28 Ekim 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - Ayrımcılık ve şiddet içerikli yayınlara yeni müeyyideler geliyor

Ayrımcılık ve şiddet içerikli yayınlara yeni müeyyideler geliyor

Haberton - Haberton
11 Aralık 2025
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:3 dakikalık okuma
A A
0
Ayrımcılık ve şiddet içerikli yayınlara yeni müeyyideler için çalışıyoruz
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Mehmet Daniş, ayrımcılık ve şiddet içerikli yayınlara yeni müeyyideler konusunda çalıştıklarını söyledi.

TBMM Engelli Bireylerin Sorunlarını Araştırma Komisyonu’nda konuşan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Mehmet Daniş, “İşitme engelli vatandaşlarımızın RTÜK’e işaret diliyle görüntülü bildirim yapabilmesi için teknik altyapıyı şu anda kurmaya çalışıyoruz. Yayın durdurma cezalarında yerine yayınlanan programlara engelli bireylerin haklarına ve karşılaştıkları sorunlara dair içeriklerin eklenmesi planlanmaktadır. Ayrımcılık ve şiddet içerikli yayınlara ilişkin caydırıcılığı artıracak yeni müeyyideler konusunda da çalışma yürütüyoruz” dedi.

TBMM Engelli Bireylerin Sorunlarını Araştırma Komisyonu, AK Parti Ankara Milletvekili Jülide Sarıeroğlu başkanlığında toplandı. Sarıeroğlu’nun açılış konuşmasının ardından RTÜK Başkanı Mehmet Daniş, sunum yaptı. Daniş, RTÜK’ün en temel görevlerinden birinin toplumun tüm kesimlerine eşit, güvenli ve nitelikli erişimi sağlamak olduğunu belirterek, “6112 sayılı Kanunu’nun açık hükümleri, engelli bireylere ilişkin 2 temel ilkeyi güvence altına almaktadır. ‘Hiçbir yayın engellilik dahil herhangi bir nedenle ayrımcılık yapamaz, aşağılayıcı içerik barındıramaz.’ Yine diğer ilkemiz, ‘Çocuklara, güçsüzlere ve engellilere karşı istismar veya şiddet içeremez, teşvik edemez.’ RTÜK’ün denetim süreçlerinde bu iki ilke kırmızı çizgimizdir. 2023-2025 döneminde bu maddeler kapsamında toplam 7 müeyyide uygulanmıştır. Engelli bireylerin yayın hizmetlerine erişiminin güçlendirilmesi amacıyla 2018’de geniş katılımlı bir çalıştay düzenledik. Bu çalıştayda işaret dili, ayrıntılı altyazı, sesli betimleme alanlarından uzman komisyonlar oluşturduk. Bu çalışmaların sonucunda hazırlanan taslaklar doğrultusunda Erişilebilir Yayın Hizmetleri Yönetmeliği 2019 yılında yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelik sayesinde yayıncı kuruluşlar, 5 yıllık süreçte yayınlarının en az yüzde 40’ını engelli dostu içeriklerle de sevmek desteklemekle yükümlü hale gelmiştir” diye konuştu.

‘ENGELSİZ MEDYA VİZYONUMUZ’

RTÜK’ün yaptığı çalışmaları anlatan Daniş, “Ana haber bültenlerinde kullanılan işaret dili çevirileri için bir standart seti oluşturulması amacıyla yayıncılara yönelik eğitimler planlıyoruz. İşitme engelli vatandaşlarımızın RTÜK’e işaret diliyle görüntülü bildirim yapabilmesi için teknik altyapıyı şu anda kurmaya çalışıyoruz. Yayın durdurma cezalarında yerine yayınlanan programlara engelli bireylerin haklarına ve karşılaştıkları sorunlara dair içeriklerin eklenmesi planlanmaktadır. Ayrımcılık ve şiddet içerikli yayınlara ilişkin caydırıcılığı artıracak yeni müeyyideler konusunda da çalışma yürütüyoruz. Engelli bireylerin medya hizmetlerinden eşit, güvenli ve nitelikli biçimde yararlanması bizim için bir görev olmanın ötesinde toplumsal sorumluluğumuzun ayrılmaz bir parçasıdır. RTÜK olarak ‘Engelsiz Medya’ vizyonumuzu güçlendirerek sürdürmekte kararlıyız” dedi.

RTÜK Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Feyza Gizligider de engelli bireyler ile ilgili hayata geçirilen düzenlemeleri aktararak, “Vatandaş bildirimleri bağlamında baktığımızda yıllık 2023-2025 yılları arasında toplam 3 bin 240 tane yani toplam bildirimin yüzde 1,5’u engellileri de kapsayacak şikayet bildiriminde bulunuldu. Kamu spotlarıyla ilgili, ilgili kuruluşların hazırladığı, engellilerle ilgili toplam 54 tane kamu spotuna kurumumuz üst kurulunda onay verdi ve kamu spotu havuzuna alındı. Bu anlamda da, sizin ilettiğiniz talep anlamında televizyon kanallarımızla teşvik edici iletişimler kuracağız. Normalde yayınlarda, ‘Bunu yayınlayın’ gibi resmi olarak bunu yazıyla bildirmemiz söz konusu değil ama teşvik anlamında, ‘Öncelik verirseniz’ anlamında televizyon kanallarıyla yapacağımız toplantılarda da gündemimize taşıyacağız. Müeyyideler anlamında baktığımızda ise televizyon kanallarına toplam 7 adet müeyyide uygulandı. RTÜK web sayfasının erişilebilirliği anlamında yüzde 95’tir” değerlendirmesinde bulundu.

Etiketler: Şiddet
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

2026’da ilk defa yüksek gelirli ülkeler ligine adım atmış olacağız

Sonraki Haber

THY Monrovia’ya sefer başlatma kararı aldı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Merkezefendi Belediyesi operasyonunda şüphelilerden 3'ü adliyede
Öne Çıkan

Merkezefendi Belediyesi operasyonunda şüphelilerden 3’ü adliyede

28 Ekim 2026
İstanbul Boğazı'nda gemi trafiği 'Antonia S' isimli geminin geçişi nedeniyle askıya alındı
Öne Çıkan

İstanbul Boğazı’nda gemi trafiği ‘Antonia S’ isimli geminin geçişi nedeniyle askıya alındı

28 Ekim 2026
Mansur Yavaş AK Parti’ye mi geçiyor? Murat Kurum ile görüşmesi gündem oldu
Öne Çıkan

Mansur Yavaş AK Parti’ye mi geçiyor? Murat Kurum ile görüşmesi gündem oldu

28 Ekim 2026
Bakanlıktan 29 il için kritik yağış uyarısı: 4 ilde 'turuncu', 25 ilde 'sarı' kod alarmı!
Öne Çıkan

Bakanlıktan 29 il için kritik yağış uyarısı: 4 ilde ‘turuncu’, 25 ilde ‘sarı’ kod alarmı!

28 Ekim 2026
İspanya'da iki yüksek hızlı tren çarpıştı: 64 ölü
Öne Çıkan

İspanya’da iki yüksek hızlı tren çarpıştı: 64 ölü

28 Ekim 2026
Bakırköy Belediyesine operasyon: Gözaltı sayısı 62'ye yükseldi
Öne Çıkan

Bakırköy Belediyesi’ne yolsuzluk operasyonu! 5 başkan yardımcısının da aralarında bulunduğu 62 gözaltı

28 Ekim 2026
Sonraki Haber
THY Monrovia'ya sefer başlatma kararı aldı

THY Monrovia'ya sefer başlatma kararı aldı

En Güncel Haberler

Bakan Güler'den Karadeniz açıklaması
Dış Haberler

Bakan Güler’den Karadeniz açıklaması

28 Ekim 2026
Çorum-Yozgat kara yolunda feci kaza! Otomobil ile cip çarpıştı: 4 ölü, 2 yaralı
Gündem

Çorum-Yozgat kara yolunda feci kaza! Otomobil ile cip çarpıştı: 4 ölü, 2 yaralı

28 Ekim 2026
Aydın’da kanalizasyon kazısında feci ölüm! 38 yaşındaki işçi toprak altında kaldı
Gündem

Aydın’da kanalizasyon kazısında feci ölüm! 38 yaşındaki işçi toprak altında kaldı

28 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Tilki minareye çıktı

28 Ekim 2026
Yaşam

110 yıl sonra ulaşılan belgeler, esir yüzbaşının torununa teslim edildi

28 Ekim 2026
Yaşam

Tunceli’de jandarmadan 29 metre derinlikte Türk bayraklı Cumhuriyet kutlaması

28 Ekim 2026
Yaşam

Malatya’da sağanak nedeniyle yollar göle döndü

28 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan İspanya’ya taziye ve geçmiş olsun mesajı

- Haberton
28 Ekim 2026

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İspanya'nın Toledo kenti yakınlarında meydana gelen ve çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesine yol açan feci tren...

Türkiye’de dijital kimlik cüzdanı dönemi başlıyor: Kimlik ve diploma tek sistemde buluşacak

Okullarda devamsızlık takibinde yeni dönem: Öğrencilerin okuldan kopması erken tespit edilecek

Kasım 2026 kira zammı için geri sayım: Kiracıları bekleyen yeni oran nasıl hesaplanacak?

2027 evlilik desteğinde yeni dönem hazırlığı: Genç çiftlerin merak ettiği şartlar ve kredi tutarları

Güncel Haber

Bakan Güler'den Karadeniz açıklaması

Bakan Güler’den Karadeniz açıklaması

28 Ekim 2026
Çorum-Yozgat kara yolunda feci kaza! Otomobil ile cip çarpıştı: 4 ölü, 2 yaralı

Çorum-Yozgat kara yolunda feci kaza! Otomobil ile cip çarpıştı: 4 ölü, 2 yaralı

28 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton