6 Ekim 2026, Salı
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Bakan Bayraktar, Rüzgar Enerjisi Kongresi’nde konuştu

Bakan Bayraktar, Rüzgar Enerjisi Kongresi’nde konuştu

Haberton - Haberton
7 Kasım 2023
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Bakan Bayraktar, Rüzgar Enerjisi Kongresi'nde konuştu
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi’ne katıldı. Programda konuşan Bayraktar, “Rüzgar enerjisinin toplam üretimdeki payına dair dünya ortalaması ise yüzde 7,5 yani ülkemizde mevcut kullandığımız potansiyel dünya ortalamasından daha fazla. Bu nedenle 20 yıl sonra yüzde 10’luk bu oranı arttırmayı ve elektrik ihtiyacımızın %25’lik kısmını rüzgar enerjisinden karşılamayı hedefliyoruz” dedi.

12. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi Şişli’de özel bir otelde gerçekleşti. Kongreye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı İbrahim Erden, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank ile çok sayıda yabancı ve yerli iş insanı katıldı. Bakan Bayraktar programda katılımcılara konuşma yaptı. 

“ELEKTRİK SEKTÖRÜMÜZ BİR DÖNÜŞÜM GEÇİRDİ”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, konuşmasında, yenilenebilir enerjide ulaştıkları rakamlara dair, “Ülkemizin ekonomisi büyüyor, sanayimiz ve ihracatımız gelişiyor, nüfusumuz artıyor, şehirleşme oranımız da giderek yükseliyor. Mobilite farklılaşıyor, tüketim alışkanlıklarımız değişiyor. Son 20 yılda birincil enerji yoğunluğumuzu yüzde 27 azaltmamıza rağmen talebimiz iki katına çıktı. Önümüzdeki 20 yıl talebin 1 kat daha artmasını bekliyoruz. Kısacası kalkınıyoruz, büyüyoruz, refah seviyemiz yükseliyor. Dolayısıyla 1’nci unsur; ülkemizin enerji talebi artıyor. 2’nci unsur; bu artan enerji talebinin içinde elektriğin payı artıyor. Geçtiğimiz 20 yılda elektrik talebi aynı dönemde yıllık yüzde 5 arttı.

Önümüzdeki 20 yılda da yıllık yüzde 3’ün üzerinde artacağını öngörüyoruz. Elektriğin nihai enerji talebindeki payı ise son 21 yılda yüzde 15’ten 20’ye çıktı. Önümüzdeki 20 yılda da muhafazakar bir tahminle bunun %30’a çıkacağını tahmin ediyoruz. Dolayısıyla yaptığımız tüm projeksiyonlar bize enerji talebinin artmaya devam edeceğini, enerji talebi içindeki elektrik talebi payının da artacağını gösteriyor. Enerjide talep artışı ve elektrikleşme ile beraber üçüncü temel unsur iklim değişikliği ile mücadele kaynaklı temiz enerji dönüşümü ihtiyacı. Son 20 yılda bu üç unsur etrafında enerji politikalarımızı şekillendirdik. Elektrik sektörümüz önemli bir dönüşüm geçirdi” ifadelerini kullandı.

Bakan Bayraktar, Rüzgar Enerjisi Kongresi’nde konuştu

“ÜLKEMİZDE RÜZGAR ENERJİSİ SEKTÖRÜ HATIRI SAYILIR BİR KONUMA GELDİ”

Bakan Bayraktar, “Tüm dünyada elektrikleşme ile artan talebin karşılanmasının, karbon yoğunluğu düşük ya da karbonsuz enerji kaynakları merkezli olması bekleniyor. Bu durumda karşımıza çözüm olarak güneş ile beraber rüzgar enerjisinin yer aldığı bir yol çıkıyor. Bu yolda yapılması gerekenler güneş ve rüzgar enerjisinden mümkün olan en üst seviyede faydalanılması, iletim ve dağıtım şebekesine, depolama, hidrojen, dijitalleşme gibi destekleyici teknolojilere gerekli yatırımın yapılması, yerli teknoloji gelişimi ile küresel tedarik zinciri çeşitliliğinin desteklenmesidir.

Ülkemizde rüzgar enerjisi sektörü, uygulama kabiliyeti, insan kaynağı, ulaştığı ölçek ekonomisi ile hatırı sayılır bir konuma geldi. 11 bin 609 MW kurulu güce ve yıllık yaklaşık 2 milyar euro ciroya sahip sektör ülkemiz elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 11’ini karşılıyor. Rüzgar enerjisinin toplam üretimdeki payına dair dünya ortalaması ise yüzde 7,5 yani ülkemizde mevcut kullandığımız potansiyel dünya ortalamasından daha fazla. Bununla birlikte çok daha büyük bir potansiyelimiz var. Bu nedenle 20 yıl sonra yüzde 10’luk bu oranı arttırmayı ve elektrik ihtiyacımızın %25’lik kısmını rüzgar enerjisinden karşılamayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu. 

“YENİLENEBİLİR ENERJİ EKİPMANLARINI ÜLKEMİZDE ÜRETİYORUZ”

Bakan Bayraktar, “Güncellenen atlas verilerine göre rüzgar potansiyelimizin mevcut teknoloji ve şartlarda yaklaşık 100 bin MW olduğunu rüzgâr türbini teknolojilerindeki gelişmeler sayesinde ise 150 bin MW seviyelerine kadar çıkabileceğini öngörüyoruz. Bu potansiyel mevcut kurulu gücümüzü göz önünde bulundurduğumuzda ilave yaklaşık 140 bin MW’lık kapasite anlamına geliyor. Bu miktar günümüz rakamları ile 140 Milyar dolarlık bir yatırıma tekabül ediyor. Türkiye rüzgâr türbinlerinde yüksek oranda ithalata bağımlı bir ülkeydi. Uyguladığımız teşvik mekanizmalarıyla sadece yenilenebilir kaynakların kurulu gücü artırılmamış, aynı zamanda yenilenebilir enerji teknolojilerinde kullanılan birçok aksam, ekipman ülkemizde üretilmeye başlanmıştır.  

Böylece tedarik zinciri için gerekli alt yapının oluşturulmasına, ülkemiz enerji sektöründe dışa bağımlılığın azaltılmasına, istihdam artışının sağlanmasına ve yenilenebilir enerji kaynaklarının payının artmasına katkı yapmış olduk. YEKDEM’ deki elektrik ve yerli katkı destekleri sayesinde rüzgar enerjisi santralleri için jeneratör, kanat, kule ve kule bağlantı elemanlarını ülkemizde üretiyoruz. Özellikle kanat ve türbin kulesi aksamlarında Türkiye’deki sanayicilerimiz üretimlerinin %80’ini dünya piyasalarına ihraç edecek seviyeye gelmiştir” ifadelerini kullandı. Bakan Alparslan Bayraktar, kongrenin açılışını yaptıktan sonra hatıra fotoğrafı çektirerek salondan ayrıldı.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Çocuk Adalet Merkezi uygulamasını yaygınlaştıracağız

Sonraki Haber

Hakan Fidan, Belarus Dışişleri Bakanı ile görüştü

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Işıkhan: İşsizliği daha aşağı çekmek için yeni politika araçlarını devreye alıyoruz
Politika

Çalışma hayatında yeni dönem: Bakan Işıkhan’dan “yeni nesil çalışma modelleri” açıklaması

6 Ekim 2026
AK Parti'li Zengin: Görüntüyü çeken ve paylaşanlar yaptırımla karşılaşacaktır
Politika

Özlem Zengin’den Mersin operasyonu görüntüleri için açıklama

6 Ekim 2026
Bakan Çiftçi, Avusturyalı mevkidaşı Karner ile bir araya geldi
Politika

Bakan Çiftçi, Avusturyalı mevkidaşı Karner ile bir araya geldi

6 Ekim 2026
Bakan Uraloğlu, 'ulaştırma koridorları' konulu konferans verdi
Politika

Bakan Uraloğlu, ‘ulaştırma koridorları’ konulu konferans verdi

6 Ekim 2026
Bakan Fidan, BM Genel Sekreteri Libya Özel Temsilcisi'ni kabul etti
Politika

Bakan Fidan, BM Genel Sekreteri Libya Özel Temsilcisi’ni kabul etti

6 Ekim 2026
COP31 Başkanı Kurum: Tuvalu’nun sesini Antalya’ya taşıyacağız
Politika

COP31 Başkanı Murat Kurum: “Tuvalu’nun sesini Antalya’ya taşıyacağız”

6 Ekim 2026
Sonraki Haber
Hakan Fidan, Belarus Dışişleri Bakanı ile görüştü

Hakan Fidan, Belarus Dışişleri Bakanı ile görüştü

En Güncel Haberler

Ataşehir Belediyesi'nde Başkan Vekili seçimi 10 Ekim'de yapılacak
Öne Çıkan

Ataşehir Belediyesi’nde Başkan Vekili seçimi 10 Ekim’de yapılacak

6 Ekim 2026
KKTC'de cesedi bulunan 2 kişinin kimlikleri belirlendi
Öne Çıkan

KKTC’de cesedi bulunan 2 kişinin kimlikleri belirlendi

6 Ekim 2026
Eyüpsultan’da başkan vekili seçimi 10 Ekim’de yapılacak
Öne Çıkan

Eyüpsultan’da başkan vekili seçimi 10 Ekim’de yapılacak

6 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Bakanlıktan kimyasal risk taşıyan masa tenisi takımı için yasak kararı

6 Ekim 2026
Yaşam

Hatay’da ak pelikanların geçişi seyirlik manzara oluşturdu

6 Ekim 2026
Yaşam

Seyir halindeki cenaze nakil aracından yola tabut düştü

6 Ekim 2026
Yaşam

Mardin’de park halindeki otomobile yorgun mermi isabet etti

6 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Bakanlıktan kimyasal risk taşıyan masa tenisi takımı için yasak kararı

Bakanlıktan kimyasal risk taşıyan masa tenisi takımı için yasak kararı

- Haberton
6 Ekim 2026

Ticaret Bakanlığı, kimyasal risk taşıdığı belirlenen masa tenisi takımı ürününün piyasaya arzının yasaklanmasına ve piyasadan toplatılmasına karar verildiğini açıkladı. Bakanlıktan...

Gençlerde kanser vakaları artıyor mu? Dünya Kanser Araştırma Fonu yeni verileri açıkladı

Anayasa ve şehircilik kesişiminde kamusal alan: Haklar, sınırlar ve yetkiler

Filizlenmiş patates yenir mi? Ne zaman atılmalı?

Şarj aletini prizde bırakanlar dikkat: Telefon bağlı olmasa bile elektrik harcıyor mu?

Güncel Haber

Ataşehir Belediyesi'nde Başkan Vekili seçimi 10 Ekim'de yapılacak

Ataşehir Belediyesi’nde Başkan Vekili seçimi 10 Ekim’de yapılacak

6 Ekim 2026
KKTC'de cesedi bulunan 2 kişinin kimlikleri belirlendi

KKTC’de cesedi bulunan 2 kişinin kimlikleri belirlendi

6 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton