25 Nisan 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Bakan Çavuşoğlu: AB üyeliği hedefimize bağlıyız

Bakan Çavuşoğlu: AB üyeliği hedefimize bağlıyız

Haberton - Haberton
8 Kasım 2022
- Politika
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Bakan Çavuşoğlu: AB üyeliği hedefimize bağlıyız

Bakan Çavuşoğlu: AB üyeliği hedefimize bağlıyız

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkilerini daha olumlu bir gündeme taşıdık. AB üyeliği hedefimize bağlıyız.  Avrupa’nın bu zor gününde Türkiye’ye ihtiyacı var” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Dışişleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçe görüşmeleri başladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 2023 yılı bütçe teklifine ilişkin komisyonda sunum yaptı. Bakan Çavuşoğlu, aktif diplomasisiyle sorunun değil, çözümün parçası olan bir Türkiye olduğunu belirterek, “Ukrayna’daki savaş karşısında izlediğimiz politika bunun somut bir örneği. 

Bu süreçte Türkiye, yine sağduyulu ve akil diplomasisiyle öne çıktı. Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘savaşın kazananı, barışın ise kaybedeni olmayacağı’ anlayışıyla hareket ettik. Birleşmiş Milletler’le (BM) birlikte İstanbul Tahıl Anlaşması’nın imzalanmasını sağladık. Küresel gıda güvenliğine en büyük katkıyı yapan ülke olduk. Anlaşma sayesinde Dünya Gıda Fiyatları Endeksi yüzde 9 düştü. Bu, 13 yıldır yaşanan en büyük düşüş oldu.

Geçen ay ziyaret ettiğim Afrika ülkelerinde İstanbul Tahıl Anlaşması’nın tüm dünya için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük. Rusya’nın anlaşmayı askıya aldığını açıklamasının ardından, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yürüttüğümüz yoğun diplomasiyle 4 gün içinde anlaşmanın tekrar uygulanmasını sağladık. Şimdi de BM’yle birlikte anlaşmanın uzatılması için yoğun diplomasi yürütüyoruz.

Bu kapsamda, son 1 haftada Sayın Cumhurbaşkanımız; Sayın Putin, Sayın Zelensky ve BM Genel Sekreteri Guterres’le; ben de yine Genel Sekreter Guterres ve ABD, Rusya, Hollanda ve AB’den muhataplarımla görüşmeler yaptım. Türkiye’nin inisiyatif almadığı bir senaryoyu düşünün. Hem bizi hem dünyayı etkileyecek bir kaos kontrolsüz şekilde büyüyecekti. Şu anda da savaşın sona erdirilmesi için en çok çaba harcayan ülke Türkiye” dedi.

‘LİDERLERİMİZİN ONAYINA HAZIR HALE GETİRECEĞİZ’

Bakan Çavuşoğlu, Özbekistan’da bu hafta yapılacak Semerkant Zirvesi’nde Türk Yatırım Fonu’nun hayata geçirilmesi, 2040 Vizyon Belgesi’nin 5 yıllık uygulama planı olan TDT 2022-2026 Strateji Belgesi’nin kabul edilmesi, ticaret ve ulaştırma konularında somut adımlar atılmasını planladıklarını söyledi.

Bakan Çavuşoğlu: AB üyeliği hedefimize bağlıyız

Çavuşoğlu, “Bütçe görüşmelerinden hemen sonra Semerkant’a yola çıkacağız. Diğer bakan arkadaşlarımla birlikte bu kararlara son hallerini verip, liderlerimizin onayına hazır hale getireceğiz” dedi.

Çavuşoğlu, İsrail’le, ortak çıkarlar ve karşılıklı hassasiyetlere saygı çerçevesinde bir işbirliği hedeflediklerini vurgulayarak, “Büyükelçilerimizi karşılıklı olarak yeniden atadık. Üst düzey ziyaretler gerçekleşiyor. İlişkilerimizin önemli bir unsuru, elbette Filistinli kardeşlerimizin hakları ile Kudüs’ün statüsü. Yeni kurulacak hükumetle de süreci bu temelde ilerletmeye hazırız” dedi.

Çavuşoğlu, Suriye’de, 4 stratejik hedef temelinde ilkeli tavırlarını koruduklarını vurgulayarak, “Ülkenin birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunması, siyasi çözüm temelinde kalıcı istikrara kavuşturulması, terörün sınırlarımızdan sökülüp atılması, Suriyelilerin ülkelerine güvenli şekilde geri dönmesi.

İstikrarı sağlamaya yönelik çabalarımız sayesinde yaklaşık 530 bin Suriyeli geri döndü. İstihbarat kurumları arasındaki mevcut temasların diplomatik düzeye çıkarılmasına uygun ortam oluşursa, bunu da değerlendiririz” ifadelerini kullandı.

‘İHLAL GİRİŞİMLERİNİ ENGELLEDİK’

Bakan Çavuşoğlu, Ege ve Doğu Akdeniz’de ülkenin ve KKTC’nin hak ve çıkarlarını kararlılıkla koruduklarını belirterek, “Gayri askeri statüdeki adaların silahlandırılması konusundaki diplomatik ve hukuki adımlarımıza devam ettik. Son 1 yılda BM’ye gönderdiğimiz ilave iki mektup Yunanistan’ın dengesini bozdu.

Doğu Akdeniz’de BM’ye bildirdiğimiz kıta sahanlığımıza yönelik Rum/Yunan ikilisinin son 2 yıldaki 9 ihlal girişimini sahada ve masada engelledik. Milli davamız Kıbrıs meselesinde bir dönüm noktasındayız. KKTC Hükümeti’yle birlikte egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü temelinde 2 devletli çözümü savunmayı sürdüreceğiz. Maraş açılımı ve KKTC’nin yaptığı son öneriler gibi somut adımlara desteğimiz sürecek” dedi.

‘AB ÜYELİĞİ HEDEFİMİZE BAĞLIYIZ’

Bakan Çavuşoğlu, NATO üyeliğinin 70’inci yıl dönümü olan 2022’nin ittifak için de önemli bir dönüm noktası olduğunu kaydederek, “Gelecek 10 yıla dair Stratejik Konsept’te terörün temel tehdit olarak kayda geçirilmesini sağladık. Savaşla birlikte NATO üyeliğine başvuran İsveç ve Finlandiya’yla imzaladığımız Üçlü Muhtıra terörle mücadele önceliklerimizin kayda geçirilmesi açısından önemli bir kazanım oldu.

PKK’nın yanı sıra PYD-YPG ve FETÖ’nün ilk kez yer aldığı bu metne Liderler Bildirisi’nde de atıf yapıldı. Üçlü Mekanizma’yla uygulamaları takip ediyoruz.  Bugün Ankara’da olan yeni İsveç Başbakanı’yla Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuları ele alacak. Türkiye-AB ilişkilerini daha olumlu bir gündeme taşıdık. AB üyeliği hedefimize bağlıyız. 

Avrupa’nın bu zor gününde Türkiye’ye ihtiyacı var. Türkiye’nin uluslararası alandaki etkin liderliği Avrupa için de bir kazanım olacak. Ağustos’ta Büyükelçiler Konferansında vurguladığımız ‘Türkiye Avrupa’dır’ ifadesi bu yönelimi özetliyor. Rum-Yunan taleplerine teslim olan AB’nin artık stratejik bir bakış açısı kazanması gerekiyor” diye konuştu.

Etiketler: Mevlüt Çavuşoğlu
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

24 kişilik haraç çetesine dava

Sonraki Haber

Arkas Spor Caruur Volley Gent’le karşı karşıya gelecek

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Havalimanı kapasitesi 26 AB ülkesinin nüfusunu aştı
Politika

Havalimanı kapasitesi 26 AB ülkesinin nüfusunu aştı

25 Nisan 2026
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak: Hep beraber Türkiye'nin gücünü tüm dünyaya göstereceğiz
Politika

Hep beraber Türkiye’nin gücünü tüm dünyaya göstereceğiz

25 Nisan 2026
Bakan Tekin: Fiziki tedbirlerle sorunu çözeceğimizi düşünürsek büyük yanılgı içerisine girmiş oluruz
Politika

Fiziki tedbirlerle sorunu çözeceğimizi düşünürsek büyük yanılgı içerisine girmiş oluruz

25 Nisan 2026
Bakan Fidan: ABD/İsrail-İran Savaşı’nda iki haftalık ateşkesi memnuniyetle karşıladık
Politika

ABD/İsrail-İran Savaşı’nda iki haftalık ateşkesi memnuniyetle karşıladık

25 Nisan 2026
Bakan Bak: Formula 1 artık Türkiye’de olacak
Politika

Formula 1 artık Türkiye’de olacak

24 Nisan 2026 - Güncellenme Tarihi 25 Nisan 2026
Belçika Ekonomik Misyonu, Türkiye ziyareti öncesi basın toplantısı gerçekleştirdi
Politika

Belçika Ekonomik Misyonu, Türkiye ziyareti öncesi basın toplantısı gerçekleştirdi

24 Nisan 2026 - Güncellenme Tarihi 25 Nisan 2026
Sonraki Haber
Arkas Spor Caruur Volley Gent'le karşı karşıya gelecek

Arkas Spor Caruur Volley Gent'le karşı karşıya gelecek

En Güncel Haberler

Zonguldak’ta güneşli havanın keyfini sahilde çıkardılar
Yerel Haberler

Zonguldak’ta güneşli havanın keyfini sahilde çıkardılar

25 Nisan 2026
Havalimanı kapasitesi 26 AB ülkesinin nüfusunu aştı
Politika

Havalimanı kapasitesi 26 AB ülkesinin nüfusunu aştı

25 Nisan 2026
İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Pakistan Genelkurmay Başkanı Munir ile görüştü
Dış Haberler

İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Pakistan Genelkurmay Başkanı Munir ile görüştü

25 Nisan 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Kırşehir’de ‘sakura’ esintisi; festivale Japon büyükelçi de katıldı

25 Nisan 2026
Yaşam

Motosikletin hafif ticari araca çarptığı kaza kamerada

25 Nisan 2026
Yaşam

Lübnan’a gidecek yardım gemisi, Mersin’den yola çıktı

25 Nisan 2026
Yaşam

Güngören’de yanan odun parçalarıyla duvara yazı yazıp iş yerine attılar

25 Nisan 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Güngören’de yanan odun parçalarıyla duvara yazı yazıp iş yerine attılar

Güngören’de yanan odun parçalarıyla duvara yazı yazıp iş yerine attılar

- Haberton
25 Nisan 2026

Güngören'de 3 kişi, ellerindeki yanan odun parçalarıyla iş yerinin duvarına yazı yazdı. Daha sonra odun parçalarını mobilya atölyesine atan şüpheliler,...

Kalori açığı nasıl oluşturulur?

Komşu gürültüsünde haklar neler?

İşten çıkarılınca tazminat nasıl alınır?

Duygusal manipülasyon nasıl anlaşılır?

Güncel Haber

Kırşehir'de 'sakura' esintisi; festivale Japon büyükelçi de katıldı

Kırşehir’de ‘sakura’ esintisi; festivale Japon büyükelçi de katıldı

25 Nisan 2026
Motosikletin hafif ticari araca çarptığı kaza kamerada

Motosikletin hafif ticari araca çarptığı kaza kamerada

25 Nisan 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton