27 Eylül 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Bakan Kurum: İklim Değişikliği Başkanlığı’nı kuracağız

Bakan Kurum: İklim Değişikliği Başkanlığı’nı kuracağız

Haberton - Haberton
14 Ekim 2021
- Politika
Okuma Süresi:7 dakikalık okuma
A A
0
Bakan Kurum: İklim Değişikliği Başkanlığı'nı kuracağız

Bakan Kurum: İklim Değişikliği Başkanlığı'nı kuracağız

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Çevre ve Şehircilik Bakanı “İklim Değişikliği ve Uyum Koordinasyon Kurulu’nu yapılandıracağız. İklim Değişikliği Başkanlığı’nı kuracağız.” dedi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye olarak yeşil dönüşüme maruz kalan değil etki eden, yöneten, liderlik eden bir ülke olmak istediklerini söyledi. Kurum, “Kamu ve özel sektörümüz, üniversitelerimiz, çevre kuruluşlarımız, sivil toplum örgütlerimiz, gençlerimizden oluşan geniş bir istişare mekanizması kuracağız. Ocak ayında ilk defa tüm tarafların katılımıyla İklim Şurası’nı gerçekleştireceğiz. Buradan elde edeceğimiz çıktılar, ülkemizin de bu konuda yol haritası olacaktır” dedi. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, 28 Ekim’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı törenle hizmete açılacak Atatürk Kültür Merkezi Millet Bahçesi’nde, medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya geldi. Bakan Kurum, Elazığ ve Malatya’da depremin ardından yapılan konutların önemli kısmını teslim ettiklerini, İzmir’de de deprem konutlarını teslim etmeye başlayacaklarını belirtti.

” Özellikle fosil yakıt kullanımı, atık sektörü, tarım ve sanayi faaliyetleri sera gazı emisyonlarını ortaya çıkarmaktadır “

Covid-19 sonrasının en önemli gündem maddesinin iklim değişikliği olduğunu vurgulayan Kurum, iklim değişikliğinin iklimde gözlenen doğal değişimlerle insan faaliyetlerinin neticesinde ortaya çıkan ve küresel atmosferin yapısını bozan değişiklikler olduğunu kaydetti. Kurum, “Çağımızda yaşanan iklim değişikliğinin insan faaliyetleri neticesinde ortaya çıktığı bilimsel kanıtlarıyla ortaya konulmuştur. Özellikle fosil yakıt kullanımı, atık sektörü, tarım ve sanayi faaliyetleri sera gazı emisyonlarını ortaya çıkarmaktadır” dedi.

Bakan Kurum, iklim değişikliğinin olumsuz etkileri sonucunda sıcaklıklarda artışlar yaşandığına, iklim ile ilişkili afetlerin, tüm afet türlerinin yüzde 91’ini oluşturduğuna dikkat çekti.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ’NİN TÜRKİYE’YE ETKİLERİ

Bakan Kurum, Türkiye’nin de iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini yaşadığına değinerek, “Son yıllarda ülkemizde, iklim ile ilişkili aşırı hava olaylarına bağlı afetler artmıştır. İstanbul’da yaşanan seller, Çukurova bölgesinde aşırı yağışlar, bu yılın haziran ayında Trabzon’da yaşanan dolu yağışı, Konya’mızda görülen obruklar; Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Kastamonu, Bartın ve Sinop’ta yaşanan seller, ağustos ayında Antalya ve Muğla illerimizde yaşanan orman yangınları, Antalya’da bu yıl 2 ay ara ile kar yağmasını müteakiben sıcaklıkların 50 dereceye çıkması, Marmara Denizi’nde artan deniz sıcaklıklarının da neden olduğu müsilaj sorunu buna örnek” diye konuştu. 

DÜŞÜK KARBONLU BÜYÜME

Bakan Kurum, Türkiye olarak iklim kriziyle mücadeleyi 20 yıldır etkili ve kararlı sürdürdüklerini, bu kapsamda BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin 1992’de imzalandığını, Türkiye’nin 2004’te ‘Çerçeve Sözleşmeye EK-1’ ülkesi olarak taraf olduğunu kaydetti.

Kurum, Paris Anlaşması’nın 2015 yılında 195 üye ülke tarafından kabul edildiğini hatırlatarak, “Anlaşmanın temel hedefi; küresel sıcaklık artışını sanayi öncesi döneme kıyasla +2 santigirat derecenin altında, mümkünse +1.5 santigrat ile sınırlı tutmaktır. Bu amaca ulaşmak için de sera gazlarının azaltılması, yutak alanların korunması ve düşük karbonlu büyüme stratejileri önerilmektedir. Şayet bunlar yapılamazsa son yayımlanan ‘Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) Raporu’na göre geri döndürülemez etkiler kaçınılmaz olacak” dedi. 

“Son yayımlanan ‘Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) Raporu’na göre geri döndürülemez etkiler kaçınılmaz olacak “

‘TÜRKİYE YEŞİL DÖNÜŞÜM HAMLESİNİ BAŞLATMIŞTIR’

Bakan Kurum, Paris İklim Anlaşması’nın TBMM’de oy birliğiyle onaylandığını ve Resmi Gazete’de yayımlandığını hatırlatarak, “Türkiye bu anlaşmayı gelişmekte olan bir ülke olarak ve ulusal katkı beyanı çerçevesinde imzalamıştır. Biz bundan sonra çizeceğimiz yol haritasını bu iki husus çerçevesinde geliştireceğiz.

Ülke olarak, Paris İklim Anlaşması’nı; 2053 yılında ‘Net Sıfır Emisyon’ ve ‘Yeşil Kalkınma’ hedefimize ulaşmak için önemli bir kilometre taşı olarak görüyoruz. 2021 yılı itibarıyla küresel karbondioksit emisyonlarının yüzde 65’inden fazlasını ve dünya ekonomisinin yüzde 70’inden fazlasını temsil eden ülkeler ‘Net Sıfır Emisyon’ hedefi taahhütlerinde bulunmuşlardır.

‘Net Sıfır Emisyon’, atmosfere salınan emisyonların yutak alanlar vasıtası ile dengelenmesi neticesinde atmosfere ilave sera gazlarının eklenmemesidir. Sayın Cumhurbaşkanımız, ülkemizin 2053 yılı için ‘Net Sıfır Emisyon’ hedefini açıklamıştır. Türkiye böylece yeşil dönüşüm hamlesini başlatmıştır” diye konuştu.

‘OCAK AYINDA İKLİM ŞURASINI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ’

Bakan Kurum, Türkiye olarak yeşil dönüşüme maruz kalan değil etki eden, yöneten, liderlik eden ülke olmak istediklerini kaydederek, şöyle konuştu: 

“Bu küresel dönüşümün getireceği külfetleri asgari düzeyde yaşamak isterken fırsatları azami derecede elde etmek istiyoruz. Şimdi kapsamlı bir plan üzerinde çalışıyoruz. Kamu ve özel sektörümüz, üniversitelerimiz, çevre kuruluşlarımız, sivil toplum örgütlerimiz, gençlerimizden oluşan geniş bir istişare mekanizması kuracağız. Ocak ayında ilk defa tüm tarafların katılımıyla İklim Şurası’nı gerçekleştireceğiz. Buradan elde edeceğimiz çıktılar ülkemizin de bu konuda bir yol haritası olacaktır. İklim Değişikliği ve Uyum Koordinasyon Kurulu’nu yapılandıracağız. İklim Değişikliği Başkanlığı’nı kuracağız.

Planlamaya uygun, ihtiyaç duyduğumuz yasa ve mevzuatları geliştireceğiz. Meclis’imiz de ‘İklim Kanunu’ kapsamında çalışmalarını yapıyor. İnşallah bu yıl ‘İklim Kanunu’ da Meclis’imizden geçecektir. Paris Anlaşması kapsamında; Ulusal Katkı Beyanı’mızı güncelleyeceğiz. AB’nin uygulayacağı sınırda karbon vergisi yerine kendi Emisyon Ticaret Sistemi’mizi kuracağız. Elde edilecek gelirle yine tarımdan sanayiye, enerjiden şehirciliğe kadar tüm temiz üretim teknolojilerini ve iklim dostu yatırımları destekleyeceğiz. Akıllı teknolojileri sübvanse edeceğiz.” 

SIFIR EMİSYON HEDEFİNİN YOL HARİTASI İÇİN EYLEM PLANI

Bakan Kurum, ‘2053 Net Sıfır Emisyon’ hedefinin yol haritası niteliğinde olacak, istisnasız tüm sektörleri kapsayan ‘Uzun Dönemli İklim Değişikliği Stratejisi ve Ulusal İklim Değişikliği Eylem Planı’nı hazırlayacaklarını vurgulayarak, “Dünyanın, tüm üretim ve tüketim kalıplarını dönüştürecek olan yeşil ekonomiye geçiş sürecini, ülkemiz için ekonomik ve endüstriyel bir fırsata çevirecek adımları atacağız. Kısa, orta ve uzun vadeli performans analizlerimizi yapacak; şeffaflık ve iş birliği temelinde tüm paydaşlarımız ve milletimizle paylaşacağız.

Tüm çalışmalarımızı; çevreye saygılı iklim dostu şehirler hedefiyle sınıflandıracak, değerlendirecek, uygulamalarımıza yeni bir boyut kazandıracağız. Örneğin yeni bir sanayi alanını yaparken, bir şehirde kentsel dönüşüm yaparken, sosyal konut üretirken orada güneş panelleri yer alacak, atık getirme merkezi olacak. Atık sularını arıtan, kendi elektriğini üreten, atık yağını toplayan, yeşil etiket sahibi yapılar olacak” dedi.

‘100 MİLLET BAHÇESİNİ TAMAMLADIK’

Bakan Kurum, 400 millet bahçesi ve ekolojik koridorlarla yutak alanları artırdıklarını belirtip, “Doğal zenginliklerimizi, biyolojik çeşitliliğimizi koruma altına almaya yönelik projeler, bilimsel çalışmalar yürütüyoruz. Son 2 yılda; korunan alan büyüklüğümüzü, yüzde 9,6’dan yüzde 11’e çıkardık. Son 1 yılda ise yine İstanbul’un yaklaşık 2 katı büyüklüğünde doğal alanımızı koruma altına aldık. Yani bu büyüklükteki bir alanda yaşayan canlı cansız tüm varlıklarımızı, akarsularımızı, derelerimizi kirlenme tehlikesinden, yok olma tehlikesinden kurtardık.

Yeşil alanlar, şehir ikliminin düzenlenmesinde büyük rol üstlenmektedir. Gölgelendirme ve bitkilerin terleme-buharlaşma işlemi, kentsel alanlarda doğal soğutma mekanizması işlevi görmektedir. Şehirlerimizin yeşil dönüşümü için projelendirdiğimiz toplam 66 milyon metrekarelik alanda 400 millet bahçemizin 100’ünü tamamlayarak vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. 300 millet bahçemizde ise çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. İnşallah 2023 yılına kadar, 400 millet bahçemizi ülkemize kazandırmış olacağız” diye konuştu. 

Etiketler: Murat Kurum
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Pamukluk Barajı’nda ilk su tutma işlemi başladı

Sonraki Haber

Gülistan Doku davasında önemli gelişme

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Fidan: İsrail'in uluslararası yalnızlaşması giderek artıyor
Politika

Bakan Fidan: İsrail’in uluslararası yalnızlaşması giderek artıyor

27 Eylül 2026
AK Parti'li Kaya: Tüm görevlerimden affımı Sayın Genel Başkanımızdan istedim
Politika

AK Parti’li Kaya: Tüm görevlerimden affımı Sayın Genel Başkanımızdan istedim

27 Eylül 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 26 Eylül Türk Dil Bayramımız kutlu olsun
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 26 Eylül Türk Dil Bayramımız kutlu olsun

26 Eylül 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı'nın kuruluş yıl dönümünü kutladı
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’nın kuruluş yıl dönümünü kutladı

26 Eylül 2026
Devlet Bahçeli Sarallar ve Şahinler ailelerini bir araya getirdi
Politika

Devlet Bahçeli Sarallar ve Şahinler ailelerini bir araya getirdi

26 Eylül 2026
AK Parti'li Yayman: Bu defa başaracağız
Politika

AK Parti’li Yayman: Bu defa başaracağız

26 Eylül 2026
Sonraki Haber
Gülistan Doku davasında önemli gelişme

Gülistan Doku davasında önemli gelişme

En Güncel Haberler

Beyoğlu'nda asayiş denetimi; fuhuş pazarlığı dronla tespit edildi
Yerel Haberler

Beyoğlu’nda asayiş denetimi; fuhuş pazarlığı dronla tespit edildi

27 Eylül 2026
Adana’da 'Huzur ve Güven' denetimi; aranması olan 64 kişi yakalandı
Yerel Haberler

Adana’da ‘Huzur ve Güven’ denetimi; aranması olan 64 kişi yakalandı

27 Eylül 2026
Çanakkale Boğazı'nda gemi arızası
Yerel Haberler

Çanakkale Boğazı’nda gemi arızası

27 Eylül 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

İstanbul semalarında ‘Hasat Ayı’ görüntülendi

27 Eylül 2026
Yaşam

Hava Kuvvetleri Komutanı Dalkıran, Birleşik Krallıklı mevkidaşı ile uçuş yaptı

26 Eylül 2026
Yaşam

‘Aile Festivali’ Rami Kütüphanesi’nde başladı

26 Eylül 2026
Yaşam

Sıfır Atık Hareketi 9 yaşında

26 Eylül 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Avrupa şampiyonu boksör Havvanur Kethüda Trabzon'da coşkuyla karşılandı

Avrupa şampiyonu boksör Havvanur Kethüda Trabzon’da coşkuyla karşılandı

- Haberton
26 Eylül 2026

Bulgaristan’da düzenlenen 2026 Avrupa Boks Şampiyonası’nda altın madalya kazanarak Avrupa şampiyonu olan milli boksör Havvanur Kethüda, memleketi Trabzon'da coşkuyla karşılandı....

İnternetten aldığınız ürün gelmediyse dikkat: Satıcının “kargo gecikti” demesi yetmiyor! Tüketicinin hakları neler?

Ekmeği tamamen bırakanların vücudunda neler oluyor? İlk günlerden itibaren değişim başlayabilir

Dolandırıcıların yeni yöntemi: “Ödeme yaptım” deyip ekran gösteriyorlar! Sahte ödeme ekranı nasıl anlaşılır?

E-Devlet şifresi başkasının eline geçerse ne olur? Sandığınızdan daha büyük risk: Hemen bu adımları uygulayın

Güncel Haber

Beyoğlu'nda asayiş denetimi; fuhuş pazarlığı dronla tespit edildi

Beyoğlu’nda asayiş denetimi; fuhuş pazarlığı dronla tespit edildi

27 Eylül 2026
İstanbul semalarında ‘Hasat Ayı’ görüntülendi

İstanbul semalarında ‘Hasat Ayı’ görüntülendi

27 Eylül 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton