26 Temmuz 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Bakan Şimşek: Borsa bir oyun alanı değildir

Bakan Şimşek: Borsa bir oyun alanı değildir

Haberton - Haberton
22 Aralık 2023 - Güncellenme Tarihi 15 Mart 2026
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Bakan Şimşek: Borsa bir oyun alanı değildir

Bakan Şimşek: Borsa bir oyun alanı değildir

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Borsa İstanbul’un kuruluşunun 150. Yıl Gong Töreni’nde yaptığı konuşmada, “Borsanın sağlıklı işlemesi firmalarımızın sağlıklı finansmana erişiminin en önemli itici gücü olacaktır. Borsa bir oyun alanı değildir, onu da vurgulamak istiyorum. ” dedi. 

Borsa İstanbul’un kuruluşunun 150. Yıl Gong Töreni, Sarıyer’deki binasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşti. Programda, dünyanın ilk borsasına ev sahipliği yapan Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti’ne de canlı bağlantı yapıldı ve eş zamanlı olarak gong çalındı. Programda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, makro finansal istikrarın pekiştiğini belirterek Türk Lirası varlıklara son dönemde ciddi talep oluştuğunu vurguladı. 

EKONOMİMİZDE ÖNGÖRÜLEBİLİRLİK ÇOK DAHA FAZLA ARTACAK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Son 21 yılda sizin liderliğinizde Türkiye ekonomisi Gayrisafi Yurtiçi Hasıla olarak 238 milyar dolardan, bu sene sonu itibariyle muhtemelen 1.1 trilyon dolar civarına ulaşmış olacak. Yeni rekorlar kırmış olacak. Borsamız da aynı dönemde, piyasa, borsanın değeri olarak yaklaşık 10 buçuk kat büyümüş.

Sermaye piyasalarımız bu dönemde önemli ilerlemeler kaydetmiş. Önümüzdeki dönemde Eylül ayında sizin açıkladığınız Orta Vadeli Programın hedeflerini gerçekleştirerek, firmalarımızın dezenflasyon sonrasında uzun vadeli sermaye benzeri kaynaklara çok daha güçlü erişimini inşallah sağlamış olacağız. Önümüzdeki dönemde Orta Vadeli Programın uygulanmasıyla birlikte ben inanıyorum ki ekonomimizde öngörülebilirlik çok daha fazla artacak. Sürdürülebilir Yüksek Büyüme’nin temelleri çok daha sağlıklı bir şekilde atılmış olacak” dedi.

Şimşek, “Makro finansal istikrar pekişiyor. Hemen hemen her alanda liderliğinizde açıkladığımız programa bir güven var ve Türk Lirası varlıklara ciddi bir talep var. Bütün bunlar firmalarımız açısından ve vatandaşlarımız açısından çok önemli kazanımlara vesile olacak. Orta Vadeli Programın önemli bir hedefi sermaye piyasalarını derinleştirmektir. 8.6 milyon vatandaşımızın şu anda borsada bir şekilde yatırım yaptığını görüyoruz.

Bütün vatandaşlarımızın eğitim müfredatı üzerinden ama onun da dışında finansal okur yazarlık noktasında desteğe ihtiyacı var. Sermaye Piyasası Kurulumuzun bir çalışması var, inşallah yakında onu da sizin liderliğinizde tanıştırma, açıklama imkanı bulacağız. SPK, 2010’dan bu yana yaklaşık 15 milyon üniversite öğrencisine bu eğitimi verdi. Ama yetmez; bütün vatandaşlarımıza finansal okur yazarlık dersini vermemiz gerekiyor” diye konuştu. 

BORSA BİR OYUN ALANI DEĞİLDİR

Bakan Şimşek, “Sermaye piyasalarının gelişmesi, enflasyonun tek haneye düşmesiyle birlikte inanıyorum ki firmalarımız sermaye benzeri, çok uzun vadeli, çok daha makul maliyetlerle kaynağa erişecek. Bu neden önemli çünkü küresel rekabette bu elimizi güçlendirecek. Onun için borsamız, sermaye piyasalarının çok değerli bir platformudur.  Borsanın sağlıklı işlemesi firmalarımızın sağlıklı finansmana erişiminin en önemli itici gücü olacaktır.

Borsa bir oyun alanı değildir, onu da vurgulamak istiyorum. Sermaye Piyasası kurulumuzun yaptığı çalışmalar çok daha etkili hale gelecek önümüzdeki dönemde ama en önemli, bir tane sihirli değnek varsa o da şudur. Biz eğer birikimlerimizi sizin liderliğinizde ifade ettiğiniz tarzda, yatırım, istihdam, üretim ve ihracata yönlendireceksek mutlaka fiyat istikrarını güçlü bir şekilde sağlamamız lazım. Bu yönde de ciddi bir şekilde ilerleme var” diye konuştu. 

EKONOMİMİZ DÜNYAYA ORANLA DAHA HIZLI BÜYÜYECEK

Bakan Şimşek, “Son aylarda aylık enflasyonda bir ivme kaybı söz konusu, inanıyorum ki 2024’te bu daha da ivme kazanacak ve böylece tabi ki sermaye piyasalarımızın da çok daha güçlü bir şekilde önü açılmış olacak. Ekonomimiz dünyaya oranla daha hızlı büyüyecek. 2002’den bu yana gelişmekte olan ülkelere ve dünyaya göre Türkiye ekonomisi çok daha hızlı büyümüştür. 2002 yılını 100 alsak ve reel olarak büyümemizi bugüne taşısak Türkiye 100’den 288’e çıkmış. Bize benzer, gelişmekte olan ülkeler, Çin, Hindistan hariç, 211’e çıkmış.

Türkiye, gerçekten son 21 yılda muazzam, diğer ülkelere göre çok güçlü bir performans ortaya koymuştur. Borsamız açısından da baktığımızda bize benzer ülkelerle bir miktar mesafemiz var, Güney Afrika gibi Brezilya gibi borsalar şu anda yaklaşık 1 trilyon dolar civarında. İnanıyorum ki borsamız da önümüzdeki dönemde, gerek Orta Vadeli Program’ın çalışmasıyla birlikte, gerekse sermaye piyasalarına ilişkin atacağımız adımlarla birlikte biz de o rakamları zorlayacağız” ifadelerini kullandı.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Prag’da 15 kişinin öldüğü saldırı anı kamerada

Sonraki Haber

MKE Ankaragücü’nden Tahkim Kurulu’na başvuru

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Kurum, DOA'nın dönüşüm yolculuğunu paylaştı
Politika

Bakan Kurum, DOA’nın dönüşüm yolculuğunu paylaştı

26 Temmuz 2026
Bakan Uraloğlu: Türksat filomuza yeni nesil bir uydu kazandırıyoruz
Politika

Türksat filomuza yeni nesil bir uydu kazandırıyoruz

26 Temmuz 2026
Bakan Uraloğlu: Eskişehir-İstanbul hızlı treni, 62,9 milyon yolcuya hizmet verdi
Politika

Eskişehir-İstanbul hızlı treni, 62,9 milyon yolcuya hizmet verdi

26 Temmuz 2026
81 ilde 23 bin 150 muhtara sosyal hizmet modelleri anlatıldı
Politika

81 ilde 23 bin 150 muhtara sosyal hizmet modelleri anlatıldı

25 Temmuz 2026
Bakan Gürlek'ten 'Gülistan Doku' soruşturması açıklaması
Politika

Bakan Gürlek’ten ‘Gülistan Doku’ soruşturması açıklaması

25 Temmuz 2026
Bakan Uraloğlu, icazet törenine katıldı
Politika

Bakan Uraloğlu, icazet törenine katıldı

25 Temmuz 2026
Sonraki Haber
MKE Ankaragücü'nden Tahkim Kurulu'na başvuru

MKE Ankaragücü'nden Tahkim Kurulu'na başvuru

En Güncel Haberler

Bodrum FK'da Emre Kaplan tamam
Spor Haberleri

Bodrum FK’da Emre Kaplan tamam

26 Temmuz 2026
Gercüş’te, metruk evin yıkımı sırasında iş makinesi devrildi
Yerel Haberler

Gercüş’te, metruk evin yıkımı sırasında iş makinesi devrildi

26 Temmuz 2026
Antalya'da kamyonet uçuruma yuvarlandı: Aynı aileden 5 ölü, 2 yaralı
Yerel Haberler

Antalya’da kamyonet uçuruma yuvarlandı: Aynı aileden 5 ölü, 2 yaralı

26 Temmuz 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Avcılar’da balkonda mahsur kalan güvercini itfaiye kurtardı

26 Temmuz 2026
Yaşam

Zonguldak’ta deniz çamur rengine döndü

26 Temmuz 2026
Yaşam

Kazada ölen dünürler, çocuklarının ev hazırlığından dönüyormuş

26 Temmuz 2026
Yaşam

Seralarda solarizasyon dönemi

26 Temmuz 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Avcılar'da balkonda mahsur kalan güvercini itfaiye kurtardı

Avcılar’da balkonda mahsur kalan güvercini itfaiye kurtardı

- Haberton
26 Temmuz 2026

Avcılar'da bir evin balkonunda ağa takılarak mahsur kalan güvercin, itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı. Ambarlı Mahallesi'nde oturan Özden Ertanoğlu, karşısındaki 4...

Uyurken diş sıkmak neden olur? Uzmanlar gece fark edilmeden gelişen bruxizmin sebeplerini ve risklerini açıkladı

İnsanlar neden daha tahammülsüz hale geldi?

Motor arıza lambası neden yanar?

Telefonu gece uçak moduna almak gerekir mi?

Güncel Haber

Bodrum FK'da Emre Kaplan tamam

Bodrum FK’da Emre Kaplan tamam

26 Temmuz 2026
Gercüş’te, metruk evin yıkımı sırasında iş makinesi devrildi

Gercüş’te, metruk evin yıkımı sırasında iş makinesi devrildi

26 Temmuz 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton