16 Temmuz 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Bakan Gül: Sanal alemde de suçtur

Bakan Gül: Sanal alemde de suçtur

Haberton - Haberton
8 Kasım 2021 - Güncellenme Tarihi 15 Mart 2026
- Politika
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Bakan Gül: Sanal alemde de suçtur

Bakan Gül: Sanal alemde de suçtur

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ” Fiziki alemde suç olan her şey, sanal alemde de suçtur.” dedi

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “Bir peşin hükmün ya da yalan haberin internetteki yayılma hızı da dikkate alındığında kişinin toplum nezdinde kendini aklaması neredeyse imkansızdır. Dolayısıyla lekelenmeme hakkı sadece savcılık işlemleriyle sınırlı bir hak değildir. Fiziki alemde suç olan her şey, sanal alemde de suçtur. Hukuk, sanal dünyaya karşı sanal tutum sergilemez” dedi.

Adalet Bakanlığı’nın Ankara’da bir otelde düzenlediği ‘Masumiyet Karinesi ve Lekelenmeme Hakkı Sempozyumu’, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan ve Danıştay Başkanı Zeki Yiğit’in katılımıyla gerçekleşti. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Bakan Gül, masumiyet ve lekelenme derken aslında insan onuruna saygının konuşulacağını söyleyerek, siyaset ve hukuk anlayışında devletin temelinde adalet, adaletin temelinde de insanın var olduğunu ifade etti.

‘UNUTULAN ZULÜM TEKRAR EDER’

Gül, siyaseti anlamlı kılanın ‘insanı hak ve özgürlükleriyle yaşatmak’ olduğunu vurgulayarak, “Nitekim, hukuk ve demokrasi tarihimiz, insanımızın hak ve özgürlüklerini koruma mücadelesinin de tarihidir. Elbette bu süreç çok çetin geçmiş, bugünkü kazanımlar kolay elde edilmemiştir. Merhum Aliya’nın meşhur bir sözü var, ‘unutulan soykırım tekrar eder’. Ben bu sözü ‘unutulan zulüm tekrar eder’ diye ülkemize uyarlamak istiyorum. Örneğin, hukukun milli iradeye zulüm aracına dönüştüğü 27 Mayıs’ı asla unutmayacağız.

Yine, gencecik fidanlarımızın bir sağdan bir soldan darağacına götürüldüğü 12 Eylül’ü asla unutmayacağız. İnsanımızı inançlarından, kılık kıyafetinden dolayı bölen, ayrıştıran, en temel haklarını rehin alan 28 Şubat’ı da asla unutmayacağız ve hukuku gizli, kirli ajandasına alet ederek, iftira ve şantajlarla, itibar suikastlarıyla insanımızın onurunu lekeleyen hain terör örgütü FETÖ’nün 15 Temmuz ihanetini asla unutmayacağız” diye konuştu.

 "Tüm insanlar bu saygı, önem ve koruma noktasında eşittir "
“Tüm insanlar bu saygı, önem ve koruma noktasında eşittir “

‘BİZİM REHBERİMİZ HUKUKTUR’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde hukuk devletinden ve hukuka bağlılıktan bir milim sapmadan 2023 hedeflerine yürüdüklerini söyleyen Gül, “Bizim rehberimiz, hukuktur arkadaşlar. Biliyoruz ki, hukuk devletinin ahlaki özü; insan onuruna duyulan saygı, ona verilen önem ve sağlanan korumada bulunmaktadır. Tüm insanlar bu saygı, önem ve koruma noktasında eşittir. İşte bu hassasiyetin en temel göstergeleri, masumiyet karinesi ve lekelenmeme hakkıdır” dedi.

‘2017’DEN BUGÜNE KADAR 462 BİN KİŞİ ŞÜPHELİ OLMADI’

2017’de vatandaşların haksız, temelsiz ve yersiz suçlamalara maruz kalmaması açısından Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 158’inci maddesinde çok önemli bir değişiklik yapıldığını ifade eden Gül, “Bu değişiklikle, hiç kimsenin haksız, temelsiz ve yersiz suçlamalara maruz kalmamasını usuli güvenceye kavuşturduk ve insanın şeref ve haysiyetini korumamızın, insanı el üstünde tutmamızın da en etkili araçlarından birini hayata geçirmiş olduk. Zira bugüne kadar 462 bin soruşturmaya yer olmadığı kararı verildiğini görüyoruz. 462 bin kişi şüpheli olmadı. Yani 462 bin vatandaşımızın evine, iş yerine, devlet memuru ise kamu dairesine, işçiyse fabrikasına polis, kolluk gitmedi, bu insanlar haksız yere savcının huzuruna çıkmadı.

Bu tablo, 462 bin kişinin lekelenmemesi demek, hakkında hiç soruşturma açılmaması, geceleyin yastığa başını huzurla koyması demek. Böylece, insan haysiyetinin, onurunun lekelenmemesi amacıyla çok önemli bir reform ortaya konmuştur. Bu düzenleme, bir tek kişinin bile lekelenmemesini sağladıysa, o karara imza atan yargı mensubu için bu sonuç, bu hassasiyet adaletin ta kendisidir. Kimsenin kimseye çamur atma özgürlüğü yoktur. Kimsenin kişisel kin ve husumetine yargıyı alet etme hakkı yoktur” diye konuştu.

" Kimsenin kişisel kin ve husumetine yargıyı alet etme hakkı yoktur "
” Kimsenin kişisel kin ve husumetine yargıyı alet etme hakkı yoktur “

‘6 BİN 200 KİŞİ LEKELENMEDİ’

İfade almak amacıyla düzenlenen yakalama emirleri nedeniyle mesai saatleri dışında gece ansızın otelde, evde, fabrikada yakalama uygulamalarına da son verildiğini ifade eden Gül, “4’üncü yargı paketiyle hayata geçen bu yenilikten yaklaşık 6 bin 200 insanımız faydalandı. 6 bin 200 insanımız ifade alma gibi olağan bir muhakeme işlemi yüzünden bir anlamda lekelenmedi. Önümüzdeki dönemde de ceza adaletinden milletimizin beklentileri nedir, ne değildir, bu çerçevede çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

‘FİZİKİ ALEMDE SUÇ OLAN HER ŞEY SANAL ALEMDE DE SUÇTUR’

Milyonlarca insana anında ulaşılabilen dijital medya platformlarında lekelenmeme hakkını korumanın önem taşıdığını söyleyen Gül, “Bu konuda basın yayın kuruluşlarımız, sivil toplum, entelektüel camia güçlü bir farkındalık oluşturmalıdır. Bugün en hafif bir suç şüphesinde bile vatandaşın adliyeden çekinmesinin temelinde ‘dile düşmek’, ‘peşinen suçlu ilan edilmek’ gibi korkuları bulunmaktadır. Bir peşin hükmün ya da yalan haberin internetteki yayılma hızı da dikkate alındığında kişinin toplum nezdinde kendini aklaması neredeyse imkansızdır.

Dolayısıyla lekelenmeme hakkı sadece savcılık işlemleriyle sınırlı bir hak değildir. Elbette internet önemli bir haber ve iletişim zeminidir ama hukuktan ve insanın evrensel haklarından muaf değildir. Şunu da unutmamak gerekir ki, fiziki alemde suç olan her şey sanal alemde de suçtur. Hukuk, sanal dünyaya karşı sanal tutum sergilemez” diye konuştu.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Dubai’deki fuarda Türkiye’den 40 firma

Sonraki Haber

ABD savaş gemileri Gürcistan’da

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Kılıçdaroğlu'ndan '15 Temmuz' mesajı
Politika

Kılıçdaroğlu’ndan ’15 Temmuz’ mesajı

15 Temmuz 2026
TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan 15 Temmuz gazilerine 'teşekkür beratı'
Politika

TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan 15 Temmuz gazilerine ‘teşekkür beratı’

15 Temmuz 2026
Özgür Özel'den 15 Temmuz mesajı: "FETÖ'nün her türlü yapılanması ele alındı, siyasi ayağına gelince iş durdu"
Politika

Özgür Özel’den 15 Temmuz mesajı: “FETÖ’nün her türlü yapılanması ele alındı, siyasi ayağına gelince iş durdu”

15 Temmuz 2026
FETÖ terör örgütüyle mücadele bir milli seferberliktir
Politika

FETÖ terör örgütüyle mücadele bir milli seferberliktir

15 Temmuz 2026
Öğrenci affına ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi, komisyonda kabul edildi
Politika

Öğrenci affına ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi, komisyonda kabul edildi

15 Temmuz 2026
DMM'den '15 Temmuz' mesajı
Politika

DMM’den ’15 Temmuz’ mesajı

15 Temmuz 2026
Sonraki Haber
ABD savaş gemileri Gürcistan’da

ABD savaş gemileri Gürcistan’da

En Güncel Haberler

Çanakkale’de dereye yuvarlanan cip sürücüsü hayatını kaybetti
Yerel Haberler

Çanakkale’de dereye yuvarlanan cip sürücüsü hayatını kaybetti

16 Temmuz 2026
15 Temmuz'un 10'uncu yılında İstanbul'daki camilerde sela okundu
Öne Çıkan

15 Temmuz’un 10’uncu yılında İstanbul’daki camilerde sela okundu

16 Temmuz 2026
Kağıthane’de '15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü' anma programı düzenlendi
Yerel Haberler

Kağıthane’de ’15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’ anma programı düzenlendi

16 Temmuz 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Marmaris’te ‘15 Temmuz’ anma etkinliği

16 Temmuz 2026
Yaşam

Çanakkale Şehitler Abidesi’nde 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

16 Temmuz 2026
Yaşam

Bodrum’da ’15 Temmuz’ anma etkinliği

16 Temmuz 2026
Yaşam

Bakan Çiftçi: Bütün güvenlik birimlerimizle devletimizin güvenliği, milletimizin huzuru için teyakkuzdayız

16 Temmuz 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Saraçhane'de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü programı düzenlendi

Saraçhane’de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü programı düzenlendi

- Haberton
16 Temmuz 2026

Fatih'te 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla anma programı düzenlendi. Program kapsamında Fatih Camii'nde toplanan kalabalık, Anıt Park'a...

Sivrisinekler neden bazı insanları daha çok ısırıyor? Uzmanlar merak edilen soruyu yanıtladı

İcra dosyası kendiliğinden silinir mi? İşte icra dosyalarının düşme süresi ve bilinmesi gerekenler

Denizler alarm veriyor! Deniz suyu sıcaklığındaki artışın anlamı uzmanları endişelendiriyor

Yeni dolandırıcılık yöntemi alarmı! Bu mesajı görür görmez sakın tıklamayın

Güncel Haber

Marmaris’te ‘15 Temmuz’ anma etkinliği

Marmaris’te ‘15 Temmuz’ anma etkinliği

16 Temmuz 2026
Çanakkale Şehitler Abidesi'nde 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Çanakkale Şehitler Abidesi’nde 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

16 Temmuz 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton