25 Ağustos 2026, Salı
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - Bakan açıkladı: Doğum izni altı ay oluyor

Bakan açıkladı: Doğum izni altı ay oluyor

Haberton - Haberton
28 Mart 2026
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Bakan Göktaş'tan doğum izni açıklaması

Bakan Göktaş'tan doğum izni açıklaması

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, doğum iznini 16 haftadan 24 haftaya çıkaran düzenlemeye ilişkin, "Yasal düzenlememiz çıktığı andan itibaren 24 haftayı tamamlamamış olup, tekrar işe dönmek zorunda kalanların da 24 haftayı tamamlamasına yönelik bir ek madde ekledik. Süreç boyunca eğer ki o süreci tamamlamadılarsa ve 24 hafta içerisindelerse onlar da tamamlayabilecekler" dedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Cnn Türk canlı yayınına katılarak, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bakan Göktaş, New York'ta Türkiye'yi temsilen katıldığı Birleşmiş Milletler (BM) Kadının Statüsü Komisyonu'nun 70'inci oturumunda Orta Doğu'da yaşanan gelişmelerde kadın ve çocukların sesi olduklarını belirterek, "İran'da 170 çocuk ilk gün vuruldu, hayatını kaybetti. Bu konuya da dikkat çektik fakat uluslararası kuruluşlardan çok daha güçlü bir beyan beklerdim. Bu savaş odağında da neredeyse ses eden olmadı. İlkeli tutumun çok önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Bir ilke tutumunuz varsa bunu her platformda dile getirmek lazım. Bazı savaşları görüp, bazılarını görmezden gelemeyiz. Biz, nerede olursa olsun mazlumun, mağdurun, kadınların, çocukların yanında olmayı, onların sesleri olmayı sürdüreceğiz. Biz, ülke olarak savaşı önlemek adına çok yoğun çaba harcadık. Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuda oldukça hassas. En kısa zamanda barışın, huzurun tekrar tesis edilmesi ve çatışmaların bir an önce son bulması en büyük temennimiz" diye konuştu.

Bakan Göktaş, ABD-İsrail ve İran arasındaki savaşta Türkiye'nin tutumunun diplomatik yollarla süreci sakinleştirmek, bir an önce bölgede barışın ve istikrarın sağlanması olduğunu dile getirdi.

1,5 Yıldan Fazladır Bu Konuya Çalışıyoruz

Bakan Göktaş, çocukların yüzde 63'ünün sanal medyada çok yoğun varlık gösterdiğine de dikkati çekti. 'Dijital Dünyada Çocukların Güçlendirilmesine Yönelik Eylem Planı'nı oluşturduklarını anlatan Bakan Göktaş, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 1,5 yıldan fazladır bu konuya çalışıyoruz. Bu konu, tüm dünyanın gündeminde. Ailelerle, çocuklarla, uzmanlarla, teknoloji firmalarıyla bir araya geldik. Hassasiyetlerimizi dile getirdik ve ülkemize özgü bir model çalıştık. Torba yasamızın içerisinde bulunan 15 yaş altı sosyal medya düzenlememizi Ak Parti grubumuz, Meclis Başkanlığı'na sundu. Haftaya inşallah komisyonda görüşülecek. En yakın zamanda yasalaşma sürecini bekliyoruz. Bununla birlikte yönetmelik çıkacak."

Bakan Göktaş, kamuoyunda yüzde 80'in üzerinde bu konuda destek verildiğini belirterek, "Amacımız, yasakçı zihniyet değil, denetim mekanizmalarının oluşturulması. Oyunlarla ilgili de benzer hassasiyetler var. Amacımız, burada bir muhatap bulmak. Sosyal medya, bağımlılık üretiyor. Dijitalde akran zorbalığı da çok arttı. Biz de 'Çocuklar Güvende' uygulamasını hayata geçirdik. Çocuklarımızın okulda veya sokakta karşılaşabildikleri olumsuzlukları bildirdiği bir platform oluşturduk. Bu uygulamayı ailelerimize ve çocuklarımıza anlatmamız gerekiyor. Bildirimde bulunduklarında biz de müdahale edebiliyoruz" ifadelerini kullandı.

Nüfus Bizim İçin Beka Meselesi

Doğum oranlarına değinen Bakan Göktaş, "Nüfus konusu, bizim için bir beka meselesi. Genç ve dinamik nüfus yapısı her zaman dayanağımız oldu. Hane büyüklüğümüz oldukça küçüldü, hane ortalamamız 3,17. Hanelerin yüzde 57'sinde 18 yaş altı çocuk bulunmuyor. Hızla yaşlanıyoruz. Nüfusta da bütün dünyada düşüş var ama ülkemizdeki düşüş çok hızla oldu. Bazı ülkelerin 90 yılda yaşadığı düşüşü biz, 27 yıl gibi kısa bir sürede yaşadık. Doğurganlık hızımızda bu şekilde gidersek önümüzdeki 5 yıl içerisinde ilkokul çağındaki çocuk oranımız 900 bin azalacak. Bu, çok büyük bir düşüş" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Göktaş, doğum izinlerinde de uzun yıllardır düzenleme yapılmadığını, 16 haftalık doğum izni süresini 24 haftaya, 5 günlük babalık iznini de 10 güne yükseltmeyi hedeflediklerini dile getirerek, "Yasal düzenlememiz çıktığı andan itibaren 24 haftayı tamamlamamış olup tekrar işe dönmek zorunda kalanların da 24 haftayı tamamlamasına yönelik bir ek madde ekledik. Süreç boyunca eğer ki o süreci tamamlamadılarsa ve 24 hafta içerisindelerse onlar da tamamlayabilecekler. Koruyucu ailelere de özellikle 0-3 yaştaki evlat edinme süreçlerinde doğum izni süresi gibi bir izin süresi tanımış olacağız" diye konuştu.

132 Bin 686 Gence Kredi Ödemesi Yapıldı

Aile ve Gençlik Fonu'yla ilgili detayları da anlatan Bakan Göktaş, "Gabar'dan, Filyos'tan, yer altı zenginliklerinden çocuklarımızın geleceğine yatırım yapıyoruz. Oradan gelen rakamlar, Aile ve Gençlik Fonu'nda birikiyor ve bu kaynakları gençlerimizin evlenme yolunda yanında olmak adına kullanıyoruz. Ocak ayı itibarıyla 18-25 yaş arasında olanlarda geliri 250 bine, 26-29 yaş arasındaki gençlerimizde de 200 bin liraya getirdik. Evlenmeden önce onları 2 gün eğitim programına da tabi tutuyoruz. Şu ana kadar 227 bin 993 çift, Aile ve Gençlik Fonu'muza başvurdu ve kredi ödemesi yapılan genç sayımız 132 bin 686. 10 milyar 734 milyon lira bir kaynak aktardık. Bu kredi 4 yıllık, 2 yıl geri ödemesiz ve 0 faizli. 48 ay içerisinde de çocuk sahibi olurlarsa 12 ay erteleme imkanı sunuyoruz. Bu krediden faydalanan gençlerimize 2 bin 46 şirketten de yüzde 40'a varan indirim sağlıyoruz. Sadece evlendirmekle kalmadık. Bugüne kadar 1 yılda 8 bin 20 çiftimizin 8 bin 113 çocuğu oldu. Ortalama anne baba yaşının da böylece düştüğünü görüyoruz. En güçlü kalemiz aile" dedi.

Güçlü devletlerin, güçlü ailelerden oluştuğunu vurgulayan Bakan Göktaş, yaşlılar için de birçok çalışma yaptıklarını, yanlarında olmayı sürdürdüklerini, evlerinde de destek olduklarını anlattı. Bakan Göktaş, özel sektörde de engelli istihdamını artıracak adımlar attıklarını belirterek, Ak Parti döneminde kamuda engelli sayısının 5 binden 80 bine çıktığını söyledi.

Bakan Göktaş, kadına yönelik şiddete ilişkin değerlendirmede bulunarak, "Kadına yönelik şiddet, küresel bir mesele ve maalesef görünürlüğü oldukça arttı. Şiddet vakalarında bütün dünyada bir artış olduğunu söyleyebilirim. Biz, dün olduğu gibi bugün ve yarın da sıfır toleransla bu konunun üzerine gidiyoruz. Bizim için gerçekten siyaset üstü bir konu. 81 ilimizde şiddet önleme ve izleme merkezlerimiz var. Ayrıca şiddetle mücadele irtibat noktalarımız var. Şiddet konusunda 6,9 milyon vatandaşımıza eğitimler verdik. Şiddet, farkındalığı arttıkça azalır, şiddet işaretleri bir anda gelmez. Kadınla ilgili şiddetle mücadelede etkin bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.

Etiketler: ABDAK PartiDenetimEğitimİranİsrailKadınSavaşŞiddetSosyal Medya
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Cezaevinden izinli çıktı, evinde ölü bulundu

Sonraki Haber

Eğlence mekanına silahlı saldırıda ölen emekli polis toprağa verildi

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Mevlit Kandili Çamlıca ve Eyüpsultan'da idrak edildi
Öne Çıkan

Mevlit Kandili Çamlıca ve Eyüpsultan’da idrak edildi

25 Ağustos 2026
Aziz İhsan Aktaş davasında kritik kararlar! Kim ne ceza aldı, kim beraat etti?
Öne Çıkan

Aziz İhsan Aktaş davasında kritik kararlar! Kim ne ceza aldı, kim beraat etti?

24 Ağustos 2026
Çiğli Belediye Başkanı’nın makam aracına silahlı saldırı düzenlenmişti! 2 şüpheli tutuklandı
Öne Çıkan

Çiğli Belediye Başkanı’nın makam aracına silahlı saldırı düzenlenmişti! 2 şüpheli tutuklandı

24 Ağustos 2026
Adana Belediye Başkanı Zeydan Karalar'a 6 yıl 3 ay hapis kararı çıktı
Öne Çıkan

Adana Belediye Başkanı Zeydan Karalar’a 6 yıl 3 ay hapis kararı çıktı

24 Ağustos 2026
Ahmet Özer, Aziz İhsan Aktaş davasında beraat etti
Öne Çıkan

Ahmet Özer’e 8 ay 10 gün hapis cezası: Hükmün açıklanması geri bırakıldı

24 Ağustos 2026
Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara tüm suçlamalardan beraat etti
Öne Çıkan

Avcılar Belediye Başkanı Çaykara’ya “rüşvet alma” suçundan 6 yıl 8 ay hapis cezası

24 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Eğlence mekanına silahlı saldırıda ölen emekli polis toprağa verildi

Eğlence mekanına silahlı saldırıda ölen emekli polis toprağa verildi

En Güncel Haberler

Kayseri'de yolcu otobüsü ile akaryakıt tankeri çarpıştı: 2’si ağır 35 yaralı
Yerel Haberler

Kayseri’de yolcu otobüsü ile akaryakıt tankeri çarpıştı: 2’si ağır 35 yaralı

25 Ağustos 2026
Kayseri'de yolcu otobüsü ile akaryakıt tankeri çarpıştı; 2’si ağır 35 yaralı
Yerel Haberler

Kayseri’de yolcu otobüsü ile akaryakıt tankeri çarpıştı; 2’si ağır 35 yaralı

25 Ağustos 2026
Bursa'da otomobil araziye savrulup takla attı: 5 yaralı
Yerel Haberler

Bursa’da otomobil araziye savrulup takla attı: 5 yaralı

25 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

DMM: Dış kaynaklı ve maksatlı bir psikolojik harekat stratejisinin devreye sokulmaya çalışıldığı tespit edilmiştir

25 Ağustos 2026
Yaşam

Kütahya’da sportif balıkçılar 7 günlük kampta tuttukları 12 balığı doğaya saldı

24 Ağustos 2026
Yaşam

Yardıma koştu, hayatının acısını yaşadı! Kazada ölenin oğlu olduğunu görünce yıkıldı

24 Ağustos 2026
Yaşam

Yalçın Sevim Akademi’den YKS’de büyük başarı!

24 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Otomobil takla attı: 1 yaralı

Otomobil takla attı: 1 yaralı

- Haberton
25 Ağustos 2026

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde kontrolden çıkarak takla atan otomobilin sürücüsü H.Ö. yaralandı. Kaza, saat 22.00 sıralarında Karabük-Kastamonu kara yolunun Safranbolu’ya bağlı...

Çamaşırlarınız yıkandıktan sonra neden kötü kokuyor? En sık yapılan hatalar ve kesin çözümleri

Telefonunuz çaldığında tehlike başlamış olabilir: Dolandırıcıların yeni yöntemi numaranın çok ötesinde

Ayağa kalkınca neden başımız döner? Göz kararmasının arkasındaki gizli fizyolojik ve tıbbi nedenler

İstifa eden çalışan hangi haklarını kaybeder? İş Kanunu’na göre istifa ve fesih rehberi

Güncel Haber

Kayseri'de yolcu otobüsü ile akaryakıt tankeri çarpıştı: 2’si ağır 35 yaralı

Kayseri’de yolcu otobüsü ile akaryakıt tankeri çarpıştı: 2’si ağır 35 yaralı

25 Ağustos 2026
Kayseri'de yolcu otobüsü ile akaryakıt tankeri çarpıştı; 2’si ağır 35 yaralı

Kayseri’de yolcu otobüsü ile akaryakıt tankeri çarpıştı; 2’si ağır 35 yaralı

25 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton