15 Mayıs 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Bakan Tekin: Bize ait yepyeni bir eğitim modeli

Bakan Tekin: Bize ait yepyeni bir eğitim modeli

Haberton - Haberton
5 Ağustos 2024
- Politika
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Bakan Tekin: Bize ait yepyeni bir eğitim modeli

Bakan Tekin: Bize ait yepyeni bir eğitim modeli

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye’nin artık hükümet sistemi başta olmak üzere her konuda kendi modelini üretebilir durumda olduğunu söyleyerek, “Eğitim-öğretim süreçlerinde de bize ait yepyeni bir eğitim modeliyle sahaya çıkmalıyız” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, AK Parti İnsan Hakları Başkanlığı tarafından parti genel merkezinde düzenlenen, ‘İnsan Hakları Eğitim Programı’na katıldı. Bakan Tekin, ‘Eğitim demokratikleşmesi ve fırsat eşitliği’ başlığında konuşma yaptı. Bakan Tekin, ülkelerin genel bütçelerinden eğitime ayırdıkları bütçeyi artırmasının aynı zamanda demokratikleşmenin de göstergesi olduğunu belirterek, “AK Parti iktidarlarının tamamında genel bütçeden en yüksek pay sürekli olarak eğitime ayrıldı. 2002 yılında toplam sistemin içerisinde 540 bin öğretmenimiz var, 227 bin kişiyi de emekli olduğunu düşünüp düşersek 2002 yılı öncesinde atanmış 300 bin civarında öğretmenimiz olduğunu görürüz. Halihazırda bulunan 1 milyon 200 bin öğretmenimizin 800 bini AK Parti tarafından atanmış.

Bu çok önemli bir gösterge. Toplam okul sayımız; 2002 yılında 43 bin okulumuz var, şu an 74 bin okulumuz var, derslik sayımız ise 751 bin. Fırsat eşitliği anlamında tabloyu göstermesi açısından ilginç bir veri var; 2002 yılında ilköğretimde ortalama olarak derslik başına 36 öğrenci düşüyordu. Bu yıl itibarıyla 23 öğrenci düşüyor. Öğretmen başına 28 öğrenci düşerken şimdi 16 öğrenci düşüyor. Derslik başına ortaöğretimde 30 öğrenci şimdi, 22 öğrenci. Bu rakamların Türkiye’ye ait olduğunu ifade etmezsek, yani ülkenin ismini kapatarak anlatsak mesela, ’20 yılda derslik başına düşen öğrenci sayısı, öğretmen başına düşen öğrenci sayısı yarı yarıya azaltılmış’ denilse o ülkede, ‘Eğitim devrimi yapıldı’ diye eğitim bilimleri kitaplarında ve fakültelerinde ders diye okutulur. Ama maalesef bu konuda yaptıklarımızı anlatmak konusunda başarılı olduğumuzu söyleyemeyiz” ifadelerini kullandı.

‘KENDİ MÜFREDATLARINI UYGULAMA ÖZGÜRLÜĞÜNE SAHİPLER’

Bakan Tekin, 28 Şubat mağduru öğretmenlerinin tamamının öğretmenlik mesleğine geri döndüğünü ve okullardaki ibadet alanları sorunlarının çözüldüğünü vurgulayarak, “Üzerinde yaşadığımız coğrafya bir imparatorluk bakiyesi ve 72 milletin yaşadığı bir alan. Şu an bu ülkenin vatandaşı olan azınlık mensubu herhangi bir vatandaşımız istediği türden eğitimi almakta özgürdür. Lozan Antlaşması’nda bu güvence altına alınmıştır. Ermeni, Musevi ve Rum okulları kendi müfredatlarını uygulama özgürlüğüne sahiplerdir. Birçok ülkede kendi okulumuzu açamazken kendi ülkemizde azınlıklarla ilgili her türlü özgürlükleri tanımış durumdayız” dedi.

Türkiye’nin her alanda model geliştirmesi gerektiğini kaydeden Bakan Tekin, “Türkiye, artık hükümet sistemi başta olmak üzere her konuda kendi modelini üretebilir, üretmek zorunda. Mesela Finlandiya’daki bir veli çocuğunun sokakta ezbere İstiklal Marşı’nı okumasını beklemez ama benim toplumumda insanlar çocuklarının belli toplumsal değerleri edinmesini beklerler. Dolayısıyla biz herhangi bir ülkenin modelini tamamen transfer ettiğimizde kendimize özgü hususları oraya ekleyememiş oluruz. O zaman biz bir hazırlık yapmak zorundayız; madem Türkiye iddialı bir ülke haline gelecek, madem önümüzdeki yüzyılı Türkiye Yüzyılı yapma iddiasıyla yola çıktık, o zaman eğitim-öğretim süreçlerinde de bize ait, inşa ettiğimiz yepyeni bir eğitim modeliyle sahaya çıkmalıyız. Yaklaşık 10 yıl önce biz bu süreci başlattık. Peki bu ne içeriyor?

Birincisi, OECD başta olmak üzere uluslararası eğitimle ilgili çalışan hangi yapılar varsa hepsinin temel parametrelerini aldık, üzerine de bizim toplumsal yapımızın ana referansları, toplumun eğitimden beklentilerini, çocuklarımızın değerlerimize sahip çıkan erdemli birer birey olarak yetişmesini istiyoruz. Biz de programlarımıza bunu yerleştirdik ve adını da, ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ dedik. İnşallah 2024-2025 eğitim-öğretimi yılının başından itibaren her kademenin ilk sınıfında uygulamaya başlanacak” diye konuştu.

‘CHP’YLE BAĞDAŞMASI MÜMKÜN DEĞİL’

Bakan Tekin, sunumun ardından salondaki katılımcıların sorularını cevaplandırdı. Türkiye’nin darbe ve vesayetle olan mücadelesiyle ilgili müfredat çalışması olup olmadığına ilişkin soru üzerine Bakan Tekin, “Maalesef bizim müfredatımızda Cumhuriyet tarihiyle ilgili sadece İnkılap Tarihi dersimiz var biliyorsunuz. O da bir yerde bitiyordu. Şu an biz 7’nci sınıftan başlayıp 12’nci sınıfa kadar gelen kısımda İnkılap Tarihi dersinin içeriğini biraz değiştirdik ve ‘Cumhuriyet Tarihi’ne dönüştürdük. Çünkü mükerrer sınıflarda İnkılap Tarihi dersimiz var ve çocuklarımız aynı şeyleri devam ettiriyorlardı. Şu an İnkılap Tarihi dersimiz bir Cumhuriyet Tarihi dersine dönüşmüş durumda ve bunun içerisinde 27 Mayıs da var, 12 Mart da var, 12 Eylül de var, 28 Şubat da var, 15 Temmuz da var. Dolayısıyla bu demokrasiye sahip çıkma bilincini çocuklarımıza vermek istiyoruz.

Şimdi biz bunu böyle anlatınca Cumhuriyet Halk Partisi’nde siyasetçiler karşı çıkıyorlar. Ben de çok doğal karşılıyorum. Çünkü ben mesela 27 Mayıs’a ‘darbe’ diyorum. Onlar ne diyorlar? ‘Devrim’ diyorlar. Hatta dönemin başbakanı yani darbeden sonra hükümeti kuran İsmet İnönü’nün başbakanlığı döneminde ‘Ak Devrim’ diye kitap basmış. Şimdi dolayısıyla onların parametreleriyle bizimkiler çok farklı, aynı şey laiklik için de geçerli. Mesela bizim programlarımıza eleştiri yöneltiyorlar. Diyorlar ki ‘Laiklik ilkesiyle bağdaşmıyor.’ Programlarımızın dini inanç ve ibadet hürriyetini garanti altına alması, insanların inançlarına saygı gösterilmesi anlamında bizim müfredatımız gerçekten dört dörtlük bir müfredattır. Fakat CHP’yle bağdaşması mümkün değil bunun. CHP’nin laiklikten anladığı şey ile bizim anladığımız şeyler farklı” değerlendirmesinde bulundu.

Etiketler: Eğitim
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Van’da otomobil şarampole yuvarlandı: 2’si ağır, 4 yaralı

Sonraki Haber

Turistin en büyük şikayeti rötar

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Uraloğlu: Azerbaycan ile ilişkiler herhangi iki devletin ötesinde
Politika

Azerbaycan ile ilişkiler herhangi iki devletin ötesinde

15 Mayıs 2026
İsmail Ok’a yanlış ilaç verildiği iddiasıyla açılan davada 2 sanığa ceza talebi
Politika

İsmail Ok’a yanlış ilaç verildiği iddiasıyla açılan davada 2 sanığa ceza talebi

15 Mayıs 2026
Büyük Birlik Partisi'nin 13'üncü Olağan Büyük Kurultayı 7 Haziran’da yapılacak
Politika

Büyük Birlik Partisi’nin 13’üncü Olağan Büyük Kurultayı 7 Haziran’da yapılacak

15 Mayıs 2026
Bakan Göktaş: Hedefimiz engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran, ailelere destek olan hizmetleri daha da yaygınlaştırmak
Politika

Hedefimiz engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran, ailelere destek olan hizmetleri daha da yaygınlaştırmak

15 Mayıs 2026
TBMM Başkanı Kurtulmuş: Vahşi kapitalizmin elinde gaddar bir ekonomik silaha dönüştüğünü görüyoruz
Politika

Vahşi kapitalizmin elinde gaddar bir ekonomik silaha dönüştüğünü görüyoruz

15 Mayıs 2026
Vali Gül: Bayram harçlığı olarak önümüzdeki burs 10 bin lira olacak
Politika

Bayram harçlığı olarak önümüzdeki burs 10 bin lira olacak

15 Mayıs 2026
Sonraki Haber
Turistin en büyük şikayeti rötar

Turistin en büyük şikayeti rötar

En Güncel Haberler

Başsavcılık: ‘Milletvekilinin oğlu okulu silahla bastı’ iddiası doğru değil
Gündem

Başsavcılık: ‘Milletvekilinin oğlu okulu silahla bastı’ iddiası doğru değil

15 Mayıs 2026
Samsunspor’da 1 antrenör ve 4 futbolcuyla yollar ayrılıyor
Spor Haberleri

Samsunspor’da 1 antrenör ve 4 futbolcuyla yollar ayrılıyor

15 Mayıs 2026
Erzurum’da halk otobüsü ile otomobil çarpıştı: 5 yaralı
Yerel Haberler

Erzurum’da halk otobüsü ile otomobil çarpıştı: 5 yaralı

15 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Erdemli Vadisi’nde selin zarar verdiği alanlara ‘imece’ usulü tadilat

15 Mayıs 2026
Yaşam

Tekirdağ’da 100 metre uzunluğundaki Türk bayrağıyla ‘Gençlik Yürüyüşü’

15 Mayıs 2026
Yaşam

Mehmetçikten, dost ve müttefik ülkelerle ortak eğitim

15 Mayıs 2026
Yaşam

Muğla’da engellilerin askerlik sevinci

15 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Takla atan otomobil bankta oturan iki kardeşe çaptı: 6 yaralı

Takla atan otomobil bankta oturan iki kardeşe çaptı: 6 yaralı

- Haberton
15 Mayıs 2026

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde sürücüsünün kontrolünü kaybettiği otomobil, takla atıp, bankta oturan iki kardeşe çarptı. Kazada bankta oturan kardeşler G.D. ve...

Instagram keşfete nasıl düşülür? 2026 algoritmasının öne çıkardığı kritik detaylar

Odaklanma sorunu nasıl çözülür? Telefon ve sosyal medya beyni nasıl etkiliyor?

Panik atak anında ne yapılır? İşte uzmanların hayat kurtaran önerileri

İngilizce nasıl geliştirilir? Dizi izlemek gerçekten işe yarıyor mu?

Güncel Haber

Başsavcılık: ‘Milletvekilinin oğlu okulu silahla bastı’ iddiası doğru değil

Başsavcılık: ‘Milletvekilinin oğlu okulu silahla bastı’ iddiası doğru değil

15 Mayıs 2026
Samsunspor’da 1 antrenör ve 4 futbolcuyla yollar ayrılıyor

Samsunspor’da 1 antrenör ve 4 futbolcuyla yollar ayrılıyor

15 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton