6 Ağustos 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - Bakan Tunç: Ayşenur’u katledenler hakkında soruşturma başlattık

Bakan Tunç: Ayşenur’u katledenler hakkında soruşturma başlattık

Haberton - Haberton
12 Eylül 2024
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Bakan Tunç: Ayşenur'u katledenler hakkında soruşturma başlattık

Bakan Tunç: Ayşenur'u katledenler hakkında soruşturma başlattık

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ayşenur’u katledenler hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığını söyledi. Tunç, “Bu soruşturma kapsamında ilgili kırmızı bültenle yakalama taleplerimizi de uluslararası anlamda çıkarmış olacağız, talep etmiş olacağız, yakalanmasını isteyeceğiz” dedi.

Ankara’da düzenlenen ‘Türkiye’de Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yollarının Geliştirilmesi’ projesinin kapanış konferansına Bakan Tunç’un yanı sıra, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Jurgis Vilcinkas, bürokratlar, hakimler, savcılar ve davetliler katıldı. Bakan Tunç, Yargı Reformu Strateji Belgesi için 1 yıldır uzun bir çalışma gerçekleştirildiğini, bütün tarafların görüşlerinin alındığını, şimdi de vatandaşların görüşlerinin internet sitesi üzerinden alınmaya başladığını belirtti. Tunç, “Geniş bir çalışma gerçekleşti. Hedefimiz vatandaşlarımızın yargı hizmetlerinden en etkin bir şekilde yararlanabilmesini sağlamak, gecikmeden adaletin tecellisini sağlamak. Bu konuda da yargı teşkilatımıza gayretleri içinde teşekkür ediyoruz. Eylül sonu gibi Yargı Reformu Strateji Belgemiz açıklandıktan sonra orada yasamayı ilgilendiren hedefler olacak. İdari uygulamaları gerektiren hedefler olacak. 2024 ve 2028 yıllarını kapsayacak olan belgemizi hayata geçirmek için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

‘ŞEHİT EDİLEMSİNE KAYITSIZ KALAMAZDIK’

Bakan Tunç, 7 Ekim tarihinden bu gününe kadar Gazze’de soykırımın devam ettiğini, 40 binden fazla insanın şehit edildiğini belirtti. Tunç, 6 Eylül’de Ayşenur Ezgi Eygi’nin Filistinlilerin insan haklarını dünyaya duyurmak için gerçekleştirdiği barışçıl gösteride İsrailli askerler tarafından başında vurularak şehit edildiğini belirterek, “Hem bizim vatandaşımız hem de Amerikan vatandaşı çifte vatandaş. Ayşenur kardeşimize Allah’tan rahmet diliyorum, mekanı cennet olsun. İsrail saldırganları buradan bir kez daha lanetliyorum. Ayşenur’un hakkını, hukukunu savunmaya devam edeceğiz. Biz öncelikle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımız vatandaşımızın orada hukuksuzca bir terör saldırısında, İsrailli saldırganların saldırısıyla şehit olmasına kayıtsız kalamazdık.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımız, iç hukuktan kaynaklanan yetkimizi kullanarak bir soruşturma başlatmış durumda. Aynı zamanda yine uluslararası hukuk anlamında da takiplerimize devam ettireceğiz. Birleşmiş Milletler (BM) yargı dışı ve infazlar özel raportörünün derhal harekete geçmesi, bağımsız bir soruşturma komisyonu oluşturarak bir rapor hazırlaması için çalışmalar yürüteceğiz. Ve daha sonra bu raporun BM İnsan Hakları Konseyi’ne, İsrail aleyhinde Uluslararası Adalet Divanı’nda devam eden soykırım davasına, yine Uluslararası Ceza Mahkemesinde devam eden soruşturmaya dahil edilmesiyle ilgili çalışmalarımızı da sürdüreceğiz” diye konuştu.

‘KIRMIZI BÜLTEN ÇIKARCAĞIZ’

Bakan Tunç, konferansın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Tunç, Ayşenur Ezgi Eygi’nin ölümüne ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma başlattığını tekrarlayarak, “Ayşenur kardeşimizin hakkını, hukukunu savunmak bizim boynumuzun borcu. Tabii Ayşenur Ezgi’nin naaşı önce İstanbul’a gelecek, oradan İzmir’e ve sonrasında da ailesinin isteğiyle Didim’de defnedilecek, bu süreçte hukuki yollar var işletilmesi gereken. Öncelikle iç hukuktan kaynaklanan Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddelerinden kaynaklanan yargı yetkisini kullanmamız gerekiyor. Burada Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bu konuda yetkili ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından Ayşenur Ezgi Eygi kardeşimizin şehit edilmesi, katledilmesinden sorumlu olanlarla ilgili olarak bir soruşturma başlatmış durumdayız. Bu soruşturma kapsamında ilgili kırmızı bültenle yakalama taleplerimizi de uluslararası anlamda çıkarmış olacağız, talep etmiş olacağız, yakalanmasını isteyeceğiz” dedi.

‘ULUSLARARASI SİSTEMDE HAKKINI KORUYACAĞIZ’

Tunç, bazı tespitler olduğunu, Ayşenur Ezgi Eygi’nin başından vurularak şehit edildiğine ve edenlerle ilgili görüntüler, deliller olduğunu söyleyerek, “Bu anlamda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımız bir soruşturma başlattı ve hiç hukuk bakımından sonuna kadar onun hakkını, hukukunu koruyacağız. Aynı zamanda uluslararası sistemde de onun hakkını korumak için çalışacağız. BM İnsan Hakları Konseyi’nin önüne bunu getirmemiz lazım, orada görüşülmesi lazım. Bu görüşmeler ve bu düzenlenecek raporların bir delil olarak Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde soykırım davasına da Ayşenur’un şehit edilişine ilişkin dahil edilmesi lazım.

Takip edeceğiz. Uluslararası Adalet Divanı’nda devam eden BM soykırım sözleşmesinin tüm unsurlarını ihlal eden İsrail hakkında müdahil talebinde bulunmuştuk. Bu davaya da Ayşenur’un dosyasını intikal ettireceğiz. Hem uluslararası hukuk anlamında hem de iç hukuktan kaynaklanan yetkimizi kullanarak Ayşenur’u şehit edenlerle ilgili soruşturma ve yakalama kararlarını uluslararası arenada çıkaracağız. Bir kez daha rahmet diliyorum yakınlarına. Cenaze yarın Bakü üzerinden İstanbul’a, İstanbul’dan da İzmir’e ve sonrasında Didim’de de defnedilecek” ifadelerini kullandı.

‘YANLIŞ ANLAMLARA SEBEP OLAN CÜMLE KURMAMALIYIZ’

Bakan Tunç, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu’nun, Narin Güran’ın öldürülmesiyle ilgili sözlerinin sorulması üzerine, “Galip Bey basın mensuplarına açıkladı, burada dosyanın gizliliğini vurgu yaptı. Tabii o dosyanın gizliliğine vurgu yapan kısmı çıkarıldığında konu bağlamında kopmuş oluyor. Çok hassas bir konu. Yanlış anlamalara sebep olan cümleler kurmamamız gerekiyor. Bu konuda özellikle herkesin hassas olması lazım. Bizim derdimiz önce Narin’in naaşına ulaşmaktı, ulaştık. Eğer ulaşılamasaydı toplumda birilerinin neler yapacağını da daha ilk günden görmüştük. Belki de onlar, o sokaklarda gösteriler başlatan kişiler, eğer naaşına ulaşılamamış olsaydı çok daha farklı birtakım girişimlerde bulunacaklardı, bunlar doğru değil” dedi.

‘BULGULAR ÖNEMLİ VERİLER İÇERİYOR’

Tunç, soruşturmanın sürdüğünü söyleyerek, “Toplanan deliller var, alınan ifadeler var, Adli Tıp Kurumumuzun incelemeye aldığı bulgular var. Elde edilen araçlardan elde edilen kimyasal veriler var. Tüm bunlar hepsi değerlendirilecek. Elde edilen bulgular şu aşamada katillerin kim ya da kimler olduğuna yönelik önemli veriler içeriyor. 2 hafta sürecek bir inceleme. Bu patolojik, biyolojik ve kimyasal verilerin özellikle değerlendirilmesi belli bir zaman içerisinde gerçekleşiyor. Teknolojinin tüm imkanları sağlanıyor. İfadelerden yola çıkarak, Narin kızımızın naaşından elde edilen 91 doku var. Şu anda teknik incelemeler devam ediyor. Narin’in katillerine bir an önce ulaşılması ve hak ettiği cezaları alabilmesi için soruşturmanın etkin bir şekilde yürütülmesi lazım.

Bizi derinden yaralayan bir konu Narin’in katledilişi. Dolayısıyla Narin evladımızın katledenleri, yargı önüne çıkarmamız lazım, bu bizim boynumuzun borcu. Dolayısıyla yargı huzurunda da bunların kanunumuzun gerektirdiği en ağır cezaya çarptırılması lazım. Çocuklarımızın korunması konusunda çok hassasız, çocuk istismarının önlenmesi konusunda çok hassasız, çocuklarımızı gözümüz gibi korumalıyız. Onları sadece ailelerinin korumasına bırakmamalıyız. Aileler korumalı; ama asıl görev devletin görevi. Bugün 22 kişinin ifadeleri adliyede alınmaya başlayacak ve sonuca göre soruşturma devam edecek” dedi.

Bakan Tunç, Narin’in ablasına ilişkin sorulan soruya ise, “Şu an odaklandığımız nokta Narin kızımızın katillerini bulmak. Bu soruşturmayı etkin bir şekilde yürütmek. Diğer farklı şüpheler bunların hepsi, Cumhuriyet savcılarımızın değerlendireceği hususlar” ifadelerini kullandı.

Bakan Tunç, Tekirdağ’daki istismar olayına ilişkin ise, Malkara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığını belirterek, olayla ilgili 5 kişinin tutuklu olduğunu ve bebeğin de tedavi altında olduğunu söyledi.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

24 bin 812 afet konutu hak sahiplerine teslim edildi

Sonraki Haber

Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki değişim basın mensuplarına gösterildi

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bahçelievler'de dün tahliye edilen 4 katlı bina çöktü
Öne Çıkan

Bahçelievler’de dün tahliye edilen 4 katlı bina çöktü

5 Ağustos 2026
Özgür Çelik'ten Üsküdar seçimi sonrası çok konuşulacak iddialar! "Sinsi plan yapıldı"
Öne Çıkan

Özgür Çelik’ten Üsküdar seçimi sonrası çok konuşulacak iddialar! “Sinsi plan yapıldı”

5 Ağustos 2026
TBMM'ye tarihi teklif! Numan Kurtulmuş: Yeni dönemin kapısı aralanacak
Öne Çıkan

TBMM’ye tarihi teklif! Numan Kurtulmuş: Yeni dönemin kapısı aralanacak

5 Ağustos 2026
Aziz Yıldırım düğmeye bastı! Sosyal medya paylaşımları için suç duyurusunda bulundu
Öne Çıkan

Aziz Yıldırım düğmeye bastı! Sosyal medya paylaşımları için suç duyurusunda bulundu

5 Ağustos 2026
Terör örgütü mensuplarına yeni düzenleme! 10 yıla kadar ceza ertelemesi geliyor
Öne Çıkan

Terör örgütü mensuplarına yeni düzenleme! 10 yıla kadar ceza ertelemesi geliyor

5 Ağustos 2026
Üsküdar Belediyesi'nde başkanvekili Sibel Tan Çetinkaya seçildi
Öne Çıkan

Üsküdar Belediyesi’nde başkanvekili Sibel Tan Çetinkaya seçildi

5 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki değişim basın mensuplarına gösterildi

Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki değişim basın mensuplarına gösterildi

En Güncel Haberler

Eskişehir’de şarampole devrilip takla atan otomobilde 2 kişi yaralandı
Yerel Haberler

Eskişehir’de şarampole devrilip takla atan otomobilde 2 kişi yaralandı

6 Ağustos 2026
Bursa'da İznik Gölü'ne düşen bir kişi hayatını kaybetti
Yerel Haberler

Bursa’da İznik Gölü’ne düşen bir kişi hayatını kaybetti

6 Ağustos 2026
Bursa'da elektrikli  bisiklet uçuruma yuvarlandı: 3 yaralı
Yerel Haberler

Bursa’da elektrikli bisiklet uçuruma yuvarlandı: 3 yaralı

6 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Okul saldırısında ölen Adnan Göktürk’ün babası: Cumhurbaşkanımız taleplerimizi olumlu karşıladı

5 Ağustos 2026
Yaşam

2 yaşındaki bebeği Heimlich manevrasıyla kurtaran personele ödül

5 Ağustos 2026
Yaşam

Çiftliğin havalandırması arızalanınca 4 bin tavuk öldü

5 Ağustos 2026
Yaşam

Denizde boğulma tehlikesi geçiren Batın, kurtarılamadı

5 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Nefes borusuna cisim kaçan kadın, Heimlich manevrasıyla kurtarıldı; o anlar kamerada

Nefes borusuna cisim kaçan kadın, Heimlich manevrasıyla kurtarıldı; o anlar kamerada

- Haberton
6 Ağustos 2026

Ankara’nın Altındağ ilçesinde bir kuaförün önünde nefes borusuna cisim kaçan kadın, kuaför çalışanının yaptığı Heimlich manevrası ile kurtarıldı. O anlar...

Yapay zekâ dolandırıcılığı nedir? Sesinizi ve görüntünüzü kopyalayarak hedef alabiliyorlar

İnsanlar neden giderek daha unutkan oluyor? Günlük alışkanlıklar hafızayı sessizce zayıflatıyor

Sürekli terleme hangi hastalıkların habercisi olabilir?

Kelebekler gerçekten sadece 1 gün mü yaşıyor? Yıllardır doğru sanılan bilgi ortaya çıktı

Güncel Haber

Eskişehir’de şarampole devrilip takla atan otomobilde 2 kişi yaralandı

Eskişehir’de şarampole devrilip takla atan otomobilde 2 kişi yaralandı

6 Ağustos 2026
Bursa'da İznik Gölü'ne düşen bir kişi hayatını kaybetti

Bursa’da İznik Gölü’ne düşen bir kişi hayatını kaybetti

6 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton