16 Eylül 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Bakan Kacır: Bizden neyi esirgiyorlarsa daha iyisini yerli ve milli olarak üretiyoruz

Bakan Kacır: Bizden neyi esirgiyorlarsa daha iyisini yerli ve milli olarak üretiyoruz

Haberton - Haberton
17 Mart 2026
- Politika
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Kendi insansız hava araçlarını, füzelerini, mühimmatını, jet motorlarını, savaş uçaklarını, helikopterlerini, uydularını, radar ile elektronik harp sistemlerini geliştirip üreten bir ülkeyiz. Bizlerden neyi esirgiyorlarsa onun daha iyisini yerli ve milli olarak geliştiriyor, üretiyoruz. Savunma sanayinde yakaladığımız başarılar, sadece caydırıcılığımızı güçlendirmekle kalmadı, yüksek teknolojili üretimde yeni ufukların önünü açtı” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nin (Rteü) kuruluşunun 20'nci yılında düzenlenen programa katılmak üzere Rize’ye geldi. Programa; Ak Parti Milletvekili Harun Mertoğlu, Danıştay Üyesi İbrahim Er, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Karaman, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın, Rize Cumhuriyet Başsavcısı Recep Sevgili, İl Emniyet Müdürü Murat Türesin, İl Jandarma Komutanı Albay Adnan Çelebi, Rteü Mütevelli Heyeti Üyesi Necmeddin Bilal Erdoğan, çok sayıda akademisyen ile öğrenci katıldı. Tören öncesi, üniversite bünyesinde kurulan Milli Teknoloji Atölyesi’nin açılışını gerçekleştiren Bakan Kacır, gençlerle bir araya geldi.

Bilal Erdoğan: Cumhurbaşkanımızın Adına Yakışır Bir Üniversite Olmaya Her Zamankinden Daha Yakınız

Üniversitenin isminin verilme hikayesini anlatan Rteü Mütevelli Heyeti Üyesi Necmeddin Bilal Erdoğan, “Üniversitemizin 20 yılı hayırlı uğurlu olsun. Tabii Cumhurbaşkanımızın ismi, belki hikayeyi herkes bilmiyordur, kısaca söyleyecek olursak; bu üniversiteye değil, İstanbul'da bir üniversiteye verilecekti ve bendeniz de doğrusu İstanbul'da bir üniversiteye verilmesini çok arzu ediyordum. Ama Rize daha hızlı hareket etti. Senato daha önce karar aldı. Biraz emrivaki oldu ve Cumhurbaşkanımız da 'Tamam, seve seve' dedi. İlk yıllarında da vakfın kurulduğu ilk yıllarda da muhalefet ettim tabii ben bu işlere. Dedim ki, "Cumhurbaşkanımızın adına yakışır üniversiteyi Rize'de yapmakta çok zorlanacağız, nasıl olacak bu iş?' Ama işte 15 yılı bulan süreçte geldik gittik, hamdolsun epey bir mesafe aldık. Cumhurbaşkanımızın adına yakışır bir üniversite olmaya her zamankinden daha yakınız. Çalışmaya devam edeceğiz ve gerçekten Rize'de dünya çapında bir araştırma üniversitesini var etmek için biz vakfımız olarak bütün Rize'nin enerjilerini, Cumhurbaşkanımızın tabii ki desteğini arkamıza alarak harekete geçirmeye çalışmaya devam edeceğiz. Ben 20 yılda üniversitemizin bu noktaya gelmesinde bütün emeği geçenlere çok çok teşekkür ediyorum. Rabb'im inşallah sonunu da istediğimiz hedeflere ulaştığımız şekilde hayırlı kılsın. Rabb'im Cumhurbaşkanımızı sağlık, sıhhat, afiyetle başımızda inşallah daim etsin” diye konuştu.

Bakan Kacır: İnsanlığın Ortak Vicdanı Bugün Ciddi Bir Sınavdan Geçiyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise "Her ne kadar insanlığın bilimsel ve teknolojik birikimi salt batı medeniyetinin eseri gibi sunulmaya çalışılsa da, biliyoruz ki yüzyıllar boyunca bilimin kalbi bizim coğrafyamızda atmıştır. Ne zaman ki bizler, bu mukaddes mirasa sahip çıktık, bilime önem verdik, işte o vakit dünyaya nizam verdik, adaleti yaydık, hükmettiğimiz coğrafyalara selamet ve esenlik götürdük. Ne zaman ki bu mirasa sırtımızı döndük, işte o vakit tarih sahnesinde geriledik, öz güvenimizi yitirdik. Durdurulamayan savaşların, derinleşen adaletsizliklerin ve hiçe sayılan değerlerin gölgesinde, insanlığın ortak vicdanı, bugün ciddi bir sınavdan geçiyor. Bilim ve teknolojinin insani değerlerden yoksun ellerde haksızlıkların ve yıkımların hızını artırdığını ne yazık ki hep birlikte tecrübe ediyoruz" dedi.

Tüm Dünyanın Yakından Takip Ettiği Büyük Atılımlar Gerçekleştirdik

Türkiye'nin teknoloji ve araştırma alanında son 23 yılda yakaladığı ivmeye dikkati çeken Bakan Kacır, "Şurası muhakkaktır ki, küresel adaletsizliklere karşı sergilediğimiz dik duruşun tesiri ve her alanda kendi kaderimizi tayin edebilmemiz, bilimsel derinliğimiz ve teknolojik bağımsızlığımızla doğrudan ilişkilidir. Bugün, yapay zekadan biyoteknolojiye, uzaydan temiz enerjiye teknolojinin farklı sahalarında elde edilen kabiliyetlerin ekonomik sıçramayı ve stratejik bağımsızlığı mümkün kıldığı bir çağdayız. Teknolojiye yön verenler, yalnızca bugünü değil, geleceğin dünyasını da şekillendirme imkanına sahip oluyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, son 23 yılda tüm dünyanın yakından takip ettiği büyük atılımlar gerçekleştirdik. Bilimsel araştırma kapasitemizi Dünya’da örnek bir konuma taşıdık. Bu dönemde bilimsel yayın sayımızı yılda 9 binden 52 bine yükselttik. Dünya genelinde en fazla bilimsel yayın üreten ülkeler arasında 22’nci sıradan 14’üncü sıraya yükseldik. 2002’de 414 olan yerli patent başvuru sayısı geçtiğimiz yıl 11 bin 394’e ulaştı. Yerli patent başvurularında dünyada 10’uncuyuz. Kadın buluşçu oranında dünya birincisiyiz. Bilimsel araştırmaların ülkemizin kalkınma yolculuğunu hızlandırması adına güçlü Ar-Ge ve inovasyon ekosistemi inşa ettik. 2002’den bu yana Türkiye’nin Ar-Ge harcamalarını 1,2 milyar dolardan 19,9 milyar dolara yükselttik. Aynı dönemde, Ar-Ge harcamalarının milli gelirimizdeki payını binde beşten yüzde 1,5'a, tam zaman eş değer Ar-Ge personeli sayımızı 29 binden 310 bine yükselttik" diye konuştu.

Siber Vatanda Egemenliğimizi Güvence Altına Alan Savunma Sanayi İnşa Ettik

Milli Teknoloji Hamlesi'nin öncüsünün savunma sanayisi olduğunu belirten Bakan Kacır, "Ateş çemberiyle kuşatılmış bir coğrafyadayız. Pek çok ülke yeni yeni idrak etmeye başlasa da tecrübelerimiz; Ar-Ge’siyle, test altyapısıyla, seri üretimiyle ve insan kaynağıyla bütüncül bir savunma sanayii inşasının, bağımsız ve milli bir duruş ve siyaset yürütmek için olmazsa olmaz olduğunu bizlere gösterdi. Önümüze çıkarılan her engeli, her ambargoyu, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yerli ve milli savunma sanayii hamlemiz için bir fırsat olarak değerlendirdik. Vatan toprağında, mavi vatanda, gök vatanda, uzay vatanda ve siber vatanda egemenliğimizi güvence altına alan, ülkemizin stratejik hamleleri için güç çarpanı bir savunma sanayi inşa ettik.

Kendi insansız hava araçlarını, füzelerini, mühimmatını, jet motorlarını, savaş uçaklarını, helikopterlerini, uydularını, radar ve elektronik harp sistemlerini geliştiren ve üreten bir ülkeyiz. Bizlerden neyi esirgiyorlarsa onun daha iyisini yerli ve milli olarak geliştiriyor, üretiyoruz. Savunma sanayisinde yakaladığımız başarılar, sadece caydırıcılığımızı güçlendirmekle kalmadı. Yüksek teknolojili üretimde yeni ufukların önünü açtı” ifadelerini kullandı.

Bilimde Ve Teknolojide Lider Türkiye’yi İnşa Edeceğiz

TÜBİTAK destekleri ve üniversitenin başarılarına da değinen Bakan Kacır, "Biraz önce açılışını gerçekleştirdiğimiz atölye merak eden, deneyen, tasarlayan ve üreten gençlerimizin fikirlerini prototiplere, prototiplerini ise ticarileşebilir ürünlere dönüştüreceği bir mutfak olacak. Gençlerimizin üretme ve keşfetme heyecanını daha da yükseltecek. Atalarımız, 'Marifet iltifata tabidir. İltifatsız emek zayidir' der. Takdim edilen ödüller bu anlamda bilim insanlarımızın üniversitemize, ülkemize sunduğu değerli katkıların tescili niteliğindedir. Bizler dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında olma hedefine daha güçlü yürümek adına, tüm araştırmacılarımızla, Türkiye’nin bilim ve teknoloji yolculuğuna katkı sunan herkesle birlikte bilimde ve teknolojide lider Türkiye’yi inşa etmek için gayret gösteriyoruz" dedi.

Etiketler: AK PartiAydınİstanbulKadınRecep Tayyip ErdoğanRizeSavaşTeknolojiTürkiye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

İsrail’den gündem yaratacak iddia; İran Güvenlik Şefi Ali Laricani öldü mü?

Sonraki Haber

Galatasaray, Liverpool maçına hazır

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Ümit Özdağ’dan erken seçim ve “Çerçeve Yasa” çıkışı: “Acaba baskın seçimi gizlemek için yapılan bir girişim mi?”
Politika

Ümit Özdağ’dan erken seçim ve “Çerçeve Yasa” çıkışı: “Acaba baskın seçimi gizlemek için yapılan bir girişim mi?”

16 Eylül 2026
Bakan Ersoy açıkladı: Deprem bölgesindeki kültür yatırımı 34 milyar liraya ulaşacak
Politika

Bakan Ersoy açıkladı: Deprem bölgesindeki kültür yatırımı 34 milyar liraya ulaşacak

16 Eylül 2026
Dışişleri Bakanı Fidan'dan Azerbaycan ziyaretine ilişkin paylaşım
Politika

Dışişleri Bakanı Fidan’dan Azerbaycan ziyaretine ilişkin paylaşım

16 Eylül 2026
Bakan Uraloğlu: 2030 yılı hedefimiz karbondioksit emisyonunu yüzde 5 oranında azaltmaktır
Politika

Havacılıkta yeni dönem: 2030’a kadar karbon emisyonunda yüzde 5 azaltım hedefi

16 Eylül 2026
Bakan Güler, Afyonkarahisar'da birlikleri denetledi
Politika

Bakan Yaşar Güler’den Afyonkarahisar’da hava ve füze savunma üssüne ziyaret

16 Eylül 2026
Ailelerin eğitimine destek artıyor: Velilere yönelik 'Okul ve Aile Hayatı' eğitimleri yaygınlaştırılacak
Politika

Bakan Göktaş açıkladı: Velilere yönelik “Okul ve Aile Hayatı” eğitimleri yaygınlaştırılacak

16 Eylül 2026
Sonraki Haber
Galatasaray, Liverpool maçına hazır

Galatasaray, Liverpool maçına hazır

En Güncel Haberler

Altın madeninde göçük: 60 kişi yaşamını yitirdi
Dış Haberler

Altın madeninde göçük: 60 kişi yaşamını yitirdi

16 Eylül 2026
Kas kaybı demans riskini yüzde 42 artırıyor: Uzmanlardan yaşlanma sürecine kritik uyarı
Sağlık Haberleri

Kas kaybı demans riskini yüzde 42 artırıyor: Uzmanlardan yaşlanma sürecine kritik uyarı

16 Eylül 2026
Bursa’da suç örgütü operasyonu: Sosyal medyadan eleman temin eden 10 şüpheli gözaltında
Gündem

Bursa’da suç örgütü operasyonu: Sosyal medyadan eleman temin eden 10 şüpheli gözaltında

16 Eylül 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

‘Türkiye Oyun Politika Belgesi ve Eylem Planı’ yayımlandı: Ulusal oyun envanteri oluşturulacak

16 Eylül 2026
Yaşam

Tekirdağ’da İlköğretim Haftası törenle kutlandı

16 Eylül 2026
Yaşam

Erciş’te bağ bozumu başladı

16 Eylül 2026
Yaşam

Batman’da kaçakçılık operasyonu: 524 kilo tütün ve 800 bin makaron ele geçirildi

16 Eylül 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

'Kurtlar Vadisi Pusu' dizisi hakkında inceleme başlatıldı

‘Kurtlar Vadisi Pusu’ dizisi hakkında inceleme başlatıldı

- Haberton
16 Eylül 2026

Eski MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu’nun ölümüne ilişkin yürütülen soruşturmada, ‘Kurtlar Vadisi Pusu’ dizisine ilişkin iddiaların alanında uzman kişilerden oluşturulacak bilirkişi...

Türk alüminyum folyo sektörü: Ambalaj sanayinin temel taşı

Ankara’nın bilinmeyen 10 durağı: Başkentin keşfedilmeyi bekleyen köşeleri

Telefon şarj olurken neden ısınır? Normal sıcaklık ile tehlikeli ısınma arasındaki fark

Araçlarda kış bakımı zamanı: Lastik, silecek ve antifriz ihmali yolda bırakabilir

Güncel Haber

Altın madeninde göçük: 60 kişi yaşamını yitirdi

Altın madeninde göçük: 60 kişi yaşamını yitirdi

16 Eylül 2026
'Türkiye Oyun Politika Belgesi ve Eylem Planı' yayımlandı: Ulusal oyun envanteri oluşturulacak

‘Türkiye Oyun Politika Belgesi ve Eylem Planı’ yayımlandı: Ulusal oyun envanteri oluşturulacak

16 Eylül 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton