17 Mayıs 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Bahriye Üçok’un katilleri yargılanmadı

Bahriye Üçok’un katilleri yargılanmadı

Haberton - Haberton
6 Ekim 2025
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Bahriye Üçok'un katilleri yargılanmadı
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka, “Bahriye Üçok’un katilleri yargılanmadı. Adalet, hâlâ tecelli etmedi!” ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka, Prof. Dr. Bahriye Üçok’u, katledilişinin 35. yıl dönümüne ilişkin yayımladığı yazılı basın açıklamasında, “Hâlâ aynı acıyla, aynı öfkeyle ama bir o kadar da büyük bir kararlılıkla Bahriye Üçok’u anıyoruz” dedi.

Nazlıaka açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“O gün, aydınlanmaya karşı bir bomba patladı bu ülkede. O gün, Cumhuriyet’e, laikliğe, bilime, kadınların varlığına, eşitliğe saldırıldı. İşte bu nedenle o bombanın izi, bugün bile toplumsal hafızamızdan silinmedi, silinmeyecek! Bahriye Üçok, sıradan bir akademisyen, sıradan bir siyasetçi değildi. O, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde iz bırakmış bir yol göstericiydi.

Tarihçiydi. Siyaset bilimciydi. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin ilk kadın akademisyeniydi. Senatördü, halkın sesi, hakikatin savunucusuydu. Ama en önemlisi, dini hurafelerden arındırarak, akıl ve vicdan süzgecinden geçirerek yorumlayan, aydınlık yüzlü, cesur bir Cumhuriyet kadınıydı. Bu ülkede aydın olmak, hele bir kadın aydın olmak; ne yazık ki her zaman büyük bir bedeller ödetmiştir.

Bahriye Üçok, İslam’ın özünü anlattı. Din üzerinden siyaset yapılmasına karşı çıktı.
Kadınların örtünmesinin, oruç tutmanın bireysel bir tercih olduğunu, İslam’ın özünde zorlama değil inanç özgürlüğü bulunduğunu söyledi. Ne zaman mı söyledi bunları?

1988 yılında, televizyon ekranında… Hemen ardından ölüm tehditleri geldi. O, korkulara teslim olmadı. O, ‘susarsam gerçeği kim anlatacak’ dedi. 6 Ekim 1990 günü, evine gönderilen bombalı kitapla katledildi. Kendisine gönderilen paketin üstünde ‘İlmî Araştırmalar Vakfı’ yazıyordu. Ama o paketin içinden çıkan şey; karanlıktı, kindi, yobazlıktı.
Ve o karanlık, Bahriye Üçok’u bizden aldı.

KATİLLER YARGILANMADI, ADALET TECELLİ ETMEDİ!

Peki sonra ne oldu?

Ne yazık ki faili meçhul gibi gösterilmeye çalışıldı. Deliller karartıldı, dosyalar raflara kaldırıldı. Dönemin yetkilileri sustu. Bu suskunluk, adaletsizliği büyüttü. Bugün burada bir kez daha haykırıyoruz: Bahriye Üçok’un katilleri hâlâ yargı önüne çıkarılmadı.

Adalet, hâlâ tecelli etmedi! Biz CHP olarak, bu ülkenin her vicdanlı insanı olarak, bu cinayetin peşini bırakmadık, bırakmayacağız! Bugüne kadar TBMM’de defalarca araştırma önergeleri verdik. Her defasında iktidar milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Ama biz susmadık. Susmayacağız. Bahriye Üçok’un mücadelesi, laikliğe, demokrasiye ve kadın-erkek eşitliğine sahip çıkma mücadelesidir.

MİLYONLAR ÜÇOK’UN YOLUNDAN YÜRÜYOR

Bahriye Üçok, ‘Laiklik olmadan bir arada yaşamamız mümkün değil’ demişti. Bugün onun ne kadar haklı olduğunu daha iyi görüyoruz. Toplumu kutuplaştıran, inancı siyasallaştıran, farklı yaşam tarzlarını düşmanlaştıran anlayış; bu ülkeyi içten içe çürütüyor. Oysa laiklik; inanan için de inanmayan için de güvencedir. Laiklik; devletin tüm yaşam tercihlerine eşit mesafede durmasıdır. Laiklik; toplumsal barışın, bilimsel gelişmenin, kadın özgürlüğünün temelidir. Bahriye Üçok, bunu anlattı. İnandığı gibi yaşadı. İnandığı değerler uğruna hayatını kaybetti.

Ama bugün onun fikirleri dipdiri yaşıyor. Bugün Bahriye Üçok’un açtığı yolda yürüyen milyonlar var. Kadınlar var. Gençler var. Laiklik savunucuları var. Karanlığa karşı aydınlığı, korkuya karşı cesareti savunanlar var! Bahriye Üçok’un yaşamı, aslında bugünkü Türkiye için bir pusuladır. Bugün kadınların kazanılmış hakları, bir gece yarısı kararnamesiyle ortadan kaldırılıyor. Haremlik selamlık uygulamaları yaygınlaştırılıyor. Karma eğitim tartışmaya açılıyor.

Kadınların can simidi olan İstanbul Sözleşmesi feshedildi. 6284 sayılı yasa sürekli hedefte.
Tarikatlar eliyle çocukların zihni karartılıyor, kız çocukları okulsuz, şiddetsiz, özgür bir gelecekten uzaklaştırılıyor. Bahriye Üçok bu yüzden önemli. Çünkü onun mücadelesi, sadece geçmişe ait değil. Bugüne ve yarına dair bir mücadeledir. Biz bu mücadeleyi bırakmayacağız.
Bahriye Üçok’un mirasını, onun gibi onurlu ve cesur kadınlarla sürdüreceğiz.

YAŞASIN BAHRİYE ÜÇOK’UN IŞIĞI!

Bahriye Üçok, ‘Kadının olduğu yerde değişim vardır’ derdi. Biz de diyoruz ki, kadının olduğu yerde devrim vardır! CHP olarak kadınların siyasette daha fazla yer alması için kota değil, eşitlik istiyoruz. CHP olarak, Bahriye Üçok’un izinden giderek laikliğin teminatı, kadınların güvencesi, gençlerin umudu olmaya devam edeceğiz.

Bu ülkenin Bahriye Üçok’lara ihtiyacı var.
Karanlıkları korkmadan yırtacak kadınlara,
Dini, bilgiyle yorumlayan akademisyenlere,
Halk için cesurca konuşan siyasetçilere…

Biz, Bahriye Üçok’un bıraktığı yerden mücadeleye devam ediyoruz. Söz veriyoruz: Bahriye Üçok’un adını, adaletsizliğin karanlığına bırakmayacağız. Bu ülkede bir daha hiçbir aydın, hiçbir kadın susturulmayacak!  Er ya da geç, bu ülkeye adalet gelecek.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Traktör ile tarlalarına ‘Özgür Filistin’ yazdılar

Sonraki Haber

Devlet vatandaşına tuzak kurmaz!

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

DEM Parti’li Hatimoğulları: Barış, yepyeni bir sayfa açmak demektir
Politika

DEM Parti’li Hatimoğulları: Barış, yepyeni bir sayfa açmak demektir

16 Mayıs 2026 - Güncellenme Tarihi 17 Mayıs 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Artık annelerin yüreğine ateş düşmesin diyoruz
Politika

Artık annelerin yüreğine ateş düşmesin diyoruz

16 Mayıs 2026
Bakan Güler, NATO Daimi Temsilcilerini kabul etti
Politika

Bakan Güler, NATO Daimi Temsilcilerini kabul etti

16 Mayıs 2026
Bakan Şimşek: Teknoloji bizim için kritik bir alan
Politika

Teknoloji bizim için kritik bir alan

16 Mayıs 2026
Bakan Göktaş: Türkiye son 24 yılda sosyal politika alanında sessiz fakat çok derin bir devrim gerçekleştirdi
Politika

Türkiye son 24 yılda sosyal politika alanında çok derin bir devrim gerçekleştirdi

16 Mayıs 2026
Politika

Bakan Memişoğlu’ndan öğrencilerin çağrısına yanıt

16 Mayıs 2026
Sonraki Haber
Devlet vatandaşına tuzak kurmaz!

Devlet vatandaşına tuzak kurmaz!

En Güncel Haberler

Bursa'da tekstil atölyesinde yangın
Yerel Haberler

Bursa’da tekstil atölyesinde yangın

17 Mayıs 2026
Sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenip öldü
Yerel Haberler

Sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenip öldü

17 Mayıs 2026
Sivas Uluslararası Film Festivali ödül töreniyle sona erdi
Kültür ve Sanat

Sivas Uluslararası Film Festivali ödül töreniyle sona erdi

17 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

‘İstanbul’un Fethi Edirne’den Başlar’ etkinliği coşkuyla gerçekleştirildi

17 Mayıs 2026
Yaşam

Osmaniye’de ‘Lezzet Festivali’ renkli görüntülerle başladı

16 Mayıs 2026
Yaşam

Fener Rum Patriği Bartholomeos, ayin için Nevşehir’e geldi

16 Mayıs 2026
Yaşam

Erzincan’da saklı cennet; Sohmarik Yaylası

16 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Niğde’de otomobil ile motosiklet çarpıştı; 1 ölü, 1 yaralı

Niğde’de otomobil ile motosiklet çarpıştı; 1 ölü, 1 yaralı

- Haberton
17 Mayıs 2026

Niğde’de otomobil ile motosikletin çarpıştığı kazada 1 kişi öldü, 1 kişi yaralandı. Kaza, akşam saatlerinde Ulukışla ilçesine bağlı Kılan köyünde...

Yoga spor kadar etkili mi? Uzmanlara göre etkisi sanıldığından daha büyük olabilir

Misafir sofraları için uyumlu menü önerileri

Borsada nasıl para kazanılır? Uzmanlar en kritik hatayı açıkladı

Çocuklarda kekemelik neden olur? Uzmanlara göre erken fark etmek büyük önem taşıyor

Güncel Haber

Bursa'da tekstil atölyesinde yangın

Bursa’da tekstil atölyesinde yangın

17 Mayıs 2026
Sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenip öldü

Sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenip öldü

17 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton