26 Nisan 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Bakan Bolat, İstanbul Mobilya Fuarı’nda konuştu

Bakan Bolat, İstanbul Mobilya Fuarı’nda konuştu

Haberton - Haberton
27 Ocak 2026
- Politika
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Bakan Bolat, İstanbul Mobilya Fuarı'nda konuştu
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı’nda konuşma yapan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “282 milyar dolar mal ve 128 milyar dolar hizmet ihracatı için birlikte yol alacağız” dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, uluslararası ölçekte mobilya sektörünün en prestijli üç etkinliğinden biri olarak kabul edilen Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı IIFF 2026 açılış törenine katıldı. Türk mobilya endüstrisinin üretim gücünü, tasarım yetkinliğini ve yenilikçi vizyonuyla düzenlenen fuar; modern ve modüler mobilyalardan lüks tasarımlara, bebek, çocuk ve genç odası mobilyalarından, yatak, ofis, otel ve dış mekan koleksiyonlarına kadar tüm ürün gruplarını aynı çatı altında buluşturmanın hedeflendiği fuarın açılışına Bakan Bolat’ın yanı sıra İstanbul Valisi Davut Gül, MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gültepe ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç ve çok sayıda kişi katıldı.

2025 yılında fuar boyunca gerçekleştirilen görüşmelerde yaklaşık 3 milyar dolarlık iş hacmi yaratılan IIFF kapsamında bu yıl aha güçlü içeriği, artan uluslararası katılımı ve sürdürülebilirlik odaklı yaklaşımıyla, Türk mobilya sektörünün küresel rekabet gücünü daha da ileriye taşımayı hedefliyor. Ziyaretçi profili arasında iç mimarlar, dekoratörler, zincir mağaza yöneticileri, bayiler, ithalat ve ihracat profesyonelleri, otel satın alma yöneticileri ve tasarımcıların yer aldığı fuar; modern, modüler ve lüks mobilyaların yanı sıra ofis, okul, bahçe, çocuk, genç, yatak ve aksesuar kategorilerinde en yeni koleksiyonları bir araya getirecek.

‘TÜRKİYE, TÜRK MOBİLYA SEKTÖRÜ DÜNYADA BİR MARKA HALİNE GELMİŞTİR’

Fuar açılışında konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “İhracatta da artık Türkiye, Türk mobilya sektörü dünyada bir marka haline gelmiştir. Beğenilen, trend olan, istenilen bir sektör haline gelmiştir. Türk mobilya sektörünün ihracatı dünya ölçeğinde yüzde 1,9; yaklaşık yüzde 2’lik bir pay oluşturuyor. En önemli pazarlarımız arasında Irak, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa pazarları, Rusya ve diğer Afrika ülkeleri, Orta Doğu ülkelerini sayabiliriz. Başka bir sevindirici husus; kilogram değeri. Kilogramı 2 dolar 43 centten, 20 yılda 4 dolar 20 cente yükselmiş durumdadır. Bu da katma değerli ürünler üretildiğinin, AR-GE’ye, tasarıma önem verildiğinin açık bir göstergesidir. Biz de devlet olarak, hükümet olarak, Ticaret Bakanlığı olarak bütün sektörlere olduğu gibi mobilya sektörüne de destekler sağlıyoruz.

Ticaret Bakanlığı olarak geçen yılı; 25 milyar lira mal ihracatında ve yaklaşık 7,5 milyar lirada hizmet ihracatında, toplamda 33 milyar liralık hibe desteklerimiz, desteklerimiz olmuştu. Turquality desteğimiz var. Mobilya sektöründe 11 firmanın 14 markasına, marka programında 4 firmanın 4 markası; toplamda 18 marka desteklenmektedir. Bizim Turquality ve marka desteklerimizin yüzde 5,5’i mobilya sektörüne ayrılmıştır. Ayrıca 42 farklı iş kuruluşu tarafından toplam 68 AR-GE projesi mobilya sektöründe Bakanlığımızca desteklenmiştir. Bunlardan 17’si halen devam etmektedir. Turquality tanıtım projelerimizin en önemlilerinden biri de mobilya sektöründeki ‘Heartmade Furniture’ , ‘Türkiye Mobilya Sektörünün Kalbi’ olarak gördüğümüz, dünyaya mobilya sektörümüzü tanıtma projesidir. Yeşil Mutabakat’a uyum için ‘Responsible’ (Sorumluluk) destekleri veriyoruz. 10 mobilya sektöründe bu desteklerden 10’u mobilya sektöründedir” dedi.

’72 KİŞİLİK YURT DIŞI ALICI HEYETİ TÜRKİYE’YE DAVET EDİLMİŞTİR’

Ömer Bolat, “Bu çerçevede fuarları destekliyoruz. Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı, Bakanlığımızca ‘Prestijli Fuar’ ilan edilmiştir. Ve bu noktada bu fuar Bakanlığımızca desteklenmekte; geçen yıl 102 milyon lira, 502 katılımcıya destek sağlanmıştır. Bu yıl da inşallah desteğimiz tamdır. Bu anlamda şunu ifade etmek istiyorum; mobilya sektöründe bu yıl 2026’da 54 adet yurt dışı fuar bireysel katılım desteği alacaktır. 5 adet yurt dışı fuar organizasyon desteği alacaktır. 7 adet de yurt içi fuar organizasyon desteği alacaktır. Hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz. Ayrıca alım heyetlerine de, sektörel heyetlere de destek veriyoruz. Mobilya sektöründe de diğer sektörlerde de bu desteklerimiz devam etmektedir. Bu fuara da 2 adet alım heyeti programı düzenlenmiştir. 72 kişilik yurt dışı alıcı heyeti Türkiye’ye davet edilmiştir.

Bunu da biz Bakanlık olarak desteklemekteyiz. Böylece bu alım heyeti kapsamında da yaklaşık 2 milyon lira bu fuarın desteği söz konusudur. İhracatta da artık Türkiye, Türk mobilya sektörü dünyada bir marka haline gelmiştir; beğenilen, trend olan, istenilen bir sektör haline gelmiştir. İnşallah yolunuz açık olsun diyorum o noktada. Türk mobilya sektörünün ihracatı dünya ölçeğinde yüzde 1,9; yaklaşık yüzde 2’lik bir pay oluşturuyor. En önemli pazarlarımız arasında Irak, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa pazarları, Rusya ve diğer Afrika ülkeleri, Orta Doğu ülkelerini sayabiliriz. Başka bir sevindirici husus kilogram değeri. Kilogramı 2 dolar 43 centten 20 yılda 4 dolar 20 cente yükseldi. Bu da katma değerli ürünler üretildiğini, UR-GE’ye, tasarıma önem verildiğini n açık bir göstergesidir.

Bizde devlet olarak, hükumet olarak, Ticaret Bakanlığı olarak bütün sektörlerde olduğu gibi mobilya sektörüne destekler sağlıyoruz. Ticaret Bakanlığı olarak, geçen yılı 25 milyar lira mal ihracatında ve yaklaşık 7,5 milyar lirada hizmet ihracatında olmak üzere toplamda 33 milyar liralık hibe desteklerimiz DİFİF desteklerimiz olmuştu. Turquality desteğimiz var. Mobilya sektöründe 11 firmanın 14 markasına, Marka Programı’nda 4 firmanın 4 markası, toplamda 18 marka desteklenmektedir. Bizim Turquality ve marka desteklerimizin yüzde 5,5’i mobilya sektörüne ayrılmıştır” dedi.

‘282 MİLYAR DOLAR MAL VE 128 MİLYAR DOLAR HİZMET İHRACATI İÇİN BİRLİKTE YOL ALACAĞIZ’

Bakan Bolat, “Ayrıca 42 farklı iş kuruluşu tarafından toplam 68 UR-GE projesi mobilya sektöründe Bakanlığımızca desteklenmiştir; bunlardan 17’si halen devam etmektedir. Turquality tanıtım projelerimizin en önemlilerinden biri de mobilya sektöründeki ‘Heartmade Furniture’ Türkiye’de mobilya sektörünün kalbi olarak gördüğümüz, dünyaya mobilya sektörümüzü tanıtma projesidir. Yeşil Mutabakat’a uyum için Responsible (Sorumluluk) destekleri veriyoruz; 10 mobilya sektöründe bu desteklerden 10’u mobilya sektöründedir. Bu çerçevede fuarları destekliyoruz. Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı, Bakanlığımızca ‘prestijli fuar’ ilan edilmiştir ve bu noktada bu fuar Bakanlığımızca desteklenmekte; geçen yıl 102 milyon lira 502 katılımcıya destek sağlanmıştır.

Bu yıl da inşallah desteğimiz tamdır. Bu anlamda şunu ifade etmek istiyorum: Mobilya sektöründe bu yıl 2026’da 54 adet yurt dışı fuar bireysel katılım desteği alacaktır. 5 adet yurt dışı fuar organizasyon desteği alacaktır, 7 adet de yurt içi fuar organizasyon desteği alacaktır. Hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz. Ayrıca alım heyetlerine de, sektörel heyetlere de destek veriyoruz. Mobilya sektöründe de diğer sektörlerde de bu desteklerimiz devam etmektedir. Bu fuara da 2 adet alım heyeti programı düzenlenmiştir; 72 kişilik bir yurt dışı alıcılar heyeti Türkiye’ye davet edilmiştir, bunu da biz Bakanlık olarak desteklemekteyiz. Böylece bu destek alım heyeti kapsamında da yaklaşık 2 milyon lira bu fuarın desteği söz konusudur. Geçen yılı sizlerle beraber başarıyla kapattık. 273,5 milyar dolar mal ihracatı 122,5 milyar dolar hizmet ihracatı ile toplamda 396 milyar dolara ulaştık. Bu yılda 410 milyar dolar hedefi için birlikte koşacağız.

282 milyar dolar mal ve 128 milyar dolar hizmet ihracatı için birlikte yol alacağız. Bu yıl sizlere ihracat desteklerimizi 45 milyar TL’ye çıkardık. Bu rakamın 33 milyar lirası mal ihracatçıları için harcanacak. Destekleme, fiyat istikrar fonu ödemeleridir. Genel ticaret heyetleri, sektörel ticaret heyetleri, yurt içi yurt dışı uluslararası fuar katılımları, alım heyetleri, turquality programları, responsible programı, sorumluluk yeşil mutabakatı ve uyum ve marka programı bütün bunları sizlere daha fazla ihracat yapması için bu programlarda söz konusu bütçe kullanılacaktır. Bu yıl yurt içi desteklere baktığınızda Genel Nitelikli Fuarlar için 738 bin lira, Sektörel Nitelikli Fuarlar için 1 milyon 231 bin lira ve Prestijli Fuarlar içinde 3 milyon 700 bin lira firma başına destekler belirlenmiştir. Hedef ülkeler söz konusu olduğunda 60 ülkeyi hedef ülke olarak ilan ettik. Fuar desteğimiz masrafın yüzde 70’e kadar olacaktır. Bu rakamlar iyi rakamlardır. Yeter ki ihracatçılarımız ülkemize döviz kazandırırsın. Dış ticaret dengemiz iyi gelişsin diye bunları yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Etiketler: İstanbul
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

ABD’de kar fırtınası ve aşırı soğuklar nedeniyle 30 kişi öldü

Sonraki Haber

Dünya birincisi tavus kuşu uçurtmasını Katar semalarında uçurdu

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Dışişleri Bakanlığı Hocalı Katliamı'na ilişkin anma mesajı yayınladı
Politika

Dışişleri’nden Mali’deki terör saldırılarına kınama

25 Nisan 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Çanakkale Kara Savaşları’nın 111’inci yıl dönümü mesajı
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Çanakkale Kara Savaşları’nın 111’inci yıl dönümü mesajı

25 Nisan 2026
Ağıralioğlu: Çiftçinin hüznüne son vereceğiz
Politika

Ağıralioğlu: Çiftçinin hüznüne son vereceğiz

25 Nisan 2026
Özgür Özel: Hep birlikte iktidara yürüyeceğiz
Politika

Özgür Özel: Hep birlikte iktidara yürüyeceğiz

25 Nisan 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beyoğlu'nda kafede vatandaşlarla sohbet etti
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beyoğlu’nda kafede vatandaşlarla sohbet etti

25 Nisan 2026
Bakan Çiftçi, medya kuruluşlarının genel yayın yönetmenleriyle İstanbul'da bir araya geldi
Politika

Bakan Çiftçi, medya kuruluşlarının genel yayın yönetmenleriyle İstanbul’da bir araya geldi

25 Nisan 2026
Sonraki Haber
Dünya birincisi tavus kuşu uçurtmasını Katar semalarında uçurdu

Dünya birincisi tavus kuşu uçurtmasını Katar semalarında uçurdu

En Güncel Haberler

ABD Başkanı Trump, katıldığı yemekte silah sesleri duyulması üzerine salondan çıkarıldı
Dış Haberler

ABD Başkanı Trump, katıldığı yemekte silah sesleri duyulması üzerine salondan çıkarıldı

26 Nisan 2026
Fatih’te takla atan otomobil parka savruldu: 1 yaralı
Yerel Haberler

Fatih’te takla atan otomobil parka savruldu: 1 yaralı

26 Nisan 2026
Bursa'da  polisin 'dur' ihtarına uymayan alkollü aday sürücüye 400 bin TL ceza; takip anı kamerada
Yerel Haberler

Bursa’da polisin ‘dur’ ihtarına uymayan alkollü aday sürücüye 400 bin TL ceza; takip anı kamerada

26 Nisan 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Emine Erdoğan, Rami Çocuk ve Sanat Bienali’nin açılışına katıldı

25 Nisan 2026
Yaşam

Ankara’da hayvanseverlerden yürüyüş

25 Nisan 2026
Yaşam

Deniz kaplumbağası ölüsü sahile vurdu

25 Nisan 2026
Yaşam

Tarihi kervansarayda Kadın Emeği Yöresel Ürünler Pazarı açıldı

25 Nisan 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Motosiklet, duraktaki otobüse çarptı; 2 yaralı

Motosiklet, duraktaki otobüse çarptı; 2 yaralı

- Haberton
25 Nisan 2026

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde durakta yolcu almak üzere duran otobüse arkadan çarptıktan sonra devrilen motosikletteki 2 kişi yaralandı. Kaza, saat 19.30...

Kalori açığı nasıl oluşturulur?

Komşu gürültüsünde haklar neler?

İşten çıkarılınca tazminat nasıl alınır?

Duygusal manipülasyon nasıl anlaşılır?

Güncel Haber

ABD Başkanı Trump, katıldığı yemekte silah sesleri duyulması üzerine salondan çıkarıldı

ABD Başkanı Trump, katıldığı yemekte silah sesleri duyulması üzerine salondan çıkarıldı

26 Nisan 2026
Fatih’te takla atan otomobil parka savruldu: 1 yaralı

Fatih’te takla atan otomobil parka savruldu: 1 yaralı

26 Nisan 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton