4 Haziran 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Askeri insansız hava aracı üretiminde dünyada lideriz

Askeri insansız hava aracı üretiminde dünyada lideriz

Haberton - Haberton
9 Mayıs 2026
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

İlham Verici İyi Yönetim Uygulamaları Forumu’nda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Bugün askeri insansız hava aracı üretiminde dünyada; ticari araç, güneş paneli, otobüs, beyaz eşya, çelik ve ağaç ürünlerinde Avrupa’da lideriz. Alüminyum, düz cam, seramik, plastik mamul, motorlu taşıtlar, rüzgâr türbini üretiminde Avrupa’nın önde gelen üreticileri arasındayız” dedi.

Boğaziçi Yöneticiler Vakfı tarafından düzenlenen İlham Verici İyi Yönetim Uygulamaları Forumu (Inspiring Best Practices) (IBPF) bu yıl 12. kez kapılarını açtı. Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs’te gerçekleştirilen foruma Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Naci İnci ile çok sayıda yönetici ve öğrenci katıldı. ‘Value over Valuation’ temasıyla düzenlenen forum, girişimcilik ekosistemini yalnızca finansal büyüklükler üzerinden değil, yarattığı değer, etki ve sürdürülebilir katkılar üzerinden ele alan yaklaşımıyla dikkat çekti.

‘ÜLKEMİZİ KÜRESEL ÜRETİMİN MERKEZ ÜSLERİ ARASINA TAŞIDIK’

Forumda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde; planlı sanayileşme hamlelerimizle, katma değerli üretimi önceleyerek, Ar-Ge kültürünün özel sektör firmalarımız tarafından benimsenmesini sağlayarak, nitelikli insan kaynağına yatırım yaparak ülkemizi küresel üretimin merkez üsleri arasına taşıdık. 2002 yılında 41 milyar dolar olan sanayi katma değerini 250 milyar dolara yaklaştı. Bugün askeri insansız hava aracı üretiminde dünyada; ticari araç, güneş paneli, otobüs, beyaz eşya, çelik ve ağaç ürünlerinde Avrupa’da lideriz.

Alüminyum, düz cam, seramik, plastik mamul, motorlu taşıtlar, rüzgâr türbini üretiminde Avrupa’nın önde gelen üreticileri arasındayız. Elbette etkin Ar-Ge teşvik mekanizmamızla oluşturduğumuz inovasyon altyapısıyla; 2002’de 1,2 milyar dolar olan Türkiye’nin Ar-Ge harcamalarını 19,9 milyar dolara yükselttik. 2002’de 29 bin olan Ar-Ge personeli sayımız 310 bini aştı. Bugün kendi insansız hava araçlarını, füzelerini, mühimmatını, jet motorlarını, uçaklarını, helikopterlerini, uydularını, radar ve elektronik harp sistemlerini kendi imkanlarıyla geliştiren ve üreten bir ülkeyiz. Eş zamanlı devrimlerle büyük bir dönüşüm geçiren otomotiv sektöründe, fikri ve sınai mülkiyet hakları tamamen bize ait olan TOGG ile küresel sahnedeki yerimizi aldık. Elektrikli, bağlantılı, otonom ve akıllı mobilite teknolojilerini ülkemiz adına yeni bir atılım sahasına dönüştürüyoruz” dedi.

‘GÜVENLİ DİJİTAL EKONOMİNİN MERKEZİ HÂLİNE GELECEĞİZ’

Bakan Fatih Kacır, “Önümüzdeki dönemde Nükleer reaktörlerden kuantum teknolojilerine, yarı iletkenlerden yapay zekaya pek çok alanda atacağımız adımlarla, ülkemizi yüksek teknolojili üretimde bir üst lige taşıyacağız. Fiber iletişim, 5G ve bulut bilişim altyapı yatırımlarımız, yerli ve millî siber güvenlik çözümlerimizle, güvenli dijital ekonominin merkezi hâline geleceğiz. Bu dönem; Türkiye’yi yüksek teknolojide bölgesinde merkez, dünyada ise oyun kurucu bir güç hâline getirmek için her zamankinden daha güçlü ve kararlı adımlar attığımız bir dönem olacak.

Teknoloji girişimciliğini; bu dönüşümün lokomotifi olarak görüyoruz. Sayın cumhurbaşkanımızın liderliğinde son 23 yılda; girişimcilerimizi fikir aşamasından küresel pazarlara uzanan yolculuklarında yalnız bırakmayan bütüncül bir destek mekanizması oluşturduk. Toplumun her kesiminden yeteneklerin girişimcilik yolculuğuna katılmasını sağlayan adımlarımızla Türkiye bugün teknoloji girişimciliğinde Avrupa’nın önde gelen ülkelerinden biri haline geldi. 2019’da ülkemizde milyar dolar değerlemeyi aşan tek bir teknoloji girişimi bulunmazken; bugün 8 unicorn’umuz, bizim tabirimizle 8 Turcorn’umuz bulunuyor. Teknoloji girişimlerimiz; yapay zekâdan siber güvenliğe, finans teknolojilerinden oyun teknolojilerine pek çok alanda küresel sahnede büyük başarılara imza atıyorö diye konuştu.

Bakan Kacır, “Teknoloji girişimlerimize gerçekleştirilen yatırımların ivmesi de ekosistemimizin ulaştığı yüksek olgunluk seviyesini teyit ediyor. Ülkemizde teknoloji girişimlerine yapılan yatırımlar, 2011-2015 döneminde 280 milyon dolar, 2016-2020 döneminde ise 515 milyon dolardı. Geçtiğimiz beş yılda ise bu tutar 5,6 milyar doları aştı. 2030 yılına kadar ülkemizden 100 bin teknoloji girişiminin yeşermesi ve Turcorn’larımızın toplam 100 milyar dolar değerlemeye ulaşması hedefimizdir. Bu yolculukta her ölçekteki girişimcinin ihtiyacına yanıt veren programları harekete geçiriyoruz. Milyar dolar değerlemeye ulaşma potansiyeline sahip girişimlerimizin ihtiyaçlarına yanıt veren ‘Turcorn 100 Programı’nı hayata geçirdik. Teknoloji alanında profesyoneller ve yenilikçi girişimler için ülkemizi çekim merkezi haline getiren Türkiye Tech Visa Programımızla 97 ülkeden 5 binden fazla teknoloji profesyonelini Türkiye’ye çekmeyi başardık” şeklinde konuştu.

Program sonunda Fatih Kacır’a hediye ve çiçek takdimi yapıldı.

Etiketler: TeknolojiTürkiye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

İnşaat işçileri arasında sopalı-yumruklu kavga; 5 yaralı

Sonraki Haber

Öldürüldükten sonra cesedi yakılan Kübra, Kahramanmaraş’ta toprağa verildi

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Politika

Savunma ve havacılık sanayimiz güçlü büyümesini sürdürdü

4 Haziran 2026
İçişleri Bakanı Çiftçi, Tokat’ta
Politika

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Tokat’ta

4 Haziran 2026
Bakan Yumaklı: Suyun her damlasını korumayı hedefliyoruz
Politika

Suyun her damlasını korumayı hedefliyoruz

4 Haziran 2026
Politika

Çocuk ve gençlerin CİMER’e önerilerini bekliyoruz

4 Haziran 2026
Bakan Bolat: Mayıs ayı ihracatı 22,5 milyar dolar
Politika

Mayıs ayı ihracatı 22,5 milyar dolar

4 Haziran 2026
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy (Fotoğrafta) ile Yunanistan Kültür Bakanı Lina Mendoni'nin katılımıyla Nevşehir'de 'Türkiye-Yunanistan 1. Kültür Forumu' düzenlendi. Fotoğraf: Ahmet KORKMAZER/Nevşehir, (DHA)
Politika

Yunanistan’la iş birliğimiz, bilim dünyası için bir kazanım olacak

4 Haziran 2026
Sonraki Haber

Öldürüldükten sonra cesedi yakılan Kübra, Kahramanmaraş'ta toprağa verildi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

En Güncel Haberler

Eş katilinin müebbet, yardım edenin ise 19 yıl hapis cezası aldığı karara itiraz reddedildi
Yerel Haberler

Eş katilinin müebbet, yardım edenin ise 19 yıl hapis cezası aldığı karara itiraz reddedildi

4 Haziran 2026
Audi R26 Showcar İstanbul’da: Audi ve Castrol, Formula 1’in yeni dönemini anlattı
İş Dünyası

Audi R26 Showcar İstanbul’da: Audi ve Castrol, Formula 1’in yeni dönemini anlattı

4 Haziran 2026
Para istediği babası tarafından çıkan tartışmada öldürülmüştü; toprağa verildi
Yerel Haberler

Para istediği babası tarafından çıkan tartışmada öldürülmüştü; toprağa verildi

4 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

‘Hastaya Kan, Ormana Can’ projesi ile 4.7 milyon fidan toprakla buluştu

4 Haziran 2026
Yaşam

Beylikdüzü’nde operasyonda 248 kilo metamfetamin ele geçirildi; 2 gözaltı

4 Haziran 2026
Yaşam

Düştüğü Kelkit Çayı’nda 7 gün sonra cesedi bulunan Oğuz toprağa verildi

4 Haziran 2026
Yaşam

Cep telefonunun bataryası alev aldı

4 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Boşanacağını söyleyen eşini bıçaklayıp öldürdükten sonra kapıyı çekip çıkmış

- Haberton
4 Haziran 2026

Bursa'da Zafer Güngür’ün (31), 10 yaşındaki oğlunun gözü önünde bıçaklayarak öldürdüğü Müjde Güngür'ün (29) cenazesi, memleketi Muş’a gönderildi. Olayın ardından...

Altın fiyatları neden yükseliyor? Uzmanlar 2026 için beklentilerini paylaştı

Sıcak havada sağlık alarmı: Isı çarpması belirtileri nelerdir, nasıl korunulur?

Elektrik faturasında yaz moduna geçiş: Klima kullanırken tasarruf sağlayan planlama yöntemleri

Evde bakım ürünleri: Doğru kullanım rehberi ve sık yapılan hatalar

Güncel Haber

Eş katilinin müebbet, yardım edenin ise 19 yıl hapis cezası aldığı karara itiraz reddedildi

Eş katilinin müebbet, yardım edenin ise 19 yıl hapis cezası aldığı karara itiraz reddedildi

4 Haziran 2026
Audi R26 Showcar İstanbul’da: Audi ve Castrol, Formula 1’in yeni dönemini anlattı

Audi R26 Showcar İstanbul’da: Audi ve Castrol, Formula 1’in yeni dönemini anlattı

4 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton