5 Kasım 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Bakan Çiftçi’den Suudi Arabistan’a üçlü güvenlik toplantısı önerisi: “Her konuda iş birliğine hazırız”

Bakan Çiftçi’den Suudi Arabistan’a üçlü güvenlik toplantısı önerisi: “Her konuda iş birliğine hazırız”

Haberton - Haberton
5 Kasım 2026
- Politika
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Bakan Çiftçi'den Suudi Arabistan'a üçlü güvenlik toplantısı önerisi: "Her konuda iş birliğine hazırız"
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Suudi Arabistan İçişleri Bakanı Prens Abdülaziz Bin Suud Bin Nayif Al Suud ile bir araya geldi. Görüşmede terör ve organize suçlarla mücadele, uyuşturucu kaçakçılığının önlenmesi, kolluk eğitimi ve sınır güvenliği başta olmak üzere güvenlik alanındaki iş birliği konuları ele alındı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Suudi Arabistan İçişleri Bakanı Prens Abdülaziz bin Suud bin Nayif Al Suud ve beraberindeki heyetle İçişleri Bakanlığı’nda bir araya geldi. Görüşmede iki ülke arasındaki güvenlik iş birliği, bölgesel gelişmeler, terör ve organize suçlarla mücadele, kolluk eğitimi, göç ve sınır yönetimi alanlarında yürütülen çalışmalar değerlendirildi.

‘HER KONUDA İŞ BİRLİĞİNE HAZIRIZ’

Görüşmenin başlangıcında Suudi Arabistan’da havalimanlarına yönelik saldırılarda hayatını kaybedenler için başsağlığı dileklerini ileten Bakan Çiftçi, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin önemine değindi. Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki tarihi ilişkilere ve stratejik ortaklığa değinen Bakan Çiftçi, “Suudi Arabistan’ı derin tarihi ilişkilere ve köklü kardeşlik bağlarına sahip olduğumuz bir devlet olarak görüyoruz. Liderlerimizin ortaya koyduğu samimi ve güçlü iradeyle, ülkelerimiz arasındaki müstesna ilişkilerin her alanda derinleştiğini müşahede ediyoruz. Bilhassa Türk Suudi Koordinasyon Konseyi ile somutlaşan stratejik ortaklığımızı daha ileriye taşımak adına, Bakanlığımızın görev alanına giren her konuda iş birliğine hazırız” dedi.

‘SUUDİ ARABİSTAN’A YÖNELİK SALDIRILAR, TEHLİKELİ BİR BOYUT KAZANDI’

Bölgesel gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Çiftçi, Gazze ve Batı Şeria’daki durumun yanı sıra İran merkezli gerilim ve Suudi Arabistan’a yönelik saldırılara ilişkin Türkiye’nin yaklaşımını aktardı. Suudi Arabistan’ın güvenliğine yönelik tehditlerin bölgesel istikrara etkisine değinen Bakan Çiftçi, “28 Şubat’ta ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarıyla başlayan ve İran’ın bölge ülkelerini hedef almasıyla tırmanan gerilimi derin bir endişeyle takip ettik. Bu süreçte Suudi Arabistan topraklarına yönelik saldırılar, bölgesel istikrarı daha da sarsan tehlikeli bir boyut kazanmıştır. Suudi Arabistan’ın güvenliğini ve ekonomik altyapısını doğrudan hedef alan bu saldırıları kabul etmemiz mümkün değildir. Yaşanan gelişmeler, bölge ülkeleri olarak güvenliğimizi ortak bir anlayışla ele almamızın ne kadar hayati olduğunu bir kez daha göstermiştir” diye konuştu.

Bakan Çiftçi, bölgesel güvenlik iş birliğinde Mekke Anlaşması’nın önemine işaret ederek, “Bu anlayışın bir tezahürü olan ‘Ortak Savunma için Mekke Anlaşması’ da bölgemizde güvenlik ve istikrara en çok ihtiyaç duyulduğu bir dönemde imzalanmıştır. Ülkelerimiz arasındaki köklü ilişkilerin bir uzantısı olan bu anlaşma, bölgesel sahiplenme, iş birliğine dayalı güvenlik ve kapsayıcılık ilkelerini temel almaktadır” ifadelerini kullandı.

‘ÜÇLÜ BİR TOPLANTI GERÇEKLEŞTİREBİLİRİZ’

Bölgesel güvenlik alanındaki iş birliğinin geliştirilmesi amacıyla Suudi Arabistan ve Pakistan’ın katılımıyla üçlü toplantı düzenlenmesini öneren Bakan Çiftçi, “Mekke Anlaşması’nın ruhunu iç güvenlik alanına da yansıtarak ortak tehditlere karşı bakanlıklarımız arasındaki iş birliğini daha da derinleştirmeyi arzu ediyoruz. Sizler de uygun görürseniz ilerleyen süreçte Pakistan ile istişare ederek, üç ülkenin İçişleri Bakanları olarak üçlü bir toplantı gerçekleştirebiliriz. Bu vesileyle, organize suçlar, yeni nesil suç örgütleri, narkotik suçlarla mücadele, terörün ve terörizmin finansmanının önlenmesi ile sınır güvenliği gibi alanlarda iş birliği çerçevemizi daha da geliştirebiliriz” dedi.

‘BU YIL 669 ORGANİZE SUÇ ÇETESİNİ ÇÖKERTTİK’

Türkiye’nin terör, organize suçlar ve siber suçlarla mücadelede yürüttüğü çalışmalara ilişkin bilgi veren Bakan Çiftçi, “Terör ve organize suçla mücadelemizde, suçu henüz oluşmadan engellemeyi ve riski kaynağında bertaraf etmeyi esas alan bir strateji izliyoruz. Siber ortamda işlenen suçlara karşı da benimsediğimiz ‘sıfır tolerans’ anlayışından taviz vermiyoruz. Dijital teknolojilerden faydalanan ve sınır aşan bağlantılar kurarak; uyuşturucu ve göçmen kaçakçılığı, yasa dışı silah ticareti, suç gelirlerinin aklanması gibi farklı birçok alanda suç işleyen yeni nesil suç örgütleriyle mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz. Bu kararlılığın somut bir göstergesi olarak bu yıl 669 organize suç çetesini çökerttik” diye konuştu.

Suç örgütlerinin değişen yöntemlerine karşı uluslararası iş birliğinin gerekliliğine dikkati çeken Bakan Çiftçi, “Bununla birlikte, bu suç örgütlerinin internet ve yapay zekadan faydalanarak, küresel ölçekte şebekeler kurduklarını ve yöntemlerini anlık olarak değiştirebildiklerini görüyoruz. Bu nedenle küreselleşen suç olgusuna karşı kesin sonuç alabilmenin ancak güçlü bir uluslararası iş birliğiyle mümkün olduğuna inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘ÖNCE TERÖRSÜZ TÜRKİYE SONRA TERÖRSÜZ BÖLGE HEDEFİMİZE ULAŞMAK İSTİYORUZ’

Bakan Çiftçi, Türkiye’nin terörle mücadeledeki hedeflerine ilişkin de “Ülkemiz PKK/PYD, DHKP-C, FETÖ ve DEAŞ gibi birçok terör örgütü ile aynı anda mücadele etmektedir. Ülkemizin uzun yıllar süren kararlı mücadelesi sonunda PKK terör örgütü kendisini feshettiğini ve silah bıraktığını açıklamıştır. Muhterem Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliği ve Gazi Meclisimizin iradesiyle önce ‘Terörsüz Türkiye’ sonra ‘Terörsüz Bölge’ hedefimize ulaşmak istiyoruz. Bu noktada Suriye’deki durumu da yakından takip ediyoruz. Hedefimiz, hangi terör örgütü olursa olsun bu tehdidi kalıcı olarak ortadan kaldırmak; ülkemizde ve bölgemizde barışı, huzuru ve güvenliği hakim kılmaktır” dedi.

Terörle mücadelede bölgesel iş birliğinin önemine değinen Bakan Çiftçi, “Mekke Anlaşması’nın 5’inci maddesinde de terörün her türüne karşı, operasyonel düzey dahil, iş birliğinin güçlendirilmesi hedeflenmektedir. Yapacağımız ortak çalışmalar ile gerek ülkelerimizde gerekse bölgemizde huzurun tesisi noktasında emin adımlarla yürüyebileceğimize inanıyorum” ifadelerini kullandı.

PARMAK İZİ TANIMA SİSTEMİ VE DİJİTAL TEKNOLOJİLERDE İŞ BİRLİĞİ

Suudi Arabistan ile güvenlik teknolojileri alanındaki temaslara değinen Bakan Çiftçi, “Ulusal Yolcu Güvenliği Merkezi ziyaretinde Suudi Arabistan Krallığı’nın son dönemdeki dijitalleşme adımlarının başarıyla uygulandığı gözlemlenmiştir. ABSHER ve Tawakkalna uygulamalarının işleyişleri hakkında detaylı bilgiler verilmiştir” dedi.

Türkiye’nin geliştirdiği güvenlik teknolojilerinin paylaşımına ilişkin konuşan Bakan Çiftçi, “Bununla birlikte; ülkemizde yerli ve milli olarak geliştirilen yüksek teknoloji ürünlerimizin herhangi bir ihraç kısıtı olmadan dost ve müttefik ülkeler ile paylaşılması vizyonumuzu sürdürmekteyiz. Bu kapsamda Bakanlığımız iştiraki olan BİYOTEKSAN firması tarafından geliştirilen parmak izi tanıma sistemimizin (Automated Finger Print Identification System), Suudi Forensik Laboratuvarları altında yer alan Parmak İzi Departmanına çevrim içi sunumu yapılmıştır. Suudi Arabistan’daki ilgili kurumların talep etmesi halinde, beğeniyle karşılanan ürünümüzün yerinde gösterimi Emniyet Genel Müdürlüğümüz ve Jandarma Genel Komutanlığımız tarafından yapılabilecektir” ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan İçişleri Bakanı Prens Abdülaziz bin Suud bin Nayif Al Suud ise Türkiye ile Suudi Arabistan arasında köklü dostluk ve kardeşlik bağları bulunduğunu belirterek, iki ülke arasındaki ilişkilerin her alanda geliştirilmesine önem verdiklerini ifade etti. Mekke Anlaşması’nın taraf ülkeler açısından olumlu ve yararlı sonuçlar doğuracağını vurguladı.

Etiketler: ABDFetöGazzeGöçmenİranİsrailPkkRecep Tayyip ErdoğanSuriyeTeknoloji
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Sergen Yalçın’a doğum günü sürprizi: Riva’da kutlandı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Kimler bu işe bulaştıysa burunlarından fitil fitil getirilmeli
Politika

Numan Kurtulmuş’tan fon kriziyle ilgili sert açıklama: “Kamu görevlileri dahil kim sorumluysa hesap sorulmalı!”

5 Kasım 2026
Hakan Fidan, Katar Başbakan Yardımcısı Al Sani ile görüştü
Politika

Hakan Fidan, Katar Başbakan Yardımcısı Al Sani ile görüştü

5 Kasım 2026
Cevdet Yılmaz, Şili ve Gürcistan'ın Ankara büyükelçileri ile görüştü
Politika

Cevdet Yılmaz, Şili ve Gürcistan’ın Ankara büyükelçileri ile görüştü

5 Kasım 2026
Hakan Fidan, Büyükelçi Metin Ergin'in cenaze törenine katıldı
Politika

Hakan Fidan, Büyükelçi Metin Ergin’in cenaze törenine katıldı

5 Kasım 2026
Bakan İbrahim Yumaklı duyurdu: 2026 yılında orman yangını sayısında yüzde 35 azalma sağlandı
Politika

Bakan İbrahim Yumaklı duyurdu: 2026 yılında orman yangını sayısında yüzde 35 azalma sağlandı

5 Kasım 2026
Politika

Ümit Özdağ’dan fon soruşturmasında 214 kişi çıkışı: “Bu isimleri ne zaman açıklayacaksınız?”

5 Kasım 2026

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

En Güncel Haberler

Bakan Çiftçi'den Suudi Arabistan'a üçlü güvenlik toplantısı önerisi: "Her konuda iş birliğine hazırız"
Politika

Bakan Çiftçi’den Suudi Arabistan’a üçlü güvenlik toplantısı önerisi: “Her konuda iş birliğine hazırız”

5 Kasım 2026
Sergen Yalçın’a doğum günü sürprizi: Riva’da kutlandı
Spor Haberleri

Sergen Yalçın’a doğum günü sürprizi: Riva’da kutlandı

5 Kasım 2026
Siemens Healthineers ismini mi değiştiriyor? Dev teknoloji şirketinden radikal bölünme kararı!
İş Dünyası

Siemens Healthineers ismini mi değiştiriyor? Dev teknoloji şirketinden radikal bölünme kararı!

5 Kasım 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Aydın’da itfaiye ekiplerinin kurtarmaya çalıştığı kedi, 4’üncü kattan atladı

5 Kasım 2026
Yaşam

Hesabına yanlışlıkla 400 bin TL yatırıldı! Su tesisatçısının örnek davranışı takdir topladı

5 Kasım 2026
Yaşam

Mardin’de sonbahar renkleri dronla görüntülendi

5 Kasım 2026
Yaşam

Kars’ta renkli görüntüler: Tilki ve kedi, birlikte beslenirken görüntülendi

5 Kasım 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Hakan Fidan, Katar Başbakan Yardımcısı Al Sani ile görüştü

Hakan Fidan, Katar Başbakan Yardımcısı Al Sani ile görüştü

- Haberton
5 Kasım 2026

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Katar Başbakan Yardımcısı ve Savunma İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Şeyh Suud bin Abdurrahman bin Hasan Al...

2026 mevduat ve kredi faizleri ne kadar? Türk bankacılık sektöründe son durum ve 2027 faiz beklentileri

Elektrik faturasını en çok hangi cihazlar artırıyor? Kışın bu alışkanlıklara dikkat!

Araç sigortası hangi hasarları karşılamıyor? Trafik sigortası ve kaskoda bilinmeyen ayrıntılar!

e-Devlet’te görünen her sertifika geçerli mi? Uzaktan eğitim belgelerinde bilinmeyen gerçekler!

Güncel Haber

Bakan Çiftçi'den Suudi Arabistan'a üçlü güvenlik toplantısı önerisi: "Her konuda iş birliğine hazırız"

Bakan Çiftçi’den Suudi Arabistan’a üçlü güvenlik toplantısı önerisi: “Her konuda iş birliğine hazırız”

5 Kasım 2026
Sergen Yalçın’a doğum günü sürprizi: Riva’da kutlandı

Sergen Yalçın’a doğum günü sürprizi: Riva’da kutlandı

5 Kasım 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton