16 Mayıs 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Bakan Varank MÜSİAD EXPO’nun açılışını yaptı

Bakan Varank MÜSİAD EXPO’nun açılışını yaptı

Haberton - Haberton
18 Kasım 2020
- Politika, Ak Parti Haberleri
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Bakan Varank MÜSİAD EXPO'nun açılışını yaptı

Bakan Varank MÜSİAD EXPO'nun açılışını yaptı

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Bakan Varank MÜSİAD EXPO’nun açılışını yaptı, “Yeni dönemde biz yerel kalkınmadan sorumlu bir bakanlık haline geldik” dedi.

Kalkınma ajanslarımız ve bölge kalkınma idarelerimizle şehirlerin, bölgelerin potansiyeline uygun ekonomik alanlarını belirliyoruz, burada çalışmalar yapıyoruz ve oraya hem yerelden hem dışarıdan yatırımcılar çekiyoruz. Karavan turizmi aslında kalkınma ajanslarının en başta çalıştığı bir projeydi. Bunun ülkemizdeki potansiyelini biz çalıştık, ortaya koyduk” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) EXPO 2020 Fuarı’nın açılışına katıldı. TÜYAP Kongre ve Fuar Merkezi’nde düzenlenen EXPO 2020‘nin açılış programına Bakan Varank’ın yanı sıra MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan da katıldı. Bakan Varank programdaki konuşmasında, “MÜSİAD Expo’da beni bu sene ekstra heyecanlandıran yenilikse, ilk kez açılan Girişimcilik Alanı oldu. Burada ülkemizin gelecek vadeden parlak girişimcileri, dünyanın dört bir yanından yatırımcılarla buluşacak.

Bakan Varank MÜSİAD EXPO'nun açılışını yaptı
Bakan Varank MÜSİAD EXPO’nun açılışını yaptı

Yani yatırım sermayesi ile akıl sermayesi bir araya gelecek; Yenilikçi işler ölçek kazanarak dünyaya açılma fırsatı yakalayabilecek. Türkiye teknoloji tabanlı işler başta olmak üzere, girişimcilik alanında ciddi bir potansiyele sahip. Biz de bakanlık olarak; TÜBİTAK, KOSGEB ve Kalkınma Ajansları kanalıyla girişimciliği farklı mekanizmalarla teşvik ediyoruz. Kurduğumuz girişim sermayesi fonlarıyla, gencecik girişimlerin ölçek kazanmasına destek oluyoruz. Tabii kamu desteği kadar, özel sektörün de, yeni filizlenen girişimleri desteklemesi ve bu işlere heyecanla yaklaşması şart.

Gerçekten çok cevval gençlerimiz var. Küresel gelişmeleri ve piyasaları yakından takip ediyorlar, kendi farklarını yeri geldiğinde cesaretle ortaya koyuyorlar. Oyun sektörü, yazılım, biyoteknoloji, siber güvenlik, büyük veri ve yapay zeka gibi yüksek katma değerli alanlarda küresel çapta ses getirebilecek projelere imza atanlar var. Türkiye’nin ilk Turkkornu 1.8 milyar dolar değerlemeyle satıldı. İşte bunun gibi projelerin, yatırımcılarla buluşması, uluslararası piyasalarda şansını denemesi gerekiyor. Ben buradan hareketle, MÜSİAD yönetimine göstermiş oldukları vizyon için teşekkür etmek istiyorum” dedi.

YERLİ OTOMOBİL

Varank, “MÜSİAD Expo’nun bir diğer sürprizi de Türkiye’nin otomobili. Yurt içi ve yurtdışından gelecek katılımcılarımızın TOGG standında epeyce vakit harcayacağını düşünüyorum. Biliyorsunuz Türkiye’nin Otomobili projesi bir araba üretmenin çok daha ötesinde bir vizyona sahip. Biz iddiamızı ortaya koyduk ve adeta sıfırdan bir mobilite ekosistemi kurmak için yola çıktık. Pek çok yerli tedarikçi şimdiden TOGG ailesine katıldı.

Tedarikçilerin içinde, daha önce hiçbir ana üreticiyle çalışmamış gencecik girişimler, start-up’lar var. Yine batarya üretimi de küresel bir markayla işbirliği yapılarak ülkemizde gerçekleşecek. Araçlarımız, çokça dile getiriliyor, mecliste dile getiriliyor, muhalefet tarafından yerlilik oranı soruluyor. Otomobilin fikri mülkiyet hakları, mühendislikleri Türkiye’ye ait. Yabancı bir parçayı entegre etmemiz gerekiyorsa bunun getirir yaparız. Buna rağmen 2022’nin sonunda bu araçlar piyasaya çıktığında yüzde 51 yerlilikle yola çıkacak, 2026’daysa yüzde 68 yerlilikle yoluna devam edecek” diye konuştu.

“UYGULADIĞIMIZ POLİTİKALARDA YERLİ YA DA YABANCI AYRIMI DA YAPMIYORUZ”

Bakan Varank,  şöyle devam etti:

“Altını özellikle çizmek istediğim bir husus var. Bizim en temel önceliğimiz, üretim cephesinde kalıcı ve güçlü bir toparlanmayı yakalayarak istihdamda ciddi artışlar sağlamak. Ekonomi yönetiminden sorumlu tüm Bakanlıklar, sıkı bir koordinasyon ve ekip şu anda ruhuyla çalışıyor. Güç birliğiyle üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir sorun olamaz. Tabi dış konjonktürü de çok yakından takip ediyoruz.

Salgının Avrupa ve ülkemizdeki seyrine bağlı olarak alınan kısıtlama kararları bizi etkileyebilir, dolayısıyla ihraç pazarlarımızın çeşitlendirilmesi önem kazanıyor. İşte MÜSİAD EXPO gibi geniş kapsamlı etkinlikler, ticaret hacmimizin düşük olduğu ülkelerle yeni işbirlikleri geliştirmemize vesile oluyor. Yaşadığımız bu zor günlerde; ülkeler arasında kurulan ortak yatırım, ortak üretim ve ortak ticaret imkânları salgına karşı güçlü bir ekonomik bağışıklık geliştirilmesine imkan sağlayacak. Salgın sonrası dönemin kazananları, işbirliğini bugünden kurup, hızla harekete geçenler olacak.

Biz Türkiye’yi dünyanın sayılı bölgesel üretim ve inovasyon merkezlerinden biri yapmayı kendimize hedef koyduk. Üretim altyapılarımız, kusursuz işleyen tedarik ağımız, nitelikli insan kaynağımız, çalışkan girişimcilerimiz ve güçlü Ar-Ge ekosistemimizle bu hedefe emin adımlarla ilerliyoruz. Uyguladığımız politikalarda yerli ya da yabancı ayrımı da yapmıyoruz. Türkiye sınırları içinde üreten ve istihdama katkı sunan herkes, bizim için yerli ve millidir. Yeni dönemde hem yurt içi hem de yurt dışı üretken yatırımları artırmak için; yapısal reformlara hız kazandırıyoruz. Yatırım yapmak isteyene ilave iş çıkartmıyor, bürokrasiyi azaltıyor ve hayatlarını kolaylaştırıyoruz. Sektörlerle istişare etmeden, asla karar almıyoruz. Nitekim son dönemde attığımız adımlar, uluslararası arenada da takdirle karşılanıyor. Biliyorsunuz Dünya Bankası’nın İş Yapma Kolaylığı Endeksinde, 10 sıra daha yükselip 33. sıraya yerleştik.

Elbette bununla yetinmek niyetinde değiliz. Küresel değer zincirlerindeki payımızı artırmak ve ülkemize daha fazla yatırım çekmek için Doğrudan Yabancı Yatırım Stratejimizi hazırlıyoruz. Türkiye’yi küresel eğilimlere yön veren, öncü bir aktör haline getirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu noktada reel sektörü teşvik edecek destek mekanizmalarını en iyi şekilde kurgulamaya gayret gösteriyoruz. Birlikte büyümek, birlikte kazanmak ve bunu topluma yaymak için Ticaret ve yatırım ortaklarımızla işbirliği içinde atacağımız adımlar, rekabet gücü ve refah artışı olarak bize geri dönecek, daha müreffeh bir geleceğe kapı aralayacak. Buna yürekten inanıyoruz.”

KARAVAN TURİZMİ

Bakan Varank, karavan turizmine dikkat çekerek, “Yeni dönemde biz yerel kalkınmadan sorumlu bir bakanlık haline geldik. Kalkınma ajanslarımız ve bölge kalkınma idarelerimizle şehirlerin, bölgelerin potansiyeline uygun ekonomik alanlarını belirliyoruz, burada çalışmalar yapıyoruz. Ve oraya hem yerelden hem dışarıdan yatırımcılar çekiyoruz. Karavan turizmi aslında kalkınma ajanslarının en başta çalıştığı bir projeydi. Bunun ülkemizdeki potansiyelini biz çalıştık, ortaya koyduk, MÜSİAD ile işbirliği yaptık ve MÜSİAD burada bu projeye sahip çıktı.

Şimdi bu alandaki başarılar hem MÜSİAD’ı hem bizi çok memnun ediyor. Aynı şekilde biz özellikle yereldeki kalkınmayı artırmak üzere fizibilite çalışması da yapıyoruz, projeleri belirliyoruz. Bu manada da Türkiye’de yatırım yapmak isteyen hem iş insanlarımıza hem de yurtdışından yatırımcılarımıza bu projeleri açacağız, onların özellikle yereli kalkındırmaları için bir gayret göstereceğiz” diye konuştu.

Bakan Varank konuşmasının ardından fuarda yer alan Türkiye’nin yerli otomobili TOGG standını gezerek yetkililerden bilgi aldı.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Kesintisiz sokağa çıkma kısıtlaması ilan edilmeli

Sonraki Haber

Atık sular kapalı sisteme alınıyor

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Tekin: Eğitim sisteminde kültüre daha fazla yer açmak için çalışıyoruz
Politika

Eğitim sisteminde kültüre daha fazla yer açmak için çalışıyoruz

16 Mayıs 2026
Bakan Çiftçi, 'Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı’nı ziyaret etti
Politika

Bakan Çiftçi, ‘Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı’nı ziyaret etti

16 Mayıs 2026
Politika

Emine Erdoğan’dan Kazakistan paylaşımı

16 Mayıs 2026
Bakan Uraloğlu: Azerbaycan ile ilişkiler herhangi iki devletin ötesinde
Politika

Azerbaycan ile ilişkiler herhangi iki devletin ötesinde

15 Mayıs 2026 - Güncellenme Tarihi 16 Mayıs 2026
İsmail Ok’a yanlış ilaç verildiği iddiasıyla açılan davada 2 sanığa ceza talebi
Politika

İsmail Ok’a yanlış ilaç verildiği iddiasıyla açılan davada 2 sanığa ceza talebi

15 Mayıs 2026
Büyük Birlik Partisi'nin 13'üncü Olağan Büyük Kurultayı 7 Haziran’da yapılacak
Politika

Büyük Birlik Partisi’nin 13’üncü Olağan Büyük Kurultayı 7 Haziran’da yapılacak

15 Mayıs 2026
Sonraki Haber
Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın devreye girmesiyle halk sağlığını tehdit eden yaklaşık 220 noktanın kapalı sisteme alınacağını belirten Öztürk, “Kırsal bölgelerimizde açıktan akan atık su sorununu bir yıl içinde çözeceğiz” dedi.

Atık sular kapalı sisteme alınıyor

En Güncel Haberler

Avustralya'da köpek balığı saldırısı: 1 ölü
Dış Haberler

Avustralya’da köpek balığı saldırısı: 1 ölü

16 Mayıs 2026
Erzincan'da aşırı yağış, ekili arazileri vurdu
Yerel Haberler

Erzincan’da aşırı yağış, ekili arazileri vurdu

16 Mayıs 2026
ABD'de bir eve uçak düştü: 2 ölü
Dış Haberler

ABD’de bir eve uçak düştü: 2 ölü

16 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Kilis’te engelli bireyler, 1 gün için asker oldu

16 Mayıs 2026
Yaşam

Efes-2026’da topçu ve havan atışları yapıldı

16 Mayıs 2026
Yaşam

Görme engelli anne, kızına okuyabilmek için kabartma kitap hazırlıyor

16 Mayıs 2026
Yaşam

Nefes borusuna et parçası kaçan turisti, restoran sahibi Heimlich manevrasıyla kurtardı

16 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Bakan Tekin: Eğitim sisteminde kültüre daha fazla yer açmak için çalışıyoruz

Eğitim sisteminde kültüre daha fazla yer açmak için çalışıyoruz

- Haberton
16 Mayıs 2026

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Milli Eğitim Bakanlığı olarak kültürün ve kültürel mirasın korunması, yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılmasına büyük...

Yoga spor kadar etkili mi? Uzmanlara göre etkisi sanıldığından daha büyük olabilir

Misafir sofraları için uyumlu menü önerileri

Borsada nasıl para kazanılır? Uzmanlar en kritik hatayı açıkladı

Çocuklarda kekemelik neden olur? Uzmanlara göre erken fark etmek büyük önem taşıyor

Güncel Haber

Kilis'te engelli bireyler, 1 gün için asker oldu

Kilis’te engelli bireyler, 1 gün için asker oldu

16 Mayıs 2026
Avustralya'da köpek balığı saldırısı: 1 ölü

Avustralya’da köpek balığı saldırısı: 1 ölü

16 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton