yer verse de tahsilatta başarı sağlamadığı için verdiği cezaların uygulamada sınırlı kaldığı görülmektedir” dedi.

Gürer, “Bakanlık tarafından ilgili mevzuat kapsamında uygunsuz olduğu tespit edilen ürünlere ilişkin mevzuat ile belirlenen süreçlerin olduğu tespit edilen ürünlere ilişkin duyuru metnine raporda yer verilmiştir. Uygunsuz olduğu tespit edilen ürünlerden ellerinde bulunanların, ürünün iktisadi işletmecisine başvurması gerektiği de belirtilmektedir. Bu süreçte Bakanlık tarafından ilgili mevzuat kapsamında uygunsuz olduğu tespit edilen ürünlere ilişkin mevzuat ile belirlenen süreçler, ceza gerekçesi ve ceza verilen kamuoyuna açıklanması da bir caydırıcılık sağlayabilir.” dedi.

SAYIŞTAY DİKKAT ÇEKTİ

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Sayıştay tarafından sanayi ürünlerinin piyasa gözetimi ve denetimi, metroloji ve standardizasyon hizmetleri, ölçü aletleri ve sanayi sicil işlemleri kapsamında Bakanlık il müdürlükleri tarafından uygulanan idari para cezalarına ait tahakkuk kayıtlarının yapılmadığı tespit edildiğine yer vermiştir. Ceza var, uygulama sağlanmıyorsa ceza varlığı amaca hizmet etmez. Bu cezaları ödemeyen kimlerdir? Cezaların içeriği nedir? Bu durumda farklı dönemlerde  kamuoyuna yansıyan kartel vb. nedenle açıklanan cezalar sözde mi kalmaktadır? Bir yerde oluşan tepkiler için cezalar açıklanıp, tahsilat neden yapılmamaktadır?” diye sordu.

Gürer, “Bakanlığın muhtelif kanunlar gereğince itiraz süresinin kararın tefhim veya tebliğinden itibaren 15 gündür.  Bu süre içerisinde sulh ceza mahkemesine başvurulmaması halinde idari yaptırım kararı kesinleşmektedir. Ödeme süresi ise ilgililere tebliğden itibaren 1 ay olarak belirlenmiştir. Bu durumda tahsilatlar neden sağlanamamıştır? Süresi aylarca geçmiş olan cezaların uygulamaya alınmaması bu bağlamda itirazlardan mı yoksa cezanın yazılışına yönelik eksikliklerden mi kaynaklanmaktadır?” diye sordu

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2022 Yılı Sayıştay raporunda yapılan incelemelerde, Bakanlık İl Müdürlükleri tarafından uygulanan idari para cezalarına ilişkin tahakkuk kayıtlarının büyük oranda yapılmadığının ifade edildiğine dikkat çekti. Gürer, “2022 yılında muhtelif kanunlar kapsamında verilen idari para cezası tutarı, idarenin elektronik bilgi sisteminde yer alan kayıtlara göre 100.311.798,64 TL iken, tahsil edilen tutar sadece 29.804.216,23 TL’dir.

Buna göre 70.507.582,41 TL tutarında, tahsil edilemeyip vergi dairelerine bildirilen idari para cezalarından oluşan kamu alacağı söz konusu olduğu görülüyor. ‘Gelirlerden Alacaklar’ hesabının borcuna yapılan kayıt tutarı ise 251.640,27 TL’dir.  Piyasa gözetimi ve denetimi kapsamındaki idari para cezalarının tahakkuk ve tahsil işlemlerinin zamanında ve eksiksiz olarak yerine getirilmesini gerektiği raporda yer almaktadır. Geçen sürede tahsilatlar yapılmış mıdır? 2023 yılında da sorun devam etmiş midir? Açıklanmalıdır.” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ceza, işinde hata yapana uygulanan bir durumdur. Yasa dışılığa ceza kesilmektedir. Bu durumda cezada keyfilik düşünülemez. Yanlış, eksik, hatalı davranan saptandığında kanunlar uygulanıp cezası verilerek gerekli tahsilat sağlanamadığında da benzer sorunlar tekrarlar. Cezanın gerekçesi, nedeni ve neden tahsilatın sağlanamadığı kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Yasal bir sorun varsa o da kanunla düzenlenmelidir.” diye konuştu.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Süt üreticisi çiğ süt fiyatlarıyla ilgili uyardı

Sonraki Haber

ABD’de uçaklara lazer tutanlarda yüzde 41’lik artış

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Dışişleri Bakanlığı Hocalı Katliamı'na ilişkin anma mesajı yayınladı
Politika

Dışişleri’nden Mali’deki terör saldırılarına kınama

25 Nisan 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Çanakkale Kara Savaşları’nın 111’inci yıl dönümü mesajı
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Çanakkale Kara Savaşları’nın 111’inci yıl dönümü mesajı

25 Nisan 2026
Ağıralioğlu: Çiftçinin hüznüne son vereceğiz
Politika

Ağıralioğlu: Çiftçinin hüznüne son vereceğiz

25 Nisan 2026
Özgür Özel: Hep birlikte iktidara yürüyeceğiz
Politika

Özgür Özel: Hep birlikte iktidara yürüyeceğiz

25 Nisan 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beyoğlu'nda kafede vatandaşlarla sohbet etti
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beyoğlu’nda kafede vatandaşlarla sohbet etti

25 Nisan 2026
Bakan Çiftçi, medya kuruluşlarının genel yayın yönetmenleriyle İstanbul'da bir araya geldi
Politika

Bakan Çiftçi, medya kuruluşlarının genel yayın yönetmenleriyle İstanbul’da bir araya geldi

25 Nisan 2026
Sonraki Haber
ABD'de uçaklara lazer tutanlarda yüzde 41'lik artış

ABD'de uçaklara lazer tutanlarda yüzde 41'lik artış

En Güncel Haberler

Bolu’da anne dehşeti: 2 aylık bebeğini öldürdü
Yerel Haberler

Bolu’da anne dehşeti: 2 aylık bebeğini öldürdü

26 Nisan 2026
Motosiklet, duraktaki otobüse çarptı; 2 yaralı
Yerel Haberler

Motosiklet, duraktaki otobüse çarptı; 2 yaralı

25 Nisan 2026
Mersin'de 100 milyonluk işlem hacmine sahip dolandırıcılık çetesine operasyon; 7 tutuklama
Yerel Haberler

Mersin’de 100 milyonluk işlem hacmine sahip dolandırıcılık çetesine operasyon; 7 tutuklama

25 Nisan 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Emine Erdoğan, Rami Çocuk ve Sanat Bienali’nin açılışına katıldı

25 Nisan 2026
Yaşam

Ankara’da hayvanseverlerden yürüyüş

25 Nisan 2026
Yaşam

Deniz kaplumbağası ölüsü sahile vurdu

25 Nisan 2026
Yaşam

Tarihi kervansarayda Kadın Emeği Yöresel Ürünler Pazarı açıldı

25 Nisan 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Fenerbahçe’de Asensio antrenmanın ilk bölümünde takımla çalıştı

Fenerbahçe’de Asensio antrenmanın ilk bölümünde takımla çalıştı

- Haberton
25 Nisan 2026

- Sarı-lacivertliler, Galatasaray derbisinin hazırlıklarını tamamladı Süper Lig’in 31’inci haftasında yarın derbi maçta saat 20.00’de Galatasaray’a konuk olacak Fenerbahçe, maçın...

Kalori açığı nasıl oluşturulur?

Komşu gürültüsünde haklar neler?

İşten çıkarılınca tazminat nasıl alınır?

Duygusal manipülasyon nasıl anlaşılır?

Güncel Haber

Bolu’da anne dehşeti: 2 aylık bebeğini öldürdü

Bolu’da anne dehşeti: 2 aylık bebeğini öldürdü

26 Nisan 2026
Motosiklet, duraktaki otobüse çarptı; 2 yaralı

Motosiklet, duraktaki otobüse çarptı; 2 yaralı

25 Nisan 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton