19 Ağustos 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Bakan Tekin, OECD Genel Sekreteri Cormann ile bir araya geldi

Bakan Tekin, OECD Genel Sekreteri Cormann ile bir araya geldi

Haberton - Haberton
27 Nisan 2026
- Politika
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in Oecd Beceriler Zirvesi kapsamında görüştüğü Oecd Genel Sekreteri Mathias Cormann, bir sonraki Pısa için gelen verilerin, Türkiye'deki olumlu eğilimin devam ettiğini gösterdiğini vurguladı.

Bakan Tekin, İstanbul'da düzenlenen Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (Oecd) Beceriler Zirvesi kapsamında Oecd Genel Sekreteri Mathias Cormann ile bir araya geldi.

Tekin, Millî Eğitim Bakanlığı olarak eğitim diplomasisini ve Oecd ile ilişkileri çok önemsediklerini, Oecd'nin raporları ve tavsiyelerinin kendileri için her zaman referans kaynağı olduğunu söyledi. Bakan Tekin, 2024-2025 eğitim öğretim yılında yaptıkları düzenlemeyle müfredatı beceri odaklı bir formata kavuşturduklarını anlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2001 yılında Ak Parti'yi kurarken Türkiye'nin eğitim öğretimde fiziki altyapıyla ilgili eksikliklerine dikkat çektiğini hatırlatan Bakan Tekin, “Derslik başına düşen öğrenci sayısı, öğretmen başına düşen öğrenci sayısı, bu sayılar çok yüksekti. Aradan geçen 20 yılı aşkın süre içinde derslik sayısını 300 binlerden 750 binlere çıkardık. Öğretmen sayısını 500 binlerden 1 milyon 200 binlere çıkardık. Okullarımızın tamamında, 650 bin dersliğimizin tamamında şu anda etkileşimli tahtalar var, dünyanın en büyük eğitim içerik portallerinden birine erişim imkânı var.ö diye konuştu.

Tekin, Bakanlıkta 2013 yılından itibaren 5,5 yıl müsteşarlık yaptığını hatırlatarak bu süre içinde altyapıya dönük çalışmalara ilave olarak beceri odaklı bir programa geçilmesi için çok ciddi bir çaba sarf ettiklerini ve geçen yıl bunu temin ettiklerini ifade etti.

Finansal okuryazarlık konusunun, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamındaki 9 okuryazarlık başlığından biri olduğuna işaret eden Tekin, bütün okullarda finansal okuryazarlıkla ilgili süreçleri başlattıklarını, bu konunun şu anda odak noktalarından biri olduğunu ifade etti.

Birçok Ülke Tecrübelerimizi Transfer Etmek İçin Bizimle İrtibata Geçiyor

Mesleki eğitimle ilgili çalışmalara da işaret eden Tekin, ülkelerin millî gelirleri ile mesleki ve teknik eğitimde verilen beceri odaklı eğitim arasındaki korelasyonu çok yakından takip etiklerini kaydetti. 2013'ten itibaren mesleki ve teknik eğitimi hem nicel göstergeler itibarıyla tercih edilen bir alan haline dönüştürmeye çalıştıklarını hem de Türkiye'nin bürokratik yapısı içerisinde bu alana yönelik önemli teşvikler uygulamaya başladıklarını anlatan Tekin, şu değerlendirmelerde bulundu: Bütün bunları yaparken de iş başı eğitimlerine, yani çocuklarımızın işletmelerde mesleki alanla ilgili beceri eğitimlerine odaklandık. Şu an Türkiye'de, kendine özgü değişik bir model uygulamaya girmiş oldu ve bu, kamuoyu tarafından da ciddi şekilde beğenilmeye başlandı.

Mesleki eğitim alan çocuklarımızın hem saha becerileri hem de akademik eğitimleri paralel bir biçimde yürümüş oluyor. Birçok ülke Türkiye'nin bu konudaki tecrübelerini transfer etmek üzere bizimle irtibata geçiyor. Biz de bu konuda çok iş birliğine açık bir tutum sergiliyoruz. Mesleki ve teknik eğitimin başlangıçta sağlıklı verilmesi ve hayat boyu devam ettirilmesinin çok kritik bir yaklaşım olduğunu vurgulayan Bakan Tekin, “Biz mesleki teknik eğitimin hem zorunlu eğitim çağında verilmesi için çaba sarf ediyoruz hem de yaşam boyu öğrenme kapsamındaki modüllerimizi güncel gelişmelere göre daha çekici ve daha cazip hale getirmek üzere çok devasa bir yükün altına girdik" dedi.

Mesleki eğitimin çekici hale getirilmesi konusunun küresel bir problem olduğunu kaydeden Tekin, bu konuda Oecd gibi güçlü yapılarla birlikte çalışmanın tüm ülkelere güç vereceğini söyledi.

Cormann: Türkiye Doğru Yönde Eğilim Gösteren Az Sayıdaki Ülkeden Biri

Oecd Genel Sekreteri Cormann da örgütün Türkiye ile olan etkileşimine büyük değer verdiğini ifade etti. Özellikle eğitim politikası alınanda bu ilişkilerin kendileri için önemli olduğunu söyleyen Cormann, 'Pısa sonuçlarının bize söylediği şey; son on yılda Türkiye'nin doğru yönde eğilim gösteren az sayıdaki ülkeden biri olduğudur. Bir sonraki Pısa için gelen verilerin, Türkiye'deki bu olumlu eğilimin devam ettiğini gösterdiğini görüyoruz' dedi.

Eğitimin; verimliliği artırmanın ve dolayısıyla gelirleri ve yaşam standartlarını iyileştirmenin en iyi yollarından biri olduğuna işaret eden Cormann, "Ancak bu, olumlu değişimin etkisini göstermesinin uzun zaman aldığı bir politika alanıdır. Fakat Türkiye'nin bir süredir olumlu bir yörüngede olduğunu görmek çok güzel" dedi.

Oecd Eğitim Direktörü Schleicher: Mesleki Eğitimde İş Birliğimizi Geliştirmek İstiyoruz

Görüşmeye katılan Oecd Eğitim Direktörü Andreas Schleicher de eğitim alanındaki başarılarından dolayı Bakan Tekin'i kutladı. Finansal okuryazarlık konusuna özel bir önem verdiklerini ifade eden Schleicher, gençlerin matematiksel bilgilerini finansal bir bağlamda ne kadar iyi uygulayabildiklerini değerlendirmek açısından bunun önem taşıdığını söyledi. Schleicher, bu konunun Millî Eğitim Bakanlığı ile Oecd arasındaki iş birliklerinin iyi bir uzantısı olacağını dile getirdi.

Bugün 'Küresel Mesleki ve Teknik Eğitim' girişimini başlatacaklarını kaydeden Schleicher, "Ülkeleri mesleki eğitim etrafında bir araya getirdiğimiz, küresel standartlar oluşturduğumuz, sistemleri birbirleriyle daha uyumlu hale getirdiğimiz ve ortak bir dil yarattığımız bir girişim. Türkiye'nin bu alana yaptığı yatırımlar göz önüne alındığında, bunun iş birliğimizi genişletmek için harika bir alan olacağını düşünüyorum" dedi. Görüşmeye Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Celile Eren Ökten ve Bakanlık bürokratları da katıldı.

Etiketler: AK PartiCumhurbaşkanıEğitimİstanbulÖğretmenRecep Tayyip ErdoğanTürkiye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Çorum FK Teknik Direktörü Uğur Uçar: Hedefimiz net, odağımız yüksek

Sonraki Haber

Aç kalan ayılar, pencereden girdiği yayla evini talan etti

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Politika

Yeni Parti’nin üye sayısı belli oldu

18 Ağustos 2026
Eski Ulaştırma Bakanı Arif Ahmet Denizolgun için feth-i kabir kararı
Politika

Eski Ulaştırma Bakanı Arif Ahmet Denizolgun için feth-i kabir kararı

18 Ağustos 2026
Politika

Bakan Bolat: Bizim belediyelerimiz yan gelip yatmaz

18 Ağustos 2026
Politika

Kavacık-Beykoz raylı sistem hattının yapımını, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı üstlendi

18 Ağustos 2026
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Üniversite eğitimine başlayacak gençlerimizi tebrik ediyorum

18 Ağustos 2026
Politika

Bakan Kacır: Yapay zekayı yeni güç alanlarından biri kılacağız

18 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Aç kalan ayılar, pencereden girdiği yayla evini talan etti

Aç kalan ayılar, pencereden girdiği yayla evini talan etti

En Güncel Haberler

Fatih’te komşu iki esnaf arasında silahlı kavga: 1 ölü, 1 yaralı
Yerel Haberler

Fatih’te komşu iki esnaf arasında silahlı kavga: 1 ölü, 1 yaralı

19 Ağustos 2026
Bursa'da otomobille çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı
Yerel Haberler

Bursa’da otomobille çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı

19 Ağustos 2026
Aydın’daki yangında hayvanlarını kurtarırken yaralandı, 20 gün sonra hayatını kaybetti
Yerel Haberler

Aydın’daki yangında hayvanlarını kurtarırken yaralandı, 20 gün sonra hayatını kaybetti

19 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Bakan Bayraktar: O dağlarda umut var. Geleceğe dair hayaller, beklentiler var

19 Ağustos 2026
Yaşam

Bakanlıktan denetimlerde ‘güvensiz’ olduğu belirlenen kalemlik için toplatma kararı

18 Ağustos 2026
Yaşam

Bakan Kurum, Malatya’da sosyal konutlarına yerleşen Başar çiftinin görüntülerini paylaştı

18 Ağustos 2026
Yaşam

Alevlerle mücadelede, üniversiteli gençlerden hızlı müdahale projesi

18 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Cadde ortasında rastgele ateş açan şüpheli yakalandı

Cadde ortasında rastgele ateş açan şüpheli yakalandı

- Haberton
19 Ağustos 2026

Antalya’da, tabancayla cadde üzerinde rastgele ateş açan şüpheli, polis ekiplerinin takibi sonucu gözaltına alındı. Olayda yaralanan olmazken, 5 kovan bulundu....

Yapay zekâ çalışma sürelerini kısaltmadı, aksine uzattı: Mesailer haftada 90 saati buldu

Türkiye’de kadınlar sushi’yi neden daha çok seviyor? Popüler kültür mü, damak zevki mi?

18 Ağustos resmî gazete atama kararları: Hangi üniversiteye, kim rektör oldu?

İlişkilerde iletişim neden bozuluyor? Çiftleri birbirinden uzaklaştıran davranışlara dikkat

Güncel Haber

Fatih’te komşu iki esnaf arasında silahlı kavga: 1 ölü, 1 yaralı

Fatih’te komşu iki esnaf arasında silahlı kavga: 1 ölü, 1 yaralı

19 Ağustos 2026
Bursa'da otomobille çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı

Bursa’da otomobille çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı

19 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton