26 Ekim 2026, Pazartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Azerbaycan’la birlikte omuz omuza hareket ediyoruz

Azerbaycan’la birlikte omuz omuza hareket ediyoruz

Haberton - Haberton
20 Şubat 2024
- Politika
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Azerbaycan'la birlikte omuz omuza hareket ediyoruz

Azerbaycan'la birlikte omuz omuza hareket ediyoruz

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Azerbaycan ile Ermenistan arasında kalıcı barış anlaşmasının imzalanmasının, bölgemiz ve dünyada barış, huzur ve istikrar için yeni bir umut kaynağı olacağı şüphesizdir. Bu süreçte Azerbaycan’la birlikte omuz omuza hareket ediyoruz. Karabağ’da işgalin sona ermesi ile birlikte bölgemizde kalıcı barış için tarihi bir fırsat penceresi açıldı. Bu fırsat, penceresinin kapanmaması çok önemlidir” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, davetlisi olarak Türkiye’ye resmi ziyaret gerçekleştiren Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aliyev’i 7 Şubat’ta yeniden cumhurbaşkanı seçilmesinden dolayı tebrik ederek, “Halkının yüksek teveccühü ile 5’inci defa Azerbaycan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesi vesilesiyle bir kez daha tebrik ediyorum. İlham kardeşimin, Cumhurbaşkanı seçilmesinin hemen ardından ilk resmi yurt dışı ziyaretini Türkiye’ye yapmasından büyük bir bahtiyarlık duyuyorum. Bildiğiniz üzere 7 Şubat’ta gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimleri, ilk defa Azerbaycan’ın egemen topraklarının tümünde düzenlenmiş olması nedeniyle tarihi bir öneme sahiptir. Seçim sonuçlarının Türkiye-Azerbaycan münasebetleri ve kardeş Azerbaycan halkı için hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

‘TİCARET HACMİMİZ, 7,5 MİLYAR DOLAR SEVİYESİNİ YAKALADI’

Azerbaycan’ın seçim sürecinde bazı haksız uygulamalara maruz kaldığını belirten Erdoğan, “Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nde Azerbaycan heyetinin bu sene düzenlenecek toplantılara katılımının engellenmesi yönünde alınan karar karşısında tepkimizi gösterdik. Bu Meclis’in çatışma değil, parlamenter demokrasiyi güçlendirecek bir diyalog platformu olması gerektiğini vurgulamaya devam edeceğiz. Alınan karar, geçersiz kılınana kadar Azerbaycan’a desteğimizi ve bu doğrultudaki girişimlerimizi sürdüreceğiz. Aziz kardeşimle gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde, ikili ilişkilerimizin tüm yönlerini gözden geçirdik. Bölgesel ve uluslararası konuları değerlendirdik.

Azerbaycan’la iş birliğimizin Umummilli lider merhum Haydar Aliyev’in işaret ettiği tek millet 2 devlet temelinde ilerlediğini görüyoruz. Toplam ticaret hacmimiz, geçtiğimiz sene ilk defa 7,5 milyar dolar seviyesini yakaladı. 15 milyar dolarlık hedefimize ulaşmak için gayretlerimizi artırma kararlılığındayız. Kritik meydan okumaların yaşandığı bir dönemde, ülkelerimizin ulaştırma ve enerji alanlarındaki potansiyelini geliştirmemiz gerektiği aşikardır. Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattı esasen bunun en somut örnekleri arasında yer alıyor. Bu hattan en yüksek verimi alabilmemiz için yenileme çalışmalarının ivedilikle tamamlanması lazım” diye konuştu.

‘OMUZ OMUZA HAREKET EDİYORUZ’

Eylül ayında Nahçıvan’ı ziyareti sırasında Aliyev’le birlikte Kars-Nahçıvan demir yolu projesine ilişkin protokol imzaladıklarını aktaran Erdoğan, “Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) kapasitesinin artırılması ve Hazar doğal gazının Türkiye’ye ve Avrupa’ya aktarılması, bu kulvardaki önceliklerimiz arasındadır. Nahçıvan ziyaretim sırasında temelini attığımız Iğdır-Nahçıvan doğal gaz boru hattı projesi ile enerji iş birliğimize yeni bir boyut kazandırdığımızı da hatırlatmak isterim” dedi.

Erdoğan, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki barış görüşmelerine de değinerek, “Görüşmelerimiz sırasında Güney Kafkasya’nın barış ve istikrarına dair atılan adımları da ele aldık. Azerbaycan ile Ermenistan arasında kalıcı barış anlaşmasının imzalanmasının bölgemiz ve dünyada barış, huzur ve istikrar için yeni bir umut kaynağı olacağı şüphesizdir. Bu süreçte Azerbaycan’la birlikte omuz omuza hareket ediyoruz. Karabağ’da işgalin sona ermesi ile birlikte bölgemizde kalıcı barış için tarihi bir fırsat penceresi açıldı. Bu fırsat, penceresinin kapanmaması çok önemlidir.

Ermenistan’ın uzun vadeli düşünerek stratejik bir perspektifle bu süreci değerlendirmesi gerektiğine inanıyorum. 3’üncü tarafları da süreci zehirlemek yerine yapıcı katkıda bulunmaya davet ediyoruz. Bu vesileyle geçtiğimiz günlerde 2 ülke sınırında meydana gelen eylemlerin tekrar yaşanmamasını ümit ettiğimizi de belirtmek istiyorum. Yaralanan Azerbaycan ordusu mensubu kardeşimize acil şifalar diliyorum” dedi.

‘AZERBAYCAN’LA YOL YÜRÜMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ’

Filistin’deki gelişmeler ile bölgesel ihtilafları da ele aldıklarına işaret eden Erdoğan, “Aile meclisimiz, Türk Devletleri Teşkilatı’ndaki birliğimizin daha da kurumsallaşması ve güçlenmesi için çalışmaya devam ediyoruz. Teşkilatımızın olağanüstü zirvesinin Türk dünyasının kültür başkentlerinden Şuşa’da temmuz ayında düzenlenecek olmasından özellikle memnuniyet duyduğumu belirtmek istiyorum. Önümüzdeki süreçte can Azerbaycan’la kardeşlik hukukumuz ve Şuşa Beyannamesi’nde ortaya koyduğumuz ruhla yol yürümeyi sürdüreceğiz. Aziz kardeşimin şahsında tüm Azerbaycan halkına 6 Şubat depremlerinde milletimizle sergiledikleri dayanışma için teşekkür ediyorum. Diğer yardımlarının yanı sıra Azerbaycan, Kahramanmaraş’ta 320 dönümlük arazide bin konut ve 799 iş yeri inşa etmektedir” diye konuştu.

‘TÜRKİYE BÖLGEMİZDE BARIŞIN GARANTÖRÜDÜR’

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ise kendisine ve heyetine gösterilen misafirperverlik için teşekkürlerini sunarak, “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra ilk resmi ziyaretim, kardeş ülkeyedir. Bu doğaldır, bu gelenektir. Bütün ecdadımızdan kalan geleneklere sadığız. Bugün Türkiye-Azerbaycan birliği tek bir bölge için değil, Avrasya kıtası için önemlidir. Türkiye, bugün dünya çapında söz sahibidir. Türkiye, bölgemizde barışın, istikrarın, iş birliğinin garantörüdür” dedi.

Etiketler: AzerbaycanCumhurbaşkanı
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Başakşehir – Kayserispor maçının ardından

Sonraki Haber

Batan gemiden karaya vuran eşyalar incelendi

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Kacır, SİPER-2'nin atış testi görüntülerini paylaştı
Politika

Bakan Kacır, SİPER-2’nin atış testi görüntülerini paylaştı

26 Ekim 2026
Yapıcıoğlu: Şiddet ve silah herkese zarar verdi, en büyük zararı da Kürde verdi
Politika

HÜDA PAR lideri Yapıcıoğlu’ndan dikkat çeken açıklama: “Silah devreden çıkacak, siyaset konuşacak!”

25 Ekim 2026 - Güncellenme Tarihi 26 Ekim 2026
Dervişoğlu'ndan net mesaj: "Bütün kaleler zapt edilebilir ama İYİ Parti zapt edilemez"
Politika

Dervişoğlu’ndan net mesaj: “Bütün kaleler zapt edilebilir ama İYİ Parti zapt edilemez”

25 Ekim 2026
DEM Parti lideri Bakırhan'dan 'somut adım' çağırısı: "Süreç yavaşladı"
Politika

DEM Parti lideri Bakırhan’dan ‘somut adım’ çağırısı: “Süreç yavaşladı”

25 Ekim 2026
MHP lideri Bahçeli'den Kazakistan mesajı: "Yaşasın Türk dünyasının kardeşliği"
Politika

MHP lideri Bahçeli’den Kazakistan mesajı: “Yaşasın Türk dünyasının kardeşliği”

25 Ekim 2026
AK Parti İstanbul milletvekillerinden Ataşehir, Bahçelievler ve Sarıyer’e ziyaret
Politika

AK Parti İstanbul milletvekillerinden Ataşehir, Bahçelievler ve Sarıyer’e ziyaret

25 Ekim 2026
Sonraki Haber
Batan gemiden karaya vuran eşyalar incelendi

Batan gemiden karaya vuran eşyalar incelendi

En Güncel Haberler

Hatay'da işçilerin kaldığı konteynerde yangın
Yerel Haberler

Hatay’da işçilerin kaldığı konteynerde yangın

26 Ekim 2026
Esenler’de 5 katlı binanın çatısında çıkan yangın söndürüldü
Yerel Haberler

Esenler’de 5 katlı binanın çatısında çıkan yangın söndürüldü

26 Ekim 2026
Allığı yanlış yere sürmeyin! Yüz şeklini değiştiren 5 uygulama
Moda ve Kadın

Allığı yanlış yere sürmeyin! Yüz şeklini değiştiren 5 uygulama

26 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Otomobilin motor kısmına sıkışan yavru kedi kurtarıldı

25 Ekim 2026
Yaşam

Türkiye’de bir ilk Bitlis’te: Çığ riskine karşı ‘kar perdesi’ ve ‘kar köprüsü’ önlemi!

25 Ekim 2026
Yaşam

Nemrut Kalderası’nda sonbahar bereketi: “Adeta bizleri büyülüyor”

25 Ekim 2026
Yaşam

Sakarya İtfaiyesi’nden Goodyear ekibine yangın eğitimi: 10 günlük zorlu maraton tamamlandı

25 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

25 Ekim Dünya Spina Bifida ve Hidrosefali Günü: Anne karnında başlayan sessiz risk! Erken tanı hayatı değiştiriyor

25 Ekim Dünya Spina Bifida ve Hidrosefali Günü: Anne karnında başlayan sessiz risk! Erken tanı hayatı değiştiriyor

- Tuğçe Karafakıoğlu
25 Ekim 2026

Her yıl 25 Ekim'de kutlanan Dünya Spina Bifida ve Hidrosefali Günü, doğuştan gelen sinir sistemi rahatsızlıklarına dikkat çekiyor. Bebeğin omurga...

Hastaneye giden herkesin bilmesi gereken 10 hasta hakkı! Çoğu kişi bunlardan habersiz

25 Ekim Dünya Spina Bifida ve Hidrosefali Günü: Anne karnında başlayan sessiz risk! Erken tanı hayatı değiştiriyor

Türk cam sektörünün küresel gücü: Şişecam’ın 90 yıllık hikâyesi ve dünya pazarındaki yükselişi

Altın değerindeki baharat safranın bilinmeyen faydaları! Bilim insanları araştırıyor: Herkes için güvenli mi?

Güncel Haber

Hatay'da işçilerin kaldığı konteynerde yangın

Hatay’da işçilerin kaldığı konteynerde yangın

26 Ekim 2026
Esenler’de 5 katlı binanın çatısında çıkan yangın söndürüldü

Esenler’de 5 katlı binanın çatısında çıkan yangın söndürüldü

26 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton