9 Temmuz 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Dış Haberler - Bakan Kurum, Kopenhag İklim Bakanları Toplantısı’na katıldı

Bakan Kurum, Kopenhag İklim Bakanları Toplantısı’na katıldı

Haberton - Haberton
20 Mayıs 2026
- Dış Haberler
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı ve COP31 Başkanı Murat Kurum, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da düzenlenen İklim Bakanları Toplantısı'na katıldı.

Toplantıda küresel iklim finansmanının önemine vurgu yapan Bakan Kurum, “Küresel iklim eylemini desteklemekten söz etmek kolay ama o sözü tutmak da gerekir” diyerek COP31'in alınan kararların uygulandığı bir zirve olacağını belirtti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı ve COP31 Başkanı Murat Kurum, Danimarka’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve küresel iklim kriziyle mücadele, emisyon azaltım hedefleri ile COP31 zirvesi öncesi yol haritasının değerlendirildiği Kopenhag İklim Bakanları Toplantısı’na katıldı. Danimarka İklim, Enerji ve Kamu Hizmetleri Bakanı Lars Aagaard'ın moderatörlüğünde düzenlenen toplantının açılışında konuşan Bakan Kurum, COP31 Başkanı sıfatıyla küresel bir tartışma başlatmak istediklerini söyledi. Nihai enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 20'sinin elektrikle karşılandığını belirten Kurum, “Bu oranı mümkün olduğunca artırmayı hedeflemeliyiz. Hem elektrik üretimini karbonsuzlaştırmak hem de elektrifikasyonu hayatın her alanına yaymak gerekiyor” dedi.

COP31 Eylem Gündemi’nin öncelikleri arasında temiz enerji, temiz pişirme, dirençli şehirler ve sanayinin karbonsuzlaştırılması olduğunu vurgulayan Kurum; Uluslararası Enerji Ajansı, Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı ve Küresel Yenilenebilirler İttifakı ile çalışmaya devam ettiklerini aktardı.

Ulusal Uyum Planlarını Çok Önemsiyoruz

COP31 hazırlıkları kapsamında iklim eylemine farklı taraflardan katkı sunulmasına açık olduklarını ifade eden Bakan Kurum, tüm paydaşlara Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin finansmanını güvence altına alma çağrısında bulundu. Kurum, “Küresel İklim Eylem Gündemi’nin yeni modeli kapsamında, pratik çözümler üzerinde iş birliği yapılabilecek forumlar olacaktır. En büyük etkinin yaratılabilmesi için ulusal yol haritalarının BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi sınırlarında kalması ve Ulusal Katkı Beyanları (Ndc) olarak sunulması; bunlara İki Yıllık Şeffaflık Raporları’nın (Btr) eşlik etmesi gerektiğine inanıyoruz. Ulusal Uyum Planları’nı çok önemsiyoruz” ifadelerini kullandı.

Erişilebilirliği Artırmak İçin Finans Kuruluşlarıyla Çalışmayı Sürdüreceğiz

COP31’de en önemli başlıklardan birinin iklim finansmanı olacağını vurgulayan Bakan Kurum, gelişmekte olan ülkelere yönelik iklim finansmanını ölçeklendirmek için çalıştıklarını kaydetti. Kurum, Küresel Uygulama Hızlandırıcısı ve Bakü’den Belem’e Yol Haritası’nın tavsiyelerini tüm aktörlerle hayata geçireceklerini belirterek, “Donörleri, 300 milyar dolarlık Bakü Finansman Hedefi kapsamındaki taahhütleri konusunda sorumlu tutacağız. COP31 sonunda 300 milyarlık taahhütten ne gerçekleşmiş bunu görmek, ölçmek istiyoruz. Bunu uygulama mekanizmasıyla gelişmekte olan ülkelere destek olarak verip uyumu artıracak adımlar atmak istiyoruz. İmtiyazlı ve hibe temelli kamu finansmanı, direnç inşa edilebilmesi ve kayıp-zarara yanıt verilebilmesi için elzem olacaktır. BM iklim fonlarından sağlanan kaynağı 2030’a kadar üç katına çıkarmaya çalışacağız” diye konuştu.

Yeşil İklim Fonu’nun Bu Yıl Yeniden Kaynağa Ulaşması Önemli

Yeşil İklim Fonu’nun iklim hedeflerini desteklemedeki kritik rolüne değinen Bakan Kurum, gelişmiş ülkelerin Bakü Finansman Hedefi’ne düşen adil paylarını nasıl karşılayacaklarını göstermek üzere ilk iki yıllık bildirimlerini bu yıl sunmaları gerektiğini hatırlattı. Kurum, “Küresel iklim eylemini desteklemekten söz etmek kolay ama o sözü tutmak da gerekir. Eylem Gündemimizle süreci geliştirmeye, somut sonuç üretmeye ve geçişi hızlandırmaya kararlıyız. İşin sonunda biz bu dünyanın geleceği için hep birlikte adım atmak mecburiyetindeyiz. Bu bir tercih değil, bir zorunluluk” dedi.

İhtiyaç Duyduğumuz Şey Daha Güçlü Uygulama Ve İş Birliği

Toplantının sonunda yaptığı konuşmada Paris İklim Anlaşması'nın imzalanmasının üzerinden 10 yıl geçtiğini anımsatan Bakan Kurum, mevcut azaltım seviyesiyle uygulama kapasitesi arasındaki boşluğun hızla kapatılması gerektiğini söyledi. Ulusal katkı beyanlarının uygulanabilir dönüşüm yol haritaları olarak ele alınması gerektiğini belirten Kurum, “Artık ihtiyaç duyduğumuz şey daha güçlü uygulama, daha güçlü iş birliği ve daha somut sonuçlardır. Özellikle enerji dönüşümü bu sürecin merkezinde yer almaktadır. Çünkü emisyonların yüzde 70'e yakını enerji kaynaklı” değerlendirmesinde bulundu.

Kopenhag'daki açılış toplantısında, Avustralya İklim Değişikliği ve Enerji Bakanı Chris Bowen, COP30 Başkanı Andre Correa do Lago ve BM Genel Sekreter Yardımcısı Selwin Hart'ın da birer konuşma yaptığı aktarıldı.

Etiketler: Murat Kurum
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Hayvan yüklü kamyon, 2 otomobile çarptı; 2 yaralı

Sonraki Haber

Oğlunun kavga ettiği çocuğu öldüresiye dövdü, o anlar kamerada

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Kuveyt: 4 füze ve 10 İHA etkisiz hale getirildi
Dış Haberler

Kuveyt: 4 füze ve 10 İHA etkisiz hale getirildi

9 Temmuz 2026
Almanya, ABD'den Tomahawk füzeleri satın alacak
Dış Haberler

Almanya, ABD’den Tomahawk füzeleri satın alacak

9 Temmuz 2026
İran, İngiltere Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı
Dış Haberler

İran, İngiltere Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı

9 Temmuz 2026
Çin'de sel: 39 kişi hayatını kaybetti
Dış Haberler

Çin’de sel: 39 kişi hayatını kaybetti

9 Temmuz 2026
İran: ABD'nin Kuveyt ve Bahreyn'deki üslerindeki altyapı vuruldu
Dış Haberler

İran: ABD’nin Kuveyt ve Bahreyn’deki üslerindeki altyapı vuruldu

9 Temmuz 2026
Trump: İran anlaşma yapmayı çok istiyor
Dış Haberler

Trump’tan gündem yaratacak sözler: “Anlaşmayı çok istiyorlar, ama buna değerler mi bilmiyorum”

9 Temmuz 2026
Sonraki Haber
Oğlunun kavga ettiği çocuğu öldüresiye dövdü, o anlar kamerada

Oğlunun kavga ettiği çocuğu öldüresiye dövdü, o anlar kamerada

En Güncel Haberler

CANiK, Türkiye-ABD savunma sanayii iş birliği toplantısına sponsor oldu
İş Dünyası

CANiK, Türkiye-ABD savunma sanayii iş birliği toplantısına sponsor oldu

9 Temmuz 2026
Kağıthane'deki Muammer Aksoy Parkı, yenilenerek hizmete açıldı
Yerel Haberler

Kağıthane’deki Muammer Aksoy Parkı, yenilenerek hizmete açıldı

9 Temmuz 2026
Sürücüsünün sarı ışıkta geçmek istediği hafif ticari araç, kaldırıma çıktı; yayalar tehlike atlattı
Yerel Haberler

Sürücüsünün sarı ışıkta geçmek istediği hafif ticari araç, kaldırıma çıktı; yayalar tehlike atlattı

9 Temmuz 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

NATO liderlerine ikram edilen Denizli’nin yanık kokulu koyun yoğurdunun yapımı emek istiyor

9 Temmuz 2026
Yaşam

Yiyecek arayan ayı ve yavrusu görüntülendi

9 Temmuz 2026
Yaşam

Trabzon’da çektiği 70 fotoğrafını, doğduğu hastaneye bağışladı

9 Temmuz 2026
Yaşam

Jardi, 3’üncü kez Türkiye’nin en başarılı görev köpeği seçildi

9 Temmuz 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Bolu’daki ‘rüşvet’ ve ‘irtikap’ davasında zincir marketlerin yetkilileri ifade verdi

Tanju Özcan davasında şok iddia! ‘Reklam vermedik, denetimler başladı’

- Haberton
9 Temmuz 2026

Bolu Belediyesi'ne yönelik soruşturmada tutuklanıp belediye başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Tanju Özcan'ın da aralarında olduğu 6'sı tutuklu, 19 sanığın yargılandığı davanın...

Yanlış üniversite seçimi geleceği etkileyebilir! Tercih yapacak adaylara kritik uyarılar

Tasarruf edeyim derken daha fazla yakıt yakıyorlar! Sürücülerin en sık yaptığı hatalar ortaya çıktı

Hesabınız bir anda ele geçebilir! Sosyal medya güvenliği için uzmanlardan kritik uyarılar

Sessiz tehlike duvarlarda büyüyor! Evde oluşan küf sağlığı ciddi şekilde tehdit ediyor

Güncel Haber

CANiK, Türkiye-ABD savunma sanayii iş birliği toplantısına sponsor oldu

CANiK, Türkiye-ABD savunma sanayii iş birliği toplantısına sponsor oldu

9 Temmuz 2026
NATO liderlerine ikram edilen Denizli'nin yanık kokulu koyun yoğurdunun yapımı emek istiyor

NATO liderlerine ikram edilen Denizli’nin yanık kokulu koyun yoğurdunun yapımı emek istiyor

9 Temmuz 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton