12 Ağustos 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Dış Haberler - Bakan Göktaş, ‘Türkiye-Senegal Karma Ekonomik Komisyonu 6’ncı Dönem Toplantısı Kapanış Töreni’ne katıldı

Bakan Göktaş, ‘Türkiye-Senegal Karma Ekonomik Komisyonu 6’ncı Dönem Toplantısı Kapanış Töreni’ne katıldı

Haberton - Haberton
11 Nisan 2026
- Dış Haberler
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Türkiye olarak, Afrika ile ilişkilerimizi sadece ekonomik iş birliğiyle sınırlı görmüyoruz. Girişimci ve insani dış politika anlayışımız çerçevesinde, Senegal’in kalkınma sürecine ve insani ihtiyaç alanlarına güçlü, etkin ve sürekli bir destek sunuyoruz” dedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Senegal’in başkenti Dakar’da düzenlenen ‘Türkiye-Senegal Karma Ekonomik Komisyonu 6’ncı Dönem Toplantısı Kapanış Töreni’ne katıldı. Göktaş, Türkiye-Senegal Karma Ekonomik Komisyonu Eş Başkanı olarak yaptığı konuşmada, Türkiye’nin 2003 yılında başlattığı ‘Afrika Stratejisiyle’, kıta ülkeleriyle ilişkilerini karşılıklı saygı, eşit ve ortak fayda temelinde daha derin ve daha güçlü bir seviyeye taşıdığını söyledi.

Bu stratejik yaklaşımla Türkiye’nin, Afrika’nın kalkınma çabalarına katkı sunduğunu aktaran Göktaş, Türkiye’nin kıta ülkeleriyle siyasi, ekonomik ve insani ilişkilerini önemli ölçüde geliştirdiğini, bu kapsamda 2003’te 5,4 milyar dolar seviyesinde olan Türkiye-Afrika ticaret hacminin 2025 itibarıyla yaklaşık 40 milyar dolara ulaştığını belirtti.

15 Milyon Dolar Tutarında Kalkınma İş Birliği Desteği Sağladık

İkili ticari ve ekonomik ilişkileri ilerletmek için, iş dünyasına önemli görevler düştüğünü vurgulayan Göktaş, karşılıklı organizasyonlarının artırılmasının özel sektörler arasındaki kalıcı iş birliklerini daha da güçlendireceğini ifade etti.

Diplomatik temsil ağın, Türkiye’nin Afrika ile geliştirdiği iş birliğini destekleyecek güçlü bir zemine kavuştuğuna dikkati çeken Göktaş, “Türkiye, bugün Afrika’nın 44 ülkesindeki büyükelçilikleri ve 31 ülkedeki ticaret müşavirlikleriyle kıtadaki iş birliğini güçlü bir kurumsal altyapıyla desteklemektedir. Türkiye’de 38 Afrika ülkesinin büyükelçiliğinin bulunmasını da ilişkilerimizin ulaştığı karşılıklı güven ve yakın iş birliğinin kıymetli bir göstergesi olarak görüyoruz” açıklamasında bulundu.

Türk Hava Yolları’nın kıta genelinde 62 noktaya gerçekleştirdiği doğrudan uçuşların halklar arasındaki bağı daha da güçlendirdiğini kaydeden Göktaş, Deik bünyesinde Afrika ülkeleriyle kurulan İş Konseylerinin sayısının 48’e ulaşmasının, ekonomik ilişkilerin kurumsal temelini daha da sağlamlaştırdığını bildirdi. Göktaş, “Türkiye olarak, Afrika ile ilişkilerimizi sadece ekonomik iş birliğiyle sınırlı görmüyoruz. Girişimci ve insani dış politika anlayışımız çerçevesinde, Senegal’in kalkınma sürecine ve insani ihtiyaç alanlarına güçlü, etkin ve sürekli bir destek sunuyoruz. Tika projelerimiz ve sürdürülebilir kalkınma desteklerimiz, bu anlayışın somut karşılığıdır. Bu kapsamda Tika eliyle bugüne kadar, başta eğitim, sağlık ve tarım olmak üzere çeşitli alanlarda 238 proje ve faaliyet gerçekleştirdik. Bunun yanı sıra; yaklaşık 15 milyon dolar tutarında kalkınma iş birliği desteği sağladık. Önümüzdeki dönemde de sağlık, eğitim, tarım, kadınların ekonomik hayata katılımı alanlarında hayata geçireceğimiz yeni projelerle iş birliğimizi daha ileri taşımakta kararlıyız” diye konuştu.

Ortak Çalışmalarımızı Önümüzdeki Dönemde Artıracağız

Eğitim konusunun, Senegal’le uzun vadeli iş birliğin en güçlü dayanaklarından biri olduğuna işaret eden Göktaş, 2021–2025 yılları arasında 873 Senegalli öğrenciye burs imkânı sunduklarının bilgisini verdi. Göktaş, 2024–2025 eğitim-öğretim döneminde, yükseköğretim kurumlarında 705 Senegal uyruklu öğrenci eğitimine ettiğini, Maarif Vakfı’nın Dakar, Thies ve St. Louis’deki dört kampüste yürüttüğü eğitim faaliyetleriyle, 13 okulda 1.082 öğrenciye ulaştığını aktardı.

Senegalli üniversitelerle iş birliği kapsamında kurulan Türkçe Eğitim Merkezlerinde 401 öğrencinin Türkçe öğrenimi gördüğünü söyleyen Göktaş, şu ifadeleri kullandı:

“Önümüzdeki dönemde eğitim ve kültür alanındaki iş birliğimizi güçlendirerek, gençlerimiz için yeni imkânlar oluşturmaya devam edeceğiz. Aile kurumunun güçlendirilmesi ve sosyal hizmetler alanında da iş birliğimiz artırmaya kararlıyız. Aile, Sosyal Eylem ve Dayanışma Bakanlığı ile yakın bir iş birliği içerisindeyiz ve ortak çalışmalarımızı önümüzdeki dönemde artıracağız.”

Senegal Cumhuriyeti Afrika Entegrasyonu, Dışişleri ve Yurt Dışında Yaşayan Senegalliler Bakanı, Senegal Kek Eş Başkanı Cheikh Niang da bir konuşma gerçekleştirdi. Ardından Bakan Göktaş ve Bakan Niang, Kek 6’ncı Dönem Toplantı Tutanağı'nı imzaladı.

Öte yandan Bakan Göktaş, Bakan Niang ile ikili görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, Türkiye-Senegal ilişkilerinin mevcut durumu ile ekonomik ve ticari iş birliğinin geliştirilmesi ele alındı, bölgesel ve uluslararası girişimlere ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu.

Etiketler: EğitimTarımTürkiye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Hasan Kalyoncu Üniversitesi ev sahipliğinde ‘Kariyerküre Zirve 2026’ gerçekleşti

Sonraki Haber

Bakan Ersoy, tur operatörleri ile görüştü

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn: İsrail'le müzakerelerde ilerleme sağlandı
Dış Haberler

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn: İsrail’le müzakerelerde ilerleme sağlandı

11 Ağustos 2026
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Bulgaristan'da
Dış Haberler

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Bulgaristan’da

11 Ağustos 2026
Güney Afrika'da madende göçük: 14 ölü
Dış Haberler

Güney Afrika’da madende göçük: 14 ölü

11 Ağustos 2026
Fransa'da 43 vilayette sıcaklık nedeniyle alarm seviyesi turuncuya yükseltildi
Dış Haberler

Fransa’da 43 vilayette sıcaklık nedeniyle alarm seviyesi turuncuya yükseltildi

11 Ağustos 2026
Arakçi'den 'Hem savaşı hem diplomasiyi kazandık' açıklaması
Dış Haberler

Arakçi’den ‘Hem savaşı hem diplomasiyi kazandık’ açıklaması

11 Ağustos 2026
Filipinler'de muson yağmurları nedeniyle 19 kişi hayatını kaybetti
Dış Haberler

Filipinler’de muson yağmurları nedeniyle 19 kişi hayatını kaybetti

11 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Bakan Ersoy, tur operatörleri ile görüştü

Bakan Ersoy, tur operatörleri ile görüştü

En Güncel Haberler

Otel banyosunda akıma kapıldığı öne sürülen trans birey hayatını kaybetti
Yerel Haberler

Otel banyosunda akıma kapıldığı öne sürülen trans birey hayatını kaybetti

12 Ağustos 2026
Kuzey Marmara Otoyolu’nda viyadükte keçiye kurtarma operasyonu
Yerel Haberler

Kuzey Marmara Otoyolu’nda viyadükte keçiye kurtarma operasyonu

12 Ağustos 2026
Fabio Ingolitsch: İki maçı da Fenerbahçe domine etti
Spor Haberleri

Fabio Ingolitsch: İki maçı da Fenerbahçe domine etti

12 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Bakan Göktaş: Terörle mücadelede malul sayılmayan vatandaşların başvuruları 1 Eylül’de başlıyor

12 Ağustos 2026
Yaşam

Anadolu Medya Ödülleri’nde Demirören Medya’ya 3 ödül

12 Ağustos 2026
Yaşam

Karacabey TİGEM’in arap tayları 27 milyon 550 bin liraya alıcı buldu

12 Ağustos 2026
Yaşam

Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda göç yolundaki leylekler görsel şölen oluşturdu

11 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Karacabey TİGEM'in arap tayları 27 milyon 550 bin liraya alıcı buldu

Karacabey TİGEM’in arap tayları 27 milyon 550 bin liraya alıcı buldu

- Haberton
12 Ağustos 2026

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (Tigem) bünyesinde yetiştirilen safkan Arap tayları, Bursa'nın Karacabey ilçesinde düzenlenen açık artırmada yeni sahiplerini buldu. İhalede...

Tek Başına Mutlu Olmak Mümkün mü? Yalnızlıkla Mutluluk Arasındaki İnce Çizgi Dikkat Çekiyor

Telefon Numaranız Başkalarının Eline Geçtiyse Dikkat! Tek Başına Masum Görünüyor Ama Riskleri Var

Ev Sahibi Kiracıyı Hangi Şartlarda Çıkarabilir? Her İstediğinde Tahliye Edemiyor! İşte Yasal Şartlar

Sürekli Uyuma İsteğini Hafife Almayın! Gün Boyu Uykulu Hissetmek Neyin Belirtisi Olabilir?

Güncel Haber

Otel banyosunda akıma kapıldığı öne sürülen trans birey hayatını kaybetti

Otel banyosunda akıma kapıldığı öne sürülen trans birey hayatını kaybetti

12 Ağustos 2026
Kuzey Marmara Otoyolu’nda viyadükte keçiye kurtarma operasyonu

Kuzey Marmara Otoyolu’nda viyadükte keçiye kurtarma operasyonu

12 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton