25 Nisan 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Bakan Fidan: İsrail’e karşı uluslararası baskı artırılmalı

Bakan Fidan: İsrail’e karşı uluslararası baskı artırılmalı

Haberton - Haberton
14 Mayıs 2024
- Politika
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Bakan Fidan: İsrail'e karşı uluslararası baskı artırılmalı

Bakan Fidan: İsrail'e karşı uluslararası baskı artırılmalı

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail’e karşı uluslararası baskının artırılması gerektiğini belirterek, “Yoksa hem bölge, hem İsrail halkı, hem dünya için Netanyahu hükümetinin güvenlik sorunu haline geldiğini görüyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg ile bakanlıkta bir araya geldi. Fidan, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Schallenberg ile ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Fidan, ticaret ve yatırımların karşılıklı iş birliği konusunda önemli bir boyutu teşkil ettiğini belirterek, “Ticaretimiz geçtiğimiz yıl 4 milyar dolar seviyesine ulaştı. Hedefimiz bu yıl inşallah 5 milyar dolar seviyesine çıkarmaktır.

Değerli meslektaşımla bu hedefe ulaşmak için atabileceğimiz ilave adımları da istişare ettik. Terörle mücadelede uluslararası iş birliği ve ortak iradenin şart olduğunu, Avusturya’dan terörle mücadelemize daha yakın ve daha fazla iş birliği beklentimizi aktardık. Terör örgütleri ve iltisaklı yapıların faaliyetlerinin Avusturya’nın kamu güvenliğine karşı taşıdığı risklere dikkat çektik. Yakın coğrafyamızdaki istikrarsızlıklar ve krizler, düzensiz göçü tetiklemektedir. Türkiye olarak düzensiz göçte ve göçmen kaçakçılığıyla mücadele edilmesi için adillik ve sorumlu paylaşım gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Fidan, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ilişkilerini de istişare ettiklerini belirterek, Türkiye’nin AB ile ilişkilerinin katılım müzakereleri başta olmak üzere her alanda geliştirilmesi ve daha sağlam bir zemine oturtulması gerektiğinin altını çizdiklerini kaydetti.

‘İSRAİL’İN BARIŞA KATKI VERMESİ MÜMKÜN GÖZÜKMÜYOR’

Fidan, Gazze konusunda karşılıklı olarak fikirlerini aktardıklarını söyleyerek, “Bugün tüm dünyanın gözü önünde Gazze’de insanlık tarihine yeni bir kara leke ekleniyor. Uluslararası hukuk ve insan hakları İsrail tarafından ayaklar altına alındı. Geçtiğimiz hafta Hamas ateşkese ‘evet’ demesine rağmen İsrail’in Refah’a işgale yönelmesi sonucunda diplomatik çabalar bir kez daha başarısız olmuş gözüküyor. İsrail’i yöneten ırkçı ve yayılmacı zihniyetin, bölgesel barış ve huzura katkı vermesi mümkün gözükmüyor. Türkiye olarak en başından beri Filistin devletinin tanınması, iki devletin çözüme odaklanması gerektiğini vurguladık” dedi.

İsrail’e karşı Türkiye olarak somut adımlar attıklarının altını çizen Bakan Fidan, “İsrail ile ticaretimizi sonlandırdık. İsrail’e karşı uluslararası adalet divanında açılan davaya müdahil olma kararımızı açıkladık. Geldiğimiz noktada şunu görüyoruz; dünya, iki devletli bir çözümün şart olduğunu her geçen gün daha iyi anlıyor. Filistin devletini her geçen gün daha fazla ülke tanıyor. Uluslararası adalet divanındaki davaya müdahil olmak isteyen ülkelerin sayısı artıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu geçtiğimiz hafta Filistin’in, BM çalışmalarına daha geniş haklar ve ayrıcalıklarla katılımına olanak sağlayacak yeni bir karar aldı. Bu resmin özeti şudur; İsrail giderek daha da yalnızlaşıyor, uluslararası toplum tarafından izole ediliyor. Türkiye, Filistin halkının kendi topraklarında, kendi devletleri çatısı altında özgürce yaşaması için her zaman olduğu gibi çaba göstermeye devam edecektir. Uluslararası toplumu Gazze’deki vahşeti durdurmak için, somut adımlar atmaya ve Filistin devletini tanımaya davet ediyorum” diye konuştu.

‘HAMAS DİRENİŞ HAREKETİDİR’

Bakan Fidan, Filistin meselesinde İsrail’in işgalci bir güç olduğunu söyleyerek, “Buradaki savaş durup dururken ortaya çıkan bir savaş değildir. İşgal var ve bu işgal hiçbir zaman için durmuyor, her geçen gün değişik formlarda Filistinlilerin topraklarını çalarak devam etti. Uluslararası toplum da bunu durdurmada hiçbir şey yapamadı. Herkes biliyordu ki bir patlama olacak ve bu patlama 7 Ekim’de oldu.

7 Ekim’de biz sivillerin öldürülmesini Türkiye olarak kınadık; ama aynı şekilde İsrail’in daha sonra binlerce masum Filistinliyi sistematik bir şekilde sadece bir gün için değil, 7 aydır sistematik bir şekilde öldürmesi, milyonlarca insanı yerlerinden etmesi ve koca bir yerleşim yerini yaşanamaz hale getirmesi insanlık suçudur, soykırım teşebbüssüdür, soykırım fiilidir. İşgale karşı savaşan, kendi toprağını koruyan, mücadele eden bir direniş hareketini terör örgütü olarak nitelendirmek mümkün değildir. Hamas bir direniş hareketidir, bir terör hareketi değildir. Kendi devletine, egemenliğine, kendi topraklarına sahip olduğu zaman hala silahtan vazgeçmiyorsa o zaman oturur başka konulara bakılır. Ama şimdi kendi topraklarını savunmak isteyen, savunan bir silahlı direnişle karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

Fidan, İsrail’e karşı uluslararası baskının artırılması gerektiğini vurgulayarak, “Yoksa hem bölge, hem İsrail halkı, hem dünya için Netanyahu hükümetinin güvenlik sorunu haline geldiğini görüyoruz. Bunun için uluslararası toplum birbirine yardımcı olmalı. Bu çağımızın güvenlik sorunu haline dönüşen bu sorunu bir an önce durdurmamız gerekiyor. Yoksa Netanyahu kendi ile birlikte bütün bölgeyi yakma konusunda tereddüt göstermeyecek. Uluslararası toplum el ele verip bu çılgınlığı bir an önce durdurmalı” değerlendirmesinde bulundu.

‘YUNANİSTAN İLE DÜZENLİ TOPLANTILARIMIZ VAR’

Fidan, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in Türkiye ziyaretini de değerlendirerek, “İki tarafın da Türkiye ve Yunanistan ilişkilerini daha ileri seviyelere taşımak, sorunları açık şekilde çözme konusunda irade ortaya koyduklarını görüyoruz. Cumhurbaşkanımız bu konuda son derece samimi. Yunanistan’ın da bu yönde olumlu adım attığını görüyoruz. Her iki taraf da bütün sorunları uygun zeminlerde açık bir şekilde konuşabiliyor, tartışabiliyorlar.

Ege sorunu, azınlıklar sorunu başta olmak üzere güvenlik ile ilgili konuları konuşuyoruz. Cari sorunları, kronik orunlara nasıl yaklaşabiliriz, mevcut gerilimin artırılmaması için neler yapılmalı, fikir bazlı, kalıcı sistem kurma bazında çalışılıyor. Oluşturduğumuz iş birliği mekanizmaları var. Özellikle gerginliği azaltıcı bir mekanizmanın çalışıyor olması önemli. Yürüyen düzenli toplantılarımız var. İki ülke arasında terörle mücadele zeminini daha ileriye taşımayı hedefliyoruz. Bu dinamik bir süreç. Önemli olan bu dinamik sürecin ilerletilmesi” diye konuştu.

Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg de Avusturya ve Türkiye’nin ilişkilerinin çok iyi olduğunu, Türkiye’nin yaşadığı düzensiz göç konusunda destek sunacaklarını kaydetti.

Etiketler: Hakan Fidanİsrail
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Erdoğan’dan ‘Dünya Çiftçiler Günü’ mesajı

Sonraki Haber

Afyonkarahisar Belediyesi’nde böcek iddialarına takipsizlik

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Dışişleri Bakanlığı Hocalı Katliamı'na ilişkin anma mesajı yayınladı
Politika

Dışişleri’nden Mali’deki terör saldırılarına kınama

25 Nisan 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Çanakkale Kara Savaşları’nın 111’inci yıl dönümü mesajı
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Çanakkale Kara Savaşları’nın 111’inci yıl dönümü mesajı

25 Nisan 2026
Ağıralioğlu: Çiftçinin hüznüne son vereceğiz
Politika

Ağıralioğlu: Çiftçinin hüznüne son vereceğiz

25 Nisan 2026
Özgür Özel: Hep birlikte iktidara yürüyeceğiz
Politika

Özgür Özel: Hep birlikte iktidara yürüyeceğiz

25 Nisan 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beyoğlu'nda kafede vatandaşlarla sohbet etti
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beyoğlu’nda kafede vatandaşlarla sohbet etti

25 Nisan 2026
Bakan Çiftçi, medya kuruluşlarının genel yayın yönetmenleriyle İstanbul'da bir araya geldi
Politika

Bakan Çiftçi, medya kuruluşlarının genel yayın yönetmenleriyle İstanbul’da bir araya geldi

25 Nisan 2026
Sonraki Haber
Afyonkarahisar Belediyesi'nde böcek iddialarına takipsizlik

Afyonkarahisar Belediyesi'nde böcek iddialarına takipsizlik

En Güncel Haberler

Motosiklet, duraktaki otobüse çarptı; 2 yaralı
Yerel Haberler

Motosiklet, duraktaki otobüse çarptı; 2 yaralı

25 Nisan 2026
Mersin'de 100 milyonluk işlem hacmine sahip dolandırıcılık çetesine operasyon; 7 tutuklama
Yerel Haberler

Mersin’de 100 milyonluk işlem hacmine sahip dolandırıcılık çetesine operasyon; 7 tutuklama

25 Nisan 2026
Sivas'ta 2 katlı müstakil ev yan yattı
Yerel Haberler

Sivas’ta 2 katlı müstakil ev yan yattı

25 Nisan 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Emine Erdoğan, Rami Çocuk ve Sanat Bienali’nin açılışına katıldı

25 Nisan 2026
Yaşam

Ankara’da hayvanseverlerden yürüyüş

25 Nisan 2026
Yaşam

Deniz kaplumbağası ölüsü sahile vurdu

25 Nisan 2026
Yaşam

Tarihi kervansarayda Kadın Emeği Yöresel Ürünler Pazarı açıldı

25 Nisan 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Adıyaman'da parçalanmış halde yavru kedi bulundu

Adıyaman’da parçalanmış halde yavru kedi bulundu

- Haberton
25 Nisan 2026

Adıyaman'ın Besni ilçesinde, apartmanın girişinde parçalanmış halde yavru bir kedi bulundu. Olay, öğleden sonra Sugözü Mahallesi’nde meydana geldi. Deprem konutları...

Kalori açığı nasıl oluşturulur?

Komşu gürültüsünde haklar neler?

İşten çıkarılınca tazminat nasıl alınır?

Duygusal manipülasyon nasıl anlaşılır?

Güncel Haber

Motosiklet, duraktaki otobüse çarptı; 2 yaralı

Motosiklet, duraktaki otobüse çarptı; 2 yaralı

25 Nisan 2026
Mersin'de 100 milyonluk işlem hacmine sahip dolandırıcılık çetesine operasyon; 7 tutuklama

Mersin’de 100 milyonluk işlem hacmine sahip dolandırıcılık çetesine operasyon; 7 tutuklama

25 Nisan 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton