16 Mayıs 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - Bağımlılıkla mücadelede toplumsal sorumluluk şart

Bağımlılıkla mücadelede toplumsal sorumluluk şart

Haberton - Haberton
4 Mart 2025
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Bağımlılıkla mücadelede toplumsal sorumluluk şart
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Prof. Dr. Mansur Beyazyürek, teknolojik ve davranışsal bağımlılıkların hızla arttığına dikkat çekerek, “Bağımlılıkla mücadelede toplumsal sorumluluk şart” dedi.

Beykoz Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Psikoloji Programları Başkanı Prof. Dr. Mansur Beyazyürek, Yeşilay Haftası dolayısıyla yaptığı değerlendirmede “Teknolojinin hızla gelişmesi ve sosyal dinamiklerin değişmesiyle birlikte, geleneksel madde bağımlılıklarının yanı sıra dijital bağımlılıklar da endişe verici boyutlara ulaşıyor” diye konuştu.

BAĞIMLILIK ÇEŞİTLENİYOR, KONTROL EDİLMESİ ZORLAŞIYOR

Bağımlılığın boyutlarını tam olarak belirlemenin gün geçtikçe zorlaştığını vurgulayan Prof. Dr. Mansur Beyazyürek, madde bağımlılığının yanı sıra teknoloji ve dijital dünya ile bağlantılı bağımlılıkların da endişe verici seviyelere ulaştığını ifade etti.

Beyazyürek, “Son yıllarda özellikle alkol ve bağımlılık yapıcı maddeler dışında davranışsal bağımlılıklar ön plana çıkıyor. Teknolojinin gelişmesiyle cep telefonları, internet, bilgisayar oyunları gibi araçlar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Bununla birlikte kumar, alışveriş, yeme ve hatta sosyal medya bağımlılığı gibi yeni riskler ortaya çıkıyor. Bağımlılık artık sadece bireysel bir sorun değil, toplumu doğrudan etkileyen bir mesele haline geldi” ifadelerini kullandı.

‘‘BENİM BAŞIMA GELMEZ’ YANILGISI MÜCADELEYİ GÜÇLEŞTİRİYOR’

Bağımlılıkla mücadelede en büyük hatalardan birinin, sorunun yalnızca bireysel olarak ele alınması olduğunu belirten Prof. Dr. Beyazyürek, “Bağımlılık, sadece madde kullanan bireyin değil, ailesinin ve içinde bulunduğu toplumun da sorunudur. ‘Benim çocuğum yapmaz’ ya da ‘Bizim ailemizde böyle şeyler olmaz’ gibi yaklaşımlar mücadelede başarısızlıkların temel nedenlerinden biri. Bağımlılık bireyin beden sağlığını, iş gücünü, eğitimini ve sosyal hayatını etkilediği gibi, dolaylı olarak tüm toplumu da olumsuz etkiler. Bu nedenle yalnızca bireysel çabalarla değil, ailelerin ve toplumun ortak sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerekiyor” dedi.

‘GENÇLER EN BÜYÜK RİSK GRUBUNDA’

Bağımlılık riskiyle en fazla karşı karşıya kalan grubun gençler olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Beyazyürek, özellikle erken yaşta teknoloji ile tanışan bireylerin daha yüksek risk taşıdığını belirterek, “Gençler genellikle ergenlik döneminin başlarında bağımlılık yapıcı bir maddeyle tanışabiliyor. Ancak madde dışı bağımlılıklar çok daha erken yaşlarda başlıyor. Cep telefonu, bilgisayar ve internet kullanımına küçük yaşlarda maruz kalan çocuklar, ilerleyen yıllarda daha büyük bir bağımlılık riskiyle karşı karşıya kalıyor. Özellikle 0-6 yaş dönemi çok önemli.

Bu dönemde yaşanan sevgisiz ortam, şiddet, taciz gibi olumsuz etkenler çocuğu maddeye yöneltiyor. Aile içinde sağlıklı bir iletişim ortamı oluşturmak, çocuklara sevgi dolu bir çevre sağlamak ve doğru arkadaş ilişkileri kurmalarını teşvik etmek bağımlılığın önlenmesinde kritik rol oynuyor. Ayrıca genç insanın geleceğini kurgulayamaması da önemli bir risk faktörü oluşturmaktadır” diye konuştu.

AİLELER VE EĞİTİM KURUMLARI NASIL DESTEK OLABİLİR?

Bağımlılıkla mücadelede en önemli rollerden birinin ailelere düştüğünü belirten Prof. Dr. Beyazyürek şöyle konuştu:

“Ebeveynlerin şüpheli durumlarda uzman desteği almaktan çekinmemesi gerekir. Bağımlılıkla mücadeleye geniş bir perspektif ile yaklaşılmalı ve hamilelik döneminden itibaren başlanmalıdır. Annenin ve çocuğun beslenmesi, çevre koşulları, aile içi iletişim ve ebeveyn tutumları, çocuğun ilerleyen yıllarda bağımlılık geliştirme riskini doğrudan etkileyen unsurlardır. Yaşamın her dönemine göre bağımlılık konusunda verilebilecek eğitim söz konusudur. Anne-babalar, şüpheli durumlarda mutlaka uzmanlara danışmalı ve bu konuda bilinçlenmelidir. Eğitim kurumları toplumun her kesimini bilinçlendirecek doğru eğitim programları oluşturmalıdır. Bilimsel verilere dayalı bilgilendirme çalışmalarıyla bağımlılıkla ilgili yanlış inanışlar ortadan kaldırılabilir. Bazı çevrelerde bağımlılık konusunda eğitimin çocuklarda merak uyandırabileceği yönünde endişeler var, ancak bu doğru bir yaklaşım değil. Bağımlılıkla ilgili bilinçlendirme çalışmaları, korku veya yasaklarla değil, doğru bilgilerle ve bilimsel temele dayalı şekilde yapılmalı.”

‘BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE TOPLUMSAL ADIMLAR’

Bağımlılığı önlemek ve toplumsal farkındalığı artırmak için atılması gereken adımları sıralayan Prof. Dr. Beyazyürek, bu mücadelenin disiplinler arası bir yaklaşımla yürütülmesi gerektiğini ifade etti ve bağımlılıkla mücadele adımlarını şöyle sıraladı:

“Bağımlılıkla mücadele konusunda psikologlar, sosyologlar, eğitimciler, sağlık uzmanları, din adamlarının bir arada çalıştığı bir enstitü kurulmalı. Bu enstitü bilimsel verileri değerlendirmeli, çalışmaların çıktıları ise yasalaştırılmalıdır. Bağımlılık, bilimsel yaklaşımlarla sürekli ve doğru biçimde ele alınmalıdır. Medya, bağımlılıkla ilgili doğru ve bilinçlendirici içerikler üretmeli, teşvik edici yayınlardan kaçınılmalıdır. Bağımlılığın biyolojik, psikolojik ve sosyal boyutlarını ortaya koyan araştırmalar teşvik edilmelidir.” 

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Mansur Yavaş Çayırhan’da madencilerle bir araya geldi

Sonraki Haber

Terör belasını tarihin çöplüğüne atacağız

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Lokman Hekim Akay Hastanesi’nde Toumai cerrahi robotu ile torasik kurulum gerçekleştirildi
Sağlık Haberleri

Lokman Hekim Akay Hastanesi’nde Toumai cerrahi robotu ile torasik kurulum gerçekleştirildi

16 Mayıs 2026
‘Her 3 yetişkinden biri hipertansiyon hastası’
Sağlık Haberleri

Her 3 yetişkinden biri hipertansiyon hastası

16 Mayıs 2026
Sağlık Haberleri

Obezite oranları Türkiye’de hızla artıyor

16 Mayıs 2026
Tıbbi Onkoloji Uzmanı Karahan: Sanal medyada kanser hastalarını suistimal edenler olabilir
Sağlık Haberleri

Sanal medyada kanser hastalarını suistimal edenler olabilir

15 Mayıs 2026
Uzmanı uyardı: Şekli değişen benler dikkate alınmalı
Sağlık Haberleri

Uzmanı uyardı: Şekli değişen benler dikkate alınmalı

15 Mayıs 2026
‘Çölyak her yaşta ortaya çıkabiliyor’
Sağlık Haberleri

Çölyak her yaşta ortaya çıkabiliyor

15 Mayıs 2026
Sonraki Haber
Terör belasını tarihin çöplüğüne atacağız

Terör belasını tarihin çöplüğüne atacağız

En Güncel Haberler

5’inci Esenler Gençlik Günleri başladı
Yerel Haberler

5’inci Esenler Gençlik Günleri başladı

16 Mayıs 2026
Rize'de 19 Mayıs coşkusu; bisiklet turunda 4 kilometre pedal çevirdiler
Spor Haberleri

Rize’de 19 Mayıs coşkusu; bisiklet turunda 4 kilometre pedal çevirdiler

16 Mayıs 2026
İstanbul'dan Samsun'a 'Cumhuriyet'in izindeyiz' uçuşu
Öne Çıkan

İstanbul’dan Samsun’a ‘Cumhuriyet’in izindeyiz’ uçuşu

16 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Kızılay Kayseri İl Başkanı Cafer Beydilli’den açıklama

16 Mayıs 2026
Yaşam

Mudanya Üniversitesi’nde MUDUTECHFEST etkinliği gerçekleştirildi

16 Mayıs 2026
Yaşam

Otomobilin çarptığı kadın, ağır yaralandı; sürücü alkollü çıktı

16 Mayıs 2026
Yaşam

Eskişehir merkezli yasa dışı bahis soruşturmasında 24 tutuklama

16 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Fenerbahçe, ikas Eyüpspor maçının hazırlıklarını tamamladı

Fenerbahçe, ikas Eyüpspor maçının hazırlıklarını tamamladı

- Haberton
16 Mayıs 2026

Süper Lig'in 34'üncü ve son haftasında yarın ikas Eyüpspor'u konuk edecek Fenerbahçe, karşılaşmanın hazırlıklarını tamamladı. Fenerbahçe Can Bartu Tesisleri'nde gerçekleştirilen...

Yoga spor kadar etkili mi? Uzmanlara göre etkisi sanıldığından daha büyük olabilir

Misafir sofraları için uyumlu menü önerileri

Borsada nasıl para kazanılır? Uzmanlar en kritik hatayı açıkladı

Çocuklarda kekemelik neden olur? Uzmanlara göre erken fark etmek büyük önem taşıyor

Güncel Haber

5’inci Esenler Gençlik Günleri başladı

5’inci Esenler Gençlik Günleri başladı

16 Mayıs 2026
Rize'de 19 Mayıs coşkusu; bisiklet turunda 4 kilometre pedal çevirdiler

Rize’de 19 Mayıs coşkusu; bisiklet turunda 4 kilometre pedal çevirdiler

16 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton